NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Rellen

2News.be / Trefwoorden / Rellen

Achter de schermen: hoe de politie rellen voorkwam na de laatste coronapersconferentie
Vandaag, 00:06 Volkskrant
Het is geen uitzondering meer dat coronaprotesten ontaarden in rellen. Ernstige rellen zelfs, zoals kort geleden in Rotterdam. De Volkskrant keek mee hoe de politie zich vorige week vrijdag van tevoren al inspande om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. ?We moeten de gasten die willen rellen, zo snel mogelijk weren, de angel eruit trekken.?


Grapperhaus: rellen weerzinwekkend, snelrecht voor daders
21 November, 00:06 NOS nieuws

De verdachten van de rellen in Rotterdam zullen via snelrecht worden aangepakt, heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten. Hij noemt de rellen en het extreme geweld van gisteravond in het centrum van Rotterdam "weerzinwekkend om te zien".

In een verklaring spreekt hij diep respect uit "voor alle agenten en ME'ers, maar ook alle brandweermensen en andere hulpverleners die gisteren keihard hebben gewerkt om de rust in de stad terug te brengen."

Gisteravond werd de politie bekogeld met stenen en vuurwerk, ook werden scooters en auto's in brand gestoken:

"Demonstreren is een groot recht in onze samenleving, maar wat we gisteravond hebben gezien is simpelweg misdadig gedrag. Het heeft niets met demonstreren te maken", laat Grapperhaus weten.

Vanmiddag bezocht hij een kazerne van de Rotterdamse brandweer, waar hij sprak met brandweermensen over de gebeurtenissen van gisteravond. "De brandweermensen zeggen dat ze dit in de soms 35 jaar dat ze hier werken nog nooit hebben meegemaakt", zei Grapperhaus.

Als voorbeeld noemde hij dat de brandweer zich vanwege het geweld moest terugtrekken bij een brand die naar een woongebouw dreigde over te slaan waar nog mensen waren. "Dat is maar net goed gegaan."

Volgens hem waren het georganiseerde groepen, ook van buiten de stad, die de ravage aanrichtten. Hij noemde het criminele samenwerkingsverbanden, die er alleen maar op uit waren politie- en brandweermensen aan te vallen. "Het staat los van de demonstratie."

Er zijn gisteravond al relschoppers aangehouden, en volgens de minister zullen dat er komende tijd meer worden. "We zullen elke cent schade op ze verhalen. Dat zal ze leren. Als het nodig is slepen we gewoon hun auto voor de deur weg."

'Krokodillentranen'

Politievakbond ACP noemt de rellen volledig onaanvaardbaar, maar uit ook kritiek op Den Haag. De vakbond vergelijkt alle geschokte reacties van politici met krokodillentranen. "Als er meer politiecapaciteit was geweest, hadden we de problemen het hoofd kunnen bieden." De politiek heeft de alarmsignalen hierover genegeerd, stelt ACP.
Politie: twee gewonden door kogels, 51 arrestaties na rellen Rotterdam
21 November, 00:06 NOS nieuws

Bij de rellen afgelopen avond en nacht in het centrum van Rotterdam zijn twee mensen gewond geraakt door een kogel. Zij liggen in het ziekenhuis, heeft de politie bekendgemaakt.

De rijksrecherche onderzoekt of het gaat om politiekogels. De politie zegt dat het bij de twee gewonden gaat om relschoppers. Gisteren zei de politie al dat agenten waarschuwingsschoten hebben gelost en dat er "op meerdere momenten" gericht is geschoten. De politie zegt verder dat berichten over een dode niet juist zijn: "Dit is NIET het geval", twittert de politie.

NH Nieuws schrijft dat Marco Buis gisteren gewond is geraakt en dat bekenden van Buis zeggen dat hij door een gericht schot van de politie gewond is geraakt. Buis komt uit IJmuiden en maakt beelden voor het online-protestkanaal Onrechttv. Hij loopt vaak mee met demonstraties tegen het coronabeleid. "Ik was gisteren bijna dood", zegt Buis zelf op een filmpje dat vandaag circuleert op sociale media. Volgens hem werd hij vlak bij zijn aorta geraakt. De Rotterdamse politie kan het verhaal van Buis "uit privacyoverwegingen" bevestigen noch ontkennen.

Bij de ongeregeldheden gisteravond raakten ook agenten gewond. Een van hen moest naar het ziekenhuis met een verwonding aan een been, een andere agent is behandeld door ambulancepersoneel.

Minderjarigen

"Talloze politiemedewerkers liepen bij de belaging met stenen en vuurwerk lichte verwondingen en gehoorschade op", laat de politie weten. Eerder meldde de politie dat ook een journalist gewond was geraakt nadat hij door relschoppers was belaagd.

Tot nu toe zijn 51 mensen aangehouden. Ongeveer de helft van hen was nog net minderjarig, zegt de politie. De relschoppers kwamen uit verschillende delen van het land.

Gisteravond werd de politie bekogeld met stenen en vuurwerk, ook werden scooters en auto's in brand gestoken:

In Rotterdam liep het gisteravond uit de hand bij een onaangekondigd protest tegen het coronabeleid. Enkele honderden relschoppers staken onder meer zwaar vuurwerk af en gooiden met voorwerpen richting agenten. Ook werden meerdere politiewagens in brand gestoken.

Politiewetenschapper Jaap Timmer zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat de politie zeer zelden gericht het vuur opent bij rellen. "Ongeveer eens in de tien of vijftien jaar", zei hij. De laatste keer dat de politie op mensen heeft geschoten bij rellen was volgens hem bij Hoek van Holland in 2009. Bij die zogenoemde strandrellen viel een dode door politiekogels.
Drie mensen liepen schotwonden op bij rellen Rotterdam
21 November, 00:04 NOS nieuws

Bij de rellen van gisteravond in Rotterdam zijn niet twee maar drie mensen gewond geraakt door een kogel. Dat meldt de politie vanavond. Zij liggen alle drie in het ziekenhuis. Of sprake is van levensbedreigende verwondingen kon een woordvoerder niet zeggen.

Eerder werd vier gewonden gemeld door kogels, maar dat bleek een misverstand.

Rond de rellen zijn volgens de politie 51 relschoppers opgepakt. Een deel van deze groep is inmiddels op vrije voeten.

Op de vraag of de drie allen zijn geraakt door politiekogels antwoordde de woordvoerder dat er "geen signalen zijn dat er vanuit de menigte is geschoten". Ze kon ook niet bevestigen dat de gewonden vielen door politiekogels. De rijksrecherche doet onderzoek naar de zaak.

Een agent belandde in het ziekenhuis met een gebroken bovenbeen. Tientallen politiemedewerkers liepen lichte verwondingen en gehoorschade op door vuurwerk en stenen die naar hen werden gegooid.

De rellen braken gisteravond uit na een coronademonstratie in het centrum van Rotterdam. De relschoppers kwamen volgens de politie uit verschillende delen van het land.
Ecuador wil duizenden gevangenen vrijlaten om rellen tegen te gaan
2 Oktober, 00:03 NOS nieuws

De autoriteiten in Ecuador zijn van plan duizenden gevangenen vrij te laten om de druk op de overbevolkte gevangenissen wat te verlichten. Het voornemen volgt op de gevangenisrellen van eerder deze week in Guayaquil, waarbij 118 gevangen om het leven kwamen.

De topman van het Ecuadoraanse gevangeniswezen zegt dat vooral ouderen, vrouwen en gevangenen met beperkingen of die terminaal zijn kunnen rekenen op clementie. In de gevangenissen van het Zuid-Amerikaanse land zitten nu zo'n 39.000 mensen.

Strijd tussen groeperingen

Volgens de gevangenistopman zijn de rellen veroorzaakt door rivaliserende bendeleden. Zij gingen elkaar te lijf met vuurwapens, messen en explosieven. De autoriteiten hebben 3600 agenten en militairen naar verschillende gevangenissen in het land gestuurd om de orde te handhaven.

Van 41 slachtoffers van de rellen van afgelopen week is de identiteit inmiddels vastgesteld, 21 lichamen zijn aan familieleden overgedragen. Zeker zes slachtoffers blijken te zijn onthoofd.

Gevangenisrellen in Ecuador komen vaker voor. In februari vielen daarbij 79 doden, in juli kwamen 22 gevangenen om het leven.
Zuid-Afrika verdubbelt inzet legermacht in strijd tegen rellen, vaccinaties deels opgeschort
15 Juli, 00:01 HLN.BE
Het Zuid-Afrikaanse leger heeft inmiddels 5.000 militairen ingezet tegen de rellen in het land. Dat is een verdubbeling van het maandag ingezette aantal. Volgens lokale media wil de minister van Defensie de troepenmacht nog vervijfvoudigen. Veiligheidstroepen hebben inmiddels ruim 1.750 mensen aangehouden in verband met de onlusten. De Zuid-Afrikaanse regering heeft in een deel van het land de vaccinaties tegen het coronavirus opgeschort wegens het geweld dat al aan 72 mensen het leven heeft gekost.


Nog twee aanhoudingen voor rellen Den Bosch
2 Februari, 16:00 HLN.BE
De politie heeft opnieuw twee verdachten van de rellen in Den Bosch aangehouden. Het gaat om twee mannen van 18 en 21 jaar uit Den Bosch. Ze worden verdacht van diefstal en openlijk geweld.


Opruiers Nederlandse rellen loven beloning uit voor wie agenten geweld aandoet
2 Februari, 09:42 HLN.BE
Twee verdachten die na de Nederlandse avondklokrellen zijn opgepakt voor opruiing hebben los van elkaar foto's van twee politiemensen op berichtendienst Telegram gezet. In de bijhorende tekst deden ze de oproep hen geweld aan te doen. Beide verdachten loofden daarbij beloningen uit.


Aanzetten tot rellen blijft niet ongestraft: ?Wie oproept tot geweld en vernielingen kan vervolgd worden?
1 Februari, 15:24 HLN.BE
Er gaan nieuwe berichten op sociale media rond om te rellen in Kortrijk en Menen. Oproerkraaiers worden niet ongemoeid gelaten. ?Spreek die jongeren of hun ouders rechtstreeks aan. En wie oproept tot geweld, kan vervolgd worden?, zegt West-Vlaams procureur des Konings Filiep Jodts.


Jeugd wil rellen in Nederlandse Leiden en spreekt af voor ?koffie 2.0'. Politie onderschept berichten en wacht hen op met koffie en thee
31 Januari, 11:54 HLN.BE
Om eventuele rellen rond de avondklok en andere coronamaatregelen in de kiem te smoren, heeft de politie van de Nederlandse stad Leiden vrijdagavond voor een aparte aanpak gekozen. En dat hadden de jongeren duidelijk niet verwacht.


Acht minderjarigen bestuurlijk aangehouden bij controles tegen rellen in Antwerpen

De Antwerpse politie heeft zaterdag de hele dag preventieve controleacties gedaan na oproepen tot rellen op sociale media. Daarbij zijn in totaal acht mensen bestuurlijk aangehouden. Ze zijn allemaal minderjarig. De politie nam ook een mes, twee koperen buizen en wat vuurwerk in beslag.
Turnhout bereidt zich voor op rellen

?Zijn de rellen al begonnen?? Een enorme knal schudde zaterdagochtend de Patersstraat in Turnhout wakker. Een auto had er zich met hoge snelheid in een gevel geboord. Maar zaterdagmiddag was er opvallend weinig volk in de stad. De handelaars bereiden zich voor op wat misschien niet komt.
Aanwezigheid van politiemacht mist effect niet, rellen blijven uit in Kortrijk en Menen
30 Januari, 08:15 HLN.BE
De op sociale media aangekondigde coronaopstand bleef vrijdagavond gelukkig uit in Kortrijk en Menen. De aanwezigheid van een politiemacht miste zijn effect niet. ?Alles bleef rustig, er waren geen arrestaties?, zegt Thomas Detavernier, woordvoerder van de politiezone Vlas.


Na chaos in Nederland: ook Vlaamse steden bereiden zich voor op rellen
29 Januari, 20:54 HLN.BE
De rellen in Nederland houden ons nu al een kleine week in de ban. Vol verbijstering zagen we hoe herrieschoppers er in verschillende steden winkels leegplunderden en ramen aan diggelen sloegen. Elk bushokje moest eraan geloven, geen zitbank bleef onbeschadigd. Na zoveel chaos bij onze noorderburen rijst de vraag bij ons: mogen wij ons ook aan zoveel geweld verwachten? Heel wat Vlaamse steden beslisten alvast hun voorzorgen te nemen.


Klopt de beschuldiging dat agenten in burger zelf rellen uitlokken?
29 Januari, 19:44 Volkskrant
Op sociale media wordt gejaagd op Romeo?s, politiemensen in burger die tijdens rellen arrestaties verrichten. Wie zijn zij? En klopt de beschuldiging dat ze zelf rellen uitlokken?


Vier weken cel voor plunderen winkel tijdens rellen in Rotterdam
29 Januari, 16:12 NOS nieuws

De rechtbank heeft een 25-jarige man uit Zwijndrecht veroordeeld tot vier weken cel voor het plunderen van een winkel in Rotterdam.

De man is de eerste die in Rotterdam is veroordeeld in een snelrechtzitting. Hij stal tijdens de avondklokrellen afgelopen maandag een zakje snoep, viltstiften en een pet uit een Zeeman-winkel aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid.

Volgens de rechter betrof het geen gewone diefstal. "U droeg bij aan het geheel. Dan past ook een veel hogere straf", schrijft Rijnmond.

De man moest na de uitspraak meteen de cel in.
14- en 15-jarige uit As opgepakt voor aanzetten tot rellen in Genk
29 Januari, 15:18 HLN.BE
De lokale politie van de zone CARMA heeft donderdag twee minderjarige jongeren uit As gearresteerd omdat ze opriepen tot gewelddadig protest en beschadigingen. De twee tieners van 14 en 15 jaar namen deel aan de verspreiding van oproepen via sociale media om massaal op straat te komen en zich met geweld tegen de coronamaatregelen te verzetten.


Handelaars wapenen zich tegen mogelijke rellen: Juweliers Nys timmert vestiging dicht
29 Januari, 13:12 HLN.BE
Hoogspanning in het winkelwandelgebied in Kortrijk, waar handelaars zich voorbereiden op een mogelijke coronaopstand vrijdagavond. Zo wordt Twist By Nys, een zaak met uurwerken en juwelen op de hoek van de Lange Steenstraat en Sionstraat, momenteel dichtgetimmerd. ?Ik ga ervanuit dat er geen rellen zullen zijn, maar ik doe er toch liever alles aan om schade te voorkomen?, zegt medezaakvoerder Kristof Nys (54). Afwachten nu of het rustig blijft. Mogelijk verleggen de relschoppers zich naar Menen.


Buurtouders halen jongeren uit anonimiteit, om rellen te voorkomen
29 Januari, 12:01 NOS nieuws

Een groep van ongeveer 25 buurtvaders en jongerenwerkers loopt sinds maandag in de avond door de Haagse Schilderswijk om nieuwe rellen te voorkomen. Zondag was de wijk het toneel van brandstichting, ontploffingen en vernielingen en greep de Mobiele Eenheid in.

"We proberen met de jongeren in gesprek te gaan. Dit soort situaties mogen niet opnieuw gebeuren", zegt buurtvader Mammar el Jabli tegen Omroep West. Ook proberen ze om groepsvorming vroeg op de avond tegen te gaan, zodat jongeren elkaar niet kunnen opstoken.

De aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen, want het is rustig in de wijk. "Natuurlijk zijn er ook jongeren die zoiets hebben van: wie denk je wel niet dat je bent", zegt El Jabli. Maar volgens hem luisteren de meeste jongeren wel. "Daar investeren we dan ook al jaren in. Door te laten zien dat we niet alleen tegen hen zijn, maar ook met ze."

Ook in Slotermeer

Ook in Slotermeer in Amsterdam zijn tientallen vrijwilligers en jongerenwerkers sinds de invoering van de avondklok op de been om onrust te voorkomen. In andere buurten kwam de ME na de invoering van de avondklok in actie, maar in Slotermeer bleef het rustig.

De vrijwilligers spreken de jongeren die ze op Plein '40-'45 zien aan. "We hopen eigenlijk dat ze naar huis gaan, maar als ze uit de anonimiteit zijn gehaald en we weten wie ze zijn, dan is dat al heel wat", zei buurtmoeder Ilhame Grinate gisteravond tegen AT5.

De vrijwilligers dragen gele hesjes en hebben contact met de politie. Rond tien voor negen was gisteravond bijna iedereen vertrokken en stuurden agenten de laatste jongeren weg.
Opnieuw arrestaties voor opruiing of betrokkenheid bij rellen
29 Januari, 01:12 NOS nieuws

De politie heeft verspreid over het land 24 mensen opgepakt vanwege de rellen van de afgelopen dagen of voor opruiing. Een deel van de mensen werd herkend op beeldmateriaal van eerder deze week, anderen zijn opgepakt omdat ze op internet hadden opgeroepen te gaan rellen.

Onder meer in Tiel werden vier arrestaties verricht, meldt de politie Gelderland. Eerder op de dag werden ook al twee mensen aangehouden voor het oproepen tot rellen in Tiel. In Nijmegen werd iemand opgepakt die gecontroleerd werd vanwege de avondklok, maar niet met de controle meewerkte. Volgens de politie werd daarbij een agent mishandeld.

Op sociale media gingen oproepen rond om te demonstreren tegen de coronamaatregelen, maar volgens Omroep Gelderland was er niemand te bekennen. Ook in Tilburg werd iemand opgepakt voor opruiing.

Meer arrestaties om rellen in Eindhoven

De politie arresteerde ook drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de rellen in Eindhoven van afgelopen zondag. Een 19-jarige man uit Eindhoven wordt verdacht van het plunderen van een filiaal van Jumbo in het centraal station, een 31-jarige man uit Eindhoven is opgepakt voor openlijke geweldpleging en een 47-jarige man uit Nunspeet is aangehouden omdat hij een fiets onder een waterkanon gooide. Een van hen wordt ook verdacht van het vernielen van een auto van spoorbeheerder ProRail.

Vanwege de rellen in Eindhoven zijn inmiddels 72 mensen opgepakt. De politie zegt dat er "op korte termijn" nog meer arrestaties zullen volgen.

Het lijkt erop dat het in het hele land rustig is gebleven. Voor zover bekend is er nergens sprake geweest van ongeregeldheden. De politie in Amsterdam zegt dat het in de hoofdstad rustig is gebleven en dankt op sociale media de "vele buurtinitiatieven, vaders, moeders, jongerenwerkers, partners en bondgenoten".Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn