NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Werkgevers

2News.be / Trefwoorden / Werkgevers

Zorgen over vol elektriciteitsnet: netbeheerder en werkgevers willen actie
18 September, 00:07 NOS nieuws

Op steeds meer plekken in Nederland is er geen ruimte meer op het elektriciteitsnet. Werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich zorgen en pleit voor onconventionele en creatieve oplossingen. Netbeheerder Liander, de grootste van Nederland, mist regie vanuit de overheid.

De vraag naar elektriciteit is groot en wordt de komende jaren alleen maar groter. Van woningen tot bedrijven, auto's en datacenters; de groei neemt alleen maar toe. "Er is wel genoeg capaciteit voor woningbouw, maar het kan zijn dat die er niet is voor bijvoorbeeld een supermarkt of een school", zegt Liander-woordvoerder Peter Hofland.

Laadpalen en een biodieselgenerator

In de regio Amsterdam kwamen er deze week nieuwe knelpunten bij. Bart Drenth, voorzitter van MKB Amsterdam, ziet bijvoorbeeld dat een distributiecentrum in de de stad moeite heeft om aan laadpalen te komen, zodat het met elektrische busjes kan gaan rijden.

Een multifunctioneel centrum met onder meer een basisschool en een bibliotheek in het dorpje Rutten, in de Noordoostpolder, draait al maanden op een biodieselgenerator omdat er geen plek op het stroomnet is.

Netbeheerder Liander kampt met capaciteitsproblemen in onder meer Noord-Holland en de Noordoostpolder:

VNO-NCW heeft grote zorgen over de capaciteitstekorten. Samen met MKB Nederland pleit het voor een zogeheten fast lane. Die moet vergunningsverlening proces over het aanleggen van nieuwe energie-infrastructuur versnellen. Volgens de koepels zijn er nu onconventionele middelen nodig.

"De afgelopen tijd stond de economie in de pauzestand", zegt Drenth van MKB Amsterdam. "Nu zien we dus dat er echt een schaarstevraagstuk ontstaat." Volgens hem kan er niet langer worden gewerkt volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt': "Niemand zit te wachten op die discussie, maar ik denk wel dat die nodig is."

Gevolgen klimaatakkoord

De toenemende vraag van elektriciteit wordt bovendien versterkt door het klimaatakkoord, zegt Liander-woordvoerder Hofland. "Woningen en bedrijven stappen over van aardgas op alternatieven - waarvan een groot deel elektrisch wordt. Daarnaast worden auto's steeds vaker elektrisch en zijn we met z'n allen de hele dag online. Ook vragen datacenters veel."

Dat leidt volgens Hofland onderaan de streep tot een gigantische klus. "Er moeten tienduizenden transformatorhuisjes bij komen, honderd grotere stations en duizenden kilometers extra kabel." Netbeheerders hebben eerder dit jaar extra ruimte hebben gekregen; ze mogen nu ook de reservecapaciteit benutten. Maar daarmee zijn ze er nog niet.

Volgens Liander is er hulp nodig vanuit de politiek. "Denk aan voldoende technici, ruimte om nieuwe infrastructuur te bouwen en aangepaste wet- en regelgeving", zegt Hofland. "Daarvoor ligt een taak op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau."

Onvoldoende regie

De werkgeversorganisaties bevestigen deze vraag, ook zij missen regie. Dit onderwerp zou volgens hen bovenaan de politieke agenda van het nieuwe kabinet moeten komen. Netbeheer Nederland, de vereniging van de netbeheerders, stuurde eerder dit jaar al een brief naar de formatietafel waarin het onder meer ook vraagt om meer regie vanuit de overheid en de aanpassing van wet- en regelgeving.

Het ministerie van Economische Zaken erkent het probleem en zegt dat het de komende tijd helaas vaker zal gaan voorkomen. Volgens het ministerie is dit een belangrijk onderwerp in de formatie, met andere woorden: een nieuw kabinet zal er besluiten over moeten nemen.
"Helft Belgische werkgevers wil personeelsbestand uitbreiden"
14 September, 00:04 Skynet
De helft van de Belgische werkgevers is van plan zijn personeelsbestand tegen het einde van het jaar uit te breiden. Dat zegt hr-bedrijf Manpower op basis van een bevraging van 520 werkgevers eind juli. Veel werkgevers ondervinden echter moeilijkheden om personeel te vinden.


Werkgevers willen vaccinatie- of testbewijs van personeel zien
4 September, 00:04 NOS nieuws

Werkgevers moeten kunnen zien of hun personeel is gevaccineerd, negatief is getest of is hersteld van een coronabesmetting. Volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is dat nodig om de werkplek veiliger te maken.

Als iemand niet gevaccineerd is of geen negatieve testuitslag kan laten zien, moeten werkgevers de mogelijkheid hebben om mensen verplicht thuis te laten werken of ter plekke een test aan te bieden.

Volgens de werkgeversorganisaties willen steeds meer werknemers van elkaar weten of ze gevaccineerd zijn. Ook klanten zouden dat willen weten.

'Alleen gevaccineerde medewerker sturen'

"Wij merken dat ondernemers in allerlei sectoren in de praktijk steeds meer klem komen te zitten. Enerzijds zijn ze wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, anderzijds mogen ze nu niet eens vragen of hun medewerkers gevaccineerd of getest zijn en kunnen ze mensen niet weigeren", zegt voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW. "Zeker nu we straks weer allemaal naar kantoor gaan, moet dat anders."

"En sommige opdrachtgevers vragen aan leveranciers om alleen gevaccineerde of geteste werknemers te sturen", zegt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof.

Beide werkgeversorganisaties zijn een campagne begonnen om werkgevers en hun medewerkers te wijzen op het belang van vaccineren.

Gesprek op werkvloer

Demissionair minister De Jonge is vooralsnog niet van plan werkgevers meer toegang te geven tot 'corona-informatie' van hun personeel. De Jonge: "Ik vind dat op de werkvloer het gesprek over vaccinaties nadrukkelijker en indringender gevoerd moet worden, zeker in de zorg."

De Jonge wijst erop dat je als werkgever wel degelijk de vraag mag stellen of iemand gevaccineerd is. "Ik zou zeggen: stel hem vooral, maar weet dat iemand er geen antwoord op hoeft te geven." In dat geval kan een werkgever die verantwoordelijk is voor een veilige werkomgeving, aanvullende maatregelen nemen. Bijvoorbeeld die persoon iedere dag te laten testen of beschermende middelen geven, zegt de minister.

Ook in de zorg zijn er werknemers die niet gevaccineerd zijn of geen informatie willen verstrekken. De Jonge is daarover met de zorgsector in gesprek. "Registratie van deze informatie mag nu niet. Als de zorg dit wel nodig acht, dan zou daar de wet voor gewijzigd moeten worden", zegt de minister. "Maar zover ben ik nog niet."
Werkgevers houden vinger op de knip bij aanwervingen
28 Augustus, 00:01 De Tijd
02:00 Gemiddeld genomen moeten werknemers die dit jaar een contract tekenen genoegen nemen met een lager startloon dan wie in 2019 bij een bedrijf aan de slag ging. Dat blijkt uit cijfers van SD Worx.


Brusselse werkgevers kunnen personeel laten vaccineren op de werkvloer
24 Augustus, 00:08 Skynet Economie
Brusselse werkgevers kunnen hun personeel laten vaccineren tegen COVID-19 op de werkvloer. Dat zegt Beci, de Brusselse werkgeversorganisatie, die de bedrijven oproept om hier ook gebruik van te maken. Het project wordt gesteund door de Brusselse gezondheidsinspectie, onder leiding van Inge Neven.


Werknemers zijn goedkoper geworden, werkgevers hangen de vlag nog niet uit
4 Augustus, 00:03 NU.NL - Economie
Werkgevers zijn sinds deze week minder geld per werknemer aan WW-premie kwijt. Dat scheelt bij een modaal inkomen van 37.000 euro zo'n 70 euro per maand per werknemer, becijferde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) desgevraagd. Werkgeversorganisatie AWVN zegt dat alle kleine beetjes helpen, maar of bedrijven nu massaal meer mensen aannemen, is nog maar de vraag.


Coronavirus - Werkgevers willen weten wie geprikt is en wie niet
3 Augustus, 00:05 Skynet Economie
Bedrijven willen weten of hun werknemers al dan niet gevaccineerd zijn, maar mogen daar juridisch gezien niet naar vragen. "Wij zijn wel verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer", zegt de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka zaterdag in de Mediahuiskranten.


Werkgevers mogen niet dwingen tot vaccineren of laten testen, of wel?
28 Juli, 00:03 NU.NL - Economie
Frankrijk heeft de wet zodanig aangepast dat zorgmedewerkers ertoe worden verplicht zich te laten inenten tegen COVID-19. In Nederland mag dat niet, en werkgeversvereniging AWVN ziet ook niet snel gebeuren dat dit verandert. Een werknemer dwingen zich te laten testen mag ook niet, maar bij testen liggen de zaken wel genuanceerder dan bij vaccineren.


29 Januari, 09:55 De Tijd
Werkgevers willen coronaverlof: Situatie voor werkende ouder is onhoudbaar
18 Januari, 10:54 NU.NL - Economie
Nu de scholen langer dicht blijven, wordt de situatie voor thuiswerkende ouders onhoudbaar en moet er een coronaverlof komen, zegt werkgeversvereniging AWVN maandag tegen NU.nl. Ook werknemers die juist naar hun werk moeten, maar dat niet mogen omdat ze in quarantaine zitten, zouden daar een beroep op moeten kunnen doen.


Werkgevers verpleeghuizen moeten 'voorpiepvaccineerders' terugroepen
12 Januari, 15:12 NOS nieuws

Minister De Jonge wil dat werkgevers in de zorg die te veel vaccinatie-uitnodigingen hebben verstuurd dat gaan repareren. Gisteren bleek dat zorgpersoneel dat geen voorrang heeft in het vaccinatieprogramma, toch al een prik heeft gehad. Dat is niet de bedoeling, zegt De Jonge. "Dan maak je gebruik van een vaccin dat eigenlijk voor een ander is bedoeld."

Nieuwsuur meldde gisteren dat ook het personeel in verpleeghuizen dat nog niet aan de beurt is, al een dosis Pfizervaccin toegediend heeft gekregen. Het gaat bijvoorbeeld om kantoor- of restaurantmedewerkers, die geen direct contact met de bewoners hebben. Dat betekent dat anderen, bijvoorbeeld medewerkers in de gehandicapten- en thuiszorg, langer moeten wachten.

Vaccinatie ouderen

"Dus tegen werkgevers die al te ruimhartig zijn geweest, zou ik willen zeggen: herstel dat zelf even. Zorg ervoor dat het vaccin gaat naar mensen die er wel recht op hebben", zegt De Jonge. Hij noemt het onzin dat er verwarring is ontstaan door een brief van hem op 4 januari. "We zijn steeds heel duidelijk geweest."

De minister van Volksgezondheid wijst erop dat het niet nodig is om voor te dringen, "want het vaccin van AstraZeneca komt er al bijna aan". Wat dat betekent voor de vaccinatie van bijvoorbeeld ouderen, zal hij vanavond toelichten, zegt De Jonge.
Werkgevers zien lijst zware beroepen niet zitten
24 Mei 2018, 16:42 De Tijd
18:34 Werkgeversorganisaties vrezen dat de lijst met zware beroepen in de privésector veel te uitgebreid zal moeten zijn om discriminatie met de vele zware beroepen bij de overheid tegen te gaan.


Pensioenen: werkgevers vrezen olievlek naar de privésector
24 Mei 2018, 13:48 Skynet
De werkgevers uit de privésector kijken argwanend naar de uitgebreide lijst van zware beroepen die voor het overheidspersoneel is opgesteld. Ze vrezen dat in de privésector ook massaal zware beroepen zullen moeten worden opgelijst, om discriminatie met de publieke sector te vermijden.


Werkgevers ov verbijsterd over aanvullende eisen FNV
24 Mei 2018, 09:12 NOS nieuws

De werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) zijn "verbijsterd" over de houding van de FNV in het cao-conflict. Na onderhandelingen lag er een loonbod van 8,3 procent voor drie jaar, maar dat werd door de leden afgewezen.

Nu wil de vakbond, bovenop het loonbod, een extra doorbetaalde pauze van 5 minuten per 2,5 uur en een extra loonsverhoging. Volgens de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer is dat onhaalbaar en onbetaalbaar.

De werkgevers willen graag opnieuw met de bonden in gesprek om duidelijke afspraken te maken waar alle medewerkers mee kunnen leven. De VWOV vertegenwoordigt Arriva, Connexxion, EBS, Keolis en Qbuzz.

De extra pauze zou ov-bedrijven 4 tot 5 procent per jaar extra kosten en dan komt daar de extra loonsverhoging nog bij. "Dat geld is er simpelweg niet," zegt Fred Kagie van de VWOV. Hij is het er wel mee eens dat de signalen over de hoge werkdruk serieus genomen moeten worden. "Iedereen moet normaal kunnen pauzeren. In sommige diensten is niks aan de hand, andere diensten moeten we aanpassen."

Hij zegt dat de aanpassingen iets anders zijn dan in elke dienst extra pauzes doorbetalen. "Dat willen we graag bespreken met de bonden, maar dat weigeren zij in elke vorm."

Staken zinloos

De bonden staken zaterdag opnieuw in een aantal regio's. De VWOV spreekt van een zinloos middel dat reizigers dupeert, de stakende chauffeurs en de bedrijven veel geld kost en de partijen niet dichter bij elkaar brengt.

"De eisen van de bonden zijn simpelweg niet haalbaar en dat weten ze. Het openbaar vervoer moet uiteindelijk ook betaalbaar blijven. Ik vraag me dan af wat het doel nog kan zijn", zegt Kagie.

De VWOV beschuldigt de bonden ervan dat er door hun houding een cao-loze periode aan lijkt te komen. De roosters worden de komende tijd wel aangepast, zoals was afgesproken met de bonden. Dat gebeurt "vanuit goed werkgeverschap", om de werkdruk te verlichten.
ABVV reorganiseert om sterker te staan tegenover werkgevers
8 Mei 2018, 23:42 De Tijd
01:06 De grootste twee centrales van de socialistische vakbond ABVV stappen af van de traditionele opdeling tussen arbeiders en bedienden. ?Met één centrale per sector vormen we een sterker tegenblok.?


Ouderraad 't Kroontje zet de bloemetjes buiten
Dit jaar hield de Ouderraad van Gemeentelijke Basisschool ?t Kroontje van Massenhoven voor de derde keer zijn plantenbeurs.


?Werkgevers hebben schrik om iemand met autisme aan te nemen?
27 April 2018, 01:30 Gazet v. Antwerpen

Werkgevers in contact brengen met potentiële werknemers met een arbeidsbeperking, dat is

het uitgangspunt van DuoDay.

Bij de industriële wasserij

Van Ende & Roxy in Herentals

werkten ze al eerder een beleid uit om deze mensen, die elders moeilijk aan de bak geraken, in te lijven.
Janssen Pharmaceutica is aantrekkelijkste werkgever
26 April 2018, 17:42 Gazet v. Antwerpen

Geneesmiddelenproducent Janssen Pharmaceutica is de meest aantrekkelijke werkgever uit de privésector. Dat blijkt uit een onderzoek van arbeidsmarktspecialist Randstad. Het bedrijf wordt beschouwd als een goede betaler en een bron van werkzekerheid.
Personeel streekvervoerders mag maandag en dinsdag staken: werkgevers verliezen kort geding
26 April 2018, 15:18 Volkskrant
Buschauffeurs en treinpersoneel van streekvervoerders mogen maandag en dinsdag het werk neerleggen. Dit heeft de Utrechtse rechtbank vandaag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de vereniging van vervoersbedrijven VWOV tegen vakbonden FNV en CNV. De vakbonden zijn met de werkgevers in onderhandeling over een nieuwe cao voor het openbaar vervoer. Het personeel van Arriva, Connexxion


Alleen werkgevers geloven nog in kabinetsplan voor werknemers met handicap
18 April 2018, 22:30 Volkskrant
Bij een hoorzitting inde Tweede Kamer overde nieuwe loonregelingvoor arbeidsgehandicapten klinkt vooral kritiek.'Doe het niet!', is de boodschap van de experts. Wie een beperking heeft en zoekt naar een baan, moet zich door een woud van regelgeving worstelen. Amber Bindels, spastisch en in een rolstoel, kan erover meepraten. En dat doet ze woensdag in de Tweede Kamer. Nu studeert ze filosofie, maa

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn