NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Sector

2News.be / Trefwoorden / Sector

Diependaele kijkt opnieuw naar private sector voor sociale woningbouw
6 Oktober, 00:03 Skynet Belgie
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) rekent opnieuw op de private sector om de budgetten voor sociale woningbouw te kunnen besteden. Hij lanceert een nieuwe oproep.


Sector wil uiterlijk volgende week duidelijkheid over eendaagse festivals
De evenementensector wil uiterlijk volgende week weten of eendaagse festivals en meerdaagse festivals zonder camping na 13 augustus mogen doorgaan. De Alliantie van Evenementenbouwers deed die oproep maandag, nadat bekend was geworden dat meerdaagse festivals met een camping zeker tot 1 september niet toegestaan zijn.


Commissie keurt uitbreiding regeling verenigingswerk naar socioculturele sector goed
13 Juli, 00:07 Skynet Economie
De Kamercommissie Sociale Zaken heeft het licht op groen gezet voor de uitbreiding van de tijdelijke regeling voor het verenigingswerk naar de socioculturele sector. Aan de definitieve regeling wordt nog gewerkt.


Sector fitnessclubs lanceert sensibiliseringscampagne: ?Bewegen is belangrijk?
4 Februari, 18:30 Gazet v. Antwerpen

Onze fitnessclubs willen niet morgen, maar vandaag weer open. Om hun maatschappelijke rol aan te stippen in deze coronacrisis, lanceren ze een campagne. ?Het klopt niet dat je als overheid 45-plussers met overgewicht eerder wil vaccineren, maar tegelijk alle fitnesscentra gesloten houdt.?
Willy draait volgende week alleen maar Belgische muziek (en vist naar onbekend talent): ?We willen hele sector extra hart onder de riem steken?
1 Februari, 11:24 HLN.BE
Naar aanleiding van de Week van de Belgische Muziek draait Willy, de digitale pop- en rockzender van DPG Media, alleen maar muziek van eigen bodem. Maar er is nog meer: elke dag wordt jong of onbekend talent in de kijker gezet onder de noemer ?Verse Vis?. Daarvoor worden onder anderen Marcel Vanthilt, Stijn Meuris en Luc Janssen ingeschakeld. ?We hebben altijd al veel aandacht voor de Belgische muziekscene maar net nu willen we hen een extra hart onder de riem steken", zegt netmanager Annelies Orye.


ABN: TMT sector toont wisselend beeld
18 Januari, 05:54 Emerce
De TMT sector liet in 2020 een gemengd beeld zien, zo schrijft ABN in het vandaag verschenen rapport. ?De stand van Telecom, Media & Technologie'. Tv-producenten, omroepen en de IT-branche plukken de vruchten van digitalisering, maar de telecombranche weet hier slechts beperkt van de profiteren door toenemende digitale communicatie.


Grootste daling huurprijzen vrije sector in acht jaar
14 Januari, 11:43 NU.NL - Economie
De huurprijzen voor woningen in de vrije sector zijn in het laatste kwartaal van afgelopen jaar gedaald met 3,7 procent. Een dergelijke afname is niet voorgekomen sinds het laatste kwartaal van 2012. Dat blijkt uit de Huurmonitor van woningplatform Pararius. Vooral in Amsterdam daalden de huren hard.


Huur in vrije sector bleef dalen in laatste maanden 2020
14 Januari, 06:31 NOS nieuws

De huurprijzen van vrije sectorhuizen daalden in de laatste drie maanden van 2020. Een nieuwe huurder betaalde eind vorig jaar gemiddeld 16,16 euro per vierkante meter. Dat is 3,7 procent minder dan in dezelfde periode in het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

Het was het tweede kwartaal op rij dat de huren daalden. In de zes jaar ervoor stegen de prijzen alleen maar. De coronacrisis is een oorzaak van de daling, maar niet de enige. "Je zag al voor corona dat de prijzen aan een max zaten. De prijzen zijn gewoon relatief hoog", zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. "Huren in de vrije sector is nog altijd veel duurder dan een woning kopen."

De daling werd al verwacht. De gemiddelde prijzen in Nederland volgen vaak de trend in de grote steden. "Landelijke ontwikkelingen op de huurmarkt zijn meestal als eerste zichtbaar in de hoofdstad", zegt De Groot. "Na de kredietcrisis stegen de woningprijzen in Amsterdam als eerste, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Pas later zagen we ook in de rest van het land de huurprijzen in de vrije sector stijgen."

Nu gebeurt hetzelfde, maar dan andersom. De gemiddelde prijzen in Amsterdam dalen al sinds halverwege 2019. Ruim een jaar later volgde ook de landelijke daling. Ook in de laatste cijfers van Pararius daalden de huurprijzen in Amsterdam verder. Per vierkante meter betaalt een huurder daar inmiddels gemiddeld 22,08 euro per maand. Dat is 6,8 procent minder dan vorig jaar. Toch blijft het de duurste stad van het land.

Ook in Rotterdam, Den Haag en Eindhoven zette de daling door. Utrecht is de uitzondering onder de grote steden. Daar bleven de prijzen nagenoeg gelijk.

Een gemeente waar de prijs opvallend snel naar beneden ging, is Amstelveen. Nieuwe huurders betaalden daar eind 2020 ruim 11 procent minder dan een jaar eerder. En dat terwijl het pas de eerste prijsdaling is sinds 2012. "Voor de corona-uitbraak verhuurden wij het overgrote deel van ons aanbod aan expats", zegt de Amstelveense makelaar Tim van Breukelen. "Expats zijn teruggegaan naar hun thuisland. De prijzen zijn naar beneden bijgesteld om een bredere doelgroep te kunnen aantrekken."
Culturele sector lanceert virtuele heropstart met kanaal "Podium 19"
13 Januari, 10:25 Skynet
De Vlaamse Kunstinstellingen lanceren op donderdag 21 januari, samen met enkele mediapartners, "Podium 19", een kanaal waar nieuwe producties en captaties van eerdere voorstellingen zullen worden uitgezonden. Het kanaal is bedoeld als virtuele heropstart van de culturele sector, die omwille van de coronacrisis nog steeds geen publiek mag ontvangen. Ook de Vlaamse regering steunt het initiatief.


Antwerpse taxi-sector wil vaccinritten voor 10 euro heen en terug
13 Januari, 04:07 Gazet v. Antwerpen

Zullen minder mobiele mensen per taxi naar een vaccinatiedorp worden gebracht? De Antwerpse taxibedrijven hebben dat voorstel gedaan en het stadsbestuur en Vlaanderen bekijken het. ?We bieden een laag forfaittarief aan omdat dit een maatschappelijke dienst is?, aldus taxibaas Koen Van Oorschot.
Versoepeling Amerikaanse bankwet 'ouderwetse coup van financiële sector'
25 Mei 2018, 18:12 NOS nieuws

In de Verenigde Staten zijn ze de problemen alweer vergeten. President Trump ondertekende gisteren een wet die regels voor Amerikaanse banken versoepelt. Daarmee dreigen bijna tien jaar na de start van de wereldwijde financiële crisis van 2007 en 2008 de regels te verdwijnen die werden opgesteld om herhaling te voorkomen.

De bankwet werd destijds niet voor niets opgesteld. Moeten we nu vrezen voor een nieuwe crisis? Het antwoord is niet eenvoudig en afhankelijk van allerlei economische factoren.

Toch is de conclusie eigenlijk heel simpel, zegt Mathijs Bouman, economisch commentator bij Nieuwsuur: "Met minder regels heb je natuurlijk niet direct een crisis, maar de kans op een crisis wordt wel groter als je minder regels opstelt."

Zeepbel

Om de versoepeling van de regels te begrijpen, moeten we eerst even terug naar 2007, toen de zeepbel barstte. Gevoed door de handel met rommelhypotheken en andere financiële risico's gingen belangrijke Amerikaanse zakenbanken failliet of kwamen ze in zwaar weer. Het bracht het wereldwijde financiële systeem in gevaar.

In veel landen, waaronder in Nederland, moest uiteindelijk de overheid met miljarden euro's bijspringen om noodlijdende banken te redden. Volgens veel economen was de kredietcrisis de ergste financiële crisis sinds de jaren 30.

Banken konden te lang ongestoord hun gang gaan, was de reactie achteraf. Bouman: "De bankensector kun je niet aan de markt overlaten. Daar hoort strenge regulering bij. Grote banken zijn nu eenmaal belangrijk, want ze opereren wereldwijd en hebben veel kennis. Maar er is ook een nadeel: ze zijn te groot. Als we grote banken willen, moeten we ze anders behandelen."

De oplossing ligt in regelgeving. Het werd door de bankiers meer gevreesd dan alle boetes, aanklachten en tal van kritische boeken, films en documentaires tezamen. In 2010 nam het Amerikaanse Congres de zogenoemde Dodd-Frank-wet aan, die onder meer banken verplichtte om voortaan stresstesten te ondergaan.

Ook moesten ze meer geld als buffer in kas houden om uit te keren bij problemen, kwamen er meer regels tegen speculeren en werden financiële producten strenger gecontroleerd.

President Obama zei destijds over de wet: "Ons financiële systeem werkt alleen als er duidelijke regels en garanties zijn die misbruik voorkomen, die excessen voorkomen en ervoor zorgen dat het winstgevender is om de regels te volgen dan ze te ontwijken. Dat is waar deze wetten op zijn gericht - niet meer en niet minder."

Door veel van het bovenstaande zette Trump gisteren een streep. De aanpassing van de wet was een verkiezingsbelofte en lang gekoesterde wens van de Republikeinen. Niet alles van de Dodd-Frank-wet wordt teruggedraaid (al moeten er later meer wijzigingen volgen).

Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de stresstest voortaan alleen nog geldt voor minder dan tien van de grootste Amerikaanse banken. Voor zo'n twintig kleinere banken geldt de test niet meer. Ze zijn niet langer te groot om niet te mogen omvallen, oftewel: too big to fail.

"Principieel verkeerd", noemt Bouman die stap. "Ook Lehman Brothers (Amerikaanse bank waarmee de crisis startte) was geen grote bank. Die viel toch om en dat had grote gevolgen. Omvang zegt niet alles over risico's. Je moet kijken naar welke rol ze spelen in het systeem."

Toch is het doel van de nieuwe wet nu juist een verbetering van de positie van de kleine Amerikaanse banken. "De wet die ik vandaag onderteken, draait de regulering terug die kleine banken verplettert", zei Trump bij het ondertekenen.

Bouman: "De originele regels waren misschien wat overdreven en het is goed dat ernaar gekeken wordt, maar wat Trump nu doet, is de regels die op de crisis volgden, terugdraaien. Eerder werd ook al een toezichthouder voor financiële producten voor consumenten tandenloos gemaakt."

Coup van de financiële sector

De deregulering is niet alleen een Republikeinse actie, ook verschillende Democratische Congresleden stemden voor de wet. In de Financial Times wordt daarbij gewezen op de donaties die verschillende middelgrote banken de laatste tijd hebben gedaan aan de verkiezingscampagnes van de Democraten. Signature Bank gaf bijvoorbeeld 112.000 dollar aan twee senatoren in de banken-commissie.

Zelfs Barney Frank, een van de twee opstellers en naamgevers van de Dodd-Frank-wet, had zich uitgesproken vóór de versoepeling van de wet. Hij ontkent dat dit te maken heeft met de miljoen dollar die hij heeft ontvangen van zijn nieuwe werkgever: Signature Bank.

Bouman: "Dit is allemaal ingegeven door banken. In die zin zien we hier eigenlijk toch een ouderwetse coup van de financiële sector op de politiek. In de EU zijn we beter opgewassen tegen de lobby van de banken."

Strenger in Europa

Toevallig zijn vandaag in Europa juist nieuwe, strengere, bankregels aangenomen. Banken moeten voortaan 3 procent van hun vermogen als buffer aanhouden. Dat geld moeten ze dus beschikbaar houden om bij problemen uit te keren. Ook in Nederland.

De situaties in beide delen van de wereld kunnen niet zomaar worden vergeleken. Daar verschillen de banken te veel voor, zegt Bouman. Wel moeten we oppassen, zegt hij: "Amerikaanse banken kunnen door minder regels straks misschien weer een concurrentievoordeel hebben en dat is voor ons slecht nieuws."

Ook zonder de strenge Amerikaanse regels voor banken hoeven we dus niet direct te vrezen voor een nieuwe financiële crisis, want ook als er genoeg regels zijn, kan een crisis uitbreken, zegt Bouman. "Maar nu gaan we naar een wereld waar als iets niet nodig lijkt, we het ook niet doen."

En of dat verstandig is, is de vraag.
Pakketbezorger DPD en TNO willen logistieke sector vernieuwen
25 Mei 2018, 12:18 Emerce
Pakketbezorger DPD en onderzoeksorganisatie TNO sluiten een samenwerking voor technische vernieuwing in de logistieke sector. Beide partijen willen zich richten op innovatie voertuigen, data-analytics, robotisering en automatisering. Op basis van een gezamenlijke innovatieagenda ontwikkelen zullen TNO en DPD ‘concrete projecten’ ontwikkelen waarbinnen geëxperimenteerd kan worden. De eerste concrete uitwerking van het partnership is het project […]


Bedrijven en Talentenschool geven grafische sector weer een toekomst
16 Mei 2018, 01:36 Gazet v. Antwerpen

Drukker is een knelpuntberoep geworden omdat de grafische sector kampt met een oubollig imago. Met de promotie- en samenwerkingscampagne My Future in Printing willen acht bedrijven, Talentenschool Turnhout en verschillende partners daar verandering in brengen.
Belgisch Interel maakt reuzensprong in pr-sector
14 Mei 2018, 17:48 De Tijd
19:13 Het Belgische kantoor Interel is een van de sterkste klimmers in de jaarlijkse ranking van The Holmes Report, de bijbel van de pr-sector. Met dank aan een grote Amerikaanse overname.


Huurprijzen in de vrije sector stijgen fors, nu buiten de grote steden
8 Mei 2018, 04:30 NOS nieuws

De gemiddelde huurprijzen in de vrije sector breken opnieuw records. In heel Nederland is de gemiddelde huurprijs met bijna 6 procent gestegen.

In een aantal gemeenten stegen de huren nog veel harder, blijkt uit cijfers van huurwoningensite Pararius. In Zoetermeer en Apeldoorn was de stijging in het eerste kwartaal meer dan 20 procent in vergelijking met een jaar eerder. Maar ook in Amersfoort en Almere stegen de huren in de vrije sector met respectievelijk 15 en 19 procent.

Buiten de Randstad

Volgens Pararius wijken steeds meer mensen uit naar de relatief goedkopere gemeenten buiten de vier grote steden. In Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam stijgen de huurprijzen inmiddels veel minder hard. "Er zit een grens aan wat huurders kunnen betalen. Komen de prijzen bij die grens in de buurt, dan zwakt de prijsstijging vanzelfsprekend af", zegt Jasper de Groot van Pararius.

Door de hoge huurprijzen in de Randstad wijken veel mensen uit naar Flevoland. In die provincie steeg de gemiddelde huurprijs in de vrije sector met meer dan 17 procent. Vooral Almere is een populaire stad voor mensen die in Amsterdam of Utrecht geen betaalbare woning meer kunnen vinden.

Te weinig woningen

De belangrijkste reden voor de alsmaar stijgende huren is het grote gebrek aan woningen in Nederland. Pararius maakt zich zorgen want de huurwoningsite voorspelt dat de krapte op de woningmarkt de komende jaren alleen nog maar erger zal worden. Het wordt vooral voor mensen met middeninkomens steeds lastiger.

Volgens De Groot verdienen middeninkomens te veel voor een sociale huurwoning en vaak te weinig voor het krijgen van een hypotheek. "In Nederland is zo'n 34 procent van de woningen bestemd voor de sociale huur. Zo'n 58 procent van de woningen zijn koopwoningen. Dat betekent dat maar 8 procent van de woningen in de vrije huursector zit. Dat is natuurlijk veel te weinig als je kijkt naar de vraag."
Staken: uiterst redmiddel en enorm afhankelijk van sector
1 Mei 2018, 11:06 NOS nieuws

5 oktober 2017. Het Zuiderpark in Den Haag staat ramvol met stakende leraren uit het basisonderwijs. Ze zijn ontevreden over hun salaris en de werkdruk. De ongeveer 30.000 actievoerders willen 1,4 miljard euro, waarvan minimaal 900 miljoen voor de salarissen. De rest is nodig om de werkdruk te verlichten, bijvoorbeeld door kleinere klassen en onderwijsondersteuners.

Het was niet de eerste werkonderbreking van de basisschoolleraren dat jaar. In juni gaven ze al eens het eerste uur geen les.

Vorig jaar waren bij 32 stakingen bijna 150.000 werknemers betrokken. Daarmee is 2017 het grootste stakingsjaar sinds 1989, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ontevreden leraren

"2017 was met in totaal 32 stakingen inderdaad een stevig stakingsjaar", zegt advocaat arbeidsrecht Maarten van Gelderen. "Maar je moet die cijfers wel wat relativeren. De afgelopen jaren lag het aantal stakingen steeds tussen de 20 en de 30, dus het is geen enorme uitschieter. Ook is maar een beperkt aantal sectoren verantwoordelijk voor deze piek."

Vooral die stakingen in het basisonderwijs maakten vorig jaar tot een recordjaar, zegt Van Gelderen. "Die hakten er het meest in. In die sector is veel ontevredenheid over loon en werkdruk. Terwijl de economie op volle toeren draait, vinden zij dat zij daar niet van profiteren. Maar er zijn veel sectoren waar niet of heel weinig gestaakt wordt."

In bijvoorbeeld sectoren als landbouw, horeca en financiële dienstverlening komen stakingen bijna niet voor. "In sectoren waar veel zzp'ers actief zijn, zijn veel minder mensen aangesloten bij een vakbond", zegt Van Gelderen. "Vaak zie je dan ook dat werkgevers zich bewust afkeren van de vakbonden en zelf met het personeel om de tafel gaan om de arbeidsvoorwaarden vast te stellen."

Dat gebeurt bijvoorbeeld bij supermarktketen Jumbo, waar de overgrote meerderheid van de werknemers van de distributiecentra kiest voor de arbeidsvoorwaardenregeling die de OR heeft afgesproken en niet voor een nieuwe cao. "Daar doet Jumbo het helemaal zelf. Zij vinden het overleg met de vakbonden niet meer van deze tijd. Bij Action en Gall & Gall gebeurde dat ook."

Heeft staken zin? NOS op 3 maakte in oktober deze uitlegvideo:

Het is natuurlijk altijd de hamvraag of staken zin heeft, zegt Van Gelderen. "In 2017 wisselden de resultaten. De bonden zeggen dat ze door stakingen betere arbeidsvoorwaarden voor elkaar hebben gekregen voor taxichauffeurs en havencontroleurs. Maar het is niet altijd succesvol. Veel hangt ervan af of de werkgever een private onderneming is of niet. Als onderwijzer heb je de overheid als werkgever en dat is een taaie tegenstander. Dan is het veel lastiger om iets voor elkaar te krijgen."

Net als werknemers hebben ook werkgevers het recht op collectieve acties, zegt hoogleraar arbeidsrecht en advocaat Stefan Sagel. "Dat gebeurt in Nederland bijna nooit, maar bedrijven mogen uitsluiten. Dan zeggen ze 'als jullie staken, gooien wij het bedrijf plat en sturen we iedereen naar huis'. Dat zet de verhoudingen behoorlijk op scherp en gebeurt dus bijna nooit, maar bedrijven mogen dat wel."
Sector: "Nieuw windmolenpark te klein om zonder subsidies te kunnen draaien"
20 April 2018, 10:48 Skynet
De investeerders in hernieuwbare energie op zee zijn tevreden dat er ruimte komt voor nieuwe windmolens voor de Belgische kust, maar ze betwijfelen of dat zonder subsidies zal kunnen. "Daarvoor is het park te klein", klinkt het bij het Belgian Offshore Platform.


Uitzendarbeid definitief mogelijk in Vlaamse openbare sector
18 April 2018, 19:48 Skynet
Binnenkort zullen uitzendkrachten aan de slag kunnen bij de Vlaamse overheid en lokale besturen. Het Vlaams Parlement heeft daarvoor het licht op groen gezet. Oppositiepartij sp.a stemde tegen, oppositiepartij Groen onthield zich. De vakbonden zijn ontevreden met de regeringsbeslissing.


Fujitsu wil de publieke sector helpen met de cloud
16 April 2018, 15:18 Techzine
Organisaties in de publieke sector die moeite hebben om hun manier van werken om te zetten naar een digitale wijze kunnen terecht bij Fujitsu. De lancering hiervan is bedoeld om organisaties in de publieke sector te helpen die worstelen met hun cloud? en hybride IT-strategieën. Deze hulp van Fujitsu komt in de vorm van een routekaart […]


Toeristische sector kijkt nu al uit naar zomermaanden: ?We hebben niet te klagen, maar voor ons mag het altijd nóg drukker zijn?
16 April 2018, 01:24 Gazet v. Antwerpen

Kinderen sloffen deze ochtend terug naar school, mama en papa halen waarschijnlijk opgelucht adem na een vermoeiende paasvakantie. Op de laatste vakantiedag ging u gisteren nog massaal op pad in de stad. Wij vroegen hoe de vakantie dit jaar was aan de werkende pechvogels die u de afgelopen twee weken gidsten door de stad, bedienden op het terras, of muziek voor u speelden in de straten.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn