NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Rusland

2News.be / Trefwoorden / Rusland

Inlichtingendienst waarschuwt dat Rusland technologie probeert te smokkelen
1 November, 00:26 NU.NL - Tech
Rusland probeert via zogenoemde dekmantelfirma's technologie en onderdelen in te kopen bij Nederlandse technologiebedrijven. Daarvoor waarschuwt de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).


28 Oktober, 00:06 Volkskrant
28 Oktober, 00:06 Volkskrant
Rusland wil vier jaar langer aanwezig blijven in ruimtestation ISS
25 Oktober, 00:06 NU.NL - Tech
Rusland overweegt tot 2028 door te gaan met de samenwerking in het internationale ruimtestation ISS. Dat is vier jaar langer dan Moskou eerder heeft gezegd.


WADA spoort Rusland aan straf positief geteste Valieva openbaar te maken
25 Oktober, 00:03 NU.NL - Sport
Het mondiale antidopingbureau WADA heeft het Russische antidopingbureau RUSADA aangespoord de uitspraak in de dopingzaak van kunstrijdster Kamila Valieva openbaar te maken. RUSADA meldde vrijdag het onderzoek en de uitspraak geheim te houden.


Negenduizend Russische militairen voor nieuwe eenheid met Wit-Rusland
17 Oktober, 00:03 Skynet Buitenland
Er gaan ongeveer 9.000 Russische militairen naar Wit-Rusland om deel te nemen aan een nieuwe grensbewakingseenheid die dat land met Rusland opzet. Dat heeft een zegsman van het Wit-Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het is niet bekend hoe groot de eenheid wordt. Het wordt een defensieve eenheid, beklemtoont Minsk.


Mobilisatie in Rusland gaat verder: 'Tweede golf' lijkt op gang gekomen
14 Oktober, 00:05 NOS nieuws

In Rusland lijkt een tweede mobilisatiegolf begonnen. Meer en meer reservisten worden opgeroepen om mee te vechten in de zogenaamde speciale militaire operatie, zoals het nog steeds genoemd moet worden. In sommige Russische regio's, zoals in Rostov en Koersk, zeggen de gouverneurs dat ze nieuwe doelstellingen hebben gekregen voor de mobilisatiecampagne. "De regio is begonnen met de tweede fase", citeerde het Russische persbureau RIA Novosti de gouverneur van Koersk.

Al weken hangt hier in de lucht dat de 'gedeeltelijke' mobilisatie in drie fasen zal verlopen. Onder andere het onafhankelijke televisiekanaal Dozjd publiceerde audio-opnames van militaire rekruteringskantoren waaruit zou blijken dat er een tweede golf is begonnen op 10 oktober en er een derde komt in november.

Kremlin-woordvoerder Peskov weersprak dit. Volgens hem bestaat er niet zoiets als 'golven van mobilisatie', en heeft 'ie geen idee waar de regionale gouverneurs het over hebben.

Uit slaapzalen gehaald

Toch lijkt er wel degelijk op grotere schaal te worden gemobiliseerd, ook in grote steden als Moskou en St. Petersburg. Zo zijn er deze week invallen geweest in verschillende mini-hotels en hostels in Moskou. Tientallen mensen werden direct vanuit de slaapzaal meegenomen naar 'mobilisatiekantoren' die waren opgezet in theaters en bioscopen, zo schrijft Radio Free Liberty.

De jongens, waarvan enkelen zeggen geen militaire ervaring te hebben, kregen de oproepbrief en een uniform in hun handen gedrukt en moesten zich de volgende dag bij hun lokale registratiekantoor melden. Veel dienstplichtigen besloten juist om een kamer te huren in een hostel om de dienstplicht te ontlopen. Het idee is dat ze dan niet op hun registratieadres aanwezig zijn om opgehaald te worden.

Inmiddels worden ook daklozen in Moskou gemobiliseerd om mee te vechten. Dagvaardingen zijn uitgedeeld in verschillende opvangcentra in de stad, zo schrijft het onafhankelijke iStories. Ook zouden er deze week bij metrostations in Moskou controles worden uitgevoerd, waar mannen op straat gevraagd wordt naar hun documenten en militaire ervaring. En in St. Petersburg wordt artsen 'sterk aangeraden' voorlopig niet naar het buitenland te reizen. Ook medisch personeel kan volgens het mobilisatiedecreet naar het front worden gestuurd.

Gestorven zonder 't front te bereiken

Sinds het begin van de 'gedeeltelijke mobilisatie' zijn ten minste veertien reservisten omgekomen nog voor ze het front hadden bereikt. Zij overleden in de trainingscentra van het ministerie van Defensie. De autoriteiten zijn erg terughoudend met commentaar op de incidenten en leggen de oorzaak bij de slachtoffers.

De meesten zouden zijn omgekomen door een medische oorzaak, zoals trombose of een hartaanval in hun slaap. Ook zouden sommigen zelfmoord hebben gepleegd. Familieleden schrijven op social media dat ze dit niet geloven. Zij noemen de slechte omstandigheden (kou, buiten slapen, zelfgestookte wodka) en gewelddadige opstootjes als doodsoorzaak.

Ook verschenen deze week in regionale media de eerste berichten over nieuw gemobiliseerde reservisten die zijn omgekomen aan het front. De eerste is de mensenrechtenactivist Pavel Tsjikov. Hij zou zijn gesneuveld in de regio Loegansk. Vandaag schrijven media in de Oeral over de dood van vijf gemobiliseerde reservisten uit Tsjeljabinsk. "We betuigen onze oprechte en diepe deelneming. We zullen alle nodige hulp bieden aan de families en vrienden van onze gesneuvelde soldaten", aldus de lokale autoriteiten.

Chaotische mobilisatie

De afgelopen weken is er in Rusland veel openlijke kritiek op de chaotische mobilisatie. De legerleiding wordt ervan beschuldigd ongetrainde mannen naar het front te sturen en er is veel verontwaardiging over de slechte omstandigheden voor de reservisten. Zo zijn hun onderkomens vaak smerig, lijden ze kou en vervelen ze zich. Ook wordt er geklaagd over de ondermaatse medische voorzieningen en de slechte staat van de wapens die ze krijgen, zoals verroeste kalasjnikovs.

Honderdduizenden Russen zijn de mobilisatie ontvlucht. Kremlinwoordvoerder Peskov reageerde gisteren op de onrust in de samenleving. Hij gaf toe dat veel Russen "de fouten hebben opgemerkt die zijn gemaakt tijdens de gedeeltelijke mobilisatie" en benadrukte dat er "maatregelen worden genomen om het systeem op orde te brengen".

90.000 slachtoffers

Volgens onafhankelijke Russische media zijn inmiddels meer dan 90.000 Russen gewond geraakt, vermist of gedood. Dat schrijven ze op basis van bronnen binnen de Russische veiligheidsdiensten. Dit aantal ligt in de buurt van de schattingen van het Britse ministerie van Defensie vorige maand. Minister Ben Wallace zei toen dat meer dan 80.000 Russische militairen zijn omgekomen, gevangengenomen, vermist of gedeserteerd. Onder hen zouden zo'n 25.000 doden zijn.

De laatste keer dat het Russische ministerie van Defensie een officieel dodental noemde, was vorige maand. Toen zei minister van Defensie Sergej Sjojgoe dat 5937 Russische militairen gesneuveld waren bij de 'speciale militaire operatie'.
Rusland zendt geen film in voor Oscars, hoofd Russische Academy stapt op
11 Oktober, 00:07 NU.NL - Film
Rusland heeft besloten dit jaar geen film in te zenden voor de uitreiking van de Oscars. Dat liet de organisatie maandagavond in een verklaring weten. Het besluit zou zijn genomen zonder toestemming van het hoofd van de Russische dependance van de Academy, die daarom opstapte.


29 September, 00:04 Volkskrant
15 September, 00:05 Volkskrant
Minstens vijf bergbeklimmers om het leven gekomen in oosten Rusland
4 September, 00:04 Skynet Buitenland
Op de flanken van een vulkaan op het Russische schiereiland Kamtsjatka, in het uiterste oosten van het land, zijn minstens vijf bergbeklimmers om het leven gekomen. Ze vielen van een grote hoogte naar beneden, zeggen de lokale autoriteiten zaterdag.


Litouwen voltooit bouw van grensmuur met Wit-Rusland
30 Augustus, 00:00 HLN.BE
In Litouwen is de bouw van een muur langs de grens met Wit-Rusland afgewerkt. Dat heeft het land maandagavond laten weten. De constructie kwam er nadat het aantal migranten vanuit Wit-Rusland sterk toenam.


Rusland wil nu ook vloeibaar gas uit Sakhalin-2 laten betalen via Gazprombank
22 Augustus, 00:05 NU.NL - Economie
Rusland heeft kopers van vloeibaar gas (LNG) uit olie- en gasproject Sakhalin-2 gevraagd de rekening te betalen via Gazprombank, schrijft persbureau Bloomberg. Met name Japan is een grote klant van LNG uit dit project, waar ook Shell in participeert.


Dennis Rodman wil naar Rusland om Brittney Griner vrij te krijgen
22 Augustus, 00:00 Skynet Sport
Dennis Rodman, voormalig NBA-vedette en zelfbenoemd basketbalambassadeur, is volgens NBC News van plan in het vliegtuig te stappen naar Rusland om zijn Amerikaanse landgenote Brittney Griner vrij te krijgen. De 2m06 lange speelster, teamgenote van Emma Meesseman bij het Russische Ekaterinburg, werd op het vliegveld van Moskou opgepakt wegens het bezit van cannabisolie. De Russische rechter veroordeelde haar wegens drugssmokkel tot negen jaar cel.


Energieprijzen - China importeert meer energie uit Rusland
21 Augustus, 00:07 Skynet Buitenland
China koopt meer en meer olie en steenkool aan uit Rusland. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van de Chinese douane.


Rusland levert meer gas aan Hongarije
14 Augustus, 00:06 Skynet
Hongarije heeft zaterdag aangekondigd meer gas uit Rusland te krijgen dan eerder afgesproken. De extra leveringen komen er na een bezoek van de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken aan Moskou in juli.


11 Augustus, 00:07 Volkskrant
Als Rusland snel een eigen ruimtestation bouwt, heeft NASA een probleem
8 Augustus, 00:11 NU.NL - Tech
Rusland trekt zich na 2024 terug uit het ruimtestation ISS. Het land werkt de komende jaren nog samen met de Verenigde Staten en astronauten uit andere landen aan boord van het station, maar wat gebeurt er daarna?


Rusland zegt ruimtestation ISS na 2024 te verlaten, NASA weet van niets
1 Augustus, 00:08 NU.NL - Tech
Rusland trekt zich na 2024 terug uit het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft directeur Yuri Borisov van de Russische ruimteorganisatie Roscosmos gezegd tijdens een gesprek met president Vladimir Poetin, schrijft Bloomberg dinsdag. Volgens de Verenigde Staten heeft Rusland niet overlegd over het besluit.


Rusland beboet techbedrijven omdat ze data van Russen in buitenland opslaan
1 Augustus, 00:07 NU.NL - Tech
Een Russische rechtbank heeft donderdag onder meer WhatsApp, Snapchat en Tinder geldboetes opgelegd, schrijft Reuters. De techbedrijven slaan persoonsgegevens van Russische gebruikers over de grens op en dat mag niet volgens de Russische wet.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn