NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Taiwan

2News.be / Trefwoorden / Taiwan

Miljoenen mensen volgden vlucht van Pelosi naar Taiwan via Flightradar24
Maandag, 00:11 NU.NL - Tech
Het veelbesproken bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan zorgde dinsdag voor een tijdelijke overbelasting op Flightradar24, een site waarop je live vluchten kunt volgen. Miljoenen mensen volgden de reis van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


Snickers-maker noemt Taiwan een land, biedt excuses aan China aan
Maandag, 00:03 NU.NL - Economie
Mars Wrigley, het bedrijf achter onder meer Snickers, M&M's en Mars, heeft in China excuses aangeboden omdat het bedrijf Taiwan in een reclame van Snickers een land noemde. China ziet de eilandstaat, die eigenlijk al sinds 1949 onafhankelijk is, als een afvallige provincie en eist van bedrijven dat ze Taiwan als onderdeel van China benoemen.


Peking kondigt handelssancties af tegen Taiwan
Zondag, 00:10 Skynet Economie
China heeft handelssancties afgekondigd tegen Taiwan, als reactie op het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan het eiland. China verbiedt voortaan de import van bepaalde citrusvruchten en vissen uit Taiwan. Ook de export van zand naar het eiland wordt verboden.


Snickers verontschuldigt zich voor afbeelden van Taiwan als een land
Zondag, 00:08 Skynet Buitenland
De Amerikaanse snoepfabrikant Mars Wrigley heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en gezegd dat het "de Chinese soevereiniteit" respecteert nadat in een reclamevideo voor Snickers Taiwan werd afgebeeld als een land.


4 Augustus, 00:06 Volkskrant
Chinees wapengekletter bij Taiwan na reis Pelosi, 'toegeven geen optie'
4 Augustus, 00:03 NOS nieuws

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, werd met gejubel onthaald in Taiwan. Maar met haar vertrek volgt voor Taipei nu de kater. Tal van oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen van het Chinese leger steken de komende dagen de Straat van Taiwan over voor militaire oefeningen nabij de Taiwanese kustlijn.

Negentien uur verbleef Pelosi in Taiwan, inclusief overnachting. Dat was fors langer dan de tijd die Newt Gingrich er doorbracht, 25 jaar geleden, toen hij als eerste en tot Pelosi laatste voorzitter van het Amerikaanse Huis Taiwan bezocht. En ook toen was er zoals gebruikelijk kritiek vanuit Peking. Die valt alleen in het niet bij de reactie van nu.

Dinsdagavond vlogen de eerste vliegtuigen al door de Taiwanese luchtverdedigingszone. Daar blijft het niet bij. In de komende dagen voert het 'Oostelijke Theatercommando' van het Volksbevrijdingsleger 'gerichte' militaire oefeningen uit. Daarmee gaat Peking verder dan het decennialang kon of wilde gaan. Op een zestal plekken zullen gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen met scherp gaan schieten, op enkele nautische mijlen afstand van de kust van Taiwan.

China deelde vandaag al beelden van straaljagers en marineschepen:

De oefeningen worden volgens het Taiwanese ministerie van Defensie ook gehouden in de territoriale wateren van het eiland. Het is volgens Vincent Chao "een voorproefje" van wat komen gaat. Hij weet waar hij het over heeft. Tot voor kort was hij hoofd politiek op het Taipei Economic and Cultural Representative Office in Washington, wat de facto de ambassade van Taiwan in Amerika is.

In die rol was hij in 2020 betrokken bij de Taiwan-bezoeken van Alex Azar, de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken onder oud-president Trump, en onderminister van Economische Ontwikkeling Keith Krach. "Ook tijdens dat bezoek stuurde de Volksrepubliek gevechtsvliegtuigen richting de Taiwanese luchtverdedigingszone", zegt Chao, die ook een tijdje rechterhand van de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu was.

Peking heeft aangegeven bij de oefeningen meerdere belangrijke havens te zullen blokkeren en delen van het luchtruim rond Taiwan zullen niet toegankelijk zijn. Taiwan kan zo volledig worden afgeknepen, waarmee Peking een signaal afgeeft richting de 23 miljoen Taiwanezen en ook naar de rest van de wereld.

Critici van Pelosi's bezoek vinden dat ze de kat op het spek heeft gebonden en China onnodig heeft geprovoceerd. Voorstanders denken dat Taiwan wel degelijk wat te winnen heeft met het bezoek. Er is niet gezwicht voor de druk uit Peking en de nauwe banden met de VS maken het voor China gevaarlijker om verdergaand militair in te grijpen, zo is de gedachte. Dat dit gevolgen heeft voor de korte termijn, in de vorm van bijvoorbeeld het huidige machtsvertoon van het Chinese leger, neemt Taiwan voor lief.

Chao denkt dat het bezoek van Pelosi op de lange termijn gunstig is voor de veiligheid van Taiwan. "Er is een gezegde: je geeft ze een inch, ze nemen een mijl" legt de oud-diplomaat uit. "We zullen niet toestaan dat militaire intimidatie van de Communistische Partij de vooruitgang die we in de afgelopen decennia hebben geboekt, terugdraait. Toegeven is geen optie."

Losweken van bondgenoten

Ross Feingold, politiek risicostrateeg, is iets minder stellig. "Over vijf maanden heeft het Huis van Afgevaardigden weer een nieuwe voorzitter", zegt hij.

Feingold denkt dat China verder zal gaan op het ingeslagen pad. Naast economische sancties en militair wapengekletter gaat het dan bijvoorbeeld om het losweken van de laatste diplomatieke bondgenoten van Taiwan.

Afgelopen jaar was Nicaragua het laatste land dat banden met Peking verkoos boven de relatie met Taipei. "In aanloop naar de Taiwanese presidentsverkiezingen van 2024 zal men bijvoorbeeld kunnen gaan voor Eswatini, het laatste land in Afrika dat nog betrekkingen heeft met Taiwan."

Regio heeft het vaker gezien

Terwijl binnen Taiwan iedereen zich vooral bezighoudt met wat Pelosi tijdens haar bezoek heeft gegeten, vraagt de rest van de wereld of de Derde Wereldoorlog al is begonnen, zo werd gegrapt op sociale media. "Maar iedereen die hier al wat langer actief in de regio is, heeft dit soort incidenten vaker gezien", zo nuanceert Feingold die zorgen.

Hij denkt niet dat er een nieuwe Taiwan-crisis in de maak is, zoals in het midden van de jaren 90 het geval was. "Bij een crisis is geen van beide partijen duidelijk over waar dit naartoe gaat, waar het escaleert", zegt hij. "We gaan zeker agressievere acties zien van China, maar ik denk dat beide partijen willen voorkomen dat dit uitmondt in een situatie waarin men de controle verliest."
Nancy Pelosi heeft Taiwan verlaten, maar laat een internationale puinhoop achter
4 Augustus, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Na een ontmoeting met president Tsai en woorden van steun aan Taiwan, heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi het land alweer verlaten. Na haar bezoek blijft een puinhoop achter. Chinese troepen maken manoeuvres rond het eiland, alsof ze een echte invasie willen inoefenen. Taiwan heeft de militaire paraatheid opgedreven. En Biden moet aan het werk om zijn boze bondgenoten te sussen.
Xi waarschuwt Biden om "niet met vuur te spelen" wat Taiwan betreft
De Chinese president Xi Jinping heeft tijdens een ruim twee uur durend telefoongesprek zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden gewaarschuwd om "niet met vuur te spelen" wat Taiwan betreft. Zo meldt een Chinees staatsmedium donderdag. Volgens Amerikaanse diplomaten hebben de twee leiders ook afgesproken om elkaar persoonlijk te ontmoeten.


28 Juli, 00:06 Volkskrant
China zal niet aarzelen om oorlog tegen Taiwan te ontketenen, zegt defensieministerie
12 Juni, 00:08 Skynet Buitenland
China zal "niet aarzelen om een oorlog te ontketenen" als Taiwan de onafhankelijkheid uitroept. Dat heeft de woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie gezegd na de eerste ontmoeting tussen defensieminister Wei Fenghe en zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin in Singapore.


China: ?VS spelen met vuur over Taiwan?
24 Mei, 00:02 HLN.BE
De Verenigde Staten spelen met vuur, waarschuwt China als reactie op de ongebruikelijk krachtige Amerikaanse boodschap dat Washington bereid is met geweld Taiwan tegen Chinese agressie te verdedigen. De Amerikanen "trekken de Taiwan-kaart om China in bedwang te houden" maar ze zullen zichzelf verbranden, aldus de regering in Beijing.


'The Ascent voor PS4 en PS5 krijgt certificering in Taiwan'
6 December 2021, 00:01 Tweakers
Cyberpunk-game The Ascent komt mogelijk naar de PlayStation 4 en 5. Gematsu ontdekte dat deze twee versies van de game bij de Taiwanese leeftijdsklassificatie-autoriteit verschenen waren. Nu nog is de game alleen beschikbaar voor Windows en de huidige en vorige generatie Xbox.


Hoe paria Taiwan verzeild raakte in geopolitiek wedstrijdje touwtrekken tussen VS en China
30 Oktober 2021, 00:08 Volkskrant
De spanningen rond Taiwan lopen op: het eiland is een pion op het schaakbord van de geopolitieke rivaliteit tussen China en de Verenigde Staten. Die ingewikkelde positie dateert uit de Koude Oorlog, toen het eiland een kapitalistisch bolwerk tegen het communistische China was. Hoe zit dat precies in elkaar?


Tsai Ing-wen, president van Taiwan, laat zich niet afschrikken door machtsvertoon van China
16 Oktober 2021, 00:06 Volkskrant
Olaf Tempelman legt bekende buitenlanders op de sofa. Deze week: Tsai Ing-wen, de president van Taiwan. Als zij zo irrelevant is als Xi Jinping doet voorkomen, zou hij geen bommenwerpers haar kant op sturen.


Recordaantal mensen verhuisde vorig jaar van Hongkong naar Taiwan
3 Februari 2021, 09:31 Skynet
Vorig jaar hebben bijna 11.000 mensen Hongkong verlaten om te gaan leven in Taiwan. Dat is een record, aldus de Taiwanese autoriteiten. Die uitstroom van duizenden Hongkongers viel samen met de introductie van een omstreden veiligheidswet in de metropool.


ING beticht van marktmanipulatie in Taiwan
29 Januari 2021, 09:55 De Tijd
10:10 De Taiwanese toezichthouders vermoeden dat ING, Deutsche Bank en een aantal andere banken en voedingsgroepen van de stijgende lokale munt probeerden te profiteren via contracten in de graanmarkt.


Invasie van Chinese gevechtsvliegtuigen in Straat van Taiwan is "waarschuwing" aan Amerika
27 Januari 2021, 11:09 Skynet
De recente invasie van Chinese militaire vliegtuigen in de Straat van Taiwan is een "plechtige waarschuwing" aan het adres van de Verenigde Staten en de Taiwanese "onafhankelijkheidsstrijders", zo waarschuwt Peking. Het eiland blijft een gevoelige kwestie tussen China en de regering-Biden.


Taiwan wees 4.000 Chinese schepen uit die zich in zijn territoriale wateren bevonden
25 Januari 2021, 11:32 Skynet
Vorig jaar heeft Taiwan 4.000 Chinese vaartuigen die illegaal zand in zijn wateren aan het baggeren waren uitgewezen. Dat is een verzesvoudiging in vergelijking met het jaar voordien. De spanningen tussen Taipei en Peking zijn de afgelopen weken hoog opgelopen.


VS vragen dat China stopt met intimidatie Taiwan
24 Januari 2021, 05:12 HLN.BE
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft China opgeroepen om te stoppen met zijn pogingen om Taiwan te intimideren met "militaire, diplomatieke en economische druk". Dat stelt het ministerie in een verklaring.


China kondigt sancties aan tegen VS over Hongkong en Taiwan
18 Januari 2021, 14:30 HLN.BE
De Chinese regering heeft maandag nieuwe sancties aangekondigd tegen de Verenigde Staten. Daarmee reageert het op eerdere Amerikaanse sancties na de massale arrestatie van prodemocratische betogers in Hongkong. Daarnaast werden ook sancties tegen de Amerikanen genomen als reactie op een virtuele ontmoeting tussen de Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties Kelly Craft en de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Dat meldde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn