NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Stemmen

2News.be / Trefwoorden / Stemmen

Donderdag, 00:07 Volkskrant
Te weinig mensen van meerderheid om te stemmen: oppositiepartijen verlaten Vlaams Parlement uit protest
30 Juni, 00:01 Gazet v. Antwerpen

In het Vlaams Parlement hebben oppositiepartijen Vooruit, Groen, Vlaams Belang en PVDA woensdagavond beslist het halfrond te verlaten. Bij de eerste stemming bleken er onvoldoende parlementsleden van de meerderheidspartijen (N-VA, CD&V en Open VLD) aanwezig te zijn. De zitting is nu geschorst en de meerderheid probeert afwezige parlementsleden op te trommelen om alsnog stemmingen te kunnen organiseren.
Franse presidentsverkiezingen - Meeste verliezende kandidaten roepen op om voor Macron te stemmen
11 April, 00:07 Skynet Buitenland
Zittend president Emmanuel Macron en Marine Le Pen nemen het zoals verwacht op 24 april tegen elkaar op in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De meeste verliezende kandidaten in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen hebben zondag meteen opgeroepen om in de tweede ronde op Emmanuel Macron te stemmen. Enkel de extreemrechtse Eric Zemmour roept op om voor Le Pen te stemmen.


Samsung zegt smartphone-socs beter af te stemmen op Galaxy-telefoons
9 April, 00:02 Tweakers
Samsung zegt dat het zijn socs in de toekomst beter zal afstemmen op zijn Galaxy-smartphones. Tot nu toe ontwikkelde de fabrikant zijn socs ook met de bedoeling dat andere fabrikanten die kunnen gebruiken, maar dat gebeurt mondjesmaat.


De Bilt gaat stemmen alsnog opnieuw tellen
25 Maart, 00:04 NOS nieuws

De stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week worden in de gemeente De Bilt toch nog opnieuw geteld. De VVD diende vanavond een verzoek in voor hertelling, en een meerderheid van de raad ging daarmee akkoord.

Het centraal stembureau besloot maandag dat een hertelling niet nodig was, omdat er geen onrechtmatigheden waren. Maar de VVD deed vanavond toch het voorstel tot hertelling, vanwege het kleine verschil dat er is tussen de stemmen van de verschillende partijen. Een hertelling kan mogelijk leiden tot een andere verdeling van restzetels, schrijft RTV Utrecht.

In totaal heeft 63,6 procent van de kiezers in De Bilt gestemd. GroenLinks staat nu op zeven zetels, gevolgd door D66 (vier zetels), VVD (drie zetels) en de lokale partijen Beter De Bilt en Bilts Belang, die met een gezamenlijke kieslijst meededen en drie zetels behaalden.

De stemmen in De Bilt worden morgen opnieuw geteld.
Zwitsers stemmen tegen dierproevenverbod en voor beperking tabaksreclames
14 Februari, 00:05 NOS nieuws

Er komt geen verbod op dierproeven in Zwitserland. In een referendum stemde een ruime meerderheid van 79 procent van de Zwitsers tegen zo'n verbod, meldt de Zwitserse publieke omroep SRF. Bij goedkeuring zou Zwitserland het eerste land ter wereld zijn met een totaalverbod op dierproeven.

De afwijzing komt niet als een verrassing. Geen enkele grote politieke partij in Zwitserland is een voorstander van zo'n totaalverbod. Het referendum kwam voort uit een burgerinitiatief, ondersteund door dierenactivisten en een aantal bedrijven. Zij noemen dierproeven onethisch en onnodig.

Voorstanders wijzen op het belang van dierproeven bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Een verbod zou daarom tot economische schade leiden, omdat de farmaceutische industrie bij een verbod de activiteiten naar het buitenland zou verplaatsen.

Volgens SRF neemt het aantal dierproeven in Zwitserland de afgelopen jaren af. In 2020 werden zo'n 556.000 dieren gebruikt voor onderzoek; in 1983 waren dat er nog bijna twee miljoen.

Tabaksreclames voor jongeren

In Zwitserland mogen burgers meerdere keren per jaar naar de stembus voor uiteenlopende referenda. Zo werd er de afgelopen jaren gestemd voor het homohuwelijk, tegen afschaffing van het vrije verkeer van personen tussen Zwitserland en de Europese Unie en voor de invoering van een boerkaverbod. De opkomst bij de referenda is vaak laag: vandaag bracht 44 procent van de stemgerechtigden een stem uit.

Naast het dierproevenverbod mochten de Zwitsers over drie andere thema's stemmen. Een meerderheid van 56,6 procent stemde voor een verbod op tabaksreclame gericht op minderjarigen. In de praktijk betekent dat er alleen nog tabaksreclames mogen worden vertoond op plaatsen waar alleen 18-plussers mogen komen, zoals nachtclubs.

De voorgenomen afschaffing van een specifieke ondernemersbelasting werd met 63 procent van de stemmen weggestemd. Ook het voornemen om noodlijdende kranten en tijdschriften te ondersteunen met een subsidiepakket werd weggestemd.
Formatie Nederland - Fracties vier beoogde Nederlandse coalitiepartners stemmen in met regeerakkoord
15 December 2021, 00:04 Skynet
De parlementaire fracties van de vier beoogde Nederlandse coalitiepartners hebben dinsdag met het maandag bereikte regeerakkoord ingestemd, zo heeft het RTL nieuws gemeld. Het gaat om de rechtsliberale VVD, het links-liberale D66, het christendemocratische CDA en de christelijk-sociale ChristenUnie.


Twitteraars stemmen voor verkoop Tesla-aandelen van Elon Musk
10 November 2021, 00:07 Skynet Economie
Gebruikers op Twitter hebben massaal gestemd voor de verkoop van 10 procent van de aandelen die Elon Musk heeft in Tesla. De topman van het bedrijf vroeg op het platform middels een poll of hij ze van de hand moest doen. 57,9 procent van de ruim 3,5 miljoen stemmers zei ja op die vraag.


Chris Pratt en Anya Taylor-Joy spreken stemmen in Super Mario-film in
29 September 2021, 00:08 NU.NL - Film
De makers van de nieuwe film rond Super Mario Bros. hebben hun Mario, Luigi en prinses Peach gevonden. Chris Pratt heeft getekend voor de rol van Mario en Charlie Day gaat Luigi spelen, maakte Nintendo in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.


Patstelling na verkiezingen in Liechtenstein: amper 23 stemmen verschil tussen 2 partijen
7 Februari 2021, 19:12 Skynet
Liechtenstein is in een patstelling terechtgekomen na de parlementsverkiezingen. Tussen de twee conservatieve volkspartijen is er een verschil van amper 23 stemmen. Zo eindigen zowel de Progressieve Burgerpartij (FBP) als de Patriottische Unie (VU) op 35,9 procent van de stemmen.


?Als mensen het idee hebben dat wij allemaal halve nazi?s zijn, moeten ze niet op ons stemmen?
1 Februari 2021, 12:56 Volkskrant
De lijsttrekkers spreken. Vandaag: Thierry Baudet (38). De leider van Forum voor Democratie raakte een hoop prominente leden en virtuele zetels kwijt na de recente machtsstrijd in zijn partij, maar twijfelt niet aan zijn gelijk. ?Als mensen het idee hebben dat wij allemaal halve nazi?s zijn, moeten ze niet op ons stemmen.?


Europese leiders feliciteren nieuwe Amerikaanse president
20 Januari 2021, 18:07 Skynet
De eerste Europese leiders hebben de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gefeliciteerd. Premier Alexander De Croo verstuurde snel na de eedaflegging zijn gelukwensen aan Biden en zijn vicepresident Kamala Harris.


Duizenden Portugezen stemmen zondag vervroegd voor presidentsverkiezingen
17 Januari 2021, 13:49 Skynet
Duizenden Portugezen gaan vandaag vervroegd stemmen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Er was een recordaantal inschrijvingen, drie dagen nadat een tweede algemene lockdown van kracht werd in Portugal in de strijd tegen het coronavirus.


Stemmen worden nog geteld, maar oppositieleider Wine verwerpt resultaten
15 Januari 2021, 10:01 Skynet
De Oegandese oppositieleider Bobi Wine is zeker dat hij en zijn partij "de dictator veruit verslagen hebben". Uit de eerste heel voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen van gisteren blijkt intussen wel dat huidig president Yoweri Museveni, volgens Wine "de dictator", ver voorop ligt. Tijdens een persconferentie in hoofdstad Kampala zei Wine dat hij de resultaten verwerpt en dat hij en zijn partij "aan de winnende hand zijn". Hij roept de Oegandezen op de resultaten te verwerpen.


Onrust na stembusgang Uganda, aanhang Bobi Wine wil stemmen tellen controleren
14 Januari 2021, 19:01 NOS nieuws

Tientallen mensen zijn opgepakt in de Ugandese hoofdstad Kampala omdat ze het tellen van de stemmen bij stembureaus in de gaten wilden houden. Dat melden verschillende internationale persbureaus. Volgens de oppositie in Uganda gaat het om lokale waarnemers die zijn aangehouden.

In Uganda konden vandaag meer dan 17 miljoen mensen een nieuwe president kiezen. De strijd gaat vooral tussen de 76-jarige president Yoweri Museveni en de populaire reggaezanger/politicus Bobi Wine. De stemlokalen zijn al uren gesloten, maar honderden aanhangers van Wine weigeren te vertrekken; ze vrezen dat er gefraudeerd wordt.

"Ik weet dat Museveni zal frauderen om aan de macht te blijven. Maar deze keer blijven we om elke stap in het proces te bekijken", zei de 26-jarige straatverkoper Sam Ndaula tegen persbureau Reuters. Museveni is sinds 1986 in Uganda aan de macht. Hem wordt verweten de torenhoge werkeloosheid en corruptie niet aan te pakken.

Sinds gisteravond blokkeren de autoriteiten het internet in Uganda. Volgens correspondent Elles van Gelder zijn sociale media erg belangrijk geweest voor de campagne van Wine waarmee hij zijn aanhang mobiliseert: "Jongeren klagen over censuur. De regering zegt dat dat noodzakelijk is voor de veiligheid. Ze zijn bang dat het via het internet tot gewelddadige protesten komt."

Avondklok

Eerder deze week waarschuwde Museveni dat de veiligheidstroepen hard zullen optreden "als de vrede verstoord wordt". Politie en leger patrouilleren door de straten. Er geldt al weken een avondklok in Uganda vanwege de coronacrisis.

De uitslag wordt zaterdag verwacht. Volgens correspondent Van Gelder een spannend moment: "Een grote groep jongeren zal teleurgesteld zijn, met kans op geweld." Ze verwacht dat er veel leger en politie op de been zal zijn.
Bij de verkiezingen in Oeganda is het jong tegen oud ? en jong lijkt kansloos
14 Januari 2021, 06:32 Volkskrant
De verkiezingen in Oeganda donderdag gelden als een generatiestrijd. De artiest Bobi Wine is de kandidaat van de jongeren ? en driekwart van de Oegandezen is onder de 30 jaar. Toch zal president Museveni, aan de macht sinds 1986, wel weer tot winnaar worden uitgeroepen.


Ruim 66 procent van de Ieren stemde voor versoepelen abortus
26 Mei 2018, 18:42 NOS nieuws

Van de Ieren die gisteren hun stem uitbrachten in een referendum heeft 66,4 procent voor het versoepelen van de abortuswetgeving gestemd. 33,6 procent stemde tegen. Uit een exitpoll bleek gisteravond al dat een verrassend grote meerderheid voor meer liberalisering was.

Nu is in Ierland abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Bij onder meer verkrachting of incest is het beëindigen van de zwangerschap verboden. De Ierse wetgeving is daarmee een van de strengste in de Europese Unie.

Ruim drie miljoen Ieren konden in een volksraadpleging stemmen over legalisering van zwangerschapsbeëindiging. De opkomst was hoog, ruim 64 procent bracht zijn stem uit. Vrouwen kunnen straks tot twaalf weken in de zwangerschap een abortus krijgen.

Revolutie of tragedie

De Ierse premier Leo Varadkar noemde de uitkomst van het referendum "het hoogtepunt van een stille revolutie". Tegenstanders in het overwegend rooms-katholieke Ierland spraken juist van een "historische tragedie".

Volgens minister Katherine Zappone van Kinder- en Jeugdzaken kan de versoepelde wet nog dit jaar van kracht worden.
#Hometovote: Ieren vliegen naar huis om te stemmen over abortuswet
25 Mei 2018, 16:06 NOS nieuws

Meer dan drie miljoen Ieren mogen vandaag stemmen over versoepeling van de abortuswetgeving. Duizenden van hen komen er zelfs speciaal voor over vanuit het buitenland. De Ieren die van over de hele wereld terugkeren naar hun moederland, gebruiken op sociale media de hashtag #hometovote (naar huis om te stemmen).

Op het vliegveld van Dublin komen voor-en tegenstanders aan:

Ciaran Gaffney vloog vanuit Argentinië naar Ierland voor het referendum. "Mijn vlucht van 13 uur valt in het niet bij de 1 uur durende vlucht die je zus, vriendin, buurmeisje, moeder, collega of welke Ierse vrouw dan ook heeft genomen de afgelopen 35 jaar", schrijft hij op Instagram.

Hij refereert daarmee aan de reis naar het Verenigd Koninkrijk die Ierse vrouwen hebben gemaakt omdat daar de abortusregels soepeler zijn.

In Ierland is abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Op een illegale abortus staat een celstraf van maximaal 14 jaar. Dat staat in een amendement dat na een referendum in 1983 in de Ierse grondwet werd opgenomen.

Als de meerderheid van de kiezers stemt voor het intrekken van dat amendement, komt de Ierse regering met soepelere abortusregels. Vrouwen zouden dan tot 12 weken in de zwangerschap altijd een abortus kunnen krijgen.

Een Ierse die in Canada woont, schrijft op Twitter: "Last minutevlucht van Vancouver naar Londen: 1500 dollar, reistijd: 15 uur, intrekken van het amendement: onbetaalbaar, mijn moeders reactie: ook onbetaalbaar".
Marokko wil absoluut WK 2026 organiseren: daarom mogen deze vier landen niet stemmen
23 Mei 2018, 14:48 Gazet v. Antwerpen

Marokko wil vier landen uitsluiten van de stemming op 13 juni in Moskou over de toewijzing van het WK voetbal in 2026. Dat zijn Guam, Amerikaans Samoa, de Maagdeneilanden en Puerto Rico, allen lid van Wereldvoetbalbond FIFA. Die landen behoren tot het Amerikaans grondgebied, menen de Marokkanen.
Aandeelhouders Shell stemmen tegen klimaatresolutie
22 Mei 2018, 17:48 Volkskrant
Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell is de klimaatresolutie weggestemd die het bedrijf oproept zich te houden aan het klimaatakkoord van Parijs. We doen al genoeg, zegt Shell. Maar de druk op het bedrijf neemt toe.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn