NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Variant

2News.be / Trefwoorden / Variant

Coronavirus - Braziliaanse variant coronavirus voor het eerst vastgesteld in Canada
8 Februari, 03:18 Skynet
De Braziliaanse variant van het coronavirus is voor het eerst vastgesteld in Canada. Het virus werd gedetecteerd in de stad Toronto, de grootste stad van het land, zo hebben de regionale gezondheidsdiensten zondag meegedeeld.


Onze vaccinstrategie blijft ongewijzigd, ook al werkt het AstraZeneca-vaccin niet tegen de Zuid-Afrikaanse variant
7 Februari, 22:56 HLN.BE
Zuid-Afrika schort de vaccinatiecampagne tijdelijk op. Bedoeling was om de komende dagen van start te gaan met een miljoen AstraZeneca-vaccins. Uit een studie blijkt nu echter dat het middel maar een beperkte bescherming biedt tegen de milde ziekteverschijnselen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant. ?Het gaat belangrijk zijn om deze variant zo veel mogelijk uit ons land te houden?, stelt viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Van Ranst zegt in een gesprek met onze redactie ook dat dit nog geen gevolgen heeft voor onze vaccinatiestratgie.


Zuid-Afrika stopt met AstraZeneca-inentingen, vrees voor minder bescherming
7 Februari, 22:26 NOS nieuws

Zuid-Afrika heeft het inenten met het AstraZeneca-vaccin opgeschort. Uit eerste testresultaten zou blijken dat het vaccin beperkte bescherming biedt tegen milde en matige symptomen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize bekendgemaakt.

Het nieuws is voor het Afrikaanse land, dat vorige week nog een miljoen doses van het vaccin ontving, een behoorlijke tegenslag. Zuid-Afrika was van plan om midden februari te starten met het inenten van zorgmedewerkers.

Uit het kleinschalige onderzoek, dat nog geen peer review heeft ondergaan, kon niet worden opgemaakt of het vaccin beschermt tegen ernstigere symptomen. Dat komt omdat de 2000 deelnemers personen vooral jonge en gezonde volwassenen waren.

Hervatten met prikken

Als uit volgende onderzoeken blijkt dat het AstraZeneca-vaccin wel werkt bij hevigere gevallen, overwegen Zuid-Afrikaanse gezondheidsautoriteiten te hervatten met de vaccinaties. Ondertussen zullen in Zuid-Afrika andere vaccins worden uitgerold, beloofde Mkhize.

Ontwikkelaars van het AstraZeneca-vaccin verwachten dat ze de prik tegen de herfst zo hebben aangepast, dat die wel voldoende bescherming biedt tegen symptomen deze variant.

De Zuid-Afrikaanse mutatie is de meest voorkomende in Zuid-Afrika en hij is inmiddels al in 32 landen opgedoken. Meer dan 46.000 Zuid-Afrikanen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Steven Van Gucht: ?16% van besmettingen veroorzaakt door Britse variant?

In de laatste twee weken van januari werden zowat 16 procent van de coronabesmettingen veroorzaakt door de Britse variant. Dat zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de persconferentie van Sciensano. De gemuteerde versie is daarmee nog wel in opkomst, maar de toename lijkt te vertragen in vergelijking met de eerste weken.
Onderzoek Lansingerland wijst uit: kinderen verspreiden Britse variant iets meer
3 Februari, 13:19 NOS nieuws

De Britse variant van het coronavirus lijkt zich iets makkelijker te verspreiden dan de 'gewone' variant. Kinderen ontwikkelden ook vaker milde klachten bij de Britse variant. Dat concluderen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC na het grootschalige onderzoek in de gemeente Lansingerland, waarbij alle inwoners ouder dan twee jaar werden opgeroepen voor een test.

De resultaten van het onderzoek wijzen er volgens de organisaties op dat kinderen een rol kunnen spelen bij de verspreiding van de Britse variant, mogelijk in iets sterkere mate dan bij het 'gewone' virus. In een huishouden met minstens twee positief geteste gezinsleden, waren kinderen met de Britse variant iets vaker degene die het virus mee naar huis hadden genomen en anderen hadden besmet.

Vorige maand stelden de GGD en het Erasmus al in een tussenconclusie dat er in Lansingerland geen grootschalige verspreiding was van het virus.

Uitbraak op basisschool

Het grootschalige onderzoek in Langsingerland volgde op een uitbraak op een basisschool. Uit een steekproef van het Erasmus MC bleek dat een van de positief geteste personen de Britse variant had. Verspreiding van het virus vond vooral plaats bij gezinnen die een link hadden met de school.

In deze eindconclusie staat nu dat de Britse variant in deze studie iets vaker verspreid blijkt binnen het gezin. 44 procent van de overige gezinsleden kregen het, ten opzichte van 33 procent bij het gewone virus. Bij een besmetting met de Britse variant ontwikkelden kinderen en volwassenen ook vaker (milde) klachten.

Verder uitbraakonderzoek bij aangrenzende scholen en BSO's en het grootschalige onderzoek tonen aan dat er slechts een beperkte verspreiding was van beide varianten van het virus. Dat leggen de GGD en het Erasmus MC uit door een mogelijk verhoogd gevoel van urgentie onder inwoners van Lansingerland om zich aan de maatregelen te houden na de uitbraak, de aanpak bij het testen en het sluiten van de scholen.

Veel mensen getest

De testbereidheid in het grote onderzoek was volgens beide organisaties hoog. Ruim 63 procent van de inwoners liet zich binnen een periode van drie weken testen. Ruim 1 procent bleek besmet en daarvan bleek "slechts" 6 procent de Britse variant te hebben. De uitkomsten wijzen verder op een flinke afname van de verspreiding van het virus na de uitbraak. Dat blijkt ook uit rioolwateronderzoek.
?Ontsnappingsmutant' duikt nu ook op in enkele stalen van Britse variant: ?Als het bevorderlijk is voor het virus zal deze vaker optreden"
2 Februari, 16:43 HLN.BE
De Britse overheidsorganisatie Public Health England (PHE) heeft een paper gepubliceerd waarin de Britse B.1.1.7-variant gedetailleerd onder de loep wordt genomen. Opmerkelijk, er doken inmiddels elf stalen op waarbij de E484K-mutatie optrad, een ?ontsnappingsmutant? die tot zover enkel opdook bij de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. ?Normaal?, volgens viroloog Marc Van Ranst. ?Als een mutatie heel bevorderlijk is voor een virus, zal deze vaker optreden."


De scholen weer open met de Britse variant die rondwaart, is dat wel veilig?
1 Februari, 17:39 Volkskrant
De basisschool en de kinderopvang weer open terwijl daarbuiten de extra besmettelijke Britse variant rondsluipt, is dat wel veilig? Niet helemaal, erkennen experts. Maar een reeks nieuwe studies bieden toch enige hoop.


Naar schatting helft van nieuwe besmettingen door Britse variant
1 Februari, 15:38 NOS nieuws

Van alle nieuwe coronabesmettingen wordt naar schatting de helft veroorzaakt door de Britse variant van het virus. Dat staat in een brief die het kabinet gisteravond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het was al de verwachting dat de Britse mutatie, die hoogstwaarschijnlijk besmettelijker is, snel de overhand zou krijgen in Nederland. Half januari was ongeveer een derde van alle nieuwe besmettingen terug te voeren op de Britse variant.

In de brief schrijft het kabinet dat het reproductiegetal van de Britse variant naar schatting 49 procent hoger is dan die van het klassieke coronavirus. Ter vergelijking: bij de klassieke variant lag die half januari op 0,85 en bij de Britse variant op 1,27. Alleen bij een reproductiegetal onder de 1 is een virus op zijn retour.

Die cijfers leiden tot de schatting dat van alle besmettingen met een eerste ziektedag op 26 januari de helft veroorzaakt is door de Britse variant, staat in de brief. Daarin wordt ook gemeld dat de basisscholen vanaf volgende week, onder restricties, weer open gaan.
Symptomen van besmetting met Britse variant zijn enigszins anders (en dat kan ook verklaren waarom die besmettelijker is)
1 Februari, 13:24 HLN.BE
Wie besmet raakt met de Britse variant van het coronavirus (B.1.1.7) kan in een andere mate symptomen vertonen dan wie een oudere variant opliep. Dat blijkt uit een studie van het Britse statistiekbureau. Hoesten, keelpijn, vermoeidheid, spierpijn en koorts komen vaker voor, het verlies van geur en smaak significant minder.


Eerste geval van Zuid-Afrikaanse variant in Vietnam
31 Januari, 10:21 Skynet
Vietnam heeft het eerste geval van de Zuid-Afrikaanse coronavirusvariant vastgesteld. Dat melden de Vietnamese autoriteiten vandaag.


Kabinet mikt op opening basisscholen, mits de Britse variant het toelaat
29 Januari, 19:44 Volkskrant
De basisscholen open en het liefst ook een einde aan de avondklok. De politieke wensen voor volgende week dinsdag zijn duidelijk. Dan maakt het kabinet bekend of het huidige maatregelenpakket wordt verlengd of afgeschaald. De grote vraag: laat de Britse variant versoepeling toe?


'Als we ons aan de regels houden, zal ook de Britse variant ons niet overspoelen'
28 Januari, 21:00 De Tijd
21:21 Nu zandzakjes bijleggen op de zwakste plekken kan vermijden dat de dijken bezwijken onder het gebeuk van een besmettelijker virusvariant. Het is geen uitgemaakte zaak dat alleen nog een strenge lockdo...


Besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant coronavirus nu ook in VS
28 Januari, 19:24 HLN.BE
Een besmettelijkere, in Zuid-Afrika ontdekte variant van het coronavirus is nu ook opgedoken in de Verenigde Staten. De mutatie werd vastgesteld bij twee volwassenen in de staat Zuid-Carolina.


Tom Pidcock, de ?Britse variant? op tenoren Van Aert en Van der Poel: ?Ze waren mijn idolen, nu moet ik er tegen koersen?
28 Januari, 16:36 HLN.BE
Pandemisch, de dominantie van Van Aert en Van der Poel. Al wint de Britse variant Tom Pidcock (21) stilaan terrein. Krachtig. Hardnekkig. Agressief. Maar voorlopig minder ?dodelijk?. ?Ik heb nog niet half zoveel brute kracht als Wout en Mathieu.?


Leerling Sint-Jozefinstituut besmet met Britse variant coronavirus
28 Januari, 09:42 Gazet v. Antwerpen

Een leerling uit het vijfde middelbaar van het Sint-Jozefinstituut in Schoten is besmet met de Britse variant van het coronavirus. Al zijn klasgenoten en drie leerkrachten gaan in quarantaine. Ze worden vrijdag getest. De school blijft wel open.
TOM lanceert Spaanstalige variant van zijn webshops
27 Januari, 10:33 Emerce
Tom Omnichannel Management (TOM) uit Bladel lanceert vandaag de Spaanse variant van zijn webshops. Het bedrijf ziet veel potentie in de Spaanstalige markt.


Wij keken naar ?Uit de Kleren?: opgepast voor de Vlaamse variant!
26 Januari, 22:18 Gazet v. Antwerpen

In ?Uit de Kleren? gaan twee vrijgezellen - je raadt het al - uit de kleren op hun eerste date. Dat klinkt als onmisbare televisie, maar zelfs ?Big Brother? is bij momenten spannender dan kijken naar ongemakkelijke momenten tussen mensen in hun ondergoed.
Daling nieuwe besmettingen vlakt af in Nederland, Britse variant wint terrein
26 Januari, 15:39 Skynet
In Nederland vlakt de afname van het aantal coronabesmettingen af, terwijl de extra besmettelijke Britse variant zich verder verspreidt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen week 35.635 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is een daling van 8 procent, het laagste percentage in weken.


LIVE. Braziliaanse variant voor het eerst ontdekt in de VS - Mexico overschrijdt kaap van 150.000 coronadoden
26 Januari, 04:54 HLN.BE
Virologen maken zich steeds meer ongerust over de opmars van de besmettelijkere varianten van het virus en vrezen dat de derde golf voor de deur staat. Onderwijsexpert Dirk Van Damme wil daarom dat de scholen sluiten om een verdere verspreiding bij kleuters en kinderen te stoppen. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.


Wordt de Zuid-Afrikaanse variant het zorgenkind van onze vaccinatie? Al uw vragen over varianten en vaccinaties beantwoord
26 Januari, 04:31 HLN.BE
De Zuid-Afrikaanse variant is het zorgenkind van onze vaccinatiestrategie. De huidige vaccins beschermen mogelijk minder goed tegen de versie van het coronavirus dat recentst voet aan wal zette in ons land. Maar betekent dat dan dat onze bestelde vaccins waardeloos zijn? En hoelang duurt het om de inentingen opnieuw op punt te zetten? Uw vragen beantwoord.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn