NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Vaccin

2News.be / Trefwoorden / Vaccin

Onze vaccinstrategie blijft ongewijzigd, ook al werkt het AstraZeneca-vaccin niet tegen de Zuid-Afrikaanse variant
7 Februari, 22:56 HLN.BE
Zuid-Afrika schort de vaccinatiecampagne tijdelijk op. Bedoeling was om de komende dagen van start te gaan met een miljoen AstraZeneca-vaccins. Uit een studie blijkt nu echter dat het middel maar een beperkte bescherming biedt tegen de milde ziekteverschijnselen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant. ?Het gaat belangrijk zijn om deze variant zo veel mogelijk uit ons land te houden?, stelt viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Van Ranst zegt in een gesprek met onze redactie ook dat dit nog geen gevolgen heeft voor onze vaccinatiestratgie.


Zuid-Afrika stopt met AstraZeneca-inentingen, vrees voor minder bescherming
7 Februari, 22:26 NOS nieuws

Zuid-Afrika heeft het inenten met het AstraZeneca-vaccin opgeschort. Uit eerste testresultaten zou blijken dat het vaccin beperkte bescherming biedt tegen milde en matige symptomen van de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize bekendgemaakt.

Het nieuws is voor het Afrikaanse land, dat vorige week nog een miljoen doses van het vaccin ontving, een behoorlijke tegenslag. Zuid-Afrika was van plan om midden februari te starten met het inenten van zorgmedewerkers.

Uit het kleinschalige onderzoek, dat nog geen peer review heeft ondergaan, kon niet worden opgemaakt of het vaccin beschermt tegen ernstigere symptomen. Dat komt omdat de 2000 deelnemers personen vooral jonge en gezonde volwassenen waren.

Hervatten met prikken

Als uit volgende onderzoeken blijkt dat het AstraZeneca-vaccin wel werkt bij hevigere gevallen, overwegen Zuid-Afrikaanse gezondheidsautoriteiten te hervatten met de vaccinaties. Ondertussen zullen in Zuid-Afrika andere vaccins worden uitgerold, beloofde Mkhize.

Ontwikkelaars van het AstraZeneca-vaccin verwachten dat ze de prik tegen de herfst zo hebben aangepast, dat die wel voldoende bescherming biedt tegen symptomen deze variant.

De Zuid-Afrikaanse mutatie is de meest voorkomende in Zuid-Afrika en hij is inmiddels al in 32 landen opgedoken. Meer dan 46.000 Zuid-Afrikanen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Eerste AstraZeneca-vaccins komen aan in EU
6 Februari, 12:50 Skynet
Nadat heel wat chaos was over de levering van de vaccins, zijn de eerste dosissen van het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca aangekomen in de Europese Unie. In ons land zullen in februari 443.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin kunnen worden toegediend.


De president, de dissident, het vaccin en ook nog de kanselier
5 Februari, 18:08 De Tijd
19:02 Voor het Kremlin was de voorbije week dubbel: de controverse rond dissident Aleksej Navalny bracht zware druk mee, terwijl het medisch blad The Lancet Rusland met Spoetnik V de topliga van de vaccins ...


Russisch vaccin is "goed nieuws voor de mensheid"
5 Februari, 11:46 Skynet
Het succes van het Russische coronavaccin is "goed nieuws voor de mensheid". Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell vrijdag in Moskou gezegd. Hij sprak de hoop uit dat het vaccin spoedig ook in Europa kan ingezet worden.


Steven Van Gucht: ?16% van besmettingen veroorzaakt door Britse variant?

In de laatste twee weken van januari werden zowat 16 procent van de coronabesmettingen veroorzaakt door de Britse variant. Dat zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de persconferentie van Sciensano. De gemuteerde versie is daarmee nog wel in opkomst, maar de toename lijkt te vertragen in vergelijking met de eerste weken.
Coronavirus - Janssen vraagt VS om versnelde goedkeuring
5 Februari, 00:09 Skynet
Farmaceut Janssen Biotech uit Leiden heeft de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit toestemming gevraagd om zijn coronavaccin op de markt te zetten. Dat maakte het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson (J&J) bekend. Het gaat om een aanvraag voor een versnelde goedkeuring van het vaccin bij de Food and Drug Administration (FDA).


Al meer dan 300.000 mensen hebben eerste vaccin gekregen
4 Februari, 12:07 Skynet
Sinds de vaccinatiecampagne op 28 december startte in ons land, zijn in totaal al 307.386 eerste dosissen van het coronavaccin gegeven. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Sciensano.


Aantal overlijdens door Covid-19 daalt fors, ook minder opnames

Het aantal dagelijkse overlijdens als gevolg van het coronavirus daalt de jongste tijd fors. Van 25 tot en met 31 januari bezweken gemiddeld 41,7 mensen per dag aan Covid-19.
Gezondheidsraad: tweede prik Pfizer-vaccin kan 6 weken wachten
3 Februari, 21:25 NOS nieuws

De tweede dosis van het vaccin van BioNTech-Pfizer kan zes weken na de eerste prik worden gegeven. Dat stelt de Gezondheidsraad in een nieuw advies aan het kabinet. De raad blijft daarmee bij zijn eerdere aanbeveling.

In een eerdere bijsluiter van het vaccin stond dat er 'ten minste 21 dagen' tussen de twee injecties moest zitten. Dat werd door de Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) later bijgesteld naar 'drie weken'. Volgens de EMA ging het om een 'verduidelijking' van het bijsluiter. Ook de fabrikant adviseerde overigens een periode van drie weken.

Het kabinet wil de periode tussen de twee prikken verlengen, zodat meer mensen een eerste prik kunnen krijgen met het beschikbare vaccin. De raad boog zich daarom nogmaals over de zogenoemde intervalperiode. "Toediening van de tweede dosis kan conform het eerdere advies uitgesteld worden tot maximaal 6 weken na de eerste dosis", schrijft de Gezondheidsraad.

De Gezondheidsraad adviseert de doses die al geleverd zijn meteen in te zetten voor groepen die nog niet gevaccineerd zijn. Als er later meer doses beschikbaar zijn, moeten mensen de tweede dosis bij voorkeur wel drie weken na de eerste prik krijgen.
Europa krijgt mogelijk vijfde vaccin tegen coronavirus
3 Februari, 19:48 HLN.BE
Europa krijgt mogelijk een vijfde vaccin tegen het coronavirus. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat rechtstreeks meekijken met de onderzoeken naar het middel dat het bedrijf Novavax ontwikkelt. Dat maakt het mogelijk om sneller een oordeel klaar te hebben wanneer de makers het middel op de markt willen brengen.


Zwitserland keurt AstraZeneca-vaccin voorlopig voor niemand goed: ?Eerst nieuwe studies nodig?
3 Februari, 15:42 HLN.BE
Swissmedic, de Zwitserse tegenhanger van de Hoge Gezondheidsraad, wil het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet goedkeuren. In een persmededeling zegt het dat er "nieuwe studies" nodig zijn.


David Guetta wil dat festivals vaccin verplichten
3 Februari, 10:55 Skynet
Het is nog lang niet zeker dat er deze zomer opnieuw festivals zullen doorgaan. De Franse dj David Guetta vindt dat het wel moet kunnen, zolang de organisatoren bezoekers verplichten een coronavaccin te nemen.


Studie: vaccin van AstraZeneca gaat niet alleen ziekte maar ook besmetting tegen
3 Februari, 09:42 HLN.BE
Uit een studie van de University of Oxford - tevens ook dezelfde universiteit die meewerkt aan het AstraZeneca-vaccin - blijkt dat het vaccin niet enkel beschermt tegen de ziekte Covid-19, maar ook de verspreiding van het coronavirus (SARS-CoV-2) tegengaat. Belangrijk, want op die manier wordt er als het ware een ?beschermingsmuur? opgebouwd voor personen die het vaccin nog niet ontvingen.


'Nooit gezegd dat jonge mensen tot het laatst moeten wachten'
3 Februari, 09:55 De Tijd
10:43 'Jonge mensen perspectief geven betekent niet dat je ze als eerste moet vaccineren', zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) woensdag in 'De ochtend'. Al moeten ze volgens hem ook ...


Langer interval tussen twee doses AstraZeneca-vaccin biedt betere bescherming
2 Februari, 20:43 Skynet
Het Oxford/AstraZeneca-vaccin, dat vorige week vrijdag groen licht kreeg van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), biedt betere bescherming als er meer tijd tussen het toedienen van beide doses is. Dat blijkt uit nieuwe studieresultaten die de universiteit van Oxford publiceerde in een voorpublicatie in The Lancet. Bovendien biedt de eerste dosis vanaf 3 weken tot 3 maand na de toediening 76 procent bescherming.


Russische Spoetnik-vaccin lijkt effectief, deskundigen roepen op tot EU-gebruik
2 Februari, 17:38 NOS nieuws

Het Russische bedrijf achter het Spoetnik V-vaccin heeft vandaag de tussentijdse testresultaten van hun laatste onderzoeksfase gedeeld. De fabrikant claimt dat het vaccin een effectiviteit van 91,6 procent heeft. De voorlopige testresultaten zijn vandaag in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet verschenen.

Het Spoetnik-vaccin is op dit moment geen onderdeel van de vaccinatiestrategie in de Europese Unie. Of er al een aanvraag bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor goedkeuring ligt is onduidelijk. Wel zouden er gesprekken tussen de vaccinfabrikant en het EMA plaatsvinden. Twee deskundigen roepen op om het Russische vaccin snel te onderzoeken.

"De verwachte hoge effectiviteit is fantastisch nieuws, en ook opvallend", zegt immunoloog Dimitri Diavatopoulos. Hij vindt het met name interessant dat het Spoetnik-vaccin het eerste onderzochte vectorvaccin is met zo'n hoge effectiviteit. De andere vector-vaccins - die van AstraZeneca en Janssen - komen uit op verwachte effectiviteit van rond de 60 procent.

"De werkwijze van de drie bedrijven is grotendeels hetzelfde, dus dan vraag je je af waarom deze effectiviteit bij Spoetnik zo hoog is. Dat heeft denk ik te maken met de drager waarop het spike-eiwit is vastgemaakt: Rusland heeft daarvoor twee verschillende virusdeeltjes gebruikt."

Uit de voorlopige testresultaten blijkt dat de 20.000 personen die gevaccineerd zijn geen ernstige bijwerkingen hebben gekregen. Driekwart kreeg het vaccin toegediend, de rest een placebo. Onder de gevaccineerden waren 2144 ouderen. Voor een optimale injectie zijn twee injecties binnen 21 dagen nodig.

"Deze onderzoeksresultaten zijn buitengewoon goed", zegt bijzonder hoogleraar vaccinontwikkeling Gideon Kersten. Ook het feit dat driekwart van de gevaccineerden het vaccin ontvingen en maar een kwart het placebo, is niet opmerkelijk. "Je ziet dat wel vaker, dat de groep die het geneesmiddel ontvangt groter is. Dat doen ze omdat een grotere groep met een effectief vaccin statistisch sterker is. De placebogroep is overigens nog steeds fors."

Het Russische medicijnagentschap keurde het Spoetnik-vaccin in augustus al versneld goed. Het haastige goedkeuringsproces kon op veel kritiek rekenen; Rusland omzeilde veel wetenschappelijke procedures waardoor wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid en veiligheid van het vaccin. Maar dat de onderzoeksresultaten van fase 3 nu zijn gedeeld, is goed nieuws en transparant, zeggen de deskundigen.

Volgens Diavatopoulos openen deze positieve tussentijdse resultaten deuren voor een samenwerking. "Het combineren van vaccins van verschillende fabrikanten kan goed werken omdat ze allemaal gericht zijn op hetzelfde spike-eiwit." Daarom roept de immunoloog op om vaccins te combineren. "Geef prik een van AstraZeneca, en prik twee van Moderna. Of Spoetnik of Janssen - als deze goedgekeurd worden. Dan kunnen we veel sneller werken."

Volgens de immunoloog zou dit goed kunnen werken. "Dit wordt ook bij andere (heterologe) vaccins gedaan en dan werkt het vaak ook." Toch zullen de vaccinbedrijven niet heel positief op dit voorstel reageren. Bij veel van hen speelt een commercieel aspect mee, zegt Diavatopoulos. "Voor veel fabrikanten zal dit vloeken in de kerk zijn. Zij willen hun vaccin niet een op een vergelijken met een ander vaccin."

Sneller vaccineren dan nu

Toch moet er voor we aan die stap toe zijn nog een horde genomen worden: de goedkeuring van het EMA. Dan kan er gekeken worden naar de data van de Russen. "Eerder waren de Russen helemaal niet transparant", zegt Kersten. Daarom is het zo belangrijk dat de EMA zich gaat verdiepen in een mogelijke goedkeuring. "Op het moment dat het EMA zegt: dit ziet er veilig en effectief uit, dan moeten we Spoetnik ook massaal gaan gebruiken. Meer mensen moeten sneller gevaccineerd worden", zegt Diavatopoulos.

EU-landen kunnen, als het aan de Spoetnik-fabrikant ligt, al in het tweede kwartaal van dit jaar over 100 miljoen doses van het vaccin beschikken. De fabrikant bood de doses afgelopen vrijdag al aan de EU aan, op voorwaarde dat het vaccin door het EMA wordt goedgekeurd.

Vanwege de vele twijfels over de betrouwbaarheid leek de EU toen niet heel happig; Brussel-correspondent Sander van Hoorn ziet nog geen signalen dat de EU door het nieuwe onderzoek op andere gedachten is gebracht. Hongarije, dat zijn eigen koers vaart, heeft wel alvast 2 miljoen doses besteld.
Russisch vaccin beschermt goed tegen Covid-19
2 Februari, 17:37 De Tijd
18:04 Het Russische vaccinparadepaardje Spoetnik V beschermt in de klinische studie 91,6 procent van de mensen tegen symptomen van Covid-19. Rusland zet het in de markt als een goedkoop instrument om de we...


Zweden adviseert tegen gebruik vaccin AstraZeneca bij 65-plussers
2 Februari, 15:08 Skynet
In Zweden heeft het gezondheidsagentschap aanbevolen om het vaccin van de Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca voorlopig enkel toe te dienen aan mensen onder 65 jaar. De aanbeveling kan nog aangepast worden als er onderzoeksresultaten naar buiten komen over de werking bij ouderen, luidt het.


Ferrari rekent dit jaar op stevige spurt
2 Februari, 19:01 De Tijd
19:44 De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari rekent erop dit jaar een paar versnellingen hoger te schakelen en weer aan te knopen met recordcijfers. Want vorig jaar bleef de verkoop als gevolg van corona...

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn