Een op de twintig Nederlanders kon vorig jaar huis niet genoeg verwarmen Ruim 5 procent van de Nederlanders had vorig jaar niet genoeg geld om het huis warm te houden. Dat is een op de twintig huishoudens. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat maandag.
|
Toeristen gaven vorig jaar maar liefst 96 miljard euro uit in ons land Onze economie kon vorig jaar flink profiteren van het groeiend aantal toeristen. Buitenlandse en Nederlandse vakantiegangers gaven samen 96 miljard euro uit in ons land, ongeveer 60 procent meer dan in coronajaar 2021.
|
Karen Khachanov, vorig jaar halvefinalist, raakt niet voorbij eerste ronde van de US Open De Rus Karen Khachanov (ATP 11) is dinsdag uitgeschakeld in de eerste ronde van de US Open. Hij verloor op het hardcourt in New York met 6-2, 6-4 en 6-2 van de Amerikaan Michael Mmoh (ATP 89).
|
Energie werd flink goedkoper, maar boodschappen zijn fors duurder dan vorig jaar Prijzen voor energie zijn in een jaar tijd met meer dan 34 procent gedaald. Desondanks blijft de inflatie met 4,6 procent in juli best hoog. Belangrijkste oorzaak is dat boodschappen nog steeds fors duurder zijn dan vorig jaar.
|
IDC en Canalys: wereldwijde verkoop tablets nam vorig kwartaal af In het tweede kwartaal van 2023 zijn volgens het Amerikaanse analistenbureau IDC wereldwijd 29,9 procent minder tablets verscheept. Canalys houdt het op 11 procent minder verkopen. IDC schrijft dat Chromebooks ook een terugval kennen, Canalys meent dat die verkoop stabiel bleef.
|
Zeeuwse mosselen beter dan vorig jaar, maar ook duurder De prijs van Zeeuwse mosselen ligt dit jaar zo'n 15 procent hoger dan vorig jaar. Dat werd duidelijk bij de aftrap van het mosselseizoen. Op de Oosterschelde werd de eerste sleep vanochtend naar boven gehaald. De prijsstijging komt onder meer doordat er voor het tweede seizoen op rij minder Zeeuwse mosselen zijn, schrijft Omroep Zeeland. Gemiddeld wordt ieder jaar 50 miljoen kilo opgevist. Afgelopen seizoen was dat maar 28 miljoen kilo en dit jaar zal het ook rond de helft van het gemiddelde uitkomen. Een andere reden is volgens Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers, dat veel kleine mosselen en mosselzaad meer dan twee jaar geleden zijn weggespoeld bij stormen. Dat slaat een gat in het huidige aanbod. "Want die mosselen hadden we dit jaar op moeten vissen. Ook de hoge mosselsterfte in de Oosterschelde in het voorjaar van 2022 speelt mee." Goede kwaliteit De Zeeuwse mosselkwekers zijn wel positief over de kwaliteit van de mosselen. "Wat we nu aantreffen op onze percelen in de Oosterschelde en op de Waddenzee ziet er veel beter uit dan vorig jaar", zegt kweker Jan Schot. "Kook je een kilo mosselen, dan zit er nu gemiddeld 270 gram visvlees in. Dat wordt de komende weken alleen maar beter." Zo kwamen de eerste mosselen uit de Oosterschelde op de kant:
|
Opnieuw meer schone energie gebruikt vorig jaar Nederlanders hebben ook in 2022 meer schone energie verbruikt dan het jaar ervoor. Vooral het gebruik van zonnepanelen zit in de lift. Biomassa is juist minder verstookt en ook het gasverbruik - dat niet duurzaam is - is flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.
|
Subsidiepot voor elektrisch rijden nog vol, anders dan vorig jaar Autokopers laten de subsidiepot voor elektrische auto's dit jaar grotendeels links liggen. Waar de pot vorig jaar op 30 mei al leeg was, is er nu nog bijna 44 van de 67 miljoen euro over, ruim 65 procent. In de pot voor tweedehands elektrische auto's zit nog meer dan 18 miljoen euro. Deskundigen en belangenclubs herkennen de trend. "Er is meer onzekerheid bij kopers", zegt Maarten van Biezen van de Vereniging Elektrische Rijders. Dat heeft volgens hem te maken met de hoge elektriciteitsprijzen van de afgelopen tijd. Ook de afbouw van fiscale voordelen, nu en in de toekomst, maakt dat particuliere en zakelijke rijders minder snel de overstap naar elektrisch maken. Van Biezen wijst er ook op dat aanschafprijzen voor veel mensen toch te hoog blijven en dat de lancering van goedkopere modellen langzamer gaat dan gedacht. Ook brancheorganisaties BOVAG en ANWB horen van autodealers dat er minder vraag is. "Mensen laten zich afschrikken door de onzekere vooruitzichten", zegt Paul de Waal van de BOVAG. "Nu hoeven elektrische rijders nog geen motorrijtuigenbelasting te betalen, maar na 2025 wel. Het is nog niet zeker hoe hoog die belasting wordt." Volgens de ANWB blijven handelaren langer met hun elektrische modellen zitten. Ze verwachten dat de prijs daardoor zal gaan zakken. "Een tweedehands, vijf jaar oude Nissan Leaf II kun je nu voor 18.900 euro krijgen. Dat was een jaar geleden nog 21.900 euro", zegt woordvoerder Annelies Tichelaar. Toch meer e-auto's verkocht Opvallend is dat de daling niet in de verkoopcijfers te zien is. Daar is juist een flinke stijging te zien. In de eerste vier maanden van vorig jaar werden er 17.162 nieuwe elektrische auto's verkocht, terwijl er in die periode dit jaar 33.447 nieuwe elektrische auto's werden geregistreerd. Volgens experts is daar een goede verklaring voor. De subsidies worden verstrekt op het moment van het tekenen van het contract, terwijl de nieuwverkopen pas worden geregistreerd op het moment dat de auto wordt geleverd. De levertijden liepen vorig jaar flink op, door verschillende problemen. Die vertraging lopen de producenten nu langzaam in, met een toename in de verkoopcijfers dit jaar.
|
Eurovisie Songfestival trekt wereldwijd iets meer kijkers dan vorig jaar Het Eurovisie Songfestival heeft dit jaar wereldwijd iets meer kijkers getrokken dan vorig jaar. Naar de live-uitzendingen van de halve finales en de finale keken in totaal 162 miljoen mensen, meldt organisator European Broadcasting Union (EBU).
|
BumaStemra keerde vorig jaar opnieuw recordbedrag uit aan muziekmakers BumaStemra keerde vorig jaar opnieuw een recordbedrag uit aan muziekmakers. De organisatie voor muziekauteursrecht heeft in 2022 ruim 239 miljoen euro uitgekeerd aan tekstschrijvers, componisten en uitgevers van muziek. Dat is 22 procent meer dan in 2021.
|
2,2 miljoen Nederlanders werden vorig jaar slachtoffer van online criminaliteit Vorig jaar zijn 2,2 miljoen Nederlanders het slachtoffer geworden van online criminaliteit, meldt Statistiekbureau CBS donderdag. Oplichting en fraude kwamen het vaakst voor. Maar er werden ook veel mensen het slachtoffer van hacken, bedreiging en intimidatie.
|
Aantal faillissementen anderhalf keer groter dan vorig jaar In de eerste vier maanden van dit jaar gingen in totaal 955 bedrijven op de fles. Dat zijn er ruim anderhalf keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.
|
Bodem in Europa stuk minder droog dan vorig jaar, behalve in Spanje De droogte in de bodem is op het Europese continent veel minder uitgesproken dan een jaar geleden, maar in Spanje is de situatie veel erger. Dat blijkt uit gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus, die het Franse persbureau AFP analyseerde.
|
Openbaar Ministerie behandelde vorig jaar iets minder cybercrime dan in 2021 Het Nederlands Openbaar Ministerie behandelde in 2022 14.200 zaken over cybercriminaliteit. Dat is iets minder dan het jaar daarvoor, toen er 14.900 cybercrimegevallen waren geregistreerd. Het aantal verdachten van cybercrime daalde met 36,9 procent.
|
EA draaide vorig jaar recordomzet uit liveservicediensten Electronic Arts heeft zijn kwartaal- en jaarcijfers bekendgemaakt. Het bedrijf draaide afgelopen kwartaal ongeveer 1,9 miljard dollar omzet, 11 procent meer dan een jaar eerder. Volgens het bedrijf komt dat onder meer door het succes van FIFA.
|
Geheugenmaker SK hynix draaide vorig kwartaal recordverlies van 2,3 miljard euro SK hynix noteerde afgelopen kwartaal een operationeel verlies van 2,3 miljard euro. Dat is een record voor het bedrijf sinds de overname van hynix door SK Group. De geheugenfabrikant verwacht in de tweede helft van dit jaar een rebound op de markt.
|
ASML verdriedubbelde vorig kwartaal nettowinst en verkocht 17 euv-machines Chipmachinefabrikant ASML behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 6,7 miljard euro en een nettowinst van 2 miljard. Dat is iets meer dan in het vorige kwartaal, maar de winst verdriedubbelde sinds vorig jaar. Het bedrijf leverde 17 euv-systemen.
|
TikTok-eigenaar Bytedance boekte vorig jaar megawinst Het Chinese ByteDance zette vorig jaar een winst van 25 miljard dollar (zo'n 23 miljard euro) in de boeken, flink hoger dan de 14 miljard dollar van een jaar eerder. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van twee investeerders. Het bedrijf publiceert zijn jaarcijfers niet.
|
Vorig jaar bijna 61 miljoen euro schade door fraude in betalingsverkeer De schade als gevolg van fraude in het betalingsverkeer is vorig jaar uitgekomen op bijna 61 miljoen euro. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2021, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag.
|
Qualcomm-topman zegt dat Nothing Phone (2) soc van vorig jaar krijgt De Nothing Phone (2) krijgt een Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 van vorig najaar, in plaats van de nieuwere Snapdragon 8 Gen 2. Dat claimde een topman van Qualcomm in een LinkedIn-post. De post is inmiddels aangepast.
|