Ongeveer 150 mensen hebben zaterdag geprotesteerd in de buurt van een concert van Rammstein in Bern. Ze lieten hun ongenoegen blijken over de beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen frontman Till Lindemann van de Duitse metalband.
In Zwitserland hebben autoriteiten vrijdag de toegang verboden tot het dorp Brienz, in het zuidoosten van de Zwitserse Alpen. Aanleiding is een dreigende aardverschuiving op een deel van een berg.
Chocolademerk Toblerone gaat de iconische top van de Matterhorn van de verpakking halen. Dat moet de chocolademaker doen vanwege de strenge regels die Zwitserland verbindt aan het gebruik van nationale symbolen. De Matterhorn wordt volgens Toblerones moederbedrijf Mondelez vervangen door "een generieke bergtop".
In Zwitserland gelden sinds 2017 strenge regels over "Zwitsersheid". Volgens die regels mogen nationale symbolen niet meer gebruikt worden voor melkproducten die niet volledig in Zwitserland worden worden gemaakt. Voor andere voedselproducten moet 80 procent uit Zwitserland komen.
Het Amerikaanse Mondelez verplaatst per juli een deel van de productie van de bekende driehoekige chocoladerepen naar Bratislava, in Slowakije. Door die verhuizing voldoet Toblerone dus niet meer aan de vereisten om de Matterhorn te mogen gebruiken. Ook het onderschrift "of Switzerland" verdwijnt van de verpakking.
1970
Mondelez zegt in een verklaring tegen de BBC dat de verplaatsing van de productie naar het buitenland noodzakelijk is om te voldoen aan de groeiende vraag naar de repen. Ook zou het nodig zijn om het merk Toblerone verder te laten groeien.
Toblerone-repen werden in 1908 voor het eerst verkocht in de Zwitserse hoofdstad Bern. Sinds 1970 prijkt de Matterhorn op de verpakking. Voordat de Alpentop op het karton stond, stonden er een adelaar en later een beer op de verpakking.
Er komt geen verbod op dierproeven in Zwitserland. In een referendum stemde een ruime meerderheid van 79 procent van de Zwitsers tegen zo'n verbod, meldt de Zwitserse publieke omroep SRF. Bij goedkeuring zou Zwitserland het eerste land ter wereld zijn met een totaalverbod op dierproeven.
De afwijzing komt niet als een verrassing. Geen enkele grote politieke partij in Zwitserland is een voorstander van zo'n totaalverbod. Het referendum kwam voort uit een burgerinitiatief, ondersteund door dierenactivisten en een aantal bedrijven. Zij noemen dierproeven onethisch en onnodig.
Voorstanders wijzen op het belang van dierproeven bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Een verbod zou daarom tot economische schade leiden, omdat de farmaceutische industrie bij een verbod de activiteiten naar het buitenland zou verplaatsen.
Volgens SRF neemt het aantal dierproeven in Zwitserland de afgelopen jaren af. In 2020 werden zo'n 556.000 dieren gebruikt voor onderzoek; in 1983 waren dat er nog bijna twee miljoen.
Tabaksreclames voor jongeren
In Zwitserland mogen burgers meerdere keren per jaar naar de stembus voor uiteenlopende referenda. Zo werd er de afgelopen jaren gestemd voor het homohuwelijk, tegen afschaffing van het vrije verkeer van personen tussen Zwitserland en de Europese Unie en voor de invoering van een boerkaverbod. De opkomst bij de referenda is vaak laag: vandaag bracht 44 procent van de stemgerechtigden een stem uit.
Naast het dierproevenverbod mochten de Zwitsers over drie andere thema's stemmen. Een meerderheid van 56,6 procent stemde voor een verbod op tabaksreclame gericht op minderjarigen. In de praktijk betekent dat er alleen nog tabaksreclames mogen worden vertoond op plaatsen waar alleen 18-plussers mogen komen, zoals nachtclubs.
De voorgenomen afschaffing van een specifieke ondernemersbelasting werd met 63 procent van de stemmen weggestemd. Ook het voornemen om noodlijdende kranten en tijdschriften te ondersteunen met een subsidiepakket werd weggestemd.
Meerdere Nederlandse films zijn in de prijzen gevallen op het internationale filmfestival van Locarno in Zwitserland. De Nederlandse regisseur Eliane Esther Bots won in het internationale competitieprogramma van Pardi di domani (Luipaarden van morgen) de prijs voor beste regie voor haar korte film In Flow of Words.
Het Zwitserse parket heeft geen gevolg gegeven aan een onderzoek, dat sinds 2015 liep naar de voormalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Dat hebben gerechtelijke bronnen bevestigd.
De beslissing van Zwitserland om in het voorjaar de scholen te sluiten was een van de effectiefste maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Uit een vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat de mobiliteit daardoor met 21,6 procent werd teruggedrongen, waarmee de kans op overdracht van COVID-19 aanzienlijk afnam.
Zwitserland heeft het mooiste bankbiljet van 2017 gemaakt. De Internationale Bankbiljettenvereniging (IBNS) heeft het 10-frankbiljet verkozen. Eerder werd het Zwitserse biljet van 50 frank al uitgeroepen tot mooiste van 2016.
Het tientje is verticaal en de hoofdkleur is geel. De handen van een dirigent staan erop, met in de rechterhand een dirigeerstok. Daaronder staat een wereldbol met tijdzones.
Op de andere kant staat een Zwitserse spoortunnel. Het watermerk bestaat uit de Zwitserse vlag en een wereldbol. Ook is een holografische veiligheidsstrip op het biljet aangebracht, met daarop het cijfer 10, het Zwitserse spoornetwerk en de langste tunnels.
Er is gebruikgemaakt van de meest geavanceerde technieken om vervalsing tegen te gaan.
Mooiste van 170
Vorig jaar kwamen wereldwijd meer dan 170 nieuwe bankbiljetten in omloop. Een derde daarvan werd genomineerd voor de prijs.
Het Zwitserse tientje won nipt van het Schotse biljet van 10 pond, met daarop een vrouwelijke wetenschapper, het 7-dollarbiljet van Fiji, met de eerste olympische goudenmedaillewinnaar uit dat land, het Noorse biljet van 100 kronen en het biljet van 40 frank van Djibouti, waarop een haai staat die over een koraalrif zwemt.
Het nieuwe biljet van 50 euro, dat ook in 2017 uitkwam, viel niet in de prijzen.
?Jong, creatief én van Antwerpen? Da?s Diana?, zeggen haar vriendinnen. Maar alles is relatief: op 11 september wordt Diana 40 jaar. ?En ik ben geboren in Canada?, legt ze uit. We zitten in Helder, de winkel die ze zeven jaar geleden opende met interieurontwerper Brecht Baert op de Vrijdagmarkt in Antwerpen, en eerlijk is eerlijk:
ze ziet er jonger uit dan ze is, ze praat beter Nederlands dan de meeste Antwerpenaren en haar creativiteit kent net als haar nationaliteit geen grenzen.
De Catalaanse separatistische leider Carles Puigdemont verklaarde woensdag in een interview op de Zwitserse televisiezender RTS dat een Spaans federalisme naar Zwitsers model ?een idee is dat de meerderheid van de Catalanen zou kunnen overtuigen?.
Het lijkt onvoorstelbaar: in het stemhok met een pennestreek een eind maken aan de NPO. Toch is dat precies wat de Zwitsers zondag kunnen met hun publieke omroep. Het is niet eenvoudig om publieke omroep te zijn in dit populistische tijdsgewricht. Je wordt gewantrouwd als te elitair, te hooghartig, te progressief en te duur. Je gezag wordt onophoudelijk betwist op de sociale media, de vrijhaven an