NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Vluchtelingen

2News.be / Trefwoorden / Vluchtelingen

VS gaan per jaar acht keer meer vluchtelingen toelaten dan onder Trump
4 Februari, 23:06 Skynet
De Verenigde Staten gaan per jaar 125.000 vluchtelingen toelaten in het land. Dat heeft president Joe Biden donderdag aangekondigd. Onder voormalig president Donald Trump was dat maximum teruggebracht naar 15.000.


COLUMN. ?Weinig politieke vluchtelingen, Kristof Calvo, is groter onrecht aangedaan dan u?
4 Februari, 05:18 HLN.BE
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft voortaan geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Kristof Calvo in Nederland, waar het gras groener is.


11.11.11 hekelt penibele situatie van Syrische vluchtelingen in Libanon
2 Februari, 10:57 Skynet
In Libanon hebben een meerderheid van de Libanezen en Syrische vluchtelingen het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Ruim 88 procent stelt geen toegang te hebben tot een minimale gezondheidszorg, als ze COVID-19 zouden oplopen. Dat blijkt uit een onderzoek van verschillende ngo's, waaronder 11.11.11. Die roept de Belgische overheid op om de situatie in het land opnieuw hoog op de Europese politieke agenda te zetten.


Mensensmokkelaars helpen vluchtelingen in ruil voor 10.000 euro aan papieren
28 Januari, 16:36 HLN.BE
Acht verdachten zijn vanmorgen in Antwerpen en Brasschaat opgepakt in een gerechtelijk onderzoek naar mensensmokkel. Volgens het Antwerpse parket werkte de bende via een reisbureau om mensen tegen betaling naar ons land halen. Er is sprake van sommen van 5.000 tot 10.000 euro.


Kamer wil meer hulp voor vluchtelingen in Griekenland
27 Januari, 17:36 NOS nieuws

De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer geld uittrekt voor de opvang van vluchtelingen op de Griekse eilanden. Demissionair staatsecretaris Broekers-Knol stelde onlangs vast dat de faciliteiten voor vluchtelingen op de eilanden nog steeds ontoereikend zijn.

Minister Kaag maakte vorig jaar 1,7 miljoen euro vrij voor de hulp en kort geleden nog eens 0,75 miljoen. Maar een Kamermeerderheid vindt dat niet genoeg.

De regeringspartijen CDA, D66, en ChristenUnie en de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en SGP vragen het kabinet de hulpverlening substantieel te verbeteren en daarom extra middelen uit te trekken voor hulporganisaties. De meerderheid benadrukt dat de leefomstandigheden en de veiligheid voor veel mensen onder de maat zijn. Onder de fracties die tegen een motie hierover stemden, was regeringspartij VVD.

Broekers verwijst naar Kaag

Het gaat de Kamerleden om de eilanden Lesbos, Samos en Chios. Eerste ondertekenaar van de motie is ChristenUnie-Kamerlid Voordewind.

In een kort debat verwees staatssecretaris Broekers de Kamer voor humanitaire noodhulp naar minister Kaag. Broekers onderstreepte dat het kabinet al op allerlei manieren geld voor de vluchtelingen in Griekenland heeft uitgetrokken en dat ook de Europese Unie dat heeft gedaan.
Slechts fractie van alle vluchtelingen vond in 2020 nieuwe thuis
25 Januari, 17:08 Skynet
Wereldwijd hebben in 2020 minder vluchtelingen een nieuwe thuis gevonden dan de afgelopen twee decennia ooit het geval was. Dat meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.


Noodweer in Syrische Idlib maakt problemen voor tienduizenden vluchtelingen nog groter
22 Januari, 15:32 Skynet
Door de hevige regen en sneeuwval van de laatste dagen zijn veel vluchtelingenkampen in de Syrische provincie Idlib overstroomd, zo melden plaatselijke gezondheidsautoriteiten. Door de overstroming is de nood aan humanitaire hulp voor tienduizenden vluchtelingen extra groot.


Op twee dagen tijd meer dan 1.500 vluchtelingen gered op Middellandse Zee
26 Mei 2018, 15:24 Gazet v. Antwerpen

Voor de Libische kust zijn de voorbije twee dagen minstens 1.500 migranten gered die in de nood waren geraakt bij een poging om de Middellandse Zee over te steken, zo hebben hulpverleners zaterdag bekendgemaakt.
SER: beleid om vluchtelingen aan baan te helpen te versnipperd
25 Mei 2018, 00:42 NOS nieuws

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning helpen aan een baan: het blijft een moeizame zaak. In een rapport van de Sociaal-Economische Raad wordt vanochtend geconcludeerd dat deze zogenoemde statushouders nog steeds grote moeite hebben om betaald werk te vinden.

Belangrijkste adviezen van de raad: ondersteun ze zo vroeg mogelijk zodat ze in de maatschappij kunnen meedoen, combineer de aanpak met taal, onderwijs en werk en zorg voor continuïteit in de ondersteuning.

"Snelle successen liggen niet voor de hand, zo blijkt uit de praktijkvoorbeelden", reageert SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Alleen door middel van op maat gesneden ondersteuning en langdurige begeleiding kan voorkomen worden dat grote groepen statushouders de aansluiting met de arbeidsmarkt mislopen.

In het rapport Vluchtelingen en werk: een nieuwe tussenbalans signaleert de SER dat sprake is van een versnipperd beeld. Lokale en regionale verschillen zijn groot, de initiatieven veelal te kleinschalig en ook is de voortgang niet verzekerd door onvoldoende geld. "Daarom is geld vanuit Den Haag een belangrijke voorwaarde om tot meer succes op dit gebied te komen", aldus Hamer.

Opleidingsbedrijf Bouwmensen Rivierengebied in Geldermalsen heeft al tien statushouders opgeleid voor een betaalde job in de bouw: als tegelzetter, timmerman of metselaar. Zes zijn er momenteel nog in opleiding.

Sleutel tot succes

Volgens directeur Koos Karsijns van het bedrijf is er maar één sleutel tot succes: mensen goed opleiden. "En dat kan niet in drie maanden, nee. Je kunt niet iemand na één kwartaal op de bouw dumpen en dat-ie dan slaagt. Onze opleiding duurt twee tot vier jaar. Ik wil goede mensen afleveren, anders heeft de bouw er ook niks aan."

Met de enorme krapte op de arbeidsmarkt zijn de vluchtelingen uit landen als Afghanistan, Eritrea en Syrië enorm gewild. "In 2015, toen wij met opleidingen begonnen, was dat wel anders", weet Karsijns nog. "We hadden alle tegenwerking die je maar kunt bedenken: de stigmatiserende opmerkingen waren niet van de lucht, koudwatervrees bij aannemers die dachten: 'wat voor volk krijgen we nu over de vloer'. En bonden waren bang dat buitenlanders 'onze' banen zouden inpikken."

Sfeer omgeslagen

Nu is de sfeer heel anders. Karsijns: "Nu staat iedereen te springen om mensen en maakt het eigenlijk niet uit waar ze vandaan komen. En ze zijn super gemotiveerd."

Ook volgens SER-voorzitter Hamer is het daarom nu een kwestie van het ijzer smeden als het heet is. "Er is een ongelooflijke behoefte op de arbeidsmarkt aan krachten en veel statushouders kunnen daarin iets betekenen. Maar dan moet dat wel bij elkaar gebracht worden in plaats van al die initiatieven ze te versnipperen. En dan zal de situatie de komende jaren zeker verbeteren."
Deze Venezolaanse vluchtelingen wacht een koude douche als ze aankomen in Colombia
24 Mei 2018, 04:36 Volkskrant
Al zeker een miljoen migranten uit Venezuela zijn de grens overgestoken, en elke dag komen er méér. De Colombianen weten amper hoe met de stroom om te gaan. ?Wij zijn zeker wel solidair. Maar de limiet is bereikt.?


Vluchtelingen en baankansen: het maakt uit wie in welke regio wordt geplaatst
23 Mei 2018, 10:57 Volkskrant
Asielzoekers hebben meer kans op een baan als bij de toewijzing van een huis rekening wordt gehouden met hun achtergrond. De kans dat ze na tien jaar een baan hebben is in de gunstigste regio bijna anderhalf keer zo groot als in de minst gunstige. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).


Blok: Nederland gaat geen vluchtelingen uit Venezuela opnemen
22 Mei 2018, 18:24 NOS nieuws

Er kan geen sprake van zijn dat vluchtelingen uit Venezuela doorgaan naar Nederland. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland wel technische ondersteuning heeft aangeboden aan Aruba en Curaçao, om te helpen met het omgaan met vluchtelingen. Tegelijkertijd benadrukt hij dat het om twee zelfstandige landen binnen het koninkrijk gaat en dat die gebieden daarom een eigen verantwoordelijkheid hebben om hun problemen op te lossen.

Blok komt met de reactie na de herverkiezing van de Venezolaanse president Maduro. Die verkiezingen noemt hij een aanfluiting. "Het waren geen vrije en onafhankelijke verkiezingen. Ik kijk er met grote zorgen naar, er blijft een druk op mensen om te vertrekken."

Hij benadrukt dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen economische vluchtelingen, die een land niet verplicht hoeft op te nemen, en politieke vluchtelingen. "Echte politieke vluchtelingen moeten op basis van het vluchtelingenakkoord wel worden opgenomen."

Tussen Venezuela en de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao liggen maar enkele tientallen kilometers zee. Venezuela, ooit de bakermat van links in Latijns-Amerika, is tegenwoordig een socialistische dictatuur in crisis. De economie van Venezuela is er heel slecht aan toe. Veel tegenstanders van de president zitten gevangen of zijn gevlucht. Ook de inheemse bevolking, de Warao-indianen, trekt massaal de grens over, weg van Venezuela.

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes, hekelde vorige week de Nederlandse houding ten aanzien van de vluchtelingenstroom uit Venezuela richting de ABC-eilanden. Volgens haar doet Nederland onvoldoende om te helpen met de opvang. Sinds het uitbreken van de politieke en humanitaire crisis in Venezuela in 2015 trokken duizenden vluchtelingen naar de nabijgelegen eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Bij elkaar zijn honderdduizenden Venezolanen gevlucht.

Diepe afgrond

VVD-Kamerlid Ten Broeke vreest dat Venezuela door Maduro in een diepe afgrond stort, met een grote vluchtelingenstroom tot gevolg voor de eilanden. "Die zijn volstrekt niet klaar om deze aantallen op te vangen." De VVD'er waarschuwde al jaren geleden dat Nederland en de eilanden maatregelen moesten treffen. "Dit is een ongeluk dat zichzelf heeft aangekondigd." Hij vindt niettemin, net als minister Blok, dat Nederland geen asiel hoeft te verlenen aan de vluchtelingen uit Venezuela.

CDA-Kamerlid Van Helvert noemt de situatie in Venezuela verschrikkelijk. "Er komen nu al vluchtelingen naar Nederland. De vraag is of we de omvang kunnen overzien, want de eilanden zijn heel klein."

SP-Kamerlid Karabulut denkt niet dat de problemen van vandaag op morgen zijn opgelost. "We moeten nadenken hoe de Venezolanen gesteund kunnen worden. Je moet voorbereid zijn op de problemen."

Volgende week debatteert de Tweede Kamer met minister Blok over de ontwikkelingen.
Kunst in kathedraal verwijst naar vluchtelingen: ?Een monument in brons, over miserie en armoede?
18 Mei 2018, 17:48 Gazet v. Antwerpen

In de Antwerpse kathedraal installeerde Koen Theys twaalf in brons gegoten matrassen van vluchtelingen. Het kunstwerk blijft er tot volgend jaar te bewonderen en vertrekt dan naar andere kerken in Europa. ?Voor zo?n aangrijpend werk spelen we graag gastheer?, zegt pastoor Bart Paepen.
Politie onderschept bestelwagens met vluchtelingen, twee jaar oud meisje komt om
17 Mei 2018, 15:42 Skynet
Een politiewagen heeft vanochtend vanaf Namen op de E42 een verdachte bestelwagen achtervolgd en die, nadat de ordehandhavers schoten hadden gelost, ter hoogte van Maisières in Henegouwen tot stilstand gebracht. Het voertuig had dertig Koerden, van wie 26 volwassenen, aan boord, meldde het parket van Doornik. Een twee jaar oud meisje overleed vervolgens in de ambulance.


Vluchtelingencrisis - "Toename vluchtelingen en migranten in Libische detentiekampen door Europees beleid"
16 Mei 2018, 01:18 Skynet
Amnesty International trekt opnieuw aan de alarmbel over de situatie van vluchtelingen en migranten in Libische detentiekampen. De ngo hekelt daarbij "een beschamend Europees beleid". De Europese overheden zijn "medeplichtig aan de misbruiken" in de detentiekampen omdat ze de Libische autoriteiten en kustwacht steunen bij het onderscheppen op zee, zo luidt de beschuldiging.


10 Mei 2018, 21:54 Volkskrant
Plaatsgebrek in Brussel voor lessen Arabisch gegeven door vluchtelingen
4 Mei 2018, 14:24 Skynet
Goed 300 Brusselse kinderen ontvangen vrijdag op de Vrije Universiteit Brussel hun certificaat Arabisch, nadat ze de taal leerden van door oorlogsgeweld gevluchte leerkrachten. De lessen, die verzorgd worden door de VUB en de GO! Scholengroep, zijn een groot succes en dus zijn de initiatiefnemers op zoek naar uitbreiding.


Acht vluchtelingen onderschept in Zwijndrecht
3 Mei 2018, 15:18 Gazet v. Antwerpen

Bij Mexico Natie aan de Canadastraat in Zwijndrecht zijn woensdagochtend acht vluchtelingen uit Eritrea onderschept door de politie. Een vrachtwagenbestuurder belde ?s ochtends rond half acht naar de politie omdat hij had gezien hoe de groep uit zijn laadruimte gesprongen was. De politie kwam ter plaatse en kon de acht Eritreeërs vatten.
Griekse regering wil vluchtelingen naar vasteland overbrengen
2 Mei 2018, 16:48 Skynet
Om de overvolle vluchtelingenkampen op de Oost-Egeïsche Eilanden te ontlasten, wil de Griekse regering meer vluchtelingen overbrengen naar het vasteland. Dat heeft de Griekse minister voor Migratie Dimitris Vitsas vandaag op het eiland Lesbos gezegd. Tegen september moet het aantal migranten en vluchtelingen teruggebracht worden tot de voorziene opvangcapaciteit van de opvangcentra, aldus Vitsas.


Thessaloniki ziet toename vluchtelingen, koepeltentjes weer van stal gehaald
2 Mei 2018, 07:30 NOS nieuws

De Griekse autoriteiten en hulporganisaties zijn ongerust over de toenemende stroom vluchtelingen die in het noordoosten de grens tussen Turkije en Griekenland passeren. De Evros-route wordt hij genoemd, omdat ze de grensrivier de Evros moeten oversteken.

In de maand april, zo zegt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn ongeveer 3000 mensen Griekenland binnengekomen, voornamelijk uit Syrië en Irak. Dat is meer dan die maand op de Griekse eilanden aankwamen. Het registratiecentrum aan de grens kan de stroom niet aan, het detentiecentrum en politiecellen zitten vol. De meeste mensen trekken, of ze nu geregistreerd zijn of niet, verder naar Thessaloniki.

Sinds een paar weken staan er weer tentjes in kamp Diavata ten noordwesten van Thessaloniki. Het is een van de weinige vluchtelingenkampen die zijn overgebleven. Vorig jaar stonden er nog talloze kampen in het noorden van Griekenland, maar die sloten nadat de toestroom van nieuwkomers was opgedroogd.

Als je de poort binnenkomt, staan rechts nette containerwoningen met airconditioning, keukentjes en douches waar zo'n 700 asielzoekers al langer wonen. Links, op een grasveld, staan tientallen gekleurde koepeltentjes met de nieuwe vluchtelingen. "Ik schat dat er de laatste weken ongeveer 800 mensen bij zijn gekomen", zegt kampmanager Odysseas Makroskamias. "Ze slapen niet alleen in hun tentjes, ook het activiteitencentrum op het kamp zit vol. En we hebben een paar lege containerwoningen, die vroeger door ngo's werden gebruikt, weer opengesteld."

Kamp Diavata wordt door de overheid gerund. Na een rustige winterperiode lijkt er weer een crisis aan te komen. De nieuw aangekomen mensen, veel families met kinderen, hangen voor het kantoor midden in het kamp om informatie te krijgen over hun asielaanvraag of accommodatie.

De Koerdische Omar zegt dat hij en zijn familie uit het Noord-Syrische Afrin komen. Drie weken hebben ze erover gedaan om vanuit het door het Turkse leger ingenomen gebied in Griekenland te komen. Met zijn broer, moeder en drie kinderen, onder wie een drie maanden oude baby. "We hebben geen geld meer, dat is aan de smokkelaars opgegaan." Ze wachten nu op een beter onderdak.

Ook op het grasveld bij de ingang zijn veel Koerden uit Syrië en Irak. Een Iraakse man uit de buurt van Mosul, Jutiar, vertelt dat hij met zijn familie al een tijd in Istanbul was. Maar hij zegt dat het moeilijk was om daar werk te vinden en dat de Turkse politie zei dat ze maar naar Griekenland moesten gaan.

Anderen laten doorschemeren dat ze zich niet zo veilig voelden in Turkije of toch willen proberen om familie in Europa te bereiken.

Coördinator voor het ministerie van Migratie, Nikolas Rangos, is naar het Diavata-kamp gekomen om de situatie te bekijken. "We zien voortdurend mensen aankomen in Thessaloniki. Het is de eerste stad die ze bereiken zodra ze de grensrivier Evros in het noordoosten zijn overgestoken en zijn vrijgelaten door de politie. We proberen ze eerst hier op te vangen, maar ze zullen ook naar andere kampen in de regio worden overgebracht."

Rangos erkent dat er deze maand in het noorden een toename is vergeleken met voorgaande jaren, en dat dit gevolgen heeft voor de opvang in het Evros-gebied. "We zullen de capaciteit daar moeten uitbreiden, maar ook in de rest van de regio."

Crisismanagment

Hij kan de toename niet direct verklaren. "Het is een combinatie van factoren, denk ik. De geopolitieke situatie in de regio, de situatie in Syrië. De recente gebeurtenissen in Afrin. Waarom ze de noordelijke route kiezen, zou ik de mensen moeten vragen. Maar het klopt dat we daar lang niet zo'n toename hebben gezien."

Nikolas Rangos ziet er niet bezorgd uit, maar is duidelijk druk bezig met plannen. Crisismanagement noemt hij het. "De situatie hier in Diavata is tijdelijk. Zo gauw we een betere accommodatie hebben, gaan de tenten weg. Want we willen niet dat het hier uit de hand loopt."Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn