NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Ziekenhuizen

2News.be / Trefwoorden / Ziekenhuizen

Hoe onze ziekenhuizen zich wapenen tegen derde golf: ?Waakzaam en een beetje ongerust?
Gisteren, 14:30 HLN.BE
Het aantal ziekenhuisopnames neemt toe en met de hete adem van de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten die het aantal besmettingen aanwakkeren, bereiden onze ziekenhuizen zich voor op een derde golf. Wat is momenteel de toestand in de klinieken, wat moet gebeuren om een implosie van het zorgsysteem te vermijden, en zijn er misschien ook lichtpunten? Vragen voor intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) en Marc Noppen, longarts en CEO van het UZ Brussel.


Vandenbroucke verzekert: "Geen 'dode stock' aan vaccins meer in de diepvries"
Donderdag, 16:00 HLN.BE
Op dit moment ligt er nagenoeg geen 'dode stock' aan coronavaccins meer opgeslagen in de hubziekenhuizen die de vaccins verdelen. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vandaag in de Kamer. ?Er zitten er nog veel in de diepvries, maar dat komt omdat we volgende week beginnen met de tweede prik van wie al een eerste inenting kreeg. Dat moet volgende week dus enorm accelereren.?


Komende twee weken dan toch (beperktere) vaccinaties in dertien grootste ziekenhuizen
Woensdag, 13:24 HLN.BE
Het personeel op de spoedafdelingen en intensieve zorgen van de dertien HUB-ziekenhuizen zal dan toch in de komende twee weken gevaccineerd worden. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in VTM NIEUWS. Gisteren werd de pas opgestarte vaccinatie van ziekenhuispersoneel nog stopgezet omdat fabrikant Pfizer minder vaccins kan leveren dan voorzien.


Komende twee weken toch (beperktere) vaccinaties in ziekenhuizen
Woensdag, 13:18 Skynet Belgie
Het personeel op de spoedafdelingen en intensieve zorgen van de 13 HUB-ziekenhuizen zal dan toch in de komende twee weken gevaccineerd worden. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in VRT-Journaal en bij VTM Nieuws. Gisteren werd de pas opgestarte vaccinatie van ziekenhuispersoneel stopgezet omdat fabrikant Pfizer minder vaccins kan leveren dan voorzien.


Ziekenhuizen moeten vaccinatie personeel al stopzetten
19 Januari, 19:24 De Tijd
20:07 Vlaanderen legt de pas opgestarte vaccinatiecampagne in onze ziekenhuizen na enkele dagen alweer stil. De reden is dat nieuwe problemen opduiken met de leveringen door vaccinproducent Pfizer/BionTech.


Vaccinaties in Vlaamse ziekenhuizen uitgesteld omdat Pfizer geen leveringszekerheid biedt
19 Januari, 19:43 Skynet
De vaccinaties van personeel van Vlaamse ziekenhuizen worden voorlopig uitgesteld door de overheid. Dat is vernomen van Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro. Vaccinproducent Pfizer kan geen zekerheid bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken.


Coronavaccinaties voor zorgverleners ziekenhuizen gaan van start
18 Januari, 07:00 Gazet v. Antwerpen

Vanaf deze week zullen ook de eerste zorgverleners in de ziekenhuizen een vaccin tegen het coronavirus toegediend krijgen.
Zeilmakerij maakt nu scheidingswanden voor ziekenhuizen en bedrijven
14 Januari, 18:18 Gazet v. Antwerpen

Ook zeilmakerij Borremans moet zich in deze pandemie telkens opnieuw weer uitvinden. Schakelde het bedrijf in maart nog over op de productie van spatmaskers, dan maakt het intussen ook scheidingswanden voor ziekenhuizen en bedrijven.
De toestand in Londense ziekenhuizen is ?duizelingwekkend?
7 Januari, 07:06 Volkskrant
De druk op de Britse ziekenhuizen noopte premier Boris Johnson maandag tot het afkondigen van een strenge lockdown. Londen is het brandpunt. ?We redden het nu net, maar deze situatie is niet lang houdbaar. Het is veel drukker dan tijdens de eerste lockdown.?


Regionale ziekenhuizen vrezen voor sluiting afdelingen spoedzorg en IC
26 Mei 2018, 02:36 NOS nieuws

Regionale ziekenhuizen waarschuwen dat patiënten in de toekomst mogelijk langer moeten reizen met acute zorgvragen. Zij zijn bang dat ze hun afdelingen spoedeisende hulp en intensive care op den duur niet meer draaiende kunnen houden en dus moeten sluiten.

Die vrees heeft te maken met scherpere richtlijnen voor Intensive Care- en spoedeisende zorg. Die richtlijnen, bedoeld om de kwaliteit te verhogen, stellen strengere eisen aan de aanwezigheid en inzet van IC- en SEH-artsen in het ziekenhuis. Eraan voldoen kost de ziekenhuizen mankracht en geld.

Naderende deadline

De IC-richtlijn vereist dat in elk ziekenhuis zeven dagen per week een IC-arts aanwezig is, en dat hij of zij exclusief beschikbaar is voor de IC. De IC-richtlijn ligt er al een paar jaar, maar de betreffende ziekenhuizen krijgen de zenuwen omdat de inspectie vanaf 1 juli officieel gaat controleren of ziekenhuizen aan de richtlijn voldoen. De SEH-richtlijn is inhoudelijk zo goed als af, maar nog niet officieel van kracht.

Lang niet alle ziekenhuizen zien in de richtlijnen een probleem, die bovendien bedoeld is om te kwaliteit te verhogen. Maar met name de kleinere regionale ziekenhuizen, met kleinere budgetten, voelen de pijn van de richtlijn die extra kosten met zich meebrengt.

De betreffende ziekenhuizen hebben vooral problemen met het woordje 'exclusief'. "Die IC-arts mag dus niets anders doen dan op de IC zijn", zegt Suzanne Kruizinga, bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en woordvoerder namens koepelorganisatie Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), bestaande uit 28 ziekenhuizen. "Ook niet bijspringen op de spoedeisende hulp, als daar even behoefte aan is, zoals dat nu soms wel gebeurt. Concreet betekent dat situaties waarin een IC-arts niets doet, terwijl de SEH overloopt. En dat terwijl er op dit moment een gruwelijk tekort is aan SEH- en IC-artsen."

'Dure oplossingen'

De ziekenhuizen lieten adviesbureau Gupta inventariseren hoeveel ziekenhuizen op dit moment aan de IC-richtlijn voldoen. 12 van de 28 slagen niet voor de test. "En dan is de SEH-richtlijn nog niet eens van kracht", zegt Kruizinga. Daar zouden volgens Gupta 22 van de 28 ziekenhuizen niet aan voldoen. "Wij kunnen dit straks niet meer betalen. En als er SEH's en IC's moeten sluiten, kan veel basis-spoedeisende hulp niet meer in het buurtziekenhuis. Dat is voor de bevolking echt een probleem."

Het Wilhelmina Ziekenhuis voldoet momenteel overigens wél aan de richtlijncriteria. "Maar dat komt door hele dure oplossingen", zegt Kruizinga. "We dragen tonnen weg om te kunnen voldoen aan die richtlijn. Vacatures krijgen we niet vervuld, dus we wijken noodgedwongen uit naar hele dure IC-waarnemers, anders krijgen we het niet voor elkaar."

Geen geld voor buskaart

Volgens Johan Lutisan, IC-arts in het Wilhelmina, merkt de patiënt in zijn ziekenhuis weinig extra goeds van de richtlijn. Die merkt volgens hem veel meer van eventuele sluiting van IC's en SEH's. "Dat betekent verschraling van zorg. We hebben hier in Drenthe veel kwetsbare patiëntengroepen, zoals kwetsbare ouderen. Ook die mensen moeten dan grotere afstanden afleggen."

Voor de regio noemt hij het belangrijk dat er een ziekenhuis in de buurt is met voldoende faciliteiten. "Mensen hebben hier soms niet eens geld voor een buskaart. Naarmate de afstand groter wordt, wordt ook de zorgkloof groter. En dat terwijl we zorg juist dichterbij huis willen." Dat kan en hoeft niet voor alle type zorg, zegt hij. "Een deel van de zorg is goed om te concentreren, maar zeker 80 procent is basiszorg. Dat kan prima in de regio."

Controle

Desgevraagd zegt de Inspectie dat het toezicht op naleven van de IC-richtlijn vanaf 1 juli 'risicogestuurd' zal zijn. Dat betekent dat de Inspectie een onderzoek instelt bij een ziekenhuis op het moment dat er signalen zijn dat het ziekenhuis de organisatie van de IC niet op orde heeft, en patiënten daardoor risico's lopen.

Voor handhaving van de andere kwaliteitsstandaard, voor SEH, is nog geen datum bekend. De Zorgautoriteit is momenteel bezig met een analyse om de eventuele gevolgen in kaart te brengen. Ties Eikendal, voorzitter van de vereniging van SEH-artsen, snapt de zorgen van de regionale ziekenhuizen, maar vindt ze niet geheel terecht. Hij benadrukt het belang van die aankomende analyse. "Wij hebben als artsenvereniging meegedacht over die nieuwe norm. Die is belangrijk voor de kwaliteit. Maar als blijkt dat heel veel ziekenhuizen daar niet aan kunnen voldoen, zullen we daar opnieuw naar moeten kijken."

Vuur aan de schenen

Mochten de sluitingsscenario's waar de SAZ voor waarschuwt op den duur waarheid worden, is dat dan erg voor patiënten? Dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. De cliëntenraad van het Wilhelmina ziekenhuis vindt van wel, want zij willen zorg dichtbij huis.

Maar in Nederland is een aanrijtijd van 45 minuten nog als acceptabel gesteld wanneer het aankomt op toegang tot acute zorg. Het is aan zorgverzekeraars en zorgaanbieders in de regio om te zorgen dat die norm niet wordt overschreden.

De naderende deadline legt vooral regionale ziekenhuizen het vuur aan de schenen, zegt Kruizinga. "We hebben als regionale ziekenhuizen regelruimte nodig om spoedzorg kwalitatief goed te kunnen organiseren", zegt ze. "Dat moet worden afgestemd op de regio. Het is geen one size fits all model."

"Als er geen verruiming komt voor de richtlijnen, gaan buurtziekenhuizen omvallen", stelt Kruizinga. "Daar mogen we dan eerst wel eens een flinke discussie over voeren, want dat gaan mensen merken. Het gaat over bereikbaarheid, over toegankelijkheid van de acute zorg in de regio."
Acties aangekondigd in ziekenhuizen Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal
24 Mei 2018, 19:06 NOS nieuws

Personeel van drie ziekenhuizen in Noord-Nederland gaat actievoeren. Dat is besloten tijdens een bijeenkomst met de vakbonden in Borger.

De werknemers van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal willen onder meer duidelijkheid over een aangekondigde reorganisatie die honderd banen kost.

Ook wil het personeel, dat valt onder de Treant Zorggroep, meer duidelijkheid over de aangekondigde samenvoeging van verloskunde en acute kindergeneeskunde in Emmen, waardoor die afdelingen verdwijnen uit de andere twee ziekenhuizen. Het is volgens de werknemers niet duidelijk wat die ingreep zal betekenen voor het personeel. "We geloven niet dat er in Emmen werk is voor alle collega's die daar nu mee bezig zijn", aldus een werkneemster.

Patiëntvriendelijke acties

Hoe de acties eruit gaan zien, wil Harma Schrage van vakbond FNV Zorg & Welzijn nog niet kwijt. "We willen Treant niet op voorhand wijzer maken, maar het zullen acties zijn die gelijktijdig in de drie ziekenhuizen plaatshebben. Het worden acties waar de patiënt geen last van zal hebben", zegt ze tegen RTV Drenthe.

Wanneer de actie zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Angstcultuur

De personeelsleden die bij de actiebijeenkomst aanwezig waren, wilden na afloop niet voor microfoon of camera te reageren. "Je mag wel spreken van een angstcultuur", is de conclusie van Hillebrandt Aardema van vakbond CNV.

Personeelsleden vertellen ook dat ze door leidinggevenden van Treant worden aangesproken op het delen van berichten over Treant op bijvoorbeeld Facebook. "Daar zijn meerdere collega's voor op het matje geroepen, terwijl mensen gewoon hun verhaal kwijt willen", zegt een vrouw.

De vier vakbonden die de bijeenkomst in Borger hadden georganiseerd, willen snel met de raad van bestuur van Treant in gesprek over de aangekondigde maatregelen en de angstcultuur.
Ziekenhuizen meer kwijt aan schadeclaims, maar 'geen Amerikaanse toestanden'
22 Mei 2018, 06:24 NOS nieuws

Ziekenhuizen trekken steeds meer geld uit voor schadeclaims. Het uitgekeerde bedrag groeide van 9,4 miljoen euro in 2007 naar 43,2 miljoen in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidsrechtsjurist Désirée Klemann van het Maastricht UMC+, dat vandaag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is gepubliceerd.

In tien jaar tijd werden er 15.115 claims ingediend bij de verzekeringsfondsen Centramed en MediRisk, waarbij bijna alle ziekenhuizen zijn aangesloten. Tot 2014 steeg het aantal claims jaarlijks, maar daarna stabiliseerde het. Wel toonde het totaalbedrag dat werd geclaimd ook de laatste jaren een duidelijke stijging.

Volgens Klemann komt dat doordat de fondsen speciale old-caseteams hebben opgericht die langlopende zaken, soms nog uit de jaren 90, alsnog versneld afhandelen. "Dat kan gaan om bijvoorbeeld mensen die bij de geboorte schade hebben opgelopen, waarvan pas jaren later blijkt hoe groot die is."

Uit cijfers van vorig jaar bleek ook al dat het gemiddelde claimbedrag bij ziekenhuizen was toegenomen.

Geen Amerikaanse toestanden

De onderzoekster wil niet spreken van Amerikaanse toestanden. De toename van het aantal claims is haar meegevallen. Bij het gros van de claims blijft het uitgekeerde bedrag gelijk, vertelt Klemann. "De stijging van het totale bedrag wordt veroorzaakt door een paar hele hoge claims." Het hoogste bedrag dat in een zaak werd uitgekeerd was ruim 1,6 miljoen euro in 2015 en dat was een van die langlopende zaken.

Klemann, die zelf gynaecoloog in opleiding is, merkt dat de angst voor claims tot een defensievere geneeskunde leidt. Daarbij vindt soms meer diagnose plaats dan noodzakelijk is, omdat de artsen bang zijn voor een claim. De onderzoekster vindt het een zorgelijke ontwikkeling, omdat de kosten voor de zorg hierdoor onnodig toenemen.

Media-aandacht

Opvallend is dat in 2013 het aantal claims fors steeg, met zo'n 12 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Als mogelijke verklaringen worden de groeiende media-aandacht voor medische missers en aandacht voor toepassing van gebrekkige hulpmiddelen zoals problematische heupprothesen en de PIP-borstimplantaten gegeven.
Mogelijk geen bevallingen meer in ziekenhuizen Stadskanaal en Hoogeveen
15 Mei 2018, 21:24 NOS nieuws

Vrouwen die moeten bevallen, kunnen vanaf dit najaar waarschijnlijk niet meer terecht in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en Bethesda in Hoogeveen. Er zijn te weinig kinderartsen om de afdelingen open te houden.

Eigenaar Treant Zorggroep zegt dat de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde alleen nog openblijven in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Bij klinische verloskundige zorg en kindergeneeskundige zorg moet altijd een kinderarts zijn en dat lukt niet als alle afdelingen open blijven, zegt Treant.

Buikpijn

"Het sluiten van afdelingen is het laatste wat je als bestuurder wilt. We ervaren dit als een aderlating van ons zorgaanbod voor de regio. Het is een besluit dat we met buikpijn hebben moeten nemen, maar artsen die we niet hebben, kunnen we ook niet inzetten. Dit is de enige manier om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven leveren."

De kwestie wordt nog besproken met de Ondernemingsraad, de Cliëntenraad en de Raad van Toezicht. In het najaar wordt de knoop doorgehakt.

Volwaardige zorg

Sinds december vorig jaar kunnen vrouwen niet bevallen in het Scheper Ziekenhuis. Dat kan straks misschien wel weer. "De capaciteit van de locatie Emmen is het grootst en heeft meer faciliteiten. Bovendien zijn de gevolgen voor de reistijd van patiënten het kleinst als we de zorg concentreren in Emmen", zegt Treant.

De gemeenten Stadskanaal en Hoogeveen zijn niet te spreken over de aangekondigde sluiting. Wethouder Francis Boen van Stadskanaal is teleurgesteld, zegt hij tegen RTV Noord. "We hebben steeds gezegd dat we een ziekenhuis met volwaardige zorg belangrijk vinden, dus met alle specialismen. De sluiting van Verloskunde en Kindergeneeskunde is een aderlating voor de inwoners van de gemeente Stadskanaal en omgeving."

De gemeente Hoogeveen vindt het verdwijnen van verloskunde en kindergeneeskunde uit het Bethesda ziekenhuis "volstrekt onacceptabel", meldt RTV Drenthe.
Ziekenhuizen Gaza nog vol met gewonden
15 Mei 2018, 11:48 NOS nieuws

In Gaza lijkt het na een dag van grootschalig geweld vandaag relatief rustig. De ziekenhuizen liggen nog vol met gewonden, de doden worden begraven. Voor Palestijnen is het vandaag dag dag van de 'Nakba', de catastrofe. Ze herdenken de honderdduizenden Palestijnen die gevlucht of verdreven zijn na de oprichting van Israël in 1948.

Gisteren was een van de bloedigste dagen in het Israëlisch-Palestijnse conflict in jaren. Terwijl in Jeruzalem de nieuwe Amerikaanse ambassade werd geopend, kwamen in Gaza zeker 58 mensen om het leven toen het Israëlische leger op Palestijnse betogers schoot die het grenshek op de Gazastrook naderden.

Ziekenhuizen puilen uit met gewonden

Vandaag begroeven de inwoners van Gaza hun doden. Onder hen acht minderjarigen, volgens Palestijnse bronnen, onder wie een 16-jarige jongen die vandaag overleed aan zijn verwondingen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vielen er gisteren ruim 2700 gewonden. Daarvan liggen er nog 1800 in het ziekenhuis met schotwonden, granaatscherven of ademhalingsproblemen door traangas.

Kritiek

Veel landen reageren kritisch op het geweld dat het Israëlische leger heeft gebruikt. De mensenrechtenafdeling van de VN en ook China vinden dat de Israëlische veiligheidstroepen overdreven veel geweld hebben gebruikt. De Turkse premier Yildirim zei dat moslimlanden hun relatie met Israël moeten herzien.

Maar volgens de VS en Israël is de fel anti-Israëlische Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk voor het geweld en de slachtoffers. De militante organisatie zou de demonstranten hebben opgejut.

De zogenoemde 'Nakba' is traditioneel een onrustige dag, omdat veel Palestijnen de herdenking aangrijpen om te demonstreren. Vanwege het geweld van gisteren hangt er vandaag nog meer spanning om de herdenkingsdag. Hamas dreigde eerder vandaag de wapens op te pakken; het geduld van Hamas-milities zou opraken.
Agfa krimpt in drukkerijen en groeit in ziekenhuizen
8 Mei 2018, 06:54 De Tijd
08:40 De beeldvormingsgroep bleef met zijn omzet onder de verwachtingen. Maar de winst overtrof de consensus.


Akkoord over terugdringen kosten ziekenhuizen
26 April 2018, 14:06 NOS nieuws

Ziekenhuizen worden in de toekomst kleiner en er moet meer zorg worden geleverd door huisartsen en anderen. Dat is de kern van een akkoord dat minister Bruins heeft gesloten met diverse organisaties in de zorg, waaronder de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zorgverzekeraars Nederland en de Patiëntenfederatie Nederland.

Doel van het akkoord is "de juiste zorg op de juiste plek te krijgen door de juiste professional op het juiste moment en tegen de juiste prijs" in te zetten. Een van de afspraken is dat er meer gespecialiseerde verpleegkundigen worden opgeleid en dat er regels worden geschrapt. Zo moet er een eind komen aan dubbele registraties.

Ook wordt er meer gebruik gemaakt van innovatie, zoals 'e-health'. Voorbeelden van dingen die niet meer per se door ziekenhuizen hoeven te worden gedaan zijn bloedafnames, onderzoek naar huidaandoeningen, in de gaten houden van astmapatiënten en het verwijderen van aambeien.

Groei uitgaven afremmen

Het akkoord is ook bedoeld om de groei in de uitgaven af te remmen. De totale uitgaven aan medisch-specialistische zorg mogen volgens de afspraken volgend jaar met maximaal 0,8 procent toenemen en de jaarlijkse groei moet in 2022 uiteindelijk zijn teruggebracht tot 0.

De afspraken moeten in 2022 een besparing opleveren van zo'n 1,5 miljard euro. Om de overgang in goede banen te leiden, stelt het kabinet voor de periode tot en met 2022 425 miljoen euro beschikbaar.

De partijen moeten dit "onderhandelaarsakkoord medisch-specialistische zorg" nog voorleggen aan hun achterbannen. In het regeerakkoord staat dat er ook nog akkoorden moeten komen over de geestelijke gezondheidszorg, de huisartsenzorg en de wijkverpleging.
?Creatieve facturatie? bij ziekenhuizen, dokters en labo?s: ?Betaal dossierkosten niet?
16 April 2018, 04:24 Gazet v. Antwerpen

Veel ziekenhuizen, artsenpraktijken en laboratoria rekenen sinds kort tussen de 3,50 en 25 euro ?administratiekosten? aan per factuur. ?Onwettig. Betaal dat niet?, zegt Paul Callewaert van de Socialistische Mutualiteiten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) onderzoekt de zaak.
Eerste hulp ziekenhuizen Amsterdam urenlang dicht door bijtende stof
8 April 2018, 11:30 NOS nieuws

De spoedeisende hulp van twee ziekenhuizen in Amsterdam is urenlang gesloten geweest. Op zowel het OLVG-West als het Slotervaartziekenhuis werd een slachtoffer behandeld dat gewond was geraakt door een bijtende stof.

Dat gebeurde na een incident in de relationele sfeer. Beide slachtoffers gingen vannacht naar een ander ziekenhuis.

De eerste hulp van het OLVG-West werd uit voorzorg gesloten en ruim afgezet. Een team van de brandweer deed onderzoek naar de stof. "Een medewerker kreeg rode vlekken in haar nek toen ze in aanraking met de patiënt kwam, een politieagent had milde klachten", aldus een woordvoerder. Ook hadden agenten en verplegers last van hun ogen en luchtwegen.

Bij het het Slotervaartziekenhuis werden vergelijkbare maatregelen genomen toen daar het andere slachtoffer werd binnengebracht. "Gelijk trad een protocol in werking als er iets met chemicaliën is. "Inmiddels heeft het slachtoffer het ziekenhuis verlaten", zegt een woordvoerder. Betrokkenen die in aanraking kwamen met het slachtoffer hadden geen klachten.

Volgens AT5 en NH Nieuws zijn de twee slachtoffers aangehouden. Hoe ze verder aan toe zijn, is niet bekend. Wat de bijtende stof is geweest, kon de politie nog niet vertellen.
Ziekenhuizen melden 866 dodelijke calamiteiten
27 Maart 2018, 18:00 NOS nieuws

Ziekenhuizen hebben in bijna twee jaar tijd 866 calamiteiten gemeld, waarbij iemand is overleden. Dat blijkt uit cijfers die het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend heeft gemaakt na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) door RTL Nieuws.

De cijfers hebben betrekking op de periode januari 2016 tot en met oktober 2017. In die periode kwamen in totaal bijna tweeduizend meldingen binnen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelde in 60 procent van de meldingen vast dat het daadwerkelijk om een calamiteit ging.

'Goed teken'

Dat betekent concreet dat het in 2016 in 733 gevallen onverwachts ernstig misging bij een medische handeling in het ziekenhuis, in 2017 was dat tot en met oktober 430 keer. Meestal ging het om patiënten tussen de 18 en de 65 jaar, maar er zijn ook 129 calamiteiten gemeld waarbij het om baby's ging.

De Inspectie ziet veel meldingen als een goed teken. "Wij dringen erop aan dat ziekenhuizen calamiteiten melden, zodat er van fouten geleerd kan worden", zegt een woordvoerder.

Dat meer ziekenhuizen melden, betekent dus niet dat er daadwerkelijk meer calamiteiten zijn in ziekenhuizen. Er is namelijk niet bekend hoeveel ziekenhuizen niet meldden. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig.

Opmerkelijk is dat er ruim honderd gevallen op de lijst staan die pas een jaar na de gebeurtenis zijn gemeld. In 23 gevallen is de calamiteit zelfs langer dan 1000 dagen geleden. Waarom die calamiteiten pas zo lang na het voorval zijn gemeld, kan volgens de inspectie verschillende redenen hebben.

"Ziekenhuizen kunnen om verschillende redenen oude dossiers onderzoeken. Daar kunnen oude, ongemelde mogelijke calamiteiten uit blijken. In sommige gevallen gaat het om dossieronderzoek naar oude patiëntengroepen of gegevens in verband van wetenschappelijk onderzoek."

Te veel

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bestempelt in een reactie op de cijfers elke calamiteit als "één te veel". De NVZ heeft onderzoeksinstituut Nivel opdracht gegeven om te onderzoeken in welke mate ziekenhuizen van elkaars calamiteiten kunnen leren.

Schade en sterfte die is aangemerkt als 'potentieel vermijdbaar', is de laatste jaren flink teruggebracht. Wel bleek eind vorig jaar dat die daling vooralsnog niet verder doorzette. In een eerder rapport gaf het Nivel aan dat er op het gebied van antistolling, medicatie en darmoperaties via laparoscopie nog te veel onnodige risico's zijn.
Deze longarts wil dat mensen in ziekenhuizen eerder en meer over de dood spreken
16 Maart 2018, 17:12 Volkskrant
In ziekenhuizen wordt veel te weinig stilgestaan bij de dood, vindt longarts Sander de Hosson. Maar je helpt terminaal zieken niet met alleen pillen of een operatie. Sander de Hosson is 27 jaar oud als hij voor het eerst een patiënt ziet stikken. Een uur geleden was ze wat benauwd maar leek er nog niet zo veel aan de hand. Nu ligt ze happend naar adem in een ziekenhuisbed. Alleen in een kamertje.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn