Vijf VN-medewerkers na 1,5 jaar vrijgelaten in Jemen Vijf VN-medewerkers die anderhalf jaar geleden werden ontvoerd in Jemen zijn vrijgelaten. Het gaat om beveiligingsmedewerkers die op 11 februari 2022 in het zuiden van het land werden ontvoerd. VN-chef Guterres is opgelucht over de vrijlating, meldt zijn perschef. Hij is blij "dat er een einde is gekomen aan hun beproeving en aan de angst van hun families en vrienden". Guterres zegt dat "ontvoering een onmenselijke en onrechtvaardige misdaad is" en roept op de daders ter verantwoording te roepen. Volgens de perschef zijn de beveiligers alle vijf in goede gezondheid. Details over de omstandigheden van hun vrijlating zijn er niet. Ook is niet bekendgemaakt door wie ze waren ontvoerd. Vlak na de ontvoering werd gesuggereerd dat het om al-Qaida zou gaan. Judith Spiegel Ontvoeringen komen regelmatig voor in Jemen, waar al jarenlang een bloedige burgeroorlog gaande is en de mensen in extreme armoede leven. Onder andere al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP) is actief in Jemen en eist doorgaans losgeld en de vrijlating van terroristen in ruil voor de vrijlating van gijzelaars. In 2013 werden een Nederlandse journaliste, Judith Spiegel, en haar man, Boudewijn Berendsen, in de hoofdstad Sanaa ontvoerd. Ze werden na een half jaar vrijgelaten. Er zou geen losgeld zijn betaald.
|
Eind mei vrijgelaten Eva Kaili reist maandag naar Europees Parlement in Straatsburg Europees Parlementslid Eva Kaili heeft van de raadkamer de toestemming gekregen om morgen aan de plenaire vergadering in het Europees parlement in Straatsburg te kunnen deelnemen. Kaili werd in december 2022 opgepakt in het kader van een lopende corruptieonderzoek.
|
Nintendo-hacker Gary Bowser is vervroegd vrijgelaten Nintendo-hacker Gary Bowser is vervroegd vrijgelaten. In een interview met een youtuber zegt Bowser dat hij nog steeds tien miljoen dollar aan Nintendo moet betalen en dat hij denkt dat hij daar de rest van zijn leven aan vastzit.
|
Rwandees die model stond voor film Hotel Rwanda vrijgelaten uit gevangenis Paul Rusesabagina is vrijdag vrijgelaten na een celstraf van meer dan negenhonderd dagen. De Rwandees werd beroemd nadat de film Hotel Rwanda een groot publiek op de hoogte had gebracht van zijn heldendaden tijdens de Rwandese genocide in 1994.
|
Antwerpse advocaat opgepakt in Sky-onderzoek: ?Verhoord en vrijgelaten onder voorwaarden? Een Antwerpse strafpleiter is dinsdag door de federale gerechtelijke politie opgepakt in een Sky-onderzoek. Dat bevestigt het Antwerps parket. De man werd na voorleiding bij de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden.
|
Iraanse regisseur Jafar Panahi na ruim half jaar vrijgelaten uit gevangenis De Iraanse regisseur Jafar Panahi is na een gevangenisstraf van ruim een half jaar vrijgelaten uit de Evin-gevangenis in Teheran. Dat nieuws werd gemeld door mensenrechtenorganisatie Center for Human Rights in Iran en later door zijn vrouw gedeeld op sociale media.
|
Verdachte van moord op rapper Takeoff op borgtocht vrijgelaten De man die wordt verdacht van de moord op rapper Takeoff is volgens Amerikaanse media op borgtocht vrijgelaten. De 33-jarige man moest een borgsom van 1 miljoen dollar (zo'n 950.000 euro) betalen.
|
Twee Amerikanen die gevangen zaten in Afghanistan zijn vrijgelaten: ?Een gebaar van goede wil van de taliban? Twee Amerikanen die in Afghanistan in de cel zaten, zijn vrijgelaten. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.
|
Hoofdverdachte in witwaszaak na twee maanden vrijgelaten De hoofdverdachte in de witwaszaak waarin ook Jumbo-topman Frits van Eerd verdachte is, wordt onder voorwaarden vrijgelaten. Deze Theo E. heeft twee maanden vastgezeten. De 58-jarige E. uit Aa en Hunze in Drenthe wordt ervan verdacht dat hij op grote schaal geld en goederen heeft witgewassen via onroerendgoedtransacties, autohandel, contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarbij gebruikte de voormalig coureur en bekende in de motorsport zijn netwerk. Het OM ziet E. als de spin in het web, waarin ook Jumbo-topman Frits van Eerd, zelf actief in de autosport, verstrikt lijkt geraakt. Van Eerd heeft zich vanwege de verdenking tijdelijk teruggetrokken als topman van Jumbo. Theo E. was de enige verdachte die nog vast zat. Van Eerd werd na een paar dagen in de cel vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie denkt dat het onderzoek nog lang zal duren vanwege de complexiteit en de omvang ervan. In september deed justitie invallen in woningen en bedrijfslocaties in de provincies Groningen, Drenthe en Noord-Brabant. Daarbij is administratie in beslag genomen. Ook is op diverse locaties veel contant geld aangetroffen.
|
Jumbo-baas Van Eerd vrijgelaten in witwaszaak, maar blijft nog wel verdachte De eigenaar van Jumbo Frits van Eerd is vandaag vrijgelaten maar blijft wel verdachte in het witwasonderzoek, laat het Openbaar Ministerie weten. De 55-jarige Brabantse ondernemer zat al sinds dinsdag vast.
|
Topman van Belgische PostNL-tak onder voorwaarden vrijgelaten De CEO van de Belgische tak van Post NL, Rudy Van Rillaer, is vrijdag onder voorwaarden vrijgelaten, melden onder meer VRT en Het Laatste Nieuws. Van Rillaer werd maandag bij een inval opgepakt op verdenking van onder meer mensenhandel. Ook de tweede man van de Belgische tak, die maandag ook werd opgepakt, is inmiddels weer op vrije voeten.
|
Lil Kleine onder voorwaarden vrijgelaten in afwachting van rechtszaak Lil Kleine komt onder voorwaarden op vrije voeten in afwachting van de strafzaak tegen hem, zo heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam maandag besloten. De rapper zat vast op verdenking van mishandeling van zijn verloofde Jaimie Vaes. De voorlopige hechtenis kon worden verlengd met maximaal negentig dagen, maar de raadkamer zag hiervan af.
|
Sywert van Lienden weer op vrije voeten, ook zakenpartners vrijgelaten Mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden is na twee dagen voorarrest en een aantal verhoren woensdag aan het einde van de middag weer vrijgelaten. Dat bevestigt zijn advocaat.
|
Saudische prinses na drie jaar vrijgelaten uit cel Een Saudische prinses en haar dochter zijn vrijgelaten na bijna drie jaar gevangenschap in de hoofdstad Riyad. Dat is bekendgemaakt door een mensenrechtenorganisatie die zich had hardgemaakt voor de zaak van de 57-jarige prinses Basmah bint Saud, die een nicht is van koning Salman. Haar juridisch adviseur heeft het nieuws bevestigd.
Basmah, die in haar land bekendstaat als voorstander van vrouwenrechten, werd met haar dochter Suhoud begin 2019 aangehouden toen ze op het punt stonden om voor een medische behandeling naar Zwitserland te vliegen. Ze werden vastgezet in een gevangenis waar veel politieke gevangenen zitten.
De Saudische autoriteiten hebben nooit bekendgemaakt waarvan de twee werden verdacht en er is volgens mensenrechtenorganisatie ALQST ook nooit een aanklacht ingediend. Haar directe familie stelde twee jaar geleden in een verklaring dat haar detentie waarschijnlijk verband hield met haar kritiek op "misstanden" in het land.
Onduidelijk is waarom de prinses en haar dochter zijn vrijgelaten. Wel stelt ALQST dat haar in de gevangenis "medische zorg is ontzegd die ze nodig had voor een mogelijk levensbedreigende gezondheidstoestand".
Basmahs juridisch adviseur zegt tegen persbureau Reuters dat de twee vrouwen inmiddels thuis zijn in de stad Jeddah. De prinses maakt het goed, maar heeft volgens hem nog wel medische hulp nodig.
Basmah is de jongste dochter van de voormalige koning Saud. Die werd in 1964 afgezet. Alle koningen die sindsdien aan de macht zijn geweest, inclusief de huidige koning Salman, zijn halfbroers van haar vader.
|
Jonge moeder twee jaar na feiten verdacht van moord op baby van twee maanden: ?Uitzonderlijk dat ze toch vrijgelaten werd? Een 32-jarige vrouw uit Gijzegem bij Aalst wordt ervan verdacht haar twee maanden oude baby te hebben gedood in het Onze-Lieve-Vrouw ziekenhuis in Aalst. De feiten dateren al van 2019, maar de vrouw ontkent alles. Ze verscheen dinsdag voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. ?Ze werd officieel in verdenking gesteld, maar uitzonderlijk toch vrijgelaten omdat ze geen gevaar vormt voor de maatschappij?, zegt haar advocaat Jeroen D?Hondt.
|
Man (35) uit Willebroek springt met dochtertje (6) in de armen van viaduct in Vilvoorde De lichamen van twee personen die vanochtend zijn aangetroffen onderaan het viaduct van Vilvoorde zijn van een vader (35) en zijn dochter (6). De man uit Willebroek zou om vier uur vanochtend van het viaduct gesprongen zijn met zijn dochter in de armen. De vader was eerder deze week opgepakt omdat de moeder vreesde dat hij hun kind iets zou aandoen. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord lastens de 35-jarige man en een mogelijk nog onbekende dader.
|
Wereldwijde kritiek op arrestatie Navalny: ?Hij moet onmiddellijk vrijgelaten worden? Wereldwijd is forse kritiek geuit op de arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Jake Sullivan, de Nationaleveiligheidsadviseur van president-elect Joe Biden, zei zondag dat Navalny ?onmiddellijk vrijgelaten? moet worden. Ook andere landen roepen op tot zijn vrijlating.
|
Bij Capitool opgepakte man was 'verdwaald' en is weer vrijgelaten De man die vrijdagavond werd opgepakt bij een controlepost in het centrum van Washington D.C. is voorlopig weer vrijgelaten. Tegen The Washington Post, die de 31-jarige Wesley Allen Beeler heeft gesproken, zegt hij dat zijn aanhouding op een misverstand berust.
De man uit Virginia was opgepakt omdat hij bij de controlepost vlak bij het Capitool ongeldige papieren voor de inauguratie van aankomend president Joe Biden had laten zien. Ook had hij volgens de politie een geladen pistool bij zich en meer dan 500 patronen. Op zijn vrachtwagen zouden bumperstickers zitten met teksten als 'Assault Life' en 'Als ze je wapens komen halen, geef dan eerst je kogels'.
'Verdwaald'
Tegen The Washington Post ontkent Beeler dat hij zo veel munitie in zijn auto had liggen. Hij zou de hele week in Washington hebben gewerkt voor een beveiligingsbedrijf. Van zijn werkgever zou hij accreditatie hebben gekregen voor de inauguratie, maar volgens persbureau AP waren die papieren niet officieel erkend.
Dat Beeler een wapen had meegenomen, ontdekte hij naar eigen zeggen pas toen hij al halverwege was tussen zijn huis in Virginia en de Amerikaanse hoofdstad. Hij zegt dat hij in Virginia een vergunning heeft voor het wapen.
"Ik weet niet wat de D.C.-wetten zijn", zegt Beeler tegen The Washington Post. "Ik stopte bij een controlepost omdat ik was verdwaald in D.C., omdat ik een plattelandsjongen ben." Toen de politie de man vroeg of hij wapens in zijn auto had, heeft hij zelf toegegeven dat hij een pistool bij zich had.
Beeler is dus inmiddels weer vrijgelaten. Hij mag voorlopig niet terugkeren in Washington, zegt de krant, behalve om voor de rechter te verschijnen of voor ontmoetingen met zijn advocaat.
Bestorming Capitool
De Amerikaanse hoofdstad is de afgelopen dagen veranderd in een vesting, vanwege de inauguratie van Joe Biden woensdag. Er zijn zo'n 20.000 zwaarbewapende leden van de Nationale Garde op de been en het gebied rond het Witte Huis, het Capitool en de National Mall is afgesloten.
Op 6 januari drongen pro-Trumpbetogers het Capitool binnen, het Amerikaanse parlementsgebouw. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en werden tientallen relschoppers gearresteerd.
|
Twee verdachte relschoppers vrijgelaten bij gebrek aan bewijs Twee verdachten die woensdag van hun vrijheid werden beroofd bij de rellen in Brussel zijn weer vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Dat meldt het parket van Brussel in een persbericht.
|
Twee volwassen verdachten van rellen vrijgelaten, minderjarige krijgt taak opgelegd De twee meerderjarigen die woensdag waren opgepakt naar aanleiding van de rellen na de manifestatie voor de overleden Ibrahima Barrie, zijn vrijgelaten. Dat meldt het Brusselse parket. De twee waren opgepakt op verdenking van opzettelijke brandstichting maar volgens het parket waren er in dit stadium van het onderzoek onvoldoende bewijzen tegen hen. Een minderjarige verdachte van brandstichting werd toevertrouwd aan het parket van Verviers terwijl een minderjarige die opgepakt werd voor weerspannigheid, een prestatie van algemeen nut van 30 uur moet uitvoeren.
|