NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Russische

2News.be / Trefwoorden / Russische

President Biden ontmoet Wit-Russische oppositieleidster in Witte Huis
Gisteren, 00:01 HLN.BE
De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag de Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja ontmoet in het Witte Huis. Biden wil daarmee zijn steun aan de oppositie tegen de Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko onderstrepen.


VS plaatst zes Russische organisaties op zwarte lijst wegens cyberspionage
21 Juli, 00:10 NU.NL - Tech
De Verenigde Staten hebben vier Russische IT-bedrijven en twee andere Russische organisaties op een zwarte lijst gezet vanwege digitale spionage. Ze zouden deelnemen aan "agressieve en schadelijke activiteiten", aldus het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken.


Russische hoogspringer Danil Lysenko vier jaar geschorst na dopingperikelen
6 Juli, 00:06 Skynet Buitenland
De Russische hoogspringer Danil Lysenko (24) wordt vier jaar geschorst, nadat het Internationaal Sporttribunaal (TAS) de beschuldigingen van de onafhankelijke integriteitscommissie (AIU) heeft bevestigd. Dat maakte de AIU vandaag bekend. Lysenko wordt verweten dat hij herhaaldelijk de dopingregels schond.


Russische handel in illegale vaccinatiebewijzen bloeit door prikplicht
26 Juni, 00:05 Volkskrant
Veel Russen weigeren nog steeds zich te laten vaccineren. Daarom ging Moskou over tot het verplicht stellen van vaccinatie voor onder meer ambtenaren en taxichauffeurs. Het gevolg: een enorme handel in nepvaccinatiebewijzen.


Oostenrijk wil Chinese en Russische vaccins produceren
7 Februari, 11:26 Skynet
De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wil in de strijd tegen het coronavirus de Russische en Chinese vaccins in eigen land produceren. Voorlopig is er nog geen toelating van de Europese Unie om de vaccins toe te dienen, maar als die er wel komt, "zal Oostenrijk zeker proberen om de productiecapaciteit voor de Russische en Chinese vaccins te verhogen in de daarvoor geschikte binnenlandse bedrijven", zei Kurz aan de Duitse krant Welt am Sonntag. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk veel veilige vaccins te produceren, zegt hij.


Arts die Russische oppositieleider Navalny behandelde, plots overleden
5 Februari, 21:58 Volkskrant
Een van de artsen die de Russische oppositieleider Aleksej Navalny behandelde nadat hij was vergiftigd met zenuwgif, is deze week plots overleden. Officieel is de doodsoorzaak van 55-jarige Sergej Maksimisjin onbekend, maar een naaste medewerker van Navalny zegt dat de arts mogelijk moedwillig om het leven is gebracht.


WADA gaat niet in beroep tegen halvering schorsing Russische sport
2 Februari, 20:50 NU.NL - Sport
WADA gaat niet in beroep tegen de halvering van de schorsing van de Russische sport tot eind 2022. Het wereldantidopingbureau zegt teleurgesteld te zijn in de mildere straf, maar legt zich neer bij het besluit.


Russische Spoetnik-vaccin lijkt effectief, deskundigen roepen op tot EU-gebruik
2 Februari, 17:38 NOS nieuws

Het Russische bedrijf achter het Spoetnik V-vaccin heeft vandaag de tussentijdse testresultaten van hun laatste onderzoeksfase gedeeld. De fabrikant claimt dat het vaccin een effectiviteit van 91,6 procent heeft. De voorlopige testresultaten zijn vandaag in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet verschenen.

Het Spoetnik-vaccin is op dit moment geen onderdeel van de vaccinatiestrategie in de Europese Unie. Of er al een aanvraag bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor goedkeuring ligt is onduidelijk. Wel zouden er gesprekken tussen de vaccinfabrikant en het EMA plaatsvinden. Twee deskundigen roepen op om het Russische vaccin snel te onderzoeken.

"De verwachte hoge effectiviteit is fantastisch nieuws, en ook opvallend", zegt immunoloog Dimitri Diavatopoulos. Hij vindt het met name interessant dat het Spoetnik-vaccin het eerste onderzochte vectorvaccin is met zo'n hoge effectiviteit. De andere vector-vaccins - die van AstraZeneca en Janssen - komen uit op verwachte effectiviteit van rond de 60 procent.

"De werkwijze van de drie bedrijven is grotendeels hetzelfde, dus dan vraag je je af waarom deze effectiviteit bij Spoetnik zo hoog is. Dat heeft denk ik te maken met de drager waarop het spike-eiwit is vastgemaakt: Rusland heeft daarvoor twee verschillende virusdeeltjes gebruikt."

Uit de voorlopige testresultaten blijkt dat de 20.000 personen die gevaccineerd zijn geen ernstige bijwerkingen hebben gekregen. Driekwart kreeg het vaccin toegediend, de rest een placebo. Onder de gevaccineerden waren 2144 ouderen. Voor een optimale injectie zijn twee injecties binnen 21 dagen nodig.

"Deze onderzoeksresultaten zijn buitengewoon goed", zegt bijzonder hoogleraar vaccinontwikkeling Gideon Kersten. Ook het feit dat driekwart van de gevaccineerden het vaccin ontvingen en maar een kwart het placebo, is niet opmerkelijk. "Je ziet dat wel vaker, dat de groep die het geneesmiddel ontvangt groter is. Dat doen ze omdat een grotere groep met een effectief vaccin statistisch sterker is. De placebogroep is overigens nog steeds fors."

Het Russische medicijnagentschap keurde het Spoetnik-vaccin in augustus al versneld goed. Het haastige goedkeuringsproces kon op veel kritiek rekenen; Rusland omzeilde veel wetenschappelijke procedures waardoor wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid en veiligheid van het vaccin. Maar dat de onderzoeksresultaten van fase 3 nu zijn gedeeld, is goed nieuws en transparant, zeggen de deskundigen.

Volgens Diavatopoulos openen deze positieve tussentijdse resultaten deuren voor een samenwerking. "Het combineren van vaccins van verschillende fabrikanten kan goed werken omdat ze allemaal gericht zijn op hetzelfde spike-eiwit." Daarom roept de immunoloog op om vaccins te combineren. "Geef prik een van AstraZeneca, en prik twee van Moderna. Of Spoetnik of Janssen - als deze goedgekeurd worden. Dan kunnen we veel sneller werken."

Volgens de immunoloog zou dit goed kunnen werken. "Dit wordt ook bij andere (heterologe) vaccins gedaan en dan werkt het vaak ook." Toch zullen de vaccinbedrijven niet heel positief op dit voorstel reageren. Bij veel van hen speelt een commercieel aspect mee, zegt Diavatopoulos. "Voor veel fabrikanten zal dit vloeken in de kerk zijn. Zij willen hun vaccin niet een op een vergelijken met een ander vaccin."

Sneller vaccineren dan nu

Toch moet er voor we aan die stap toe zijn nog een horde genomen worden: de goedkeuring van het EMA. Dan kan er gekeken worden naar de data van de Russen. "Eerder waren de Russen helemaal niet transparant", zegt Kersten. Daarom is het zo belangrijk dat de EMA zich gaat verdiepen in een mogelijke goedkeuring. "Op het moment dat het EMA zegt: dit ziet er veilig en effectief uit, dan moeten we Spoetnik ook massaal gaan gebruiken. Meer mensen moeten sneller gevaccineerd worden", zegt Diavatopoulos.

EU-landen kunnen, als het aan de Spoetnik-fabrikant ligt, al in het tweede kwartaal van dit jaar over 100 miljoen doses van het vaccin beschikken. De fabrikant bood de doses afgelopen vrijdag al aan de EU aan, op voorwaarde dat het vaccin door het EMA wordt goedgekeurd.

Vanwege de vele twijfels over de betrouwbaarheid leek de EU toen niet heel happig; Brussel-correspondent Sander van Hoorn ziet nog geen signalen dat de EU door het nieuwe onderzoek op andere gedachten is gebracht. Hongarije, dat zijn eigen koers vaart, heeft wel alvast 2 miljoen doses besteld.
Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot 3,5 jaar cel
2 Februari, 17:37 NOS nieuws

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny blijft ook de komende jaren vastzitten. De rechter in Moskou heeft de voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar die hij in 2014 kreeg opgelegd wegens fraude omgezet in een onvoorwaardelijke straf. Dat was ook de eis van het Openbaar Ministerie. Wel wordt het jaar huisarrest dat hij als onderdeel van deze zaak heeft gehad, afgetrokken van zijn tijd in de cel. Daarop had de aanklager in haar slotpleidooi aangedrongen.

Navalny (44) werd op 17 januari bij terugkeer uit Duitsland aangehouden en zit sindsdien vast. De Russische gevangenisdienst wilde dat Navalny voor 3,5 jaar achter de tralies zou verdwijnen, omdat hij de voorwaarden van zijn straf uit 2014 had geschonden. Navalny was niet op een hoorzitting verschenen, omdat hij in Duitsland herstelde van een aanslag op zijn leven met een zenuwgif.

De oppositieleider werd in 2014 in de zogeheten Yves Rocher-zaak veroordeeld voor het verduisteren van een half miljoen dollar van twee Russische firma's, die samenwerkten met het Franse cosmeticabedrijf. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat dat fraudeproces niet eerlijk is verlopen.

Onwettig verklaard

Dat haalde Navalny ook aan bij de rechter. "Dit gaat erover dat ik gevangen word gezet vanwege een proces dat onwettig is verklaard." Navalny, die president Poetin verantwoordelijk houdt voor zijn vergiftiging, zei verder dat hij nu wordt vervolgd omdat hij degene achter de vergiftiging heeft beledigd door de aanslag te overleven. De aanklachten zijn volgens hem een "vergeefse poging om miljoenen mensen in het land te intimideren". "Maar je kunt niet het hele land in de gevangenis zetten."

Navalny's pleidooi ging niet alleen over de aanklachten, maar het had ook een politieke strekking. Hij verloor zijn geduld toen de aanklager opnieuw vroeg waarom hij zich niet had gemeld voor de hoorzitting. "Wat begrijpt u niet wat ik tegen u zeg?"

De oppositieleider refereerde aan Poetin als "een kleine man die in een bunker woont". Over Poetins geopolitieke ambities zei hij dat de president niet de geschiedenis zal ingaan als belangenbehartiger van het Russische buitenlandse beleid, maar als Vladimir de onderbroekvergiftiger, verwijzend naar de manier waarop hij werd vergiftigd.

De arrestatie van Navalny leidde de afgelopen twee weekends tot grote protesten in heel Rusland. Zondag gingen tienduizenden aanhangers de straat op om de vrijlating van de politicus te eisen. Ruim 5000 mensen werden gearresteerd.

Ook tijdens de zitting werd bij de rechtbank in Moskou gedemonstreerd. Er was veel oproerpolitie op de been. 311 betogers zijn aangehouden, meldt de politie. Voor de uitspraak werd de omgeving van de rechtbank hermetisch afgesloten.
Duitse gezondheidsminister: "We staan open voor gebruik van Russische en Chinese vaccins"
31 Januari, 13:08 Skynet
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft gezegd dat hij openstaat voor het gebruik van coronavirusvaccins uit Rusland of China in Duitsland.


Ex-spion KGB: ?Trump is al 40 jaar lang Russische aanwinst?
29 Januari, 18:48 HLN.BE
Al in de jaren 80 werd Donald Trump benaderd door leden van de Russische KGB, die hem met gevlei overtuigden om in de politiek te stappen. Dat vertelt Yuri Shvets, een voormalige KGB-spion die nu in de VS woont, aan The Guardian. Dat Trump uiteindelijk ook echt president werd, was voor de KGB een toevalstreffer, zegt journalist Craig Unger, die samen met Shvets aan een boek werkte.


Ook de provincie demonstreert nu tegen Poetin, zij zijn de hoop van de Russische oppositie
29 Januari, 13:26 Volkskrant
Ook buiten Moskou en St. Petersburg beginnen Russen hun angst te verliezen om zich uit te spreken tegen president Poetin. Onze correspondent Tom Vennink ging naar de stad Nizjni Novgorod en sprak inwoners die afgelopen zaterdag voor het eerst in hun leven ging demonstreren, klappen, celstraf of verbanning riskerend.


Russische roulette onder invloed van drugs om ruzie uit te klaren: man (25) verkrijgt gunst van opschorting
28 Januari, 11:36 HLN.BE
Tijdens het uitklaren van een ruzie tussen een groep vrienden, allen onder invloed van drugs, haalde M.H. (25) plots een pistool boven en richtte die naar zijn hoofd. ?Russische roulette?, pleitte zijn advocaat. De groep verkeerde in shock, maar kon M.H. overtuigen de daad niet te stellen. De man moest zich verantwoorden wegens bedreigingen naar zijn kameraden toe en bezit van een pistool. Hij verkreeg intussen de gunst van de opschorting.


Russische politie arresteert opnieuw aanhangers van oppositieleider Navalny, waaronder zijn broer
28 Januari, 10:54 HLN.BE
Verschillende sympathisanten van oppositieleider Alexei Navalny zijn door de Russische politie opgepakt. Onder andere de broer van Alexei, Oleg Navalny, werd in de boeien geslagen toen hij in het appartement van zijn broer verbleef.


Aantal Russische marineschepen voor Belgische kust verviervoudigd op 5 jaar tijd
27 Januari, 18:38 Skynet
Het aantal Russische militaire schepen dat wordt gespot voor de Belgische kust is op vijf jaar tijd meer dan verviervoudigd. Dat zegt Open Vld-Kamerlid Jasper Pillen, die de cijfers opvroeg bij minister van Defensie Ludivine Dedonder.


Twee Russische tennissters krijgen levenslange schorsing
27 Januari, 13:24 Gazet v. Antwerpen

Het International Tennis Integrity Agency (ITIA), een orgaan dat corruptie in het tennis bestrijdt, heeft twee Russische speelsters woensdag een levenslange schorsing opgelegd.
Amnesty vraagt actie tegen straffeloosheid van folteringen door Wit-Russische politie
27 Januari, 01:15 Skynet
Regeringen en internationale en regionale organisaties moeten al hun macht gebruiken om de Wit-Russische autoriteiten zover te krijgen dat zij een einde maken aan de straffeloosheid van folteringen door Wit-Russische politie. Dat stelt Amnesty International dinsdag.


Russische agent ontslagen na tonen solidariteit met Navalny
24 Januari, 15:42 HLN.BE
Een Russische politieagent is zijn functie verloren nadat hij een video online had geplaatst waarin hij solidariteit betuigde met de gevangengenomen Kremlin-criticus Aleksej Navalny. Roeslan Agibalov uit de stad Koersk, zo'n 450 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Moskou, had de clip gepost "ter ondersteuning van Navalny en alle politieke gevangenen".


Tussen de massa?s in Moskou: ?Dit is een kantelpunt voor de Russische oppositie?
23 Januari, 21:08 Volkskrant
Het is erop of eronder voor de Russische oppositie. Met hun voorman Alexej Navalny achter tralies proberen de critici van de Russische president Vladimir Poetin zaterdag zo veel mogelijk mensen op de been te krijgen om te protesteren. Rusland-correspondent Tom Vennink staat tussen de mensenmassa?s op het Poesjkinplein.


Honderden aanhangers Navalny in Rusland opgepakt
24 Januari, 16:38 Volkskrant
In de Russische hoofdstad Moskou zijn bij demonstraties tegen het bewind van president Vladimir Poetin en voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny zaterdag honderden mensen opgepakt. Onder hen ook Joelia Navalny, de echtgenote van Navalny.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn