Het heerlijk avondje is gekomen. Dus is de vraag, welke auto wil jij van Sinterklaas? Allereerst van harte met de verjaardag van onze goedheiligman. Ja, Sinterklaas is jarig en dat vieren wij. Niet met taart en cadeau’s voor de goedheiligman, maar precies andersom. Hij brengt ons cadeautjes. Altijd weer spannend wat er in de zak […]
Dit artikel Lezersvraag: Welke auto wil jij van Sinterklaas? verscheen eerst op Autoblog.nl.
Sinterklaas is weer in Nederland. Hij zette rond 12.30 uur voet aan land in Gorinchem, waar dit jaar de landelijke intocht is. Langs de route en bij de kade stonden duizenden mensen in de stromende regen te kijken naar Sinterklaas en zijn pieten. De gemeente rekende vooraf op zo'n 20.000 bezoekers.
De Sint werd aan de kade op Buiten de Waterpoort verwelkomd door burgemeester Reinie Melissant en Sinterklaasjournaal-verslaggever Rachel Rosier. Bij de aankomstplek stond het rond 10.30 uur al helemaal vol met publiek met poncho's en paraplu's.
"Lieve Sinterklaas, van harte welkom hier in Gorinchem. Alle kinderen hier en in Nederland hebben enorm lang op u gewacht", zo verwelkomde burgemeester Melissant de goedheiligman. Sinterklaas zei "ontzettend blij" te zijn om er weer te zijn. "Ieder jaar lijkt het wel langer te duren voor ik weer terug mag." Daarna begon Sinterklaas op zijn paard Ozosnel aan zijn optocht door Gorinchem.
Hij beloofde aan het einde van zijn tocht dat alle kinderen vanavond hun schoen mogen zetten, tot enthousiasme van de aanwezige kinderen.
Stoomboot op de verkeerde plek
De komst van Sinterklaas was ook dit jaar weer spannend. Zo was het maar de vraag of Sinterklaas wel in Gorinchem zou aanleggen, zo was te zien in het Sinterklaasjournaal. Ook was op de stoomboot nergens het grote boek van Sinterklaas, met daarin alle namen van de kinderen, te vinden. De pieten besloten wel een nieuw boek te schrijven, maar aan dat boek werd kort voor de intocht nog hard gewerkt.
En waar Sinterklaas met zijn pieten zou moeten gaan wonen was vooraf ook nog onduidelijk, want dat huis kon nergens gevonden worden.
Uiteindelijk legde Sinterklaas aan bij Slot Loevestein, niet ver van Gorinchem. Daar waren de pieten de cadeautjes vergeten, dus moesten ze stiekem terug naar het slot, tot verbazing van een ridder die in het slot aanwezig was. Hij verstopte zich nog in een boekenkist, maar werd door de pieten meegenomen de boot op. De ridder is vooralsnog spoorloos.
Maar uiteindelijk kwam het allemaal toch weer goed, mede dankzij het vele gezang van de kinderen langs de route. "Ongelooflijk. Het is een beetje onstuimig hier, maar wel heel gezellig", zei Sinterklaas kort voor hij in Gorinchem aanlegde. "Hallootjes!"
Druk programma
De goedheiligman heeft een druk programma, want ook in andere plaatsen komt hij vandaag onder toeziend oog van duizenden mensen aan. Onder meer in Assen, Arnhem, Eindhoven en Rotterdam komt Sinterklaas vandaag aan. En morgen komt Sinterklaas aan in onder meer Amsterdam, Tilburg en Utrecht.
Op verschillende plaatsen is actiegroep Kick Out Zwarte Piet aanwezig, om te zien of er sprake is van Zwarte Pieten of van roetveegpieten die niet te onderscheiden zijn van Zwarte Piet. Er wordt ook gekeken bij gemeenten die al hadden gezegd over te stappen op roetveegpieten en Zwarte Piet in de ban te doen. Op basis van die bevindingen kijkt de actiegroep naar eigen zeggen of er nog ergens actie tegen Zwarte Piet nodig is.
Goedemorgen! Het Nederlands elftal speelt de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland en in Gorinchem is de landelijke intocht van Sinterklaas.
Eerst het weer: vanochtend komt in het noordoosten eerst mist voor. Elders neemt de bewolking snel toe, gevolgd door regen. Pas in de loop van de avond wordt het vanuit het westen droger. Er staat een stevige zuidenwind.
Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.
Wat kun je vandaag verwachten?Wat heb je gemist?
De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, heeft vrijdag beelden vrijgegeven van de bestorming van het Capitool. Hij belooft in de komende maanden "in golven" in totaal 44.000 uur aan beeld dat door bewakingscamera's werd opgenomen beschikbaar te stellen voor het publiek.
De beelden zijn te bekijken op een speciale website . Al het beeld dat op de website verschijnt was al eerder gedeeld met mediakanalen, maar het is nu voor het eerst ook voor het grote publiek te bekijken. Op de beelden zijn geen staatsgeheimen te zien of andere zaken die het land mogelijk in gevaar zouden kunnen brengen, bezweert Johnson.
Ander nieuws uit de nachtEn dan nog even dit:
Rondje Binnenhof verplaatst zich naar het Mediapark, waar een paar lijsttrekkers in debat gaan. Marleen de Rooy en Gerri Eickhof moeten rennen om Omtzigt en Timmermans te spreken. Xander van der Wulp kijkt met een broodje paling naar de laatste peilingen. Komt er nog een verrassing?
Tim de Z., een voormalige acteur uit De Club van Sinterklaas, is donderdag veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank in Zwolle acht het bewezen dat de 58-jarige man ontucht pleegde met een minderjarig meisje.
Leuk die gratis doorgang, maar wist je dat de rekening voor de Kiltunnel naar Rijkswaterstaat gaat? Het is niet de leukste weken voor automobilisten die veel gebruik maken van de […]
Dit artikel Rijkswaterstaat speelt voor Sinterklaas en betaalt tol Kiltunnel verscheen eerst op Autoblog.nl.
Makers van Het paard van Sinterklaas, een van de succesvolste Nederlandse familiefilms van de afgelopen twintig jaar, zijn op zoek naar sponsors om zwarte pieten de film uit te kunnen monteren. Dat meldt Trouw donderdag. Vorige maand liet producent Burny Bos nog weten dat ze niet willen dat de film nog vertoond zal worden, omdat er zwarte pieten in voorkomen.
Het paard van Sinterklaas, een van de succesvolste Nederlandse familiefilms van de afgelopen twintig jaar, wordt op dit moment niet meer vertoond. Producent Burny Bos wil dat niet, omdat er zwarte pieten in voorkomen. De titel is ook niet opgenomen in het programma van festival Cinekid, dat komende week plaatsvindt en waar Bos de hoofdgast is.
Zaterdag ploft bij talloze huishoudens in Nederland het nieuwe Grote Speelgoedboek van bol.com weer op de deurmatten. De boek, nauw vervlochten met een app, komt in een oplage van 3,5 miljoen.
De Fraudehelpdesk heeft dit jaar in aanloop naar Black Friday en Sinterklaas minder meldingen ontvangen van fraude bij webwinkels dan vorig jaar, meldt de organisatie desgevraagd aan NU.nl. De schade liep wel op: van bijna 91.000 euro in 2020 naar 135.500 euro dit jaar.
Op uitnodiging van het gemeentebestuur van Ranst tufte Sinterklaas met een groep roetpieten zaterdag urenlang per treintje door de verschillende deelgemeenten.
De Sinterklaasfilm De Club van Sinterklaas en het vergeten Pietje heeft de Gouden Film-status behaald. Het is de tiende keer dat een film uit de De Club van Sinterklaas-reeks deze mijlpaal bereikt. Om een Gouden Film te ontvangen, moeten er 100.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht.
De NTR is 'overstelpt' met aanmeldingen voor de landelijke Sinterklaas-intocht. Gemeenten Harderwijk, Sluis en Hengelo zeggen tegen de Volkskrant de intocht op zich te willen nemen. De aanmeldingen volgen op een brandbrief van de NTR naar het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, omdat voor het eerst nog geen enkele gemeente had aangeboden de intocht te organiseren. 'Voor ons staat voorop dat
De NTR heeft de Nederlandse burgemeesters dringend verzocht om de organisatie van de landelijke intocht van Sinterklaas op zich te nemen. De tijd dringt, schrijft de omroep in een brief aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB). Voor het eerst heeft geen enkele gemeente zich uit eigen beweging gemeld.
In de brief, die op 7 maart werd verstuurd, schrijft NTR-eindredacteur Ajé Boschhuizen dat hij naar de oorzaken van het geringe animo slechts kan raden. "We zouden natuurlijk kunnen afwachten tot zich in de komende tijd wellicht alsnog een gemeente meldt, maar dat is - gezien de lange voorbereidingstijd van zo'n grootschalig project - nogal riskant met het oog op de planning."
"Natuurlijk willen wij niet dat er op deze manier een einde zou komen aan deze 66-jarige nationale televisietraditie", schrijft Boschhuizen. "Vandaar dat ik aan u zou willen vragen om ons te helpen."
Gesprekken
NGB-voorzitter Spies heeft de brief vorige week voorgelezen tijdens de jaarvergadering. Dat heeft ertoe geleid dat een aantal geïnteresseerde gemeenten contact heeft opgenomen met de NTR. Volgens een woordvoerder van de NTR lopen er inmiddels gesprekken.
De omroep heeft goede hoop dat er snel een akkoord komt met een gemeente over de organisatie van de landelijke intocht. "Voor een goede voorbereiding moet dat eind april toch wel rond zijn", zegt de woordvoerder.
Rond het evenement was de afgelopen jaren geregeld veel te doen. De intochten gingen gepaard met demonstraties voor en tegen Zwarte Piet, waardoor de gemeenten en de politie, zoals in Dokkum afgelopen jaar, de handen vol hadden aan de veiligheid.