NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Uitkering

2News.be / Trefwoorden / Uitkering

Steeds minder werklozen hebben een WW-uitkering
28 November 2022, 00:03 NU.NL - Economie
Een op de negen werklozen ontving het afgelopen kwartaal een WW-uitkering. Twee jaar geleden was dat in dezelfde periode nog een op de vijf, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Het aantal werklozen loopt weer licht op, terwijl het aantal WW'ers verder daalt.


Werknemers krijgen vaker eenmalige uitkering ter compensatie van hoge inflatie
14 November 2022, 00:03 NU.NL - Economie
Steeds meer werknemers kunnen rekenen op een eenmalige uitkering van hun werkgever ter compensatie van het koopkrachtverlies. In meer dan een derde van de dit jaar 349 afgesloten cao's is zo'n regeling afgesproken en die trend zet door.


Slechts twee werkzoekenden verloren uitkering: "Sanctiebeleid te zwak"
13 November 2022, 00:04 Skynet Economie
In het eerste semester van 2022 verloren slechts twee werkzoekenden het recht op een uitkering. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang) heeft opgevraagd bij minister van Werk Jo Brouns (CD&V). "Dit is het ultieme voorbeeld van het zwakke sanctioneringsbeleid", reageert Malfroot.


Nieuw op 1 september - Werkloze mag deel uitkering behouden bij invullen knelpuntenberoep of werk in andere regio
28 Augustus 2022, 00:06 Skynet Economie
Een langdurig werkloze zal vanaf 1 september 25 procent van zijn uitkering kunnen behouden wanneer die een knelpuntenberoep invult of gaat werken in een andere regio.


21 Juli 2022, 00:07 Volkskrant
23 Juni 2022, 00:07 Volkskrant
Werkloze mag deel uitkering behouden bij invullen knelpuntenberoep of werk in andere regio

Vanaf 1 september zal een langdurig werkloze 25 procent van zijn uitkering kunnen behouden wanneer die een knelpuntenberoep invult of gaat werken in een andere regio. Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne heeft woensdag een Koninklijk Besluit daarover ondertekend.
Half miljoen zelfstandigen kregen corona-uitkering in 2020
11 November 2021, 00:03 NU.NL - Economie
Gemeenten hebben vorig jaar aan 501.000 mensen een zogeheten Tozo-uitkering gegeven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Met de Tijdelijke overbruggingsmaatregel zelfstandige ondernemers (Tozo) wilde het kabinet zzp'ers tegemoetkomen in hun levensonderhoud tijdens de coronacrisis. Inmiddels is de maatregel afgeschaft.


Uitkering van 7 miljoen op komst bij Quest for Growth
28 Januari 2021, 21:00 De Tijd
21:23 Quest for Growth (QfG) wil zijn aandeelhouders via een kapitaalvermindering 6,8 miljoen euro uitkeren. De privak sloot het boekjaar 2020 af met een nettowinst van 17,1 miljoen.


Belasting op getto-uitkering geschrapt: 'Het bedrag is het minst belangrijke'
18 Mei 2018, 16:36 NOS nieuws

Mensen die een getto-uitkering ontvangen van de Duitse overheid, hoeven daar met terugwerkende kracht vanaf 2016 geen belasting meer over te betalen. Staatssecretaris Snel heeft dat vanmiddag in een persoonlijk gesprek verteld aan de mensen die de zaak hebben aangekaart.

Onder hen is Inge Prenzlau (86), die als tien- en elfjarige noodgedwongen onbetaalde kinderarbeid verrichtte. "Het besluit voelt voor mij als een soort bevrijding", zegt zij. "De Nederlandse regering zag het geld als een soort pensioen, maar ik kreeg als elfjarige helemaal geen geld voor dat werk."

Zij liep elke dag van Amstelveen naar de Jordaan in Amsterdam. Daar had haar vader een farmaceutische fabriek, waar hij zelf niet meer kon komen omdat hij een slechte gezondheid had en als Jood niet meer met de tram mocht.

"Ik mocht als Joods kind niet meer naar mijn school", zegt Prenzlau. "Dus ging ik naar de fabriek om de werknemers het idee te geven dat het werk wel doorging en om te doen wat ik kon." Ze draaide pillen, vulde medicijnflesjes en deed ander fabriekswerk. Het gezin Prenzlau dook in 1943 onder. Haar vader overleed vier weken voor de bevrijding, omdat hij niet aan zijn medicijnen kon komen.

Belastbaar inkomen

In 2014 erkende Duitsland heel Amsterdam als getto. De ongeveer driehonderd overlevenden die destijds onbetaalde arbeid hebben verricht, kregen daarna een vergoeding van de Duitse overheid. Gemiddeld gaat het om 150 euro per maand. Voor Inge Prenzlau is het 130 euro. Dat de Nederlandse Belastingdienst dat bedrag tot nu toe als een vorm van pensioen bij haar belastbaar inkomen optelde, vond ze uiterst pijnlijk. Ze stuurde er meerdere brieven over aan het kabinet.

"Het bedrag is het minst belangrijke", zegt Prenzlau. "Ik vond het oneerlijk dat de Nederlandse regering een deel via de belasting heeft weggenomen terwijl Duitsland het zonder belastingheffing naar ons toestuurde."

'Enige tijd geduurd'

Staatssecretaris Snel heeft de kwestie opgelost door de Duitse uitkering met terugwerkende kracht tot 1 januari 2016 aan te wijzen als een zogenaamde uitkering van publiekrechtelijke aard, die niet bij het belastbaar inkomen hoeft te worden opgeteld.

"De gevolgen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog zijn voor overlevenden onuitwisbaar", zegt hij. "Het heeft helaas enige tijd geduurd voordat een oplossing kon worden gevonden. Ik hoop dat hiermee nu een einde komt aan een periode waarin mogelijk gevoelens van onrechtvaardigheid zijn ervaren."
Ondernemende moeders kunnen nu misgelopen uitkering aanvragen
15 Mei 2018, 05:12 NOS nieuws

Vanaf vandaag kunnen ondernemers die tussen 2005 en 2008 een kind kregen een misgelopen uitkering van 5600 euro alsnog aanvragen bij uitkeringsinstantie UWV.

Het gaat om een uitkering die was geregeld in de Waz, de Wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen. Die werd in 2004 opgeheven, waardoor vrouwelijke ondernemers die zwanger werden er geen aanspraak meer op konden maken.

In 2008 kwam er een nieuwe regeling. Na jarenlang procederen besloot toenmalig minister Asscher vorig jaar dat de groep vrouwen die misgreep, alsnog een uitkering kan aanvragen. Dat kan vanaf vandaag bij het UWV, tot 1 oktober.

Vakbond

Het gaat om ongeveer 20.000 vrouwen. "Ze kunnen formulieren downloaden bij het UWV, en die met de pen invullen", zegt Irene van Hest van FNV Zelfstandigen. De vakbond was betrokken bij de rechtsgang die uiteindelijk tot het besluit van Asscher leidde.

"Lang niet alle vrouwen die er recht op hebben, weten ervan. Daarom gaan we de komende tijd voorlichting geven op sociale media en in bladen die de vrouwen lezen." De campagne is er ook , zegt Van Hest, voor zzp'ers die nu zwanger worden en niet weten dat er een uitkering voor hen is.

De 5600 euro zal in januari volgend jaar worden uitgekeerd. De Belastingdienst is ervan op de hoogte. Het bedrag telt op bij het gezinsinkomen en kan van invloed zijn op het aanspraak kunnen maken op toeslagen.
Aantal verpleegkundigen neemt toe, maar het tekort blijft nijpend
12 Mei 2018, 00:24 NOS nieuws

Het aantal afgestudeerde verpleegkundigen is de afgelopen jaren flink toegenomen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar kwamen er zo'n 9400 gediplomeerde verpleegkundigen van mbo- en hbo-instellingen. Dat waren er anderhalf keer zoveel als tien jaar geleden.

Sinds 2013 stijgt het aantal afgestudeerde verpleegkundigen snel. Een verklaring daarvoor heeft het CBS niet. De stijging is ook niet genoeg om het tekort aan verpleegkundigen weg te werken. Volgens beroepsvereniging V&VN zijn er op dit moment maar liefst 100.000 verpleegkundigen te weinig.

'Meer zij-instromers'

"Er zijn steeds meer ouderen, dat betekent steeds meer mensen die intensieve en complexe zorg nodig hebben", zegt directeur Kersten van V&VN. "Terwijl die mensen langer thuis blijven wonen en langer ziek zijn."

De beroepsvereniging ziet wel dat er in de verpleegkunde veel zij-instromers bij komen. "Wij krijgen signalen dat er meer belangstelling is voor zij-instromen dan er plekken zijn. Wij vermoeden dat veel mensen overwegen over te stappen naar de zorg."

Dag van de Verpleging

Het CBS komt met de cijfers over het groeiende aantal nieuwe verpleegkundigen op de Dag van de Verpleging. Die wordt traditioneel op 12 mei gehouden, de geboortedag van de Britse verpleegkundige Florence Nightingale. Op de Dag van de Verpleging worden zorgverleners in het zonnetje gezet.
Steeds meer jonggehandicapten zitten thuis zonder uitkering
24 April 2018, 00:18 Volkskrant
Het aantal laagbegaafde en gehandicapte jongeren dat zonder uitkering thuiszit stijgt snel. Het lukt hun niet aan werk te komen. De uitkering voor jonggehandicapten, de Wajong, bestaat voor hen niet meer. Gemeenten die nu voor hen verantwoordelijk zijn, slagen er nauwelijks in hen aan werk te helpen. Dit constateert het Toezicht Sociaal Domein in een rapportage. Voor dit toezicht werken specifieke


Levenslang voor Duitser die lijk verborg om uitkering op te strijken
18 April 2018, 15:54 NOS nieuws

In Berlijn is een 56-jarige man tot levenslang veroordeeld voor de moord op een man wiens lijk hij meer dan elf jaar in de vriezer bewaarde om diens uitkering op te strijken.

Het slachtoffer was een gepensioneerde weduwnaar, die al die jaren door niemand werd gemist. Pas toen een buurman na tien jaar naar de politie stapte om hem als vermist op te geven, kwam de zaak aan het rollen.

De veroordeelde is een handelaar in tweedehandsspullen. Volgens de rechter heeft hij de weduwnaar rond de jaarwisseling van 2006/2007 doodgeschoten en het lichaam in stukken in de vriezer gestopt. Daarna incasseerde hij tien jaar lang de uitkering van zijn slachtoffer, maandelijks 2000 euro. Het geld gebruikte hij om zijn gokverslaving te financieren.

De dader bekende in eerste instantie, maar beweerde later dat hij op een dag thuiskwam en de dode man, een kennis van hem, aantrof. Daarna zou hij hebben besloten de uitkering van de overledene te innen. De rechter geloofde daar niets van.
Geen uitkering voor meer dan tweeduizend schoolverlaters
5 April 2018, 15:18 Skynet
In 2017 hebben 2.106 schoolverlaters in Vlaanderen onvoldoende inspanningen geleverd om een job te vinden of een geschikte opleiding te volgen. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Dat betekent dat hun recht op een uitkering wordt uitgesteld.


Kabinet komt mensen met getto-uitkering tegemoet
4 April 2018, 10:12 NOS nieuws

Mensen die een getto-uitkering krijgen van de Duitse overheid, hoeven die binnenkort niet meer mee te tellen voor de belasting. Staatssecretaris Snel van Financiën schrijft dat hij werkt aan een oplossing voor deze groep.

Het gaat om ongeveer 150 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog te werk zijn gesteld in een Joods getto. Ze krijgen sinds 2014 een uitkering uit Duitsland, die daar niet wordt belast. In Nederland wordt de uitkering ook niet in directe zin belast, maar het bedrag telt wel mee voor de bepaling van het tarief dat gehanteerd wordt in box 1.

Hogere schijf

Daardoor kan het dat de oorlogsslachtoffers eerder in een hogere belastingschijf terechtkomen en lagere toeslagen krijgen. Kamerlid Van Rooijen (50Plus) stelde daar eerder vragen over.

Toenmalig staatssecretaris Wiebes antwoordde toen dat een getto-uitkering fiscaal gezien moet worden als een soort pensioen en daarom dus meegeteld moet worden. De Tweede Kamer vond dat onrechtvaardig en vroeg de staatssecretaris nog een keer naar de zaak te kijken.

Wiebes' opvolger Snel schrijft nu: "Ik begrijp de bijzondere positie van de gerechtigden van de getto-uitkeringen in onze samenleving en voel mee met de wens om de uitkeringen vanwege hun bijzondere karakter buiten beschouwing te laten bij de vaststelling van het inkomen."

Snel komt nog dit voorjaar met een voorstel. "Deze kwestie verdient een oplossing en heeft mijn volle aandacht."
Nieuw op 1 april - Berekening van uitkering verandert voor langdurig zieken die deeltijds aan het werk gaan
28 Maart 2018, 03:54 Skynet
Voor langdurig zieken die via deeltijdse werkhervatting opnieuw aan de slag gaan, wordt vanaf 1 april de uitkering van het ziekenfonds anders berekend. Volgens minister van Sociale Zaken Maggie De Block gaat het om een financiële aanmoediging.


Voormalig tweede man bij FBI twee dagen voor pensioen ontslagen
17 Maart 2018, 03:24 NOS nieuws

De Amerikaanse minister van Justitie heeft voormalig FBI-onderdirecteur Andrew McCabe ontslagen, twee dagen voor de laatste met pensioen zou gaan. McCabe trad in januari al terug, maar bleef nog wel in dienst van de inlichtingendienst.

Amerikaanse media schrijven dat door het ontslag zijn pensioen in gevaar komt. McCabe werkte 21 jaar bij de FBI.

Het ontslag volgt op een onderzoek van het ministerie van Justitie naar het e-mail-schandaal rond Hillary Clinton en de manier waarop de FBI daarmee omging. McCabe, die na het ontslag van James Comey in mei 2017 waarnemend FBI-directeur werd, zou hierbij geen open kaart hebben gespeeld. Het onderzoek naar Clinton bracht aan het licht dat ze in de fout was gegaan, maar van strafbare feiten was geen sprake.

Dat Trump geen fan was van McCabe was bekend. Hij vroeg zich op Twitter openlijk af wanneer hij met pensioen zou gaan.

McCabe haalt in een eerste reactie hard uit naar Trump. Hij zegt dat zijn ontslag deel uitmaakt van de "oorlog" die de regering-Trump voert tegen de FBI en speciaal aanklager Mueller, die onderzoek doet naar Russische beïnvloeding van de verkiezingen en mogelijke samenwerking tussen de Trump-campagne en Rusland.

McCabe schrijft dat er oneindig veel valse beschuldigingen zijn verschenen in artikelen over hem. De tweets van de president hebben dit aangemoedigd en versterkt, aldus de voormalige FBI-man.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn