De politiezone Berlaar-Nijlen is begonnen met controles op de verplichte quarantaine. Als je positief test op het coronavirus, mogelijk in contact kwam met een besmet persoon of terugkeert uit een rode zone moet je verplicht een aantal dagen in je eigen woning blijven.
Meer dan 7.000 Belgen die vorige week terugkeerden uit een rode zone in het buitenland hebben zich niet laten testen, en riskeren nu een boete van 250 euro.
Door de verplichte sneltest voor reizigers uit het buitenland is de kans groot dat KLM zaterdag stopt met het uitvoeren van langeafstandsvluchten. Zoals het er nu voorstaat zouden honderden vracht- en passagiersvluchten per week worden geschrapt, zegt de luchtvaartmaatschappij.
Vanmiddag maakte het kabinet bekend dat vanaf zaterdag alle reizigers uit landen met verhoogd coronarisico kort voor vertrek een sneltest ondergaan. Zonder negatieve testuitslag mogen ze niet in het vliegtuig stappen.
Volgens KLM lopen bemanningsleden die positief testen hierdoor het risico dat ze in het buitenland moeten achterblijven en dat zou niet te rijmen zijn met "goed werkgeverschap". Ook leidt het achterblijven van personeel waarschijnlijk tot bezettingsproblemen op de toestellen.
Uitzonderingspositie
KLM probeert de overheid ervan te overtuigen dat het personeel een uitzondering krijgt. Daarnaast kijkt het bedrijf intern of er andere oplossingen zijn om het risico van achterblijvend personeel op te kunnen vangen, bijvoorbeeld door met extra veel bemanningsleden naar verre bestemmingen te vliegen.
Ook de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel zegt dat de KLM-directie overlegt over een uitzonderingspositie. "Wil de overheid geen uitzondering maken, dan ziet KLM zich inderdaad genoodzaakt om de intercontinentale vloot voorlopig volledig aan de grond te houden", schrijft de vakbond in een verklaring.
Volgens een woordvoerder van KLM gaat het om enkele honderden vluchten per week, vooral intercontinentale verbindingen.
Buitenlanders die geen mondkapje dragen op het Indonesische eiland Bali, lopen het risico te worden verplicht tot push-ups of squats. Dat is te zien op beelden die op sociale media circuleren.
Vanaf vandaag krijgen ook gemeentebesturen alle informatie door van wie er op reis geweest is in een rode zone, en zich aan een verplichte quarantaine moet houden. De gemeente Aartselaar gaat alvast extra controleren of iedere inwoner zich daar effectief aan houdt. In de eerste plaats telefonisch, maar als het moet ook met huisbezoeken.
Een verplichte negatieve coronatest voor reizigers die uit het buitenland naar Nederland reizen, heeft definitief een wettelijke basis gekregen. Na de Tweede heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met een spoedwet die de verplichting regelt.
Gisteren stelde de Tweede Kamer zich in grote meerderheid al achter de wet op, vandaag deed de senaat dat. Die had daarvoor net als de Tweede Kamer het Kerstreces onderbroken.
Het kabinet diende het wetsvoorstel afgelopen woensdag in en het is de bedoeling dat de wet morgen ingaat. In de Eerste Kamer stemden vandaag uiteindelijk alle fracties voor, op die van Forum voor Democratie na.
Reactie op uitspraak rechter
Het kabinet vond eigenlijk dat er geen aparte wet nodig was. Maar nadat de Haagse rechtbank vorige week in een kort geding had bepaald dat het gezin van de jurist van actiegroep Viruswaarheid zonder test naar Nederland mocht vliegen, besloten de ministers De Jonge, Grapperhaus en Ollongren toch met een nieuw voorstel te komen.
De maatregel moet verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen. Hij geldt voor mensen die vanuit een 'hoogrisicoland' (dat zijn nu bijna alle landen) per vliegtuig, boot, trein of bus naar Nederland reizen. De test moet maximaal 72 uur voor aankomst zijn afgenomen.
Het kabinet heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin een negatieve coronatest verplicht wordt gesteld voor reizigers uit het buitenland. Op die manier wil het ondubbelzinnig vastleggen dat die verplichting juridisch door de beugel kan.
Vorige week stelde het kabinet de test al in, voor iedereen die met trein, bus, boot of vliegtuig naar Nederland reist vanuit een 'hoogrisicogebied'. Op die manier moest het risico op besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk worden beperkt.
Volgens het kabinet was er al een voldoende juridische basis voor die maatregel. Maar in kort geding bepaalde de Haagse rechtbank dat het gezin van de jurist van actiegroep Viruswaarheid vanuit Tanzania naar Nederland mocht vliegen zonder een test te ondergaan.
Lange duur rechtszaak
Het kabinet is het niet met de rechter eens en gaat tegen die uitspraak in hoger beroep. Maar omdat het nog lang kan duren voordat deze zaak tot in laatste instantie is beslist, hebben de ministers De Jonge, Grapperhaus en Ollongren alsnog een spoedwet gemaakt om de verplichting te regelen.
In de toelichting benadrukt het kabinet het grote belang voor de bestrijding van de pandemie van het vereiste van een negatieve PCR-test voor reizigers uit het buitenland.
De Tweede Kamer, die gisteren het Kerstreces al onderbrak voor een debat over de vaccinatiemaatregelen, zal morgen opnieuw bijeenkomen, nu voor de behandeling van dit wetsvoorstel. En als het wordt aangenomen, wordt het een dag later al behandeld door de Eerste Kamer. Als ook die instemt, gaat de wet kort daarna in.
In de bestelwagen van de overleden Mawda zaten drie niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. België is verplicht om hen bescherming te bieden en de Dienst Voogdij in te schakelen, maar dat is niet gebeurd. Dat schrijft De Morgen.
Dokters hebben prinses Astrid (55) vier maanden verplichte rust voorgeschreven. De zus van koning Filip kampt met ernstige slaapstoornissen en te veel stress.
Vanaf 2018 moeten studenten die willen starten in de opleiding burgerlijk ingenieur en burgerlijk ingenieur-architect vooraf verplicht de ijkingstoets afleggen. Deze nieuwe maatregel geldt voor alle universiteiten in Vlaanderen. De ijkingstoets vindt dit jaar plaats op 2 juli (inschrijven kan tot 8 juni) en de tweede zittijd is op 1 september (inschrijven kan tot 10 augustus). Het resultaat van de toets is niet bindend.
07:50 Defensie overweegt om de verplichte kazernering tijdens de militaire opleiding af te schaffen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis donderdag.
Het Verbond van Verzekeraars pleit voor een verplichte zwarte doos, oftewel een event data recorder in auto's. Daarmee moet ongevalsdata sneller beschikbaar zijn en schade sneller afgehandeld kunnen worden. De organisatie doet ook een voorstel over toegang tot data.
Jaar na jaar neemt de politie meer speekseltesten af bij bestuurders om hen te controleren op drugsgebruik. ?Goed voor de verkeersveiligheid?, zeggen dokters. ?Maar wij zijn de dupe.? Na een positieve speekseltest volgt altijd een bloedafname bij de politie op kantoor. Die vordert daarvoor een arts op. ?En dan moeten wij onze patiënten in de steek laten.?
Volgens de Belgische transportarbeidersbond BTB is er een stijgend probleem met lichte vrachtwagens op onze wegen. Die vrachtwagens van minder dan 3,5 ton hebben tal van voordelen, waardoor ze -al dan niet legaal- allerlei wetgevingen rond transport omzeilen.
Het Openbaar Ministerie eist celstraffen oplopend tot 30 jaar tegen zeven mannen voor hun rol in de zogenoemde vergismoord. De 31-jarige Djordy Latumahina werd in 2016 in het bijzijn van zijn vriendin en 2-jarige dochtertje doodgeschoten in een parkeergarage in Amsterdam.
Tony D. (35) en Djurgen W. (42) worden verantwoordelijk gehouden voor het overhalen van de trekker. Als het aan het OM ligt, gaan ze allebei 30 jaar de cel in. Het tweetal ontkent dat ze de moord op Latumahina hebben gepleegd.
Het OM ziet drie andere verdachten als voorverkenners. Weer twee andere verdachten zouden de liquidatie vanuit Hoofddorp hebben gecoördineerd. De daders hebben de 31-jarige vader aangezien voor een drugscrimineel die op hem leek, stellen de aanklagers.
Die woonde in hetzelfde appartementencomplex in Amsterdam-West en reed in dezelfde soort auto, een donkere Mini Cooper. De man die vermoedelijk het eigenlijke doelwit van de liquidatie was, is naar het buitenland gevlucht.
"Mijn dochtertje heeft moeten aanzien hoe wij doorzeefd werden. Ze heeft Djor ter plekke zien sterven en haar moeder bewusteloos zien raken", zei de vriendin van het slachtoffer in een audioboodschap vorige week in de rechtbank.
Zij werd zelf getroffen door zes kogels en raakte zwaargewond. Haar dochtertje werd op een haar na gemist; enkele centimeters naast het kinderzitje zat een kogelinslag.
Aan de rechtszaak ging een opmerkelijke undercoveractie vooraf. Twee agenten deden zich tegenover de vriendin van een verdachte voor als Molukse motorclubleden, die wilden weten wie er achter de moord op hun "broeder" zat. Een paar dagen later werd Tony D. gearresteerd. Zijn advocaat vond deze strategie te ver gaan. Het OM spreekt van een "zorgvuldig afgewogen" undercoveroperatie.
Het 31-jarige slachtoffer werkte als programmeur in club Bitterzoet en was een bekende in het uitgaanscircuit. Verschillende uitgaansgelegenheden hebben hem postuum geëerd.
Dat de moord een vergissing lijkt te zijn, doet voor de moeder van de Amsterdammer nog het meeste pijn. "Doodgeschoten worden door mensen die niet eens de moeite nemen om te kijken of het wel hun doelwit is. Ik ben er kapot van", zei ze tegenover de lokale omroep AT5.
De rechts-religieuze regering in Israël is in een zware crisis beland door de strijd om de dienstplicht voor ultraorthodoxe mannen. Krijgt de crisis geen oplossing, dan dreigen nieuwe verkiezingen. De partij van defensieminister Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinu, dreigt de stekker uit haar regeringsdeelname te trekken in het geval de wet goedgekeurd wordt die strengreligieuzen vrijstelt van de dienstplicht. De regering-Netanyahu stond al onder zware druk door de corruptieonderzoeken naar premier Benjamin Netanyahu.