NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Vrouwen

2News.be / Trefwoorden / Vrouwen

Dubbel feest in Gent: Gantoise zowel bij de mannen als de vrouwen landskampioen
22 Mei, 00:04 HLN.BE
Dubbel feest voor het ambitieuze Gantoise: de club kroonde zich het voorbije weekend in Brasschaat zowel bij de mannen als de vrouwen tot landskampioen. Gantoise maakte bij de mannen zaterdag het verschil tegen Watducks, de vrouwen hadden shoot-outs nodig tegen Dragons.


Ajax Vrouwen bijna kampioen: 'Vrat aan ons dat we maar niet van Twente wonnen'
Ajax Vrouwen maakte zaterdag een einde aan een lange reeks competitienederlagen tegen FC Twente. Door de 1-0-zege kan de Amsterdamse club volgende week ook een dikke streep zetten door de jarenlange dominantie van Twente in de Vrouwen Eredivisie.


Tsjechische Julia Kopecky wint E3 voor vrouwen
30 April, 00:03 Skynet Belgie
Julia Kopecky (AG Insurance-NXTG) heeft zaterdag de E3 Saxo Classic-Leiedal Koerse cat. 1.2), of de E3 Harelbeke voor vrouwen gewonnen. Na 134,3 kilometer met start en aankomst in Bavikhove finishte de 18-jarige Tsjechische met een minieme voorsprong, na een aanval in volle finale uit een kopgroep van negen. De Poolse Daria Pikulik werd tweede, de Nederlandse Lieke Nooijen derde. Jesse Vandenbulcke was met een achtste plaats beste Belgische. Voor Kopecky is het de eerste profzege.


EK squash - Belgische vrouwen verliezen van Engeland in finale
30 April, 00:03 Skynet Belgie
De Belgische vrouwenploeg is zaterdag met 2-1 onderuitgegaan tegen Engeland in de finale van het EK squash voor landenteams in de Finse hoofdstad Helsinki.


FC Barcelona deelt eerste tik uit aan Chelsea in halve finales CL Vrouwen
23 April, 00:03 NU.NL - Sport
FC Barcelona heeft zaterdag de eerste wedstrijd van het tweeluik tegen Chelsea in de halve finales van de Champions League Vrouwen gewonnen. Op Stamford Bridge wonnen de Spanjaarden dankzij een vroege treffer met 0-1.


Ajax Vrouwen pakt koppositie door zege bij Fortuna en legt druk bij FC Twente
23 April, 00:03 NU.NL - Sport
De voetbalsters van Ajax hebben zaterdag een belangrijke zege geboekt in de Eredivisie. De ploeg uit Amsterdam won met 1-2 van Fortuna Sittard en pakt zo voor minimaal een dag de koppositie.


22 April, 00:03 Skynet Buitenland
Vrouwen in VS mogen abortuspil blijven gebruiken
22 April, 00:02 Skynet
In de Verenigde Staten mogen vrouwen abortuspil mifepriston blijven gebruiken. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof vrijdagavond beslist. Eerder deze maand had een federale rechtbank in Texas beslist om de vergunning voor mifepriston op te schorten.


BASKET ACTUA. Kangoeroes Mechelen en Castors Braine naar finale play-offs vrouwen * Antwerp Giants blijft ongeslagen en wordt alleen leider
17 April, 00:01 HLN.BE
Kangoeroes Mechelen en Castors Braine staan voor het tweede jaar in de finale van Top Division Women. Beide ploegen hadden voldoende aan een sweep. * Verrassende eerste nederlaag voor Kangoeroes Mechelen, dat zich zwaar benadeeld voelde bij de scheidsrechtelijke beslissingen. Het verloor van Zwolle met 84-81. * Antwerp Giants blijft ongeslagen in de Elite Gold: 68-87 tegen Leeuwarden. Het komt alleen aan de leiding.


Deeltijdwerk al snel na diploma in trek onder vrouwen, 'niet per se slecht'
12 April, 00:03 NOS nieuws

Minder dan 35 uur per week werken is vaker de norm voor vrouwen dan voor mannen, en dat begint al direct na het afronden van een studie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat afgestudeerden volgde in hun eerste negen jaar op de arbeidsmarkt.

Zo werkte 30 procent van de vrouwen een jaar na het afstuderen in deeltijd, tegenover 14 procent van de mannen. Zowel mannen als vrouwen hadden op dat moment ongeveer even vaak betaald werk. In de jaren daarna werd het verschil in de mate van deeltijdwerk nog groter.

Negen jaar na het afstuderen werkte minder dan 10 procent van de mannelijke werknemers in deeltijd. Het aandeel vrouwelijke deeltijders was na negen jaar juist opgelopen naar 40 procent bij vrouwen met een universitair diploma tot 67 procent bij vrouwen met een mbo-diploma.

Levensbepalende gebeurtenissen

Een reden voor dat verschil is dat vrouwen vaker worden opgeleid om te werken in sectoren waar deeltijd de norm is, zoals in het onderwijs en de zorg. Maar dat is niet de enige verklaring.

Levensbepalende gebeurtenissen, zoals samenwonen en de geboorte van een kind, hebben een groter effect op de loopbaan van vrouwen dan op die van mannen. Zo stappen zij vaker dan mannen over van een voltijdbaan naar een deeltijdbaan als ze bijvoorbeeld zijn gaan samenwonen of een kind krijgen.

De grootste sprong vindt plaats in het jaar dat het kind geboren wordt. "Dan zijn het de moeders die toch meer voorsorteren op het zorgen voor een kind, terwijl mannen overwegend voltijd blijven werken", zegt onderzoeker Tanja Traag.

Heersende norm

Een traditionele rolverdeling speelt minder mee onder vrouwen met een hbo- of wo-diploma dan voor vrouwen met een mbo-diploma. "Omdat het opleidingsniveau in Nederland stijgt, kun je concluderen dat het traditionele beeld minder wordt", zegt Traag.

Volgens Traag zijn dit wel heel langzame processen. "Nog altijd vinden veel Nederlanders dat kinderen niet meer dan drie dagen naar de opvang zouden moeten. En 30 procent van de mannen vindt dat vrouwen beter zijn in het zorgen voor kinderen. Dat is de heersende norm."

Europees niveau

Uit de CBS Emancipatiemonitor blijkt dat vrouwen die in deeltijd werken wel steeds vaker een grote deeltijdbaan hebben, dus 28 tot 35 uur per week. En hoewel we Europees 'koploper' deeltijdwerken zijn, staat Nederland ook in de top als het gaat om vrouwen met een baan.

"In Nederland kun je een topfunctie hebben met vier dagen werken in de week, in andere landen heb je dan gewoon geen baan", zegt Traag. "Het wordt in Europese context vaak gezien als iets slechts, terwijl dat niet per se zo is - in Nederland kun je ver komen met je deeltijdbaan."
Canadese Alison Jackson wint derde Parijs-Roubaix voor vrouwen, Marthe Truyen wordt derde
9 April, 00:04 Skynet Belgie
Alison Jackson (EF Education) heeft zaterdag de derde Parjs-Roubaix voor vrouwen gewonnen. Na 145 kilometer was de 34-jarige Canadese op de velodroom de snelste van een kopgroep van zeven. De Italiaanse Katia Ragusa werd tweede, Marthe Truyen (Fenix-Deceuninck) derde. Topfavoriete Lotte Kopecky won op twaalf seconden de sprint om de zevende plaats (een van de zeven koplopers was op de piste ten val gekomen).


Vrouwen FC Twente herstellen zich met ruime zege en verstevigen koppositie
23 Maart, 00:05 NU.NL - Sport
De vrouwen van FC Twente hebben zich dinsdag in de Eredivisie hersteld van de eerste competitienederlaag in anderhalf jaar. De regerend landskampioen was in Enschede met 5-0 te sterk voor VV Alkmaar en verstevigde de koppositie.


Ajax Vrouwen boekt probleemloze zege op bezoek bij hekkensluiter Excelsior
11 Maart, 01:23 NU.NL - Sport
Ajax Vrouwen heeft vrijdagavond geen misstap gemaakt in de Vrouwen Eredivisie. De ploeg van trainer Suzanne Bakker won met 0-3 bij hekkensluiter Excelsior. Fortuna Sittard ging onderuit op bezoek bij ADO Den Haag (1-0).


Achterstand van vrouwen wordt komende jaren sneller weggewerkt
9 Maart, 00:57 NU.NL - Economie
De achtergestelde positie van vrouwen ten opzichte van mannen in Nederland verdwijnt de komende jaren sneller dan tot nu toe het geval was. Dat voorspelt de leider van de Nederlandse inbreng in een wereldwijd onderzoek naar ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Hij krijgt bijval van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en experts.


Internationale Vrouwendag - Ongeveer 400 vakbondsleden demonstreren voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen
Tussen de 350 en 400 mensen zijn woensdagnamiddag op het Brusselse Albertinaplein bijeenkomen om te demonstreren voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat deden ze na een oproep van de vakbonden ACV Brussel en ABVV Brussel naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag.


Internationale Vrouwendag - Duizenden vrouwen trekken straat op in Pakistan, ondanks verbod en dreigementen
9 Maart, 00:14 Skynet Buitenland
Duizenden vrouwen zijn woensdag, op Internationale Vrouwendag, de straat opgetrokken in Pakistan, ondanks de pogingen van de Pakistaanse autoriteiten om betogingen te blokkeren en de betogers te bedreigen. In Pakistan worden de marsen op Internationale Vrouwendag "aurat" genoemd, wat "vrouw" betekent in het Urdu.


6 Maart, 00:07 Volkskrant
Drama op WK afstanden: Nederlandse vrouwen na baanrecord gediskwalificeerd door een zichtbare enkel
4 Maart, 00:01 HLN.BE
Onze noorderburen leken op het WK schaatsen afstanden in Heerenveen voor een stunt te zorgen door goud te pakken op de ploegenachtervolging. De Nederlandse vrouwen waren in een baanrecord met afstand de snelste, maar werden gediskwalificeerd door een zichtbare enkel van Joy Beune.


Mannen en vrouwen in EU verdienen met huidig tempo pas in 2086 evenveel
3 Maart, 00:02 NU.NL - Economie
Als de lonen zich ontwikkelen zoals de laatste jaren, verdienen vrouwen in de Europese Unie pas over ruim zestig jaar evenveel als mannen. Dat heeft nieuwsdienst Bloomberg berekend met cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Uit de data blijkt bovendien dat de lonen van mannen en vrouwen de laatste tijd minder snel naar elkaar toe kruipen.


Een van de machtigste vrouwen in tech stopt als hoofd bij YouTube
19 Februari, 00:27 NU.NL - Economie
Susan Wojcicki heeft aangekondigd dat ze haar functie als topvrouw bij YouTube neerlegt. In de jaren dat ze aan het roer stond kreeg ze regelmatig kritiek.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn