NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Staatsgreep

2News.be / Trefwoorden / Staatsgreep

Staatsgreep Myanmar - Actievoerders in Myanmar roepen op tot algemene staking
8 Februari, 05:00 Skynet Buitenland
In Myanmar komen maandag opnieuw mensen op straat om te protesteren tegen de staatsgreep van het leger. Er wordt intussen ook opgeroepen tot een algemene staking.


Grootschalige manifestaties tegen staatsgreep
7 Februari, 13:39 Skynet
Zondag zijn in Myanmar tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het leger dan eerder deze week de controle over het land overnam. Het gaat om het grootste protest in het land sinds de volksopstand van 2007. Paus Franciscus drukt zondag bovendien zijn solidariteit uit tegenover het Myanmarese volk.


Staatsgreep Myanmar - Internet onderbroken in heel het land, toegang tot sociale media geblokkeerd
6 Februari, 07:59 Skynet
Het leger dat de macht heeft overgenomen in Myanmar heeft de toegang geblokkeerd tot de sociale media. Dat meldt een ngo. In heel het land zijn er ook onderbrekingen van het internet.


Leger in Myanmar blokkeert Facebook met oog op 'stabiliteit' na staatsgreep
4 Februari, 07:12 NU.NL - Tech
De militaire junta in Myanmar heeft Facebook donderdag geblokkeerd, naar eigen zeggen om de stabiliteit in het Zuidoost-Aziatische land te waarborgen. Het leger pleegde maandag een staatsgreep, waarbij onder meer de democratisch gekozen leider Aung San Suu Kyi werd vastgezet.


Na staatsgreep vrezen jongeren in Myanmar voor hun toekomst
5 Februari, 18:56 NOS nieuws

"Het voelt ontzettend deprimerend. Ik ben bang dat de toekomst voor jongeren zoals ik verloren gaat", vertelt de 21-jarige Moe aan de NOS als haar gevraagd wordt naar de militaire coup in haar land Myanmar. Begin deze week arresteerde het leger regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere partijprominenten.

De student aan de Universiteit van Yangon is niet de enige die angstig naar de toekomst kijkt. Veel jongeren maken zich zorgen. "Iedereen hier is bang dat we weer teruggaan naar een leven onder de militaire dictatuur, waar vrijheid niet bestond", vertelt de 25-jarige Sai.

De coupplegers zeggen de macht te hebben overgenomen vanwege verkiezingsfraude afgelopen november. Maar volgens waarnemers zijn de verkiezingen eerlijk verlopen. Het leger zegt de macht in ieder geval voor een jaar over te nemen en daarna 'vrije en eerlijke' verkiezingen te zullen organiseren.

"Maar dat vertrouwen we niet", zegt Sai. "Het is onacceptabel wat ze gedaan hebben."

Prille democratie

Onder leiding van regeringsleider Suu Kyi zette Myanmar de eerste voorzichtige stappen richting een democratie. "De regering heeft de arbeidsmarkt verbeterd en de baankansen voor jongeren vergroot", vertelt Moe. "Ook is het openbaar vervoer verbeterd en zijn afgelegen gebieden nu beter bereikbaar, wat goed is voor de ontwikkeling ervan."

"Bovendien kunnen we ons veel vrijer uitspreken dan voorheen en is informatie vanuit het buitenland nu beter toegankelijk", voegt de 21-jarige student Bedrijfsmanagement La Min daaraan toe.

De jongeren maken zich vooral zorgen over het onderwijs. "Onder de militaire dictatuur was het onderwijs erg slecht en vooral gericht op het stampen van feiten", vertelt Sai. Hij heeft net zijn master als docent Engels afgerond en geeft inmiddels les.

"De laatste jaren is het onderwijs veel verbeterd en veel meer gericht op de studenten in plaats van op de docenten. Goed onderwijs is ontzettend belangrijk voor de toekomst van ons land en daarom mogen deze ontwikkelingen niet teruggedraaid worden."

"Ook biedt de regering gratis onderwijs aan op staatsscholen en is het mogelijk voor studenten om studiebeurzen te krijgen", vertelt Mang. "Zo kunnen we nu ook makkelijker in het buitenland studeren", voegt Moe daaraan toe. De jongeren zijn bang dat de militairen de klok tien jaar terugdraaien en een einde maken aan deze ontwikkelingen.

Bloedende wond

De staatsgreep roept bij veel Myanmarezen pijnlijke herinneringen op aan 1988. Toen kwam de bevolking in opstand tegen het regime van dictator Ne Win, die het land sinds 1962 in zijn greep had. Het waren studenten die de protesten toen leidden.

Het leger sloeg de opstand met harde hand neer. Duizenden mensen kwamen om het leven en een periode onder strikte militaire heerschappij volgde.

"De bloedige opstand van 1988 kwam gelijk in me op", vertelt La Min. "Het is een wond die nog steeds bloedt in de harten van de Myanmarese bevolking." Ook al hebben de jongeren de protesten van toen zelf niet meegemaakt, ze hebben de verhalen gehoord en de beelden gezien. Sterker nog, ze delen die beelden nu op social media.

"We willen niet dat de geschiedenis zich herhaalt", zegt Mang.

De jongeren laten hun stem vooral horen via Facebook en Twitter. "We uiten onze onvrede op een vreedzame manier online", vertelt Sai. "De regeringsleiders hebben opgeroepen thuis te blijven en geen geweld te gebruiken. Bovendien lopen we het risico gearresteerd te worden als we de straat op gaan."

Onder andere met de hashtags #SaveMyanmar en #HearTheVoiceOfMyanmar laten de jongeren van zich horen. Ook steunen ze op deze manier de Burgerlijke Ongehoorzaamheidsbeweging, waarbij onder andere overheidsfunctionarissen hun werkzaamheden neerleggen.

Daarnaast doen ze mee aan de lawaaiprotesten, waarbij inwoners op potten en pannen slaan en toeteren met hun auto's. "Dit is een traditie in Myanmar om de kwade geesten te verjagen", legt Mang uit, verwijzend naar de militairen.

Bekijk hier de beelden van de lawaaiprotesten afgelopen week:

Het nieuwe militaire regime heeft Facebook inmiddels geblokkeerd in het hele land. Toch lukt het veel Myanmarezen nog steeds om online te komen via een beveiligde VPN-verbinding en deinzen ze niet terug.

"Onze toekomst hangt van deze situatie af en dus zullen we onze onvrede blijven uiten", vertelt La Min. "Het voelt als een plicht aan mijn land", voegt Mang toe. "Ik hoop dat we snel weer kunnen doorgaan met het opbouwen van de democratie in Myanmar."
Aung San Suu Kyi aangeklaagd voor bezit illegale walkietalkies
3 Februari, 16:33 Volkskrant
De door het leger afgezette regeringsleider van Myanmar Aung San Suu Kyi is aangeklaagd voor het illegaal importeren van walkietalkies. Ze blijft de komende twee weken vastzitten. Dat blijkt uit een woensdag vrijgegeven politiedocument.


Staatsgreep leger in Myamar: partij van regeringsleidster vraagt haar onmiddellijke vrijlating
2 Februari, 06:36 HLN.BE
De partij van de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft vandaag haar onmiddellijke vrijlating gevraagd. De regeringsleider is gisteren opgepakt tijdens een staatsgreep van het leger.


Staatsgreep in Myanmar
1 Februari, 06:06 De Tijd
06:29 Het leger in Myanmar heeft de controle over het land genomen en regeringsleider Aung San Suu Kyi opgepakt. Verwacht wordt dat in New York de VN-Veiligheidsraad de komende dagen bijeen komt.


'Regeringsleider Aung San Suu Kyi met partijgenoten gearresteerd in Myanmar'
1 Februari, 00:43 NOS nieuws

In Myanmar is regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd, zegt een woordvoerder van haar partij tegen persbureau Reuters. Naast de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede zouden ook andere prominente leden van de partij zijn opgepakt.

Het nieuws komt nadat het leger vorige week had gesuggereerd dat het mogelijk een staatsgreep zou plegen. Volgens de legerleiding is er fraude gepleegd bij de parlementsverkiezingen in november, waar Aung San Suu Kyi's partij wederom de absolute meerderheid behaalde. Volgens waarnemers zijn de verkiezingen eerlijk verlopen.

Leger op straat

Militairen hebben in diverse regio's kabinetsleden meegenomen, zeggen familieleden tegen de BBC. De Britse omroep meldt ook dat er soldaten op straat zijn in grote steden. In hoofdstad Naypyitaw ligt internet en telefonie plat. De staatstelevisie meldt op Facebook dat er vanwege technische problemen geen uitzending mogelijk is.

De partijwoordvoerder zegt dat Aung San Suu Kyi in de vroege ochtend van haar bed is gelicht. "Ik roep onze achterban op niet overhaast te reageren en de wet te volgen", en voegde daar aan toe dat hij waarschijnlijk ook zal worden opgepakt.

Aung San Suu Kyi werd in 2016 de eerste democratisch gekozen regeringsleider na tientallen jaren militair bewind. Jarenlang heeft ze onder huisarrest geleefd. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar inzet voor democratie in Myanmar.

Rohingya-crisis

De afgelopen jaren werd de 75-jarige wereldwijd fel bekritiseerd, omdat ze te weinig zou doen tegen de vervolging van de Rohingya-bevolking in haar thuisland. De VN stelde in 2017 dat er sprake was van een etnische zuivering. Ruim 700.000 leden van de moslimminderheid vluchtten de afgelopen jaren het land uit.

Aung San Suu Kyi verdedigde Myanmar in 2019 voor het het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Hof oordeelde vorig jaar dat de Rohingya "extreem kwetsbaar" zijn voor militair geweld in Myanmar.
Levenslang voor 104 Turkse ex-militairen voor staatsgreep in 2016
21 Mei 2018, 17:30 Skynet
Een rechtbank in Izmir heeft maandag 104 ex-militairen veroordeeld tot levenslange opsluiting. Ze werden schuldig geoordeeld aan betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in juli 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan. Dat hebben Turkse media bericht.


Turkije haalde al 80 Gülen-aanhangers terug sinds mislukte staatsgreep
5 April 2018, 12:18 Skynet
Sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 haalde Turkije al 80 Gülen-aanhangers terug uit 18 landen. De regering heeft nog meer acties op stapel staan, zei vicepremier Bekir Bozdag in Ankara.


Oekraïense oorlogsheldin in parlement opgepakt: plande zij een staatsgreep?
22 Maart 2018, 17:24 Volkskrant
Nog maar twee jaar geleden werd de Oekraïense gevechtspiloot Nadia Savtsjenko als een oorlogsheldin onthaald, toen ze na bijna twee jaar gevangenschap in Rusland terugkeerde in Kiev. Donderdag werd ze in het parlement gearresteerd op verdenking van het maken van terreurplannen. Sinds haar vrijlating zat Savtsjenko in het Oekraïense parlement, maar haar collega's besloten donderdag haar parlementai


Oekraïense "nationale heldin" Savtsjenko gearresteerd wegens beramen van staatsgreep
22 Maart 2018, 17:06 Skynet
Het Oekraïense parlementslid Nadja Savtsjenko, gewezen gevechtspilote die uitgroeide tot een nationale heldin, is gearresteerd op beschuldiging van het beramen van een staatsgreep tegen de president van haar land. Agenten brachten haar vandaag van het parlementsgebouw naar het hoofdkwartier van de geheime dienst SBU in Kiev, aldus de staatsmedia. Eerder had de Verfhovna Rada, de Hoogste Raad zoals het parlement wordt genoemd, met een grote meerderheid haar parlementaire immuniteit opgeheven en ingestemd met haar arrestatie.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn