NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

Wind


Vuurwerkfederatie vraagt thuis geen vuurwerk af te steken op oudejaarsavond door voorspelde hevige wind
28 December 2023, 00:59 HLN.BE
De Belgische vuurwerkfederatie doet nu al een onheilspellende oproep aan de mensen thuis om geen vuurwerk af te steken op oudejaarsavond want het gaat te hard waaien. De steden wachten voorlopig nog af, maar de voorspellingen zien er niet goed uit. Onze weerman Frank Duboccage geeft uitleg bij VTM NIEUWS en blikt vooruit op het laatste weekend van 2023.


LIVE VUELTA. Vlakke etappe naar Zaragoza voor zwaar weekend, maar wind kan voor onrust zorgen
7 September 2023, 00:01 HLN.BE
De twaalfde etappe in de Vuelta richting Zaragoza is overwegend vlak en vaak zelfs in dalende lijn. Welgekomen voor het loodzware weekend dat komt, maar er schuilt een addertje onder het gras: de wind kan opnieuw voor chaos zorgen. Komt Remco Evenepoel de dag goed door? Mis geen pedaalslag van de rit in onze liveblog!


Wind is extra obstakel in rit drie van de Tour de France Femmes: "Rensters gewaarschuwd voor waaiergevaar"
26 Juli 2023, 00:03 Skynet Belgie
Lotte Kopecky (SD Worx) is dinsdag in haar gele leiderstrui van start gegaan in de derde etappe van de Tour de France Femmes, tussen Collonges-la-Rouge en Montignac-Lascaux. De rit wordt bestempeld als een sprinterskans, maar naast het grillige profiel kan ook de wind een obstakel vormen. "Ik ben niet zeker van een sprint", blikte Jolien D'hoore, ploegleidster bij het Belgische AG Insurance - Soudal Quick-Step, vooruit.


Rosius flirt met BR van Gevaert in Nairobi, maar wind blaast te fel in het voordeel
14 Mei 2023, 00:02 Skynet Belgie
Rani Rosius is zaterdag derde geworden op de 100 meter bij de World Athletics Continental Tour Gold in het Keniaanse Nairobi. Ze liep een supertijd van 11.08, maar de wind blies met 2.5 meter per seconde te fel in de rug voor homologeerbare prestaties.


Zesde etappe in Parijs-Nice op laatste moment geschrapt vanwege hevige wind
11 Maart 2023, 01:26 NU.NL - Sport
De zesde etappe van Parijs-Nice is vrijdag geschrapt vanwege zware windstoten. Aanvankelijk werd de rit flink ingekort, maar de organisatie vindt de omstandigheden toch te heftig om te koersen. Ook in de Tirreno-Adriatico veroorzaakt de wind problemen, maar dan in veel mindere mate.


Zeilwedstrijd in Broechem trekt internationale deelnemers aan voor jaarlijkse Orlentbeker: ?De wind is hier heel goed?
6 Maart 2023, 00:03 Gazet v. Antwerpen

Broechem was vandaag het walhalla voor zeilers met de jaarlijkse Orlentbeker. Het toernooi is intussen al bekend in de zeilwereld, en dat zorgt voor een grote en zelfs internationale opkomst. ?Er zijn een aantal Nederlanders, Fransen, Luxemburgers, Duitsers en zelf Engelsen ingeschreven. Dus dat maakt wel een leuke wedstrijd?, klinkt het.
Laurens Sweeck stak zege op zak in de Waaslandcros: "Wind deed me wat afwachtend koersen"
19 Februari 2023, 00:08 Skynet Sport
Laurens Sweeck triomfeerde vandaag in de Waaslandcross in Sint-Niklaas. In de hoofdstad van het Waasland, in het recreatiedomein De Ster, slaagde hij erin de laatste zandstrook goed door te komen. Hij mocht zo aan de laatste rechte lijn beginnen en daar kon hij een fel opzittende Lars van der Haar afhouden. Sweeck reageerde na zijn zege tevreden.


Michael Vanthourenhout reed zichzelf kapot tegen de wind
6 Februari 2023, 00:58 Skynet Sport
Michael Vanthourenhout had lange tijd uitzicht op een bronzen medaille op het WK veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide, maar het werd een vijfde plaats. "Ik heb mezelf kapot gereden tegen die wind", gaf hij na afloop toe.


Michael Vanthourenhout reed zichzelf kapot tegen de wind
6 Februari 2023, 00:58 Skynet Sport
Michael Vanthourenhout had lange tijd uitzicht op een bronzen medaille op het WK veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide, maar het werd een vijfde plaats. "Ik heb mezelf kapot gereden tegen die wind", gaf hij na afloop toe.


Drummer Fred White (67) van Earth, Wind & Fire overleden
6 Januari 2023, 00:07 NU.NL - Muziek
Drummer Fred White van Earth, Wind & Fire is op 67-jarige leeftijd overleden. Zijn broer Verdine maakte het nieuws bekend op Instagram. De doodsoorzaak werd niet vermeld.


Oranje Wind Power II gaat eerste deel windpark Hollandse Kust West bouwen
11 November 2022, 00:00 Tweakers
Oranje Wind Power II, een dochteronderneming van RWE AG, mag het eerste deel van het Hollandse Kust West-windpark bouwen en exploiteren. Het is de bedoeling dat de bouw van het windpark in 2023 van start gaat en vanaf 2026 in gebruik wordt genomen.


Vernieuwd Rupel Boom ziet supporters massaal terugkeren: ?Nieuwe voorzitter brengt de frisse wind waar we nood aan hadden?
18 Augustus 2022, 00:00 Gazet v. Antwerpen

Vroeger dan ooit trapte Rupel Boom woensdagavond zijn voetbalseizoen op gang. Tegen promovendus VK Ninove kenden de Steenbakkers niet de start waar ze hoopten. Maar ondanks de nederlaag heerste onder de supporters vooral een positieve sfeer. De kleine duizend aanwezigen hebben vertrouwen in de aanpak van de nieuwe voorzitter, zoveel is duidelijk. ?Er zit toekomstmuziek in dit project, en dat doet deugd na alle ellende.?
21 Juli 2022, 00:07 Volkskrant
Wind maakt brokken in het Waasland, brandweer kan erger voorkomen
8 April 2022, 00:02 Gazet v. Antwerpen

De hevige windvlagen die donderdag ook over het Waasland trokken, hebben her en der tot schade geleid. Persoonlijke ongevallen bleven uit.
Verstand op nul en afrekenen met het jeugdtrauma van in weer en wind naar school
8 Februari 2022, 00:08 Volkskrant
Het NK Tegenwindfietsen bij de Oosterscheldekering kon niet onder betere omstandigheden plaatsvinden: zuidwestenwind, kracht 7 tot 8. Sommige deelnemers kwamen dwars op de weg te staan.


Kolen zijn door gebrek aan wind weer belangrijkste energiebron voor Duitsland
15 September 2021, 00:04 NU.NL - Economie
Kolen zijn weer de belangrijkste energiebron van Duitsland. De conventionele energiebron haalde in de eerste zes maanden van het jaar wind in als grootste leverancier van energie. In de aanloop naar de verkiezingen in september is er in het land veel discussie over de maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.


Ondanks gebrek aan zonneschijn en grillige wind toch meer stroomopbrengst
4 Augustus 2021, 00:04 NU.NL - Economie
Alhoewel de zon zich vorige maand niet van zijn beste kant liet zien en winderige periodes werden afgewisseld met zeer rustig weer, brachten de zonnepanelen en windmolens toch meer stroom op dan een jaar eerder. Dat is te danken aan een toename van het aantal zonnepanelen op het land en windmolens op zee ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.


Regenachtige dag met veel wind en zachte temperaturen tot wel 13 graden
3 Februari 2021, 06:30 HLN.BE
Voormiddag is het betrokken met matige tot soms intense regen vanaf de Franse grens. Dat wordt in de loop van de dag gevolgd door buien of regen met kans op een donderslag. Er zijn ook rukwinden tot lokaal 80 kilometer per uur. Het blijft zacht met temperaturen tussen 7 graden in de Hoge Venen en 13 graden in het centrum, zo verwacht het KMI.


?Maak plannen voor wind- en zonneparken visueel inzichtelijk?
1 Februari 2021, 08:13 NOS nieuws

Overheden en bedrijven moeten samen inzichtelijk gaan maken hoe wind- en zonneparken het landschap zullen veranderen. Daarmee kan voorkomen worden dat gefotoshopte beelden van tegenstanders een eigen leven gaan leiden. Die oproep doet directeur Kristel Lammers van het Nationaal Programma van de zogenoemde RES'en, de energieregio's die verantwoordelijk zijn voor het inplannen van grootschalige zonnevelden en windparken.

Lammers reageert daarmee op de eerste Monitor van de RES'en, die door het Planbureau voor de Leefomgeving is gemaakt. Daaruit blijkt dat de plannen van de dertig energieregio's die Nederland heeft, samen optellen tot voldoende om het afgesproken doel van 35 terawattuur (TWh) uit het Klimaatakkoord te halen. Het Planbureau denkt dat 38 TWh haalbaar kan zijn, ook al zijn er nog onzekerheden en knelpunten.

Zo vinden netbeheerders het problematisch dat de regio's vooral kiezen voor zonne-energie, in plaats van voor windmolens, want dat maakt het aansluiten ervan op het elektriciteitsnet complexer en duurder. Een nog grotere uitdaging, zegt het Planbureau, is het zorgen voor voldoende draagvlak in de bevolking, omdat de plannen het Nederlandse landschap flink zullen veranderen.

Emoties lopen op

In een RES werken provincies, gemeenten en waterschappen samen. Maar de mate waarin ook burgers tot nu toe mee mochten praten, verschilt sterk per regio. Vorig jaar oktober bleek dat in veel RES'en burgers en gemeenteraden onvoldoende betrokken waren, vooral vanwege corona.

Inmiddels lukt het op steeds meer plekken om online-bijeenkomsten te organiseren. Maar daarmee neemt soms ook de weerstand toe, zegt Kristel Lammers. "Doordat overheden en vooral gemeenten in gesprek gaan met inwoners, komen er reacties van mensen, en dat is goed. Om te horen waar de zorgen zitten en wat mensen belangrijk vinden in hun omgeving."

Soms lopen de emoties daarbij hoog op. Maar dat is niet erg, vindt Lammers. "Weerstand is ook een vorm van betrokkenheid waarbij emoties, en die mogen er zijn, met elkaar besproken gaan worden. Want de leefomgeving is van ons allemaal."

Fictieve kaart

Er zijn nog maar weinig concrete zogenaamde zoekgebieden aangewezen. Daardoor blijven de gesprekken met inwoners vaak abstract. Tegenstanders springen soms in dit gat, en maken fictieve visualisaties van toekomstige wind- en zonneparken, die vervolgens een grote rol spelen in de discussies.

Op meerdere plekken is de onrust mede daardoor zo groot geworden, dat de gemeenten die gebieden op voorhand uitgesloten hebben als locatie voor wind- of zonne-energie. Een van de plaatsen waar dat gebeurd is, is Wijk bij Duurstede. Wethouder Hans Marchal kan zich er nog boos over maken.

"Vorig jaar zomer werd er een kaart de wereld in geslingerd, waar grote windmolens ingetekend stonden op een plek waar helemaal geen windmolens komen. Dat is een eigen leven gaan leiden, mensen werden overladen met mailtjes en appjes en werden erg onrustig. Terwijl het een fictieve kaart is, die iemand gewoon verzonnen heeft."

Verbouwing van Nederland

Maar Willem Joustra, die voor de website 'RES in beeld' windmolens in het landschap fotoshopt, ziet er geen kwaad in. "We hebben het over de grootste verbouwing van Nederland en RES in beeld wil duidelijk maken hoe die verbouwing eruit gaat zien." Mensen kunnen foto's maken van hun omgeving, als ze vrezen dat daar duurzame energie moet worden opgewekt, en de website tekent er dan virtuele zonnepanelen of windmolens in.

Joustra erkent dat de plaatjes op zijn website niet altijd kloppen. "Zitten wij af en toe te hoog of te laag? Ja, dat zou kunnen, omdat wij niet precies weten wat de exacte locatie wordt en wat voor molen het wordt." Het is een soort gok zegt hij, en vergelijkbaar met het laten intekenen van een serre met software, maar als de serre echt af is denken: dat was toch niet helemaal de bedoeling.

Ook signaleert hij dat sommige actievoerders de waarheid wel meer geweld aan doen. Maar, zegt hij: "Als de overheid hier eerlijk over wil communiceren, en je hebt moeite met deze plaatjes, maak dan de goede plaatjes en vraag dan de mensen wat ze ervan vinden."

Wethouder Marchal is daar inmiddels ook van overtuigd. "Dat is voortschrijdend inzicht. Omdat je merkt dat je door dit soort dingen op achterstand wordt gezet, niet met 1-0, maar wel 5-0. Dus dit moeten we als een haas gaan doen."
'Tegen 2030 importeren we zon en wind uit Oman en Chili'
27 Januari 2021, 12:48 De Tijd
13:39 Een Belgisch consortium van zeven bedrijven ziet potentieel om zon en wind - in de vorm van waterstof - te importeren uit Oman en Chili.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn