Wie in Rusland veroordeeld wordt voor hoogverraad, riskeert een levenslange gevangenisstraf. De Russische president Vladimir Poetin heeft namelijk strengere wetten goedgekeurd voor verraad, sabotage en terrorisme. Onlangs werd de Russische oppositiefiguur Vladimir Kara-Moerza nog veroordeeld tot 25 jaar cel, onder meer wegens hoogverraad.
Het Antwerpse hof van beroep beslist morgen over het lot van Amir S. en Nasimeh N., het beruchte Iraanse ?terreurkoppel? dat in Wilrijk woonde. In eerste aanleg kregen zij tot 18 jaar cel voor hun rol in de verhinderde aanslag op een bijeenkomst van een Iraanse verzetsbeweging in Frankrijk. Het National Council of Resistance of Iran (NCRI) kijkt alvast uit naar de uitspraak en lijkt geen angst te hebben. Nochtans zijn de strafmaten voor hen niet het belangrijkst. ?De EU moet haar houding jegens Teheran drastisch omgooien.?
Rusland steunt de inspanningen van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond gezegd.
Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid waarschuwt voor een verhoogde kans op binnenlands terrorisme. De bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers zou extremisten aanmoedigen tot vergelijkbare acties over te gaan, schrijven de diensten in een verklaring.
Er worden door het ministerie geen concrete voorbeelden van mogelijke aanslagen genoemd. Wel wordt verwezen naar etnisch gemotiveerd terrorisme, zoals de aanslag in El Paso in 2019, waarbij een man het vuur opende op winkelende Mexicanen. Ook wordt verwezen naar "rellen in de afgelopen dagen", waarmee mogelijk wordt verwezen naar recente anarchistische protesten in Portland.
Volgens de verklaring is een grote groep Amerikanen ontgoocheld door het verlies van ex-president Trump. Het vertrouwen in de overheidsinstanties zou dermate laag zijn, dat een deel van hen bereid is over te gaan tot extremistische acties, vergelijkbaar met de bestorming van het Capitool.
Capitoolbestormers
Het is volgens Amerikaanse media opvallend dat de Capitoolbestorming door de diensten als terrorisme wordt bestempeld. In de VS heerst een debat over de vraag hoe de aanval moet worden getypeerd. De stempel van terrorisme kan mogelijk juridisch grote gevolgen hebben voor mensen die worden vervolgd voor hun rol in de verkiezingsonrust.
Ruim 150 bestormers worden op dit moment door justitie vervolgd. Naar nog eens tientallen is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.
Daarnaast is het opvallend dat de waarschuwing voor zeker drie maanden geldt. Doorgaans beperkt een terrorismewaarschuwing in de VS zich tot een specifieke feestdag of een bepaald evenement.
Saamhorigheid
In de verklaring wordt een beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van de Amerikanen zelf. Hen wordt opgeroepen verdachte activiteiten van bekenden te melden bij de autoriteiten. Ook wordt het bezoeken van grote menigten afgeraden, mede vanwege de coronapandemie.
Tot slot komen de diensten met een oproep tot saamhorigheid: "Gemeenschappen zijn het sterkst als ze niet verdeeld zijn."
De Verenigde Staten hebben nood aan nieuwe wetten omtrent binnenlands terrorisme. Dat zei John Miller, de verantwoordelijke van de antiterreurafdeling van de New Yorkse politie, donderdag op een persconferentie. Miller deed die uitspraken naar aanleiding van de bestorming van het Capitool vorige week.
Een stadsbus die ontploft midden in het centrum van een Europese hoofdstad, gevolgd door een tweede explosie iets verderop, en niemand die aan een terroristische aanslag denkt. Het kan alleen in Rome, waar dit jaar al tien stadsbussen spontaan in brand vlogen vanwege matig onderhoud van het openbaar vervoerbedrijf (Atac).
De steekpartij in Den Haag van afgelopen zaterdag maakt van alles los en roept bij veel mensen de vraag op of de 31-jarige Syriër met het mes een motief had, en zo ja welk.
Terrorisme-expert Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden houdt de discussie over de steekpartij op sociale media nauwgezet in de gaten. Hij ziet dat mensen zich afvragen waarom het niet als een terroristische daad wordt bestempeld.
De avond van het incident bracht de politie naar buiten dat de man "alleen bekend" was vanwege "verward gedrag". Burgemeester Krikke zei in eerste instantie dat er "geen signalen" waren dat er "meer speelt dan dit". Nu onderzoekt de politie de zaak en neemt daarbij "alle verbale uitingen" mee. Volgens getuigen riep de man tijdens zijn arrestatie "Allahoe akbar'.
"Een gouden regel voor de politie is melden wat feitelijk is. Anders komt er een ongelooflijke stroom geruchten op gang die een verkeerd beeld kunnen schetsen." Wat de politie wel had kunnen zeggen, vindt hij, is dat uiteraard alles wordt onderzocht, waaronder een terroristisch motief. Dit werd pas later gezegd. "Dat kun je benoemen, omdat je weet dat het de eerste associatie is die mensen hebben."
Van het pad af
Daar sluit Bauke Koekkoek, crisisdienstverpleegkundige en lector psychiatrische zorg van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), zich bij aan. "Gezien de gevoeligheid van het delict, de nationaliteit van de man en zijn uitspraken denken veel mensen meteen aan een islamitisch-geïnspireerde terreurdaad", zegt hij. "Het is toch handig om even te zeggen: 'dat zoeken we eerst goed uit'."
Koekkoek deed onderzoek naar verwarde personen. "Die term heeft de connotatie dat iemand van het pad af is. Iets geroepen of gedaan heeft uit gekte, en niet met een bepaald bewust motief. Ik denk niet dat dat altijd terecht is, er zijn mensen tussen die goed weten wat ze doen maar wel als raar of afwijkend worden gezien."
De associaties van mensen direct na het steekincident hoeven uiteraard niets te betekenen. "'Allahoe akbar' is een soort dankbetuiging die op van alles en nog wat slaat", zegt Van Buuren. "We zijn dat gaan associëren met een terroristische daad. Omdat dat werd geroepen als mitrailleurs werden leeggeschoten of gebouwen werden opgeblazen. Maar dat op zich zegt niks", zegt Van Buuren.
Wat belangrijke informatie zou zijn, is of de man contacten had met radicale organisaties of recent bijvoorbeeld veel IS-filmpjes heeft bekeken. De enige manier om erachter te komen is afwachten tot er meer feiten bekend zijn en het onderzoek is afgerond, zegt de onderzoeker. "Maar dat afwachten vinden we met z'n allen ongelooflijk ingewikkeld. Wij zijn niet meer in staat om ons oordeel heel even op te schorten. Het moet nu meteen 100 procent duidelijk worden."
Als er sprake zou zijn van een terroristisch motief, dan is het volgens Van Buuren alsnog een ingewikkelde vraag of hij vanuit bijvoorbeeld een psychose heeft gehandeld. "Het is voer voor psychiaters om tot een oordeel te komen wat de overhand heeft."
De politie onderzoekt de zaak en beantwoordt op dit moment geen vragen. De Haagse burgemeester liet vandaag in een persbericht weten dat de gemeente zaterdag na overleg met politie en OM "open en zorgvuldig" gecommuniceerd heeft "wat op dat moment bekend was". "Tegelijkertijd vraagt zo'n afschuwelijke daad om goed onderzoek naar de toedracht en de motieven van de verdachte. Dat onderzoek is nu volop gaande."
Emmanuel Macron wil politiek en militair meer samenwerken met de Verenigde Staten in de strijd tegen terrorisme. Dat heeft de Franse president zondag gezegd in een interview met Le Journal du Dimanche. De uitspraak is opvallend gezien gisteren Frankrijk nog verbolgen reageerde op een speech die Trump hield voor de wapenlobby NRA.
De gemeente Amsterdam gaat meer maatregelen nemen om aanslagen tegen te gaan. Zo wordt gekeken of wachtrijen bij musea korter kunnen en ook worden op meer plaatsen in het centrum palen en bloembakken neergezet.
Vorig jaar werden al betonblokken geplaatst op onder meer de Dam, het Rokin en bij de Heineken Experience. Die worden de komende jaren vervangen door obstakels die beter in het straatbeeld passen, zoals palen, terrashekken en bloembakken. Ook op plaatsen waar nu geen betonblokken staan worden die voorwerpen neergezet.
Vluchtroutes en trainingen
Kortere wachtrijen bij musea zijn bijvoorbeeld met tijdslots te regelen, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Je kunt ook een deel van de rij naar binnen verplaatsen." De gemeente zegt dat alle maatregelen worden genomen in overleg met ondernemers.
Behalve dat worden vluchtroutes onder de loep genomen, schrijven AT5 en NH Nieuws. Ook worden trainingen gegeven, zodat musea en attracties weten wat ze moeten doen als er een aanslag is. De gemeente schrijft dat ondanks de maatregelen een aanslag nooit kan worden uitgesloten.
De man die in december vorig jaar de ruiten van een Joods restaurant in Amsterdam insloeg en een Israëlische vlag wegnam, wordt niet veroordeeld voor terrorisme. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten.
Op 7 december sloeg de 29-jarige man, met een Palestijnse sjaal voor zijn gezicht, met een stok de ramen stuk van een koosjer restaurant en haalde er een Israëlische vlag uit. Hij riep daarbij onder meer "Allahu Akbar". Later verklaarde hij de vlag in brand te hebben willen steken.
Het restaurant was gesloten toen het gebeurde.
Politierechter
Op 20 december vorig jaar stond de man voor de politierechter voor het inslaan van een aantal ruiten en het stelen van een vlaggenstok met vlag. Hij is nog niet veroordeeld, omdat de zaak is doorverwezen naar de meervoudige kamer.
De eigenaren van het restaurant hadden bij de beklagkamer van het hof verzocht of de man kon worden vervolgd voor zwaardere feiten, namelijk voor een terroristisch misdrijf.
Maar volgens het hof is niet te verwachten dat voor de strafrechter kan worden bewezen dat de man als doel had om het "ernstige vreesaanjagende effect te bereiken dat nodig is om de feiten als terroristisch misdrijf aan te kunnen merken".
Daarbij houdt het hof er rekening mee dat hij de ramen insloeg met een stok en dat hij niets bij zich had om de vlag mee in brand te steken.
Vijf jaar
De dader kan worden veroordeeld tot maximaal vijf jaar cel voor diefstal en vernieling. Volgens het hof geeft dat voldoende mogelijkheden voor een juiste straf, als de man wordt veroordeeld.
Twee agenten van de Guardia Civil die worden aangevallen in een bar in Baskenland: is dat terrorisme of een kroeggevecht? Die vraag moet de rechter van het nationaal gerechtshof in Spanje de komende weken beantwoorden. Tegen acht belagers van de agenten is een gevangenisstraf van in totaal 375 jaar geëist. Zowel de aanvallers als de politieagenten verschenen deze week voor het eerst in de rechtsza
In Essen is maandag een man van 39 opgepakt die wordt verdacht van terrorisme. De man werd aangehouden op vraag van het Landelijk Parket in Nederland. Over de grens werden nog drie andere mannen opgepakt in het dossier. Ze werden opgepakt naar aanleiding van een geluidsfragment waarin ze spreken over een aanslag op het Turkse consulaat.
Na de aanvallen van drie westerse mogendheden tegen zijn land deze ochtend heeft de Syrische president Bashar al-Assad gezegd meer dan ooit vastberaden te zijn om "te strijden tegen het terrorisme". Dit heeft het Syrische staatspersbureau Sana vandaag gemeld.
Goedemorgen. De Duitse politie heeft vooralsnog geen aanwijzingen voor een terroristisch motief voor het dodelijke incident in Münster, waarbij iemand in een bestelbus inreed op een vol terras. Er vielen twee doden en zeker twintig gewonden. Verder in uw ochtendoverzicht: te strenge regels bij het verwijderen van asbest kosten de woningcorporaties een miljard meer dan nodig, stellen experts. En ho
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken mag een Marokkaanse man, die eerder al is veroordeeld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering, voorlopig niet uitwijzen. Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft de Dienst Vreemdelingenzaken het artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens - het folteringsbeginsel - onvoldoende getoetst.
Een Egyptische rechtbank heeft vandaag tijdens een massaproces 190 leden van de verboden Moslimbroederschap wegens terrorisme veroordeeld. De rechtbank in de Zuid-Egyptische stad Suhaj strafte 35 beklaagden tot 25 jaar cel, 61 anderen tot 15 jaar en 62 tot 10 jaar. De overigen kregen gevangenisstraffen tussen de drie en vijf jaar.
In de Zuid-Franse plaats Varces, in de buurt van Grenoble, is vanochtend een automobilist opzettelijk ingereden op militairen. Daarbij raakte niemand gewond. De Franse politie is bezig met een klopjacht.
Volgens de radiozender France Bleu kwamen de militairen net uit hun kazerne om te gaan joggen. Toen een auto in de tegenovergestelde richting op hen af kwam rijden, wisten ze zichzelf in veiligheid te brengen door in een greppel te springen. De auto is doorgereden.
Of het gaat om een terroristische aanslag is nog onduidelijk.
Het federaal parket bevestigt vandaag dat in totaal acht personen meegenomen zijn voor verhoor in het kader van een onderzoek naar terrorisme. De federale gerechtelijke politie van Brussel voerde gisterochtend zeven huiszoekingen uit in Sint-Jans-Molenbeek, Geraardsbergen en Mechelen. Er zijn geen explosieven aangetroffen, aldus het federaal parket in een persbericht.
In Bahrein hebben de veiligheidsdiensten verschillende terreuraanslagen verijdeld en 116 mensen opgepakt op verdenking van het voorbereiden en uitvoeren van aanslagen in het land. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bahrein zelf bekend, zo berichtte het officiële nieuwsagentschap BNA.