NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Studenten

2News.be / Trefwoorden / Studenten

Coronavirus - Studenten van hogeschool Odisee halen hogere cijfers tijdens corona
8 Februari, 06:11 Skynet
De punten van de studenten van de hogeschool Odisee lijden niet onder de coronapandemie en de code rood in het hoger onderwijs. In de afgelopen examenperiode scoorden ze globaal beter dan in diezelfde examenperiode vorig jaar, toen er nog geen sprake was van Covid-19. De studenten blijven volharden, want het aantal jongeren dat afhaakt, stijgt niet.


Tientallen studenten Amstelveen in de kou door keukenbrand
7 Februari, 02:00 NOS nieuws

Zo'n vijftig studenten uit Amstelveen moesten aan het eind van de avond overhaast de kou in vanwege een brand. Het vuur was op de vierde verdieping van hun flat uitgebroken in een keuken.

Vijf personen raakten gewond doordat ze rook inademden, twee van hen moesten naar het ziekenhuis. De brandweer kon de schade aan de keuken beperkt houden.

De vijftig bewoners uit het ontruimde deel van de flat werden opgevangen in een nabijgelegen sporthal. De Amsterdamse vervoerder GVB zette daarvoor bussen in. Vrijwilligers van het Rode Kruis stonden klaar met extra dekens tegen de kou.

De meeste bewoners mochten halverwege de nacht weer terug naar huis. Omdat door rookschade enkele flats nog niet konden worden vrijgegeven, moesten sommige studenten elders opvang zoeken. Wie niet bij familie of vrienden terechtkon, kreeg een hotel aangeboden.
GTI-studenten scoren op informaticawedstrijd
6 Februari, 05:19 Gazet v. Antwerpen

Mathias Buys, Robin Brosens, Jorben Wauters uit klas 4IW van het GTI hebben een knappe prestatie neergezet op de Bebraswedstrijd. Die wedstrijd wil leerlingen uit het secundair onderwijs warm maken voor informatica en wordt in zestig landen georganiseerd. Robin en Jorben eindigden op een knappe tweede plek en Mathias strandde op de zesde plaats.
Drieduizend studenten brengen kunst uit het raam
3 Februari, 18:36 Gazet v. Antwerpen

De twee Turnhoutse academies volgen de coronarichtlijnen nauwgezet op en brengen de Dag van de Academies zelfs in hun kot door. Letterlijk, want de drieduizend studenten brengen hun kunst vanuit hun eigen raam.
'Nooit gezegd dat jonge mensen tot het laatst moeten wachten'
3 Februari, 09:55 De Tijd
10:43 'Jonge mensen perspectief geven betekent niet dat je ze als eerste moet vaccineren', zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) woensdag in 'De ochtend'. Al moeten ze volgens hem ook ...


Meer dan 150 studenten opgepakt bij protest in Istanbul voor academische vrijheid
2 Februari, 10:37 NOS nieuws

Bij een studentenprotest in Istanbul zijn gisteravond 159 studenten opgepakt. Studenten van de Bogazici Universiteit protesteren sinds vier weken tegen de benoeming van een nieuwe rector.

De rector werd op 1 januari door president Erdogan benoemd. De studenten zien de aanstelling als een politieke benoeming. De rector is een bekende van Erdogan, en was politiek actief in de regerende partij AKP.

Een paar honderd studenten riepen gisteravond slogans als "weg met de politie" en "de universiteit is van ons". Ze weigeren zich neer te leggen bij de benoeming en zien het als nieuwe stap in het inperken van de academische vrijheid in Turkije.

Ook voor vandaag hebben de studenten demonstraties aangekondigd.

Academici protesteren tegen de arrestaties:

De gouverneur van Istanbul, waar de politie onder valt, meldde dat studenten zowel in de campus als daarbuiten zijn aangehouden. Volgens lokale media zijn twee studenten bij hun arrestatie gewond geraakt.

Bogazici is een van de beste universiteiten van Turkije, en staat bekend als een van de laatste onafhankelijke universiteiten in het land.

Protesten sinds 1 januari

Het eerste studentenprotest, begin januari, liep uit op rellen, de politie zette traangas en rubberkogels in. Toen werden verschillende studenten 's nachts door anti-terreurteams van de politie van hun bed gelicht.

Sindsdien houden de studenten dagelijks protestacties op de campus. Ze worden bijgestaan door academici en ander personeel van de universiteit. Academici voeren elke dag zelf actie door in stilte met hun rug naar het kantoor van de rector te staan.

Afgelopen weekend werden vier studenten gearresteerd na ophef over een kunstwerk dat ze hadden gemaakt. Op een poster stond een afbeelding van de Ka'aba, de Islamitische heilige plek in Mekka waar bedevaartgangers tijdens de hadj omheen lopen. De studenten hadden het beeld bewerkt met lhbt-vlaggen. Volgens de autoriteiten is het kunstwerk provocerend en beledigt het de Islam. Twee van de studenten hebben huisarrest, de andere twee zitten nog vast.

De minister van Buitenlandse Zaken Suleyman Soylu noemde de studenten "lhbt-gekken" die vanwege een "respectloze daad" zijn opgepakt.
Tom Naegels leert studenten UA creatief schrijven
2 Februari, 04:55 Gazet v. Antwerpen

Auteur Tom Naegels wordt docent Creatief Schrijven aan de Universiteit Antwerpen. Vanaf deze maand leert Naegels de studenten taal- en letterkunde de kneepjes van het vak. ?Schrijven doe je niet uitsluiten achter je computer?, geeft de kersverse docent alvast mee.
Turkse studenten vast om ?blasfemische? lhbti-poster
31 Januari, 17:02 Volkskrant
Vier Turkse studenten zijn in Istanbul door de politie opgepakt omdat zij een poster hadden opgehangen waarop de Kaaba, het heiligste symbool van de islam, wordt omringd door regenboogvlaggen. De poster was onderdeel van een expositie op de Bosporus Universiteit, waar docenten en studenten sinds vier weken protesteren tegen de benoeming van een nieuwe rector.


Populariteit Vlaamse universiteiten en hogescholen groeit bij buitenlandse studenten
29 Januari, 06:02 Skynet
In tien jaar tijd is het aantal studenten met een niet-Belgische nationaliteit aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten met bijna 90 procent gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid voor CD&V Loes Vandromme bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft opgevraagd. Vooral studenten uit onze buurlanden vinden de weg naar het Vlaamse hoger onderwijs.


Weyts mikt op Paasvakantie voor terugkeer studenten op de campus
28 Januari, 18:32 Skynet
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) streeft ernaar om na de Paasvakantie weer studenten te ontvangen op de campus. Dat zei hij vandaag in het parlement na een vraag van Brecht Warnez (CD&V).


Open brief van student: ?Studenten die al maanden zitten weg te kwijnen, worden opnieuw vergeten?
28 Januari, 10:12 HLN.BE
Heel wat studenten uiten hun bezorgdheden over de impact van de coronacrisis. De 22-jarige Gentse studente Maxine trekt in een open brief, gepubliceerd door het jongerenpersagentschap StampMedia, aan de alarmbel. ?Hoewel men oproept om ook aan de jongeren te denken, worden de studenten die al maanden zitten weg te kwijnen, opnieuw vergeten?, luidt het.


Nog geen beslissing over buitenschoolse activiteiten -13-jarigen

Er is voorlopig nog geen beslissing genomen over het al of niet inperken of stopzetten van buitenschoolse activiteiten voor -13-jarigen.
?Ik snap wel dat veel studenten hun leven op dit moment een onvoldoende geven?
24 Januari, 16:38 Volkskrant
?Niemand staat te juichen om een avondklok?, zei Mark Rutte woensdag tijdens de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. ?Ik niet, Hugo de Jonge niet en het hele kabinet niet.? Toch komt de nieuwe maatregel sommigen wel erg slecht uit.


Honderden studenten en professoren vragen heropening auditoria in februari
22 Januari, 14:50 Skynet
Een tiental professoren uit het hele land heeft een petitie opgestart voor de heropening van auditoria bij het begin van het tweede semester. Verschillende academici vinden namelijk dat een gedeeltelijke of volledige terugkeer op de campus, gezien de evolutie van de pandemie, mogelijk is. De petitie is al meer dan 1.500 keer ondertekend.


Zo helpt het kabinet ondernemers (en studenten) de coronarisis door
22 Januari, 05:26 Volkskrant
Dit zijn de belangrijkste onderdelen uit het derde steunpakket van de overheid, met een totale waarde van 7,6 miljard.


Studenten stellen eindwerken tentoon in Zwijgershoek: ?Van de nood een deugd gemaakt?
21 Januari, 05:42 Gazet v. Antwerpen

Elk jaar presenteren de laatstejaarsstudenten van d? Academie hun eindwerken in ?t Bau-Huis. Door de coronacrisis kon dat moment vorig schooljaar natuurlijk niet doorgaan. Maar er is een waardig alternatief.
Opluchting bij KdG-studenten die ?geschrapte? opleidingen toch mogen afmaken
20 Januari, 10:48 Gazet v. Antwerpen

De 200 studenten van de KdG Hogeschool in Antwerpen die de geschrapte richtingen Maatschappelijk Werk, Voertuigtechniek of Internet of Things volgen, kunnen hun opleiding dan toch afmaken. ?Een heel grote opluchting en super om dit donkere semester zo af te sluiten?, zegt studente Elise Verhelst (21).
Jeugdhuis ?t Kot steunt studenten met positieve boodschappen BV?s
17 Januari, 17:42 Gazet v. Antwerpen

Op het moment dat het vernieuwde jeugdhuis zijn activiteiten helemaal wil uitrollen, wordt het getackeld door corona. Heel wat maanden later beslist de bestuursploeg dat ze niet wil dat ?t Kot in de vergeetput belandt. Daarom bieden ze online steun aan studenten met de medewerking van enkele BV?s.
Pilot onder studenten: eerst een corona-sneltest, daarna naar tentamen
14 Januari, 18:18 NOS nieuws

De spanning voor een tentamen wordt voor Groningse studenten mogelijk nog groter. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool worden vanaf maandag opgeroepen om voorafgaand aan een fysiek tentamen eerst een sneltest af te nemen.

De test is vrijwillig, benadrukt rector magnificus Cisca Wijmenga. "We kunnen en willen studenten natuurlijk niet verplichten om een coronatest te ondergaan. Als ze niet willen meewerken, dan mogen ze gewoon naar het tentamen."

Bij een positieve test kunnen studenten uiteraard niet deelnemen aan het tentamen. Dan wordt de GGD ingeschakeld. Studenten zullen de toets dan later moeten herkansen, of online het tentamen afleggen.

Groningen, Amsterdam en Delft

Het kabinet bekijkt al langer of het sneltesten en testbewijzen, bijvoorbeeld via een app, kan inzetten voor het coronabeleid. Het ministerie van Onderwijs heeft drie onderwijssteden aangewezen om te kijken hoe het fysieke onderwijs op een veilige manier kan worden hervat. Naast Groningen, kijken ook Amsterdam en Delft naar mogelijkheden.

De Gezondheidsraad adviseerde eerder vandaag om per situatie te bekijken of de verplichting van een zogeheten 'coronapaspoort' wenselijk is. In het advies aan het ministerie van Volksgezondheid sluit de raad toepassingen in het onderwijs niet uit.

Het is afwachten hoe groot de bereidheid onder studenten is, zegt rector magnificus Wijmenga: "We zijn heel benieuwd naar de reden waarom studenten niet mee zouden willen werken. We koppelen daarom ook een vragenlijst aan de test. We leren hier enorm veel van, daarom vind ik het ook heel spannend. "

Studenten die een tentamen moeten afleggen, kunnen vanaf vrijdag een uitnodiging ontvangen voor een sneltest. Op de sneltestlocatie die maandag opent, kunnen zo'n 350 testen per dag worden afgenomen. Binnen drie uur ontvangen de studenten de uitslag van de test. Een negatieve test is 24 uur geldig.

"Ik zou het doen", reageert student Maureen van Blerk van de Groningse studentenvereniging Dizkartes. "Het is fijn dat er gekeken wordt naar de opties om fysiek onderwijs weer mogelijk te maken."

Het hoger onderwijs snakt naar meer versoepelingen. "Zeker voor eerstejaars studenten is het zwaar. Het is superbelangrijk dat studenten fysiek onderwijs krijgen. Een academische opleiding gaat namelijk ook over met elkaar in discussie gaan", legt Wijmenga uit. "Tegelijkertijd horen we dat studenten zich soms niet veilig voelen bij situaties, ook al houden we 1,5 meter afstand. We hopen dat de sneltesten ook bijdragen aan dit gevoel van veiligheid."

Student Maureen ziet het in ieder geval als een stap in de goede richting. "Het is nog maar een pilot, maar het is een begin."
Liers softwarebedrijf helpt blokkende studenten met IT-vragen
14 Januari, 14:48 Gazet v. Antwerpen

Duizenden studenten zitten tegenwoordig met hun hoofd over hun boeken gebogen. Soms komen ze wel eens iets tegen wat ze niet begrijpen. Softwarebedrijf PeopleWare uit Lier biedt nu een oplossing aan die studenten. Tot het einde van de blokperiode staan professionals klaar om studenten te helpen met IT-gerelateerde vragen.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn