NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Turkse

2News.be / Trefwoorden / Turkse

Twitter tikt Turkse minister op de vingers om lhbt-uitlating
3 Februari, 00:54 HLN.BE
Twitter heeft een Turkse minister op de vingers getikt die protesterende studenten in een bericht ?lhbt-abnormalen? heeft genoemd. De Turkse minister schreef die tweet na weken oplopende spanning rond de Bogazici Universiteit in Istanbul, waar het Erdogan-regime de benoeming van een stroman als rector er onlangs doorheen drukte, tot ongenoegen van veel studenten.


Westerlo huurt Ivoriaanse verdediger Yameogo van Turkse tweedeklasser
2 Februari, 10:36 Gazet v. Antwerpen

Guy Serge Yameogo wordt voor een periode van 18 maanden gehuurd van de Turkse tweedeklasser Samsunspor.
Westerlo strikt via Turkse connectie nog een extra centrumverdediger
1 Februari, 17:56 Skynet
KVC Westerlo heeft op Deadline Day nog een slagje geslagen. Het nummer twee uit 1B haalt de Ivoriaan Guy Serge Yameogo voor een half jaar naar het Kuipje.


Turkse studenten vast om ?blasfemische? lhbti-poster
31 Januari, 17:02 Volkskrant
Vier Turkse studenten zijn in Istanbul door de politie opgepakt omdat zij een poster hadden opgehangen waarop de Kaaba, het heiligste symbool van de islam, wordt omringd door regenboogvlaggen. De poster was onderdeel van een expositie op de Bosporus Universiteit, waar docenten en studenten sinds vier weken protesteren tegen de benoeming van een nieuwe rector.


Club Brugge treft Turkse Baseksehir in eerste ronde UEFA Youth League, Genk moet tegen Slovaakse Zilina
27 Januari, 12:12 Gazet v. Antwerpen

Club Brugge en Racing Genk kennen hun tegenstanders in de eerste ronde van de UEFA Youth League, het kampioenenbal voor spelers onder 19 jaar. Club Brugge werd woensdag bij de loting in het Zwitserse Nyon aan het Turkse Basaksehir gekoppeld. Racing Genk treft het Slovaakse Zilina.
Het broeit op de Turkse universiteiten na benoeming van rector door Erdogan
19 Januari, 14:32 Volkskrant
Het broeit onder de studenten en op de universiteiten in Turkije. Dat allemaal door de benoeming van Melih Bulu tot rector van de Bosporus Universiteit in Istanbul. President Erdogan drukte op 1 januari die benoeming er eigenhandig door en trad daarmee de democratische principes van de academische wereld met voeten.


Facebook start procedure om te voldoen aan Turkse internetwet
18 Januari, 21:06 Tweakers
Facebook heeft een procedure gestart waarmee het zal voldoen aan de nieuwe Turkse internetwet. Het bedrijf geeft aan dat het een lokale vertegenwoordiger voor het land heeft aangesteld. Eerder gingen geruchten rond dat het bedrijf zich tegen de wet zou verzetten.


Erdogan wil Turkse relaties met EU "opnieuw op de rails zetten"
12 Januari, 15:01 Skynet
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is naar eigen zeggen klaar om de relatie tussen Turkije en de Europese Unie (EU) "opnieuw op de rails te zetten". Dat heeft hij gezegd tijdens een toespraak voor de ambassadeurs van de Europese lidstaten in Ankara gezegd. "Wij hopen dat onze Europese vrienden dezelfde bereidwilligheid zullen tonen", klonk het.


Sociale media buigen voor Turkse regering, worden vatbaar voor justitie
11 Januari, 12:38 Volkskrant
De Turkse regering zegt dat ze kwetsbare internetgebruikers wil beschermen tegen ?desinformatie?. Critici zeggen dat de nieuwe internetwet er alleen maar is om de censuur te verscherpen. En omdat Erdogan zich ergert aan kritiek.


Turkse minister spreekt bij herdenking aanslag op migranten in Duitsland
29 Mei 2018, 08:18 NOS nieuws

Duitsland wordt vandaag herinnerd aan een zeer pijnlijke dag in de geschiedenis van de Bondsrepubliek: de brandstichting 25 jaar geleden door vier rechts-extremisten in een huis in Solingen. Twee vrouwen en drie meisjes van Turkse afkomst kwamen om.

Bondskanselier Merkel zal de herdenking in Solingen bijwonen, net als de minister van Buitenlandse Zaken Maas en diens Turkse ambtgenoot Cavusoglu. Dat laatste is opvallend, omdat de verhouding tussen de Duitse en Turkse regering niet best is. Cavusoglu mocht komen onder voorwaarde dat hij alleen slachtoffers komt herdenken en niets politieks gaat zeggen.

Bondspresident Steinmeier had vrijdag al een ontmoeting met Mevlüde Genç, de moeder en tante van de meisjes die bij de brand in 1993 omkwamen. Steinmeier schreef gisteren op Facebook dat de "herinnering aan deze gruwelijke daad niet mag verbleken". Ook prees hij Mevlüde Genç voor haar vergevingsgezindheid en noemde hij haar een voorbeeld voor ieder die zich tegen discriminatie, racisme en geweld keert.

De daders van de aanslag in Solingen waren kort daarvoor bij een feest van een volkstuinencomplex weggestuurd, omdat ze dronken waren. Onder de mannen die hen wegstuurden, waren er twee van Turkse afkomst. De vier besloten daarna dat ze wraak zouden nemen op alle Turken.

Ze drongen het huis van de Turkse familie in Solingen binnen, besprenkelden een kist met benzine en staken die in brand. Uiteindelijk brandde het hele pand af. Behalve de twee doden waren er veertien gewonden te betreuren. Dat gebeurde allemaal in een tijd dat er overal in Duitsland aanslagen op migranten werden gepleegd, vooral in het oosten van het land.

Ook in Nederland was de verontwaardiging groot. Programmamakers van 3FM startten een protestactie, waarbij de deelnemers een briefkaart met de tekst "Ik ben woedend" naar Hilversum stuurden. De programmamakers leverden de 1,2 miljoen kaarten af bij de Duitse regering in Bonn.

Hoewel het geweld tegen migranten de laatste tijd afneemt, worden er in Duitsland nog geregeld incidenten gemeld. Vorig jaar werden 312 asielzoekerscentra beklad en zijn er 46 geweldsincidenten bij deze centra geweest, waaronder brandstichting, zei correspondent Jeroen Wollaars in het NOS Radio 1 Journaal.
Turkse kiescommissie verplaatst stembureaus in Koerdisch gebied
28 Mei 2018, 18:42 NOS nieuws

De Turkse kiescommissie verplaatst stembureaus in gebieden waar veel Koerden wonen. Volgens de kiescommissie gebeurt dit om te voorkomen dat stemmers worden geïntimideerd en onder druk worden gezet om voor de belangrijkste Koerdische politieke partij HDP te kiezen. De regering beschouwt de HDP als de politieke tak van de PKK, die door Turkije, de Europese Unie en de VS wordt gezien als een terroristische organisatie .

Volgens de HDP worden stembureaus weggehaald uit dorpen waar de partij een grote aanhang heeft. Ze gaan naar dorpen waar de AK-partij van president Erdogan veel steun geniet. De verplaatsing zou zijn bedoeld om de partij uit het parlement te houden bij de verkiezingen volgende maand. In peilingen schommelt de HDP rond de kiesdrempel van 10%.

Krachtmeting

Twee maanden geleden is er een wet aangenomen waarmee de kiescommissie districten kan wijzigen en stembureaus kan verplaatsen. De commissie heeft niet aangegeven hoeveel stembureaus worden verplaatst. Wel dat het gaat om zo'n 144.000 stemgerechtigden in de oostelijke provincies.

De verkiezingen in Turkije worden een krachtmeting tussen de regering en de oppositie. Peilingen laten zien dat de oppositie ongeveer de helft van de stemmen kan binnenhalen.
Bijeenkomst Vlaardingen over Turkse verkiezingen afgeblazen na bedreigingen
27 Mei 2018, 13:12 NOS nieuws

Een bijeenkomst in Vlaardingen vanavond over de verkiezingen in Turkije gaat niet door vanwege bedreigingen. De eigenaar van het restaurant waar de bijeenkomst zou zijn is bedreigd, net als de organiserende Turkse Raad in Nederland, zegt voorzitter Sefa Yürükel van de raad.

Op de bijeenkomst zou Ay e Sucu van de nieuwe nationalistische IYI-partij spreken. De IYI-partij is vorig jaar ontstaan door splitsing van de nationalistische MHP. Voor de komende verkiezingen in Turkije is de IYI-partij een samenwerking aangegaan met drie andere oppositiepartijen: de centrum-linkse CHP, de islamitische Gelukspartij en de centrum-rechtse Democratische Partij.

Aanhangers van president Erdogan

De eigenaar van het Vlaardingse restaurant bevestigt dat de bijeenkomst is afgeblazen nadat er onder meer via sociale media bedreigingen waren geuit. Hij wil niet met zijn naam of dat van zijn restaurant in de publiciteit, uit vrees voor de gevolgen. "Ik zeg er verder niets over. Ik ben een ondernemer", aldus de restauranteigenaar.

Volgens Yürükel van de Turkse Raad in Nederland komen de bedreigingen uit de hoek van aanhangers van de Turkse president Erdogan of de MHP, die met de huidige regering in Turkije samenwerkt.

Yürükel verwachtte op de bijeenkomst zo'n 150 mensen. De organisatie wil de verkiezingsbijeenkomst met Ay e Sucu op een andere locatie laten doorgaan. De Turkse Raad in Nederland is een organisatie van seculiere Turken.
Erdogan roept landgenoten op om lira te steunen: ?Turkse munteenheid redden van buitenlands complot?

Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn landgenoten opgeroepen om al hun euro?s en dollars om te zetten in lira. Zo wil hij de Turkse munteenheid redden van een buitenlands ?complot?, zo zei hij zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in de oostelijke stad Erzurum.
Bolat na vijf jaar opnieuw opgeroepen voor Turkse nationale ploeg

Sinan Bolat is zaterdag toegevoegd aan de selectie van de Turkse nationale ploeg voor de oefeninterlands tegen Iran, Tunesië en Rusland. De Antwerp-doelman maakt zo een comeback na vijf jaar afwezigheid als international. Turkije is niet geplaatst voor het WK voetbal in Rusland.
'Muitende Turkse officier krijgt definitief asiel Griekenland'
23 Mei 2018, 21:36 NOS nieuws

Een van de acht Turkse officieren die naar Griekenland waren gevlucht na de mislukte coup in 2016, krijgt definitief asiel. Dat heeft de hoogste Griekse bestuursrechter bepaald, melden Griekse media.

De uitspraak is waarschijnlijk een voorbode voor het verloop van de procedure tegen de zeven andere officieren. Uitlevering van de acht officieren werd al eerder geblokkeerd door het Griekse hof.

De Turkse president Erdogan heeft herhaaldelijk gevraagd om uitlevering van de acht mannen, die volgens Ankara betrokken waren bij de poging zijn regering omver te werpen. In Turkije zijn de militairen al schuldig bevonden aan hoogverraad.

Moeizame relatie

Het verblijf van de militairen in Griekenland zet de toch al moeizame diplomatieke verhoudingen tussen Turkije en Griekenland onder druk. Ook Griekenland zit daarom in zijn maag met de officieren en wilde de mannen uitleveren. Maar het Griekse Hof ging daar voor liggen: de rechter acht het aannemelijk dat de mannen in Turkije een oneerlijk proces wacht en worden gemarteld.

Turkije heeft twee Griekse soldaten in hechtenis. Erdogan wil hen uitruilen met de acht dissidenten, die overigens zelf zeggen dat zij niets te maken hebben met de coup.
Turkse lira in vrije val, centrale bank grijpt in
23 Mei 2018, 18:00 NOS nieuws

Precies een maand voor de Turkse verkiezingen dreigt een financiële crisis in Turkije. In een maand tijd is de Turkse lira maar liefst veertien procent gedaald ten opzichte van de euro. Deze week sloeg die trend door: de munteenheid lijkt nu in vrije val.

Dat heeft grote gevolgen voor de mensen in Turkije. Op sociale media gaat het al dagen over de laatste wisselkoersen. Veel Turken staan voor groot dilemma: moeten zij hun spaargeld zo snel mogelijk omwisselen naar dollars of euro's, of toch nog maar even wachten?

Turkse economische instellingen proberen de gemoederen te bedaren. Om vertrouwen uit te stralen maakte de belangrijkste beurs in Istanbul bekend dat het zijn fondsen om zal wisselen naar Turkse lira's. Er is geen reden tot zorgen, liet Istanbul Borsa weten, de inflatie komt alleen maar door onnodige speculatie. Dat is regelrechte onzin, stelt econoom Mustafa Sönmez. "Dat weten ze op de beurs ook wel. We kunnen niet eens zeker weten of de maatregel daadwerkelijk is doorgevoerd, of alleen voor de schijn."

Volgens Sönmez zat de huidige koerskeldering er al maanden aan te komen. "Buitenlandse investeerders verliezen hun vertrouwen in Turkije. Er mag dan wel economische groei zijn, maar alle andere cijfers zijn zorgelijk: de werkeloosheid is hoog, de publieke schulden enorm en de inflatie blijft doorzetten."

Het verlies in vertrouwen hangt ook samen met uitspraken van president Erdogan, aldus Sönmez. Zo gaf Erdogan vorige week aan de onafhankelijkheid van de Turkse Centrale Bank te willen inperken als hij op 24 juni opnieuw verkozen wordt tot president. "Dat is zorgelijk voor investeerders. Zij hopen juist dat de Centrale Bank de inflatie kan beteugelen door de rentes te verhogen."

En dat gaat nu gebeuren. Zojuist is bekend dat de bank het belangrijkste rentetarief gaat opschroeven met 3 procentpunt naar 16,5 procent.

Erdogan weigert de centrale bank onder druk te zetten. Een hogere rente brengt namelijk risico's met zich mee voor binnenlandse markten. "Met name de huizenmarkt kan erdoor in gevaar komen. En dat is precies de sector waar Erdogan veel politieke bondgenoten heeft."

Volgens Sönmez voelt de president dat de klok tikt. "Iedereen zag deze economische crisis natuurlijk aankomen, dat is precies de reden waarom er vroege verkiezingen zijn uitgeschreven. Hij wil de echte crash voor zijn."

Of dat lukt, is nog maar de vraag. "Inmiddels is de dollar al bijna vijf lira waard. Dat was kort geleden nog ondenkbaar, maar tegenwoordig is alles onvoorspelbaar. Het is goed mogelijk dat de lira tot aan de verkiezingen blijft kelderen."

Dat kan grote gevolgen hebben voor de positie van Erdogan. De geschiedenis leert dat Turkse burgers zittende leiders hard kunnen afstraffen wanneer hun portemonnee leeg raakt.

'Buitenlands complot tegen Turkije'

Pro-regeringsmedia doen er dan ook alles aan om de huidige koersdaling neer te zetten als een 'buitenlands complot' tegen Turkije. En niet zonder resultaat. Een recente peiling liet zien dat meer dan de helft van traditionele AK-partij-stemmers de crisis ziet als een buitenlandse operatie om Turkije kapot te maken.

"De waarheid wordt afgeschermd", zucht Sönmez. "Maar als dit zo doorgaat, zal de gewone Turk die waarheid vanzelf voelen."
Levenslang voor 104 Turkse ex-militairen voor staatsgreep in 2016
21 Mei 2018, 17:30 Skynet
Een rechtbank in Izmir heeft maandag 104 ex-militairen veroordeeld tot levenslange opsluiting. Ze werden schuldig geoordeeld aan betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in juli 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan. Dat hebben Turkse media bericht.


Politie zet Hofplein af voor Turkse voetbalfans
19 Mei 2018, 19:00 NOS nieuws

In Rotterdam vieren honderden fans van Galatasaray dat de voetbalclub uit Istanbul de Turkse landstitel heeft veroverd. De politie is nadrukkelijk aanwezig en heeft het Hofplein afgezet.

Ook in Den Haag gingen Galatasaray-fans met vlaggen en fakkels de straat op. Ze verzamelden zich bij het Hobbemaplein in de Schilderswijk, waar auto's toeterend rondreden. Ook in Rotterdam reden supporters toeterend door de stad.

De Galatasaray-fans kwamen juichend naar buiten na het eindsignaal in Izmir, waar hun club de uitwedstrijd tegen Göztepe met 1-0 won.

Galatasaray werd voor de 21e keer landskampioen, met drie punten voorsprong op Fenerbahçe en Basakehir.
32 maanden cel voor Turkse bankier in VS in politiek gevoelige zaak
16 Mei 2018, 20:12 NOS nieuws

Een rechter in New York heeft een Turkse bankier tot een celstraf van 32 maanden veroordeeld voor zijn rol bij het omzeilen van economische sancties tegen Iran in 2012 en 2013.

De straf valt aanmerkelijk lager uit dan de aanklagers hadden geëist. Die wilden dat Mehmet Hakan Atilla, tweede man van de door de Turkse staat gecontroleerde Halkbank, twintig jaar achter de tralies zou verdwijnen.

De rechter vond 32 maanden wel genoeg, onder meer omdat Atilla er zelf geen geld aan had overgehouden en zijn rol veel kleiner was dan die van veel anderen. Atilla's advocaat sprak zijn waardering daarvoor uit, maar zei toch in hoger beroep te gaan.

Goud

Iran mocht in de periode waar het om gaat geen olie en gas verkopen. Het verbod was onderdeel van de internationale sancties die op dat moment tegen Iran van kracht waren, maar Iran hield zich daar niet aan. Om het verdiende geld te kunnen witwassen werd een constructie bedacht, waarbij olie en gas werd geruild voor goud.

De hoofdverdachte in deze zaak, een Turks-Iraanse goudhandelaar, trad tijdens het proces tegen Atilla als getuige op. Hij zei dat de huidige Turkse president Erdogan, toen nog premier, delen van het complot persoonlijk heeft goedgekeurd. De straf voor de hoofdverdachte moet nog worden vastgesteld.

Gülen

Erdogan zegt dat het bewijs in deze zaak door de Gülen-beweging is gefabriceerd. Fethullah Gülen is Erdogans aartsvijand. Hij woont al jaren in de Verenigde Staten.

Volgens Erdogan is Atilla onschuldig. "Hem crimineel verklaren, is hetzelfde als de republiek Turkije crimineel verklaren", zei hij in een interview.
Turkse eerste minister roept moslimlanden op om relatie met Israël te "herbekijken"
15 Mei 2018, 12:42 Skynet
De Turkse eerste minister Binali Yildirim roept moslimlanden die relaties met Israël onderhouden op om die relaties te "herbekijken". De oproep komt er een dag nadat het Israëlische leger bijna 60 Palestijnen heeft gedood. "De islamitische wereld moet op een collectieve manier handelen en met één stem spreken over deze massamoord", verklaarde Yildirim op een partijbijeenkomst in Ankara.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn