NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Zullen

2News.be / Trefwoorden / Zullen

Meer landen zullen multinationals gaan belasten, maar dat duurt nog wel even
3 Juli, 00:05 NOS nieuws

Het wordt een historische deal genoemd en een eerste stap richting het uitbannen van de belastingcompetitie tussen landen: 130 landen hebben ingestemd met een minimumtarief voor winstbelasting van 15 procent voor bedrijven en een herverdeling van de belastingopbrengsten. Maar het kan nog even duren voordat we er echt wat van merken.

"Het is zeker een historische ontwikkeling in de belastingwereld", zegt Marlies de Ruiter, partner bij belastingadvieskantoor EY. "Maar als we kijken hoe ver we zijn, is dit het niet. Als we in een voetbalwedstrijd zouden zitten, is het nu rust."

'The devil is in the details'

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft laten weten dat de nieuwe regels in 2023 moeten ingaan. Het voorstel volgt uit jarenlange onderhandelingen die de organisatie voert met 139 landen om belastingconcurrentie aan te pakken. Die aanpak heeft twee doelen, ook wel pijlers genoemd: belastingheffing op zogeheten techreuzen en het invoeren van een minimumwinstbelasting voor bedrijven.

"In oktober wordt het uitgewerkte voorstel gepresenteerd en wordt duidelijker wat de regels zijn", zegt Arjan Lejour, hoogleraar belastingen aan Tilburg University. "Want we hebben het over een tarief, maar waarover dat belastingtarief wordt geheven, is nog niet bepaald. En dat is met name van belang, the devil is in the details."

Belastingontwijking wordt lastiger

De minimumwinstbelasting van 15 procent zal alleen gaan gelden voor bedrijven met een wereldwijde omzet van minstens 20 miljard euro en een winstmarge van 10 procent. Daarnaast mogen landen straks 'bijheffen' als een bedrijf in een ander land onder het minimumtarief is gebleven, waardoor multinationals er niet onderuit kunnen komen. Nu mag dat niet.

Het nu aangenomen voorstel heeft pas effect als landen individueel hun wetgeving aanpassen. Dat kan dus tot verschillen tussen landen leiden. "Landen zijn creatief in hun wetgeving, bijvoorbeeld door uitzonderingen en subsidies te geven. Zo belast Nederland en veel andere landen innovatieopbrengsten lager. De vraag is of dat zo mag blijven", zegt Edwin Heithuis hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Negen landen doen niet mee

Hoewel 130 landen hun handtekening onder het voorstel hebben gezet, steunen negen OESO-landen het voorstel niet. Zo houden Hongarije, Ierland, Estland, Barbados, Kenia, Nigeria, Peru, Saint Vincent en de Grenadines en Sri Lanka voet bij stuk.

"Het zijn de usual suspects en ik vind het wat kortzichtig dat zij niet hebben getekend, want ze komen er niet onderuit", zegt Heithuis verder. "Het is een kwestie van tijd totdat ook zij een minimum winstbelasting zullen moeten invoeren onder druk van de grote landen."

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief, verantwoordelijk voor de Belastingdienst, vindt het zorgelijk dat negen landen niet instemmen, met name Ierland. "In Ierland staan veel hoofdkantoren. Op Europees niveau zullen we dus goede gesprekken met hen hebben over de minimumwinstbelasting. Het is een kwestie van leiden en verleiden."

Techbedrijven

Welke bedrijven worden geraakt door dit voorstel, hangt af van hun winstgevendheid. "Grote bedrijven in sectoren met minder winst krijgen hier niet mee te maken, denk bijvoorbeeld aan Albert Heijn. In ieder geval worden de techbedrijven wel geraakt", zegt hoogleraar Lejour.

De NOS heeft ook de grootste techbedrijven gevraagd om commentaar. Microsoft zegt een wereldwijde aanpak van internationale regels te steunen. Amazon laat weten nu niet inhoudelijk te willen reageren. Apple, Facebook en Google hebben nog geen reactie gegeven.

Kritiek

Toch kan een minimumtarief voor winstbelasting ook averechts werken. "Nederland heeft een winstbelasting van 25 procent. Het zou verrassend zijn en het zal er waarschijnlijk niet van komen, maar Nederland kan ook ervoor kiezen om die te verlagen naar 15 procent", zegt Heithuis.

Eerder gaven Oxfam Novib en Tax Justice Network kritiek op het voorstel, omdat het minimumtarief van 15 procent te laag zou zijn.

De OESO verwacht dat met het voorstal 125 miljard euro extra belasting wordt opgehaald. Hoewel deskundigen zich afvragen in hoeverre een minimumwinstbelasting wat voor de Nederlandse schatkist oplevert, zegt Vijlbrief dat de belasting voor de gewone burger naar beneden zou kunnen gaan. "Als Nederland extra belastinginkomsten ontvangt, zouden andere belastingen naar beneden kunnen. Dat zou mooi meegenomen zijn."

De G20 zal naar alle waarschijnlijkheid volgende week met het plan instemmen. "Maar dat is deels symbolisch", besluit Lejour. "Bij de G20 komen de politieke leiders bij elkaar en zij zullen nogmaals bekrachtigen dat deze ontwikkeling niet meer terug te draaien is."




Britse expert: ?Festivals en andere massabijeenkomsten zullen nog jaren rekening moeten houden met beperkende maatregelen?
7 Februari, 18:49 HLN.BE
Voor grote massabijeenkomsten zullen ook de komende jaren beperkende maatregelen blijven bestaan. Dat voorspelt Tim Spector, een Britse professor epidemiologie. Hij denkt daarbij onder meer aan festivals en huwelijken met veel buitenlandse gasten.


Ondanks sneeuwval lijken wedstrijden in 1A gewoon te zullen doorgaan
7 Februari, 10:45 Gazet v. Antwerpen

In Nederland en 1B werd besloten alle wedstrijden op zondag uit te stellen door de sneeuwval, maar voorlopig ziet het ernaar uit dat de vier wedstrijden die op het programma staan in 1A vandaag wel zullen doorgaan. De Pro League besloot immers niet over te gaan tot een algemene afgelasting, waardoor de aangestelde scheidsrechters wedstrijd per wedstrijd zullen beoordelen of er gespeeld kan worden.




Gilkinet: "Twijfel er niet aan dat we onze dialoog met NMBS zullen kunnen voortzetten"
4 Februari, 16:56 Skynet
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) blijft erbij dat de NMBS haar beslissing om tegen eind dit jaar loketten te sluiten in 44 stations, moet herzien. Tegelijkertijd wil hij de relatie met de spoorwegmaatschappij herstellen. "Ik twijfel er niet aan dat we onze dialoog de komende dagen en weken zullen kunnen voortzetten."


Hoe Belgische clubs in Europacup afglijden en ?kleinere? affiches zullen krijgen: een antwoord op enkele hamvragen over de nieuwe Conference League
3 Februari, 13:48 HLN.BE
U dacht dat de Europa League al ruikt naar een minderwaardige Europese competitie? Wacht tot de Conference League komend seizoen start: zeker twee Belgische teams zien zich Europees ?verbannen? naar deze C-competitie met minder attractieve teams, en mogelijk ook de Belgische bekerwinnaar, als zij de Europa League-play-offs verliezen. Een antwoord op enkele hamvragen rond het nieuwe UEFA-geesteskind.


Draaiboeken doen weinig goeds vermoeden: deelnemers aan Spelen zullen enorm op hun tellen moeten passen
3 Februari, 12:29 HLN.BE
Sporters en andere betrokkenen bij de Olympische Spelen van Tokio zullen flink worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Dat blijkt uit het eerste van een aantal voorlopige draaiboeken waarin de organisatie voor elke doelgroep de coronamaatregelen toelicht.


3 Februari, 05:18 Gazet v. Antwerpen
Platenlabel laat Marilyn Manson vallen na beschuldigingen seksueel misbruik
2 Februari, 03:18 NOS nieuws

De Amerikaanse rockster Marilyn Manson is in de ban gedaan door zijn platenmaatschappij, nadat er op maandag nieuwe beschuldigingen tegen hem opdoken van seksueel misbruik en huiselijk geweld. Actrice Evan Rachel Wood wees hem op Instagram aan als de man die haar "jarenlang gruwelijk heeft misbruikt". Ook tv-zender AMC verbreekt de banden met de zanger en bandleider, die in de jaren '90 bekend werd als 'shock rocker'.

In de post op Instagram schrijft Wood dat ze als tiener werd ingepalmd door de artiest, en daarna "gehersenspoeld en gemanipuleerd werd, zodat ik onderdanig werd. Ik wil deze gevaarlijke man nu ontmaskeren, voordat hij nog meer levens kapotmaakt." De twee kregen een relatie in 2007, toen zij 19 jaar oud was en hij 38, en gingen in 2010 uit elkaar.

Wood vertelde de afgelopen jaren al over haar ervaringen met huiselijk geweld en verkrachting, zonder daarbij namen te noemen van daders. "Toen ik eenmaal een keer verkracht was, was het eenvoudiger om het nog een keer te ondergaan. Ik schakelde mezelf instinctief uit", schreef ze in 2017 op social media in het kader van de #metoo-campagne.

Ze was de initiatiefnemer van de Phoenix Act, een wetswijziging die ervoor moet zorgen dat beschuldigingen van huiselijk geweld minder snel verjaren. Met succes, de wet werd afgelopen jaar van kracht in California. Wood heeft zichzelf als doel gesteld de wet aangenomen te krijgen in de hele VS.

Op maandag traden ook andere vrouwen uit de Amerikaanse entertainment- en kunstwereld naar buiten met soortgelijke beschuldigingen:

Mansons platenmaatschappij Loma Vista reageerde maandag op de "verontrustende beschuldigingen" met de mededeling dat het bedrijf zijn laatste album niet meer zal promoten, en ook geen nieuwe muziek meer van hem zal uitbrengen. TV-zender AMC meldde aan Vanity Fair dat Manson wordt weggesneden uit een geplande uitzending van de horrorserie Creepshow.

In een interview met tijdschrift Spin zei Manson in 2009 over zijn toenmalige vriendin: "Ik fantaseer er elke dag over dat ik haar hersens insla met een voorhamer." Toen daar kritiek op kwam, hield zijn persvoorlichter het erop dat hij die uitspraak had gedaan in zijn rol als 'theatrale rockster', en dat hij het niet meende. Manson heeft beschuldigingen van seksueel misbruik en huiselijk geweld altijd weersproken, en hij heeft nog niet gereageerd op de laatste beschuldigingen.




?Tesla?s zullen nooit volledig autonoom zijn?
27 Januari, 15:07 AutoBlog

De CEO van Waymo doet ferme uitspraken over Tesla! Over de terminologie rondom autonoom rijden is al het nodige te doen geweest. Tesla maakt ongegeneerd gebruik van misleidende termen als Autopilot en Full Self Driving. Met name het woordje ‘Full’ is problematisch. Terwijl Tesla in feite een rijhulpsysteem heeft en dat steeds verder doorontwikkeld, zijn […]

The post ‘Tesla’s zullen nooit volledig autonoom zijn’ appeared first on Autoblog.nl.




Wandelaars en fietsers in grensgebied "zullen niet streng aangepakt worden?
26 Januari, 18:09 HLN.BE
Wandelaars en fietsers die tijdens hun wandeling in een grensgebied even over de grens wandelen, zullen niet streng aangepakt worden. Dat zegt de woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).


Pro League beslist: vanaf play-offs geen uitstel meer mogelijk

Op de Algemene Vergadering van de Pro League werd beslist dat vanaf het begin van de play-offs (einde april) geen wedstrijden meer kunnen worden uitgesteld. Tot het einde van de reguliere competitie geldt de regel dat bij zeven positieve coronagevallen in een spelerskern uitstel van de wedstrijd kan worden gevraagd. Dat geldt dus niet langer voor PO1 en PO2. Het kan dus dat een PO-deelnemer met zijn invallers of zelfs een jeugdploeg moet spelen. Voor Nieuwjaar telde Eupen bijvoorbeeld 17 coronagevallen.




Zullen vaccins voldoende bescherming bieden tegen de nieuwe varianten?
22 Januari, 15:42 HLN.BE
Er wordt enorm veel gediscussieerd over de nieuwe coronavarianten en of onze huidige vaccins voldoende bescherming ertegen zullen bieden. Wetenschappers van over de hele wereld zijn volop op zoek naar antwoorden op deze vraag. Dit is wat we tot nu toe weten.


Zware werkstraf voor Genkenaar die in mail naar minister Zuhal Demir dreigt haar ?te zullen verkrachten?
22 Januari, 13:36 HLN.BE
De 24-jarige Genkenaar die op 16 november vorig jaar een schokkende mail had gestuurd naar Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA), waarin hij onder meer dreigde haar te zullen verkrachten, is daarvoor veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur. ?Hallucinant hoe deze man een vrouw het zwijgen wilde opleggen?, klonk het in een eerste reactie.


Zo ziet Merkel exitstrategie: ?Op deze datum zullen alle coronamaatregelen worden opgeheven?
22 Januari, 12:12 HLN.BE
Vooral de verspreiding van nieuwe coronavarianten baart Angela Merkel zorgen. Het is algemeen geweten dat de Duitse Bondskanselier graag op safe speelt. Toch richt ze haar blik op een toekomst waarin corona niet meer ons dagelijkse leven zal bepalen en heeft ze een tipje van de sluier gelicht over een exitstrategie. Merkel geeft daarbij perspectief en noemt ook een datum waarop volgens haar alle beperkingen zullen opgeheven worden.


Olympische atleten zullen in Tokio geen vaccinatie tegen Covid-19 moeten kunnen voorleggen
20 Januari, 06:36 Gazet v. Antwerpen

Dan toch een zorg minder voor atleten en begeleiders die straks naar Tokio hopen af te reizen voor hun deelname aan de Olympische Spelen. Een vaccinatie zal niet verplicht zijn om deel te kunnen nemen aan de vierjaarlijkse hoogmis van de sport.




Nu Beieren ze verplicht: welk nut hebben FFP2-mondmaskers? ?Te duur. En veel verschil zullen ze niet maken?
20 Januari, 04:18 HLN.BE
Door de snelheid waarmee nieuwe varianten van het coronavirus oprukken, gaan hier en daar stemmen op om in het openbaar het FFP2-mondmasker te gebruiken. Dat wordt nu vooral door zorgprofessionals opgezet. In de Duitse deelstaat Beieren is het FFP2-masker op de bus en in de winkel al verplicht. "Ik zie er de meerwaarde niet van in", zegt viroloog Steven Van Gucht.


Ook Pfizer en BioNTech zullen inzage geven in hun Europees contract
19 Januari, 14:18 HLN.BE
Na CureVac zullen ook Pfizer en BioNTech, die samen het eerste goedgekeurde coronavaccin produceerden, inzage geven in hun aankoopovereenkomst met de Europese Commissie. Dat heeft commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides dinsdag gezegd tijdens een debat in het Europees Parlement.


Kim Kardashian en Kanye West zijn gestopt met relatietherapie

Het gonst van de geruchten dat een echtscheiding steeds dichterbij komt voor realityster Kim Kardashian en haar man, rapper Kanye West. De twee zouden volgens een bron in People niet langer in relatietherapie zijn.




19 Januari, 08:13 De Tijd
Van Lady Gaga tot Justin Timberlake: deze sterren zullen optreden op eedaflegging Joe Biden
18 Januari, 12:24 HLN.BE
Woensdag is het zover, dan wordt Joe Biden (78) officieel de nieuwe president van Amerika. In tegenstelling tot Trump, die vier jaar geleden de grootste moeite had om sterren te overtuigen, wist de 46ste president van de Verenigde Staten heel wat bekende namen te strikken voor de festiviteiten. Onder meer J.Lo, Foo Fighters en John Legend zijn van de partij.





Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn