NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Turkije

2News.be / Trefwoorden / Turkije

PSV rekent zich nog niet rijk voor return in Turkije: 'We zijn pas halverwege'
Woensdag, 00:05 NU.NL - Sport
PSV durft ondanks de sterke uitgangspositie tegen Galatasaray in de tweede voorronde van de Champions League nog niet te juichen. De Eindhovenaren verdedigen woensdag een 5-1-voorsprong in het Turkse Istanboel.


Veiligheidsraad veroordeelt plannen Turkije om Varosha op Cyprus te heropenen
Zaterdag, 00:01 NOS nieuws

De VN-Veiligheidsraad wil niet dat de Republiek Noord-Cyprus en Turkije een verlaten badplaats op Cyprus na 47 jaar weer openstellen voor bewoning. De vijftien leden van de Veiligheidsraad hebben het plan van de Turkse president Erdogan en de Noord-Cypriotische president Ersin Tatar veroordeeld. Ze eisen een onmiddellijke herroeping van het besluit.

De wijk Varosha in de stad Famagusta was ooit het hart van een populaire badplaats. Maar na een Grieks-Cypriotische staatsgreep in 1974 bezette Turkije het noordelijk deel van Cyprus, waar ook Famagusta ligt, met geweld. Alle Grieks-Cypriotische inwoners moesten de stad ontvluchten en sindsdien is Varosha een spookwijk, afgesloten met een hek en bewaakt door militairen.

In 2020 werd Varosha weer opengesteld voor bezoekers. En deze week besloten Erdogan en Tatar eenzijdig dat er weer kan worden gewoond.

De plannen staan volgens de VN een hereniging van Cyprus in de weg. Na de Turkse invasie bestaat het eiland uit twee delen: een Grieks deel, officieel de Republiek Cyprus, en een Turks deel. De onafhankelijke Republiek Cyprus is lid van de EU. Het land wordt door Turkije niet erkend als staat, terwijl het Turkse deel internationaal alleen door Turkije wordt erkend.

Deze situatie veroorzaakt al tientallen jaren spanningen en er zijn bij herhaling pogingen gedaan om de kwestie op te lossen, maar tot nu toe zonder resultaat.

Kijk hieronder naar beelden uit Varosha die vorig jaar werden gemaakt.
Jade (17) mag ons land vertegenwoordigen op EK Beachvolley in Turkije
26 Juni, 00:00 Gazet v. Antwerpen

Iedereen heeft de mond vol van het EK Voetbal, maar van 7 tot en met 12 juli staat in het Turkse Izmir ook nog het EK Beachvolley op de agenda. Tot haar eigen stomme verbazing is Jade Van Deun (17) uit Malle geselecteerd bij de ladies U20.
Trouwe hond in Turkije wacht dagenlang geduldig aan ziekenhuis op baasje
22 Januari, 13:36 HLN.BE
Boncuk is echt wat je noemt ?een trouwe viervoeter?. Zes dagen lang liep ze elke ochtend naar het hospitaal in het Turkse Trabzon, waar haar baasje, Cemal Senturk, was opgenomen voor een hersenbloeding. Toen de 68-jarige man uiteindelijk werd ontslagen, was Boncuk door het dolle heen.


Naaktmodel Marisa Papen die Turkije shockeerde met foto?s in moskee biedt excuses aan
22 Januari, 07:18 HLN.BE
Het Limburgse model Marisa Papen, die in Turkije tot zeven jaar cel riskeert nadat ze zich naakt liet fotograferen in een moskee, biedt haar excuses aan. Dat schrijven Turkse media. Ze verwijzen daarbij naar een statement op de website van het model. ?Ik hoop dat ik niemand pijn doe en als ik dat doe, bied ik mijn excuses aan?, zegt Marisa Papen daar.


Turkije zoekt weer toenadering tot Europese Unie
21 Januari, 14:06 NOS nieuws

Na maanden van spanningen tussen Turkije en de Europese Unie, lijkt Turkije toch weer toenadering te zoeken. Minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken is op bezoek in Brussel om te praten over de toekomst van de relatie tussen de EU en Turkije.

In december beslisten EU-leiders dat Turkije meer sancties opgelegd krijgt vanwege de aanhoudende gasboringen in betwiste wateren in de Middellandse Zee. De sancties richtten zich alleen op topmanagers van oliebedrijven en dat ging een aantal EU-landen niet ver genoeg.

Turkije kwam er met een waarschuwing vanaf. Gasboringen en andere activiteiten in de oostelijke Middellandse Zee moeten helemaal stoppen, was de boodschap, anders zouden er alsnog zwaardere maatregelen volgen.

Plaats van VK innemen

Het Turkse bezoek aan Brussel wordt gezien als een verzoeningspoging. Hier ging een reeks uitspraken van hoge Turkse regeringsfunctionarissen aan vooraf.

Cavusolgu zei in de eerste week van januari dat zijn land met een "positieve agenda" richting de EU gaat. "Turkije wil een bladzijde omslaan in de relatie met de EU in het nieuwe jaar", zei president Erdogan in een videoconferentie met EU-commissievoorzitter Von der Leyen.

En vorige week ging Erdogan nog verder door te suggereren dat Turkije het gat kan opvullen dat het Verenigd Koninkrijk achterlaat. "Onzekerheden die zijn toegenomen door de brexit kunnen alleen worden weggenomen als Turkije zijn rechtmatige plek in de Europese Unie inneemt", zei hij. Turkije is kandidaat-lidstaat van de unie, maar onderhandelingen daarover liggen al jaren stil.

Terugtrekken boorschip

Maandag bracht de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas een bezoek aan Ankara. Hij prees Turkije voor goede stappen in de juiste richting, "niet alleen met woorden, maar ook met daden". Daarbij noemde hij het terugtrekken van het boorschip de Barbaros uit Cypriotische wateren. Dat schip boorde naar olie en gas in wateren waar Turkije aanspraak op maakt. Dat leverde stevige kritiek op vanuit de EU, die achter zijn lidstaat Cyprus staat.

Of het terughalen van het schip ook betekent dat de Turkse oliemissie definitief is gestopt, valt te betwijfelen. Het schip zou in eerste instantie vanwege slecht weer zijn teruggekeerd naar de haven. Turkije haalde eerder ook al eens een onderzoeksschip terug, vlak voor een EU-top waar sancties tegen Turkije werden besproken. Later werd het schip toch weer teruggestuurd naar zee.

Beterschapswensen voor Macron

Erdogan heeft ook toenadering gezocht tot de landen waar het de grootste conflicten mee heeft, zoals Frankrijk. Toen president Macron eind december positief testte op het coronavirus, schreeft Erdogan hem een brief om hem beterschap te wensen. Erdogan nodigde hem ook uit om weer te gaan praten met elkaar.

Met Griekenland gaat Turkije volgende week om tafel om te praten over maritieme grenzen en onenigheid in de oostelijke Middellandse Zee. Die gesprekken lagen vijf jaar lang stil.

Zowel Turkije als de EU hebben er belang bij de relatie te verbeteren. De EU heeft Turkije nodig voor het migratiebeleid, een voortzetting van de EU-Turkijedeal uit 2015. De Europese Unie is de grootste handelspartner van Turkije. Het land heeft moeite buitenlandse investeerders aan zich te binden en kampt met flinke economische problemen.

Toenadering geen garantie afzien van sancties

Er is geen garantie dat de toenaderingspoging ertoe zal leiden dat de EU afziet van zwaardere sancties tegen Turkije. De EU heeft niet alleen problemen met Turkije vanwege illegale olie- en gasboringen; ook het slepende Cyprus-conflict weegt zwaar.

Turkije steunt de Turks-Cyprioten in Noord-Cyprus. Erdogan herhaalde in november dat Cyprus moet worden opgedeeld in twee afzonderlijke staten. Dat viel niet goed bij EU-lidstaten Cyprus en Griekenland.
Turkije verbiedt advertenties op Twitter en Pinterest via omstreden internetwet
19 Januari, 06:32 NU.NL - Tech
Turkije heeft dinsdag een verbod op het plaatsen van advertenties op Twitter en Pinterest ingesteld, waardoor de twee bedrijven inkomsten mislopen. De maatregel is een instrument uit een nieuwe omstreden internetwet die sinds vorig jaar van kracht is.


Football Talk. Charleroi zonder Teodorczyk op Anderlecht - Luckassen debuteert met rood en nederlaag in Turkije
18 Januari, 20:06 HLN.BE
De Nederlandse verdediger Derrick Luckassen, die vorige week RSC Anderlecht voor het Turkse Kasimpasa verliet, heeft weinig plezier beleefd aan zijn debuut in de Turkse competitie. De PSV-huurling moest als basisspeler van Kasimpasa in de thuiswedstrijd tegen Erzurumspor in de extra tijd het veld verlaten na zijn tweede gele kaart. Het duel eindigde in een nederlaag voor de thuisclub: 1-2.


Turkije lanceert antritrustonderzoek naar WhatsApp
11 Januari, 15:54 Emerce
Turkije lanceert een antritrust onderzoek naar aanleiding van het nieuwe privacybeleid van WhatsApp en Facebook.


Yellow Tigers met 3-0 de boot in tegen Turkije
29 Mei 2018, 18:06 Skynet
In hun zevende wedstrijd van de Women's nation League volleybal hebben de Yellow Tigers (FIVB-13) vandaag in het Servische Kraljevo een 3-0 nederlaag geleden tegen Turkije (FIVB-12). De setstanden waren 25-19, 25-18 en 26-24.


Meer dan twintig koppels opgelicht: voorschotten voor appartement in Turkije verdwenen in eigen zak
24 Mei 2018, 14:18 Gazet v. Antwerpen

Twee mannen zijn donderdag voor de correctionele rechtbank verschenen op beschuldiging van valsheid in geschriften en misbruik van vertrouwen. Ze brachten appartementen in Turkije aan de man maar hielden de voorschotten voor zichzelf. Een 25-tal koppels werd zo opgelicht, 23 van hen konden met de Turkse zakenpartners toch nog een overeenkomst sluiten en werden uiteindelijk toch eigenaar van een appartement in Alanya.
Turkije trekt rente fors op om financiële crisis in te dijken
23 Mei 2018, 16:48 De Tijd
18:34 De Turkse centrale bank verhoogt haar belangrijkste rentetarief met 3 procentpunten naar 16,5 procent.


Beleggers vluchten uit Turkije
23 Mei 2018, 16:12 De Tijd
17:45 Op één maand van de verkiezingen kampt Turkije met een escalerende financiële crisis. De centrale bank moet kiezen tussen pest en cholera om de beleggersvlucht en de inflatie in te dammen.


Lading van scheepswrak was 14 miljard euro waard
22 Mei 2018, 20:48 NOS nieuws

Het Spaanse galjoen San José zonk op 8 juni 1708 voor de kust van Colombia. Dat gebeurde in een gevecht met Britse schepen tijdens de Spaanse Successieoorlog. Pas drie jaar geleden werd het wrak bij toeval teruggevonden en vandaag is waarde van de lading bekendgemaakt: ruim 14 miljard euro, volgens de huidige maatstaven.

De San José was onderdeel van de Zilvervloot. Schepen van die vloot vervoerden kostbaarheden vanuit de Spaanse koloniën in Amerika naar Spanje. Toen het schip zonk, was het dan ook volgeladen met goud, zilver en edelstenen.

Nog maar nauwelijks onderweg terug naar Spanje, kwam het schip terecht in een fel gevecht met de Britten. Een explosie bracht de San José tot zinken. Van de zeshonderd bemanningsleden overleefden er maar een klein aantal. De lading kon niet worden gered en verdween samen met het scheepswrak naar de bodem van de zee, op ruim 600 meter diepte.

Gegraveerde dolfijnen

Pas in 2015 werd het wrak bij toeval teruggevonden tijdens een zoektocht naar wrakstukken van vlucht Air France 447, die in 2009 voor de kust van Brazilië was vergaan. Foto's van de kanonnen van het schip, met daarin gegraveerde dolfijnen, hielpen bij de identificatie. De locatie van het wrak wordt nog altijd geheim gehouden.

Sinds de vondst is uitgebreid onderzoek gedaan naar de lading en kon de waarde uiteindelijk worden geschat op ruim 14 miljard euro.

Verschillende landen en bedrijven strijden sinds de vondst met elkaar over het eigendomsrecht. Een paar weken geleden bemoeide ook de UNESCO zich ermee. De organisatie riep Colombia op om het wrak niet commercieel te exploiteren.

De schat zelf ligt nog altijd op de bodem van de zee.
Het laatste bastion van de vrije pers in Turkije
20 Mei 2018, 16:00 Volkskrant
Persvrijheid is in Turkije geen vanzelfsprekendheid. Er zijn weinig kranten die geen banden hebben met de regering. Cumhuriyet weigert zich door de regering te laten vertellen wat wel en niet te schrijven, ondanks alle tegenwerking en gevolgen die ze daardoor ondervindt.


Syriëgangers veroordeeld in Turkije, mogen toch terug naar Nederland
18 Mei 2018, 16:36 NOS nieuws

Twee Nederlandse Syriëgangers zijn in Turkije veroordeeld tot ruim zes jaar cel. De advocaat van een van hen heeft dat bekendgemaakt. De twee zijn in afwachting van het hoger beroep vrijgelaten uit de gevangenis en mogen het vervolg van de zaak in Nederland afwachten, zegt hij.

De twee, Reda Nidalha en Oussama A., sloten zich een paar jaar geleden in Syrië aan bij IS en liepen later over naar het Vrije Syrische Leger. In oktober 2016 ontvluchtten ze ook die rebellengroep, naar eigen zeggen omdat ze terug naar Nederland wilden.

Bij de Turkse grens werden ze opgepakt. Sindsdien zaten ze vast in een gevangenis in de stad Gaziantep.

Paspoort

De twee zijn nu veroordeeld tot zes jaar en drie maanden voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Omdat ze al anderhalf jaar in voorarrest hebben gezeten en de behandeling van het hoger beroep waarschijnlijk nog lang op zich laat wachten, zijn ze vrijgelaten, zegt advocaat Özdemir. Volgens hem kunnen verdachten in dit soort zaken in Turkije maximaal twee jaar in voorarrest zitten.

De twee kunnen nog niet direct naar Nederland, omdat ze geen paspoort bij zich hebben. Volgens Nidalha's vader Mohammed, die vanwege de zaak geregeld in het nieuws was, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken hem laten weten dat het bezig is om dat op te lossen.
Turkije verzoekt Israëlische ambassadeur tijdelijk het land te verlaten
15 Mei 2018, 15:06 Skynet
Turkije heeft de Israëlische ambassadeur in Ankara gevraagd tijdelijk het land te verlaten uit protest tegen de tientallen door Israëlische soldaten gedode Palestijnen aan de grens met de Gazastrook. Ambassadeur Eitan Naeh werd door het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht "om tijdelijk naar eigen land terug te keren", verklaarde een Turkse diplomaat vandaag daags nadat Turkije zijn ambassadeurs uit Washington en Tel Aviv terugriep voor overleg. Het zou niet om een formele uitwijzing gaan.


Hoe oppositie in Turkije nieuwe energie zocht en vond
12 Mei 2018, 19:36 NOS nieuws

Hij banjert over het podium, zet een rauwe stem op, zijn speech buldert over het plein. "Hoe ga ik die dure onderwijsplannen betalen? Om te beginnen doe ik alle lampen in het paleis uit!" Er wordt gelachen. President Erdogan wordt op de hak genomen, maar de toon is verder ernstig. "De Turkse politiek heeft een nieuwe taal en een nieuwe hoop nodig. Terug naar normaal, dat is wat Turkije nodig heeft."

De Turkse oppositie heeft de energie gekregen die het lange tijd miste, sinds president Erdogan vorige maand plotseling vervroegde verkiezingen uitschreef. Op 24 juni zijn ze al, parlements- en presidentsverkiezingen. De oude republikeinse machtspartij CHP, die onder Erdogan nooit meer dan 25 procent van de stemmen haalde, schoof de volkse stormram Muharrem Ince naar voren.

En de aanval op Erdogan komt van twee kanten. Ook de rechts-nationalistische 'ijzeren dame' Meral Aksener roept tegen iedereen die het wil horen dat het Erdogan-tijdperk voorbij is. Zij leidt de nieuwe partij Iyi Parti, de 'Goede Partij'. Aksener scheidde zich af van de ultrarechtse MHP, nadat die ging samenwerken met Erdogan.

De campagnes kwamen deze week echt op stoom. We volgden presidentskandidaat Ince in de CHP-campagnebus naar het stadje Rize aan de Zwarte Zee:

Rommelen aan de democratie

Daar, op het plein achter het gouvernementsgebouw, hebben zich na het vrijdaggebed een paar honderd mensen verzameld die hopen op verandering. "De democratie en gerechtigheid zijn door Erdogan gesloopt. Zolang er geen rechtvaardigheid en geen vrijheid is, hebben we niks", zegt een man met een verrookte borstelsnor.

Ondertussen dendert Muharrem Ince door op het podium. "Degenen die het land leiden zeggen dat de economie geweldig gaat. Maar als dat zo is, waarom komen de mensen dan niet rond?"

Een jonge jongen in het publiek staat hevig 'ja' te schudden. "De president is gewoon niet goed genoeg. Het onderwijs zakt weg, maar Erdogan is met andere dingen bezig. Hij is gaan rommelen aan de democratie. Dit is niet echt een democratisch land meer."

De afgelopen tijd was scherpe kritiek op de regering genoeg om in de problemen te komen. Maar met als voornaamste kritiekpunt het gebrek aan democratie, zou Erdogan deze oppositie met meer repressie alleen maar in de kaart spelen. En dus wordt alles gewoon gezegd. "Natuurlijk", zegt een oudere heer met een pilotenbril op. Hij steekt zijn duim in de lucht. "Het kan niemand wat schelen, niemand is meer bang. We zijn alleen bang voor god."

Oude elite

Direct na zijn laatste woorden duikt Ince de campagnebus in, die achter het podium klaar staat. Al rijdend kunnen we hem een paar vragen stellen. Hij blaakt van het vertrouwen in de overwinning. "Bij deze verkiezing zullen onze mensen het juk dat 16 jaar duurde van zich afgooien. De regering zal allerlei spelletjes spelen. Ze zullen stemmen stelen en intimideren. Maar ondanks alles zal ik deze verkiezing winnen."

Vanaf het moment dat hij zijn kandidatuur aankondigde, heeft Ince als centrale boodschap dat hij het land wil verenigen. "Het volk terugbrengen naar de vrede", noemt hij het. "Erdogans grote projecten gaan over afgravingen, kanalen, wegen en bruggen. Mijn grote project is vrede en geluk. Ik wil dat de 81 miljoen Turken, Alevi, Koerden, ongelovigen vrede brengen."

Het probleem voor zijn CHP is het imago. De partij wordt gezien als oude elite, die geen oog heeft voor de problemen van de gewone man. Dat verklaart voor een deel het succes van president Erdogan. "Dat is een totale mythe," is het antwoord van Ince op die kritiek. "Ik ben de zoon van een vrachtwagenchauffeur, ik heb op staatsscholen gezeten en was zelf een onderwijzer."

Erdogan is eerlijk

Ince koos Rize niet zonder reden als een van de eerste stops van zijn campagne. Hier ligt de familiegeschiedenis van president Erdogan. "Je moet de wolf aanvallen in zijn eigen hol", zegt Ince er over. Hij wil de boodschap afgeven dat hij niet bang is voor Erdogan. Turkije is van iedereen, zegt hij, zelfs het conservatieve Rize.

Hoewel in het centrum van het stadje toch vooral Erdogan het beeld bepaalt. Metershoge doeken met zijn gezicht erop hangen bij de moskee en boven de winkelstraat. "Erdogan liegt nooit, hij is eerlijk", zegt een dame met een roze hoofddoek. De achtergrond op haar telefoon is een foto zien van zichzelf met de president en zijn vrouw. "Ik werk op de Recep Tayyip Erdogan Universiteit in de stad, daarom", zegt ze.

"Hij werkt hard, niet dan?", valt een oudere man haar bij. Hij geeft toe dat een deel van zijn liefde voor Erdogan gaat over woede op de vroegere regering. "Zeventig jaar lang stonden ze op ons hoofd, laat ons nu op hun hoofd gaan staan", zegt hij met een blik waaruit blijkt dat hij het niet letterlijk meent.

Pas echt een dictator

Deze kiezers zijn niet te overtuigen door Muharrem Ince, dat lost een campagnebijeenkomst in de stad niet op. Zeker omdat hij ze verder ook niet makkelijk zal bereiken in de aanloop naar de verkiezingen. "De situatie in de media is inderdaad treurig", zegt hij. "Erdogan is tegelijk op alle kanalen. Ons laten ze vijf of tien minuten zien."

Maar Ince lijkt er niet mee te zitten. De oppositie vertrouwt op de kracht van 'de media van het volk', zoals hij sociale media noemt. "Ik heb vijf miljoen volgers op Facebook en Twitter. Je moet je realiseren dat onze bijeenkomst van vandaag wel degelijk is uitgezonden. Door de mensen in het publiek, met hun telefoon."

"En ik wil strijden met humor", zegt hij. Niet door Erdogan een fascist of dictator te noemen, zoals anderen in de partij wel hebben gedaan. Maar gevraagd naar het belang van deze verkiezingen, komt de felheid toch terug. "Als Erdogan nu wordt gekozen als president binnen deze nieuwe grondwet, dan wordt hij pas echt een dictator. Daarom is dit moment zo belangrijk."
Drie voormalige Zaman-journalisten in Turkije voorlopig vrijgelaten
11 Mei 2018, 20:48 NOS nieuws

Een Turkse rechter heeft het huisarrest van de prominente journalist Sahin Alpay opgeschort en bepaald dat twee andere journalisten voorlopig worden vrijgelaten, meldt het staatspersbureau Anadolu. De anderen heten Ali Bulaç en Mehmet Özdemir. De drie werkten voor de inmiddels niet meer bestaande krant Zaman. In totaal zitten elf journalisten van Zaman vast op beschuldiging van uiteenlopende zaken.

Alpay wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in juli 2016. Na 20 maanden in voorarrest mocht hij in maart van de rechter de gevangenis verlaten en kreeg hij huisarrest, maar die straf is nu dus ook opgeheven. In juni gaat de rechtszaak tegen hem verder. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had al geëist dat er een einde zou komen aan het huisarrest van de 74-jarige Alpay.

Gülen-beweging

De aanklachten tegen de drie luiden schending van de grondwet, lidmaatschap van een terroristische organisatie en hulp aan een terroristische organisatie. Zaman, dat Turkije's best verkochte krant was, werd opgedoekt, samen met tientallen andere media die banden zouden hebben met de Gülen-beweging. De regering zag Zaman als de belangrijkste spreekbuis van die beweging.

Sinds de mislukte coup die aan Gülen werd toegeschreven in 2016 zijn zo'n 50.000 mensen vastgezet en zijn tientallen mediabedrijven gesloten.
Turkije pakt 150 soldaten op wegens banden met Gülen
11 Mei 2018, 11:24 Skynet
De Turkse politie heeft vandaag 150 soldaten opgepakt die banden zouden hebben met de prediker Fethullah Gülen, die volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep van juli 2016 zat. Dat is meegedeeld door het Turkse nieuwsagentschap Anadolu.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn