NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Referendum

2News.be / Trefwoorden / Referendum

Internationale Vrouwendag - De vrouw aan de haard? Ierland houdt referendum over seksistische passages in grondwet
9 Maart, 00:10 Skynet Buitenland
In Ierland zal in november een referendum gehouden worden over het verwijderen van bepaalde seksistische passages in de grondwet, die stellen dat de plaats van de Ierse vrouw aan de haard is. Dat heeft de Ierse regering woensdag aangekondigd, op Internationale Vrouwendag, melden het Franse persagentschap AFP en het persbureau Reuters. De wijzigingen moeten gendergelijkheid in de grondwet verankeren.


29 September 2022, 00:04 Volkskrant
4 Augustus 2022, 00:06 Volkskrant
Referendum in de maak over fusieplannen Boortmeerbeek
25 April 2022, 00:03 Skynet Belgie
De gemeenteraadsleden voor Open Vld en N-VA van de Vlaams-Brabantse gemeente Boortmeerbeek - die er de meerderheid vormen - hebben hun fiat voor een referendum uitgesproken. Dat blijkt zondag uit een gezamenlijk persbericht. N-VA en Open Vld koesteren naar eigen zeggen de hoop dat de gemeenteraad het voorstel maandag steunt. De oppositiepartijen hadden al eerder een volksraadpleging gevraagd.


14 April 2022, 00:07 Volkskrant
Correctief referendum stap dichterbij na steun Eerste Kamer
26 Januari 2021, 14:00 NOS nieuws

Een bindend correctief referendum is een stapje dichterbij gekomen. Dat betekent dat burgers in de toekomst mogelijk de gelegenheid krijgen om wetten tegen te houden die al door beide Kamers zijn aangenomen. De Eerste Kamer heeft een initiatiefwet daartoe van de SP met een kleine meerderheid aangenomen. 39 senatoren stemden voor en 36 tegen.

Daarmee is het referendum nog geen feit: omdat het om een verandering van de Grondwet gaat, moeten later beide Kamers er nog eens over stemmen en dan moet er een tweederde meerderheid zijn.

Uitkomstdrempel

Het voorstel van SP'er Van Raak komt erop neer dat de bevolking de gelegenheid krijgt een referendum af te dwingen als daarvoor voldoende handtekeningen zijn opgehaald. Na een amendement in de Tweede Kamer kwam ook een 'uitkomstdrempel' in het voorstel te staan: dat betekent dat een substantieel deel van de bevolking tegen moet zijn.

Niet alleen moet de meerderheid van de stemmers de betrokken wet afwijzen, maar dat aantal moet tenminste zo groot zijn als de meerderheid van de uitgebrachte stemmen bij de meest recente Kamerverkiezingen.

D66 en ChristenUnie voor, VVD en CDA tegen

De discussie in de senaat spitste zich toe op die uitkomstdrempel. Een aantal Eerste Kamerleden vindt die drempel zo hoog, dat er in de praktijk niets van het referendumvoorstel terecht zal komen. Onder meer de PvdA en het grootste deel van GroenLinks stemden om die reden tegen. De regeringspartijen VVD en CDA en de SGP zagen al helemaal niets in de wet.

Maar er was dus toch een meerderheid: D66, ChristenUnie, PVV, SP, 50Plus, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, de groepen-Otten en Van Pareren (allebei afsplitsingen van Forum), OSF en GroenLinks-senator Karimi steunden de wet van Van Raak.

Het is de vierde keer dat een poging wordt gedaan een correctief referendum in te voeren. Geen van de vorige drie haalde de eindstreep.
Formatie Italië klapt: waarschijnlijk nieuwe verkiezingen op komst
28 Mei 2018, 10:30 Volkskrant
Giuseppe Conte, de advocaat die tot zondagavond slechts enkele stappen verwijderd leek van het premierschap van Italië, heeft zijn formatieopdracht teruggegeven aan de president. Daarmee komt er geen regering van de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreem-rechtse Lega.


Referendum over abortuswetgeving in Ierland: ?Ja?-kamp zegeviert met 66 procent
26 Mei 2018, 17:48 Gazet v. Antwerpen

66,4 procent van de Ieren heeft ?ja? gestemd in het referendum dat vrijdag is gehouden omtrent een versoepeling van de abortuswetgeving.
Ierse premier noemt abortus-referendum 'hoogtepunt van stille revolutie'
26 Mei 2018, 12:30 NOS nieuws

De Ierse premier Leo Varadkar noemt de uitkomst van het abortus-referendum van gisteren het "hoogtepunt van een stille revolutie". De minister van kinderen en jeugdzaken Katherine Zappone zegt dat versoepelde wetgeving voor het eind van het jaar kan zijn goedgekeurd door het parlement en van kracht kan zijn.

Gisteravond bleek uit exitpolls dat een meerderheid van de Ierse kiezers voorstander is van een soepeler abortuswet.

Tegenstanders van Save the 8th group spreken van een tragedie van historische proporties. De naam van de groep verwijst naar het achtste amendement van de Ierse grondwet, waarin staat dat abortus alleen is toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is.

De officiële uitslag moet nog volgen, maar als blijkt dat een grote meerderheid inderdaad vóór heeft gestemd, betekent dat dat Ierse vrouwen tot 12 weken in de zwangerschap altijd een abortus kunnen krijgen.

Ze hoeven er dan niet meer de grens voor over, zoals nu vaak gebeurt.
Nog lang niet genoeg handtekeningen voor referendum donorwet
26 Mei 2018, 11:18 NOS nieuws

De initiatiefnemers voor een referendum over de donorwet hebben tot nu toe 100.000 digitale handtekeningen opgehaald.

Om een referendum af te dwingen, zijn er 300.000 handtekeningen nodig, en de actievoerders hebben daar nog drie weken de tijd voor. Zelf spreken ze van een moeilijke opgave. "Als de trend zo doorzet, wordt het aantal niet gehaald", zeggen de initiatiefnemers. "Er is eigenlijk een Lubach-factor nodig."

Adverteren en werven

Ze verwijzen daarmee naar het satirische tv-programma Zondag Met Lubach, dat in de handtekeningenperiode voor het referendum over de inlichtingenwet uitgebreid mensen opriep om een handtekening te zetten. De drempel werd mede daardoor gehaald.

Om een soortgelijk effect te bereiken, willen de initiatiefnemers online en in een aantal kranten advertenties plaatsen. "Het doel is uitdrukkelijk om op een neutrale wijze mensen bewust te maken van het referendum." Ook blijft GeenStijl vrijwilligers inzetten op straat.

Op de websites donorwetreferendum.nl en hartvoordemocratie.nl kunnen mensen digitaal tekenen en hun gegevens achterlaten.
'Ierland schrijft geschiedenis vandaag'
26 Mei 2018, 05:18 De Tijd
07:13 Bij een referendum over de afschaffing van abortus in het erg katholieke Ierland lijkt het jakamp aan het langste eind te trekken.


Referendum Ierland - Ruime overwinning voor jakamp (exitpoll)
25 Mei 2018, 22:50 Skynet
Bij het abortusreferendum in het erg katholieke Ierland lijkt het jakamp aan het langste eind te trekken. Uit een exitpoll bij ruim 4.500 stemmers, uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Ipsos MRBI in opdracht van de krant Irish Times, blijkt dat 68 procent voor de afschaffing van het strikte verbod op abortus heeft gestemd.


Ruim 66 procent van de Ieren stemde voor versoepelen abortus
26 Mei 2018, 18:42 NOS nieuws

Van de Ieren die gisteren hun stem uitbrachten in een referendum heeft 66,4 procent voor het versoepelen van de abortuswetgeving gestemd. 33,6 procent stemde tegen. Uit een exitpoll bleek gisteravond al dat een verrassend grote meerderheid voor meer liberalisering was.

Nu is in Ierland abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Bij onder meer verkrachting of incest is het beëindigen van de zwangerschap verboden. De Ierse wetgeving is daarmee een van de strengste in de Europese Unie.

Ruim drie miljoen Ieren konden in een volksraadpleging stemmen over legalisering van zwangerschapsbeëindiging. De opkomst was hoog, ruim 64 procent bracht zijn stem uit. Vrouwen kunnen straks tot twaalf weken in de zwangerschap een abortus krijgen.

Revolutie of tragedie

De Ierse premier Leo Varadkar noemde de uitkomst van het referendum "het hoogtepunt van een stille revolutie". Tegenstanders in het overwegend rooms-katholieke Ierland spraken juist van een "historische tragedie".

Volgens minister Katherine Zappone van Kinder- en Jeugdzaken kan de versoepelde wet nog dit jaar van kracht worden.
Liefde voor het leven of haat tegen vrouwen? Abortus-referendum splijt Ierland
24 Mei 2018, 19:42 Volkskrant
De Ieren mogen zich vrijdag uitspreken over een ruimere abortuswet. Een gruwel voor de pro-life-beweging, maar hard nodig volgens artsen en feministen. De katholieke kerk houdt zich dit keer opvallend stil in de ?moeder aller debatten?.


Coalitie dwarsboomt referendum over donorwet niet
15 Mei 2018, 13:00 NOS nieuws

De kans dat er een referendum komt over de donorwet neemt toe. De regeringspartijen hebben afgesproken dat ze geen 'wedstrijd' willen houden met de voorstanders van een referendum over die wet.

Het zag ernaar uit dat het heel spannend zou worden of het raadgevend referendum zou zijn afgeschaft voordat de termijn is afgelopen waarbinnen mensen hun handtekening kunnen zetten om een volksraadpleging over de donorwet af te dwingen. De coalitie is het er nu over eens geworden dat de stemming in de Eerste Kamer pas na 14 juni zal zijn. 14 juni is de uiterste datum om handtekeningen in te zamelen.

300.000 handtekeningen

Om een referendum af te dwingen, zijn 300.000 handtekeningen nodig. Dit weekend meldde initiatiefnemer Bart Nijman dat er tot dan toe ruim 60.000 mensen hadden getekend.

Het kabinet wil af van het raadgevend referendum. De Tweede Kamer ging in februari met een kleine meerderheid akkoord met afschaffing. Het lijkt erop dat ook de senaat instemt, maar dat zal een eventueel referendum over de donorwet dus niet in de wielen rijden. Kern van de donorwet is dat mensen als orgaandonor worden geregistreerd, tenzij ze laten weten dat ze dat niet willen.
Referendum Burundi - Ondanks politieke crisis, zware repressie en humanitaire problemen gaat referendum door
15 Mei 2018, 03:42 Skynet
De Burundezen stemmen donderdag in een referendum over de grondwetswijziging die het regime van president Pierre Nkurunziza wil invoeren, ondanks de nu al drie jaar durende politieke crisis en de zware mensenrechtenschendingen en humanitaire problemen die daarmee gepaard gaan. Toch wordt verwacht dat een grote meerderheid "ja" zal stemmen. De huidige grondwet, gebaseerd op het moeizaam bereikte vredesakkoord van Arusha uit 2000, zal dus worden aangepast. Het ziet ernaar uit dat Nkurunziza daardoor tot 2034 aan de macht kan blijven.


Afschaffing raadgevend referendum: trappen senatoren op de rem?
14 Mei 2018, 18:24 Volkskrant
Voorstanders van het raadgevend referendum hebben hun ogen dinsdagmiddag gericht op de Eerste Kamer. Dan behandelt de senaat de afschaffing van het raadgevend referendum. De senatoren zijn kritisch, maar kunnen zij de afschaffing van het referendum alsnog tegenhouden? Intussen ontvouwt zich een race tussen het allerlaatste referendum over de donorwet en de afschaffing van het referendum.


Initiatief voor definitief verzoek referendum donorwet loopt mogelijk gevaar door intrekkingswet
3 Mei 2018, 18:18 Volkskrant
Meer dan 41 duizend handtekeningen haalden de initiatiefnemers van het raadgevend referendum over de donorwet tot nu toe op. Dat zijn er ruim 30 duizend meer dan nodig waren voor het 'inleidend verzoek'. Vanaf vrijdag staat de teller weer op nul. Dan gaat de termijn van zes weken in voor 300 duizend nieuwe handtekeningen die nodig zijn voor het definitieve verzoek. Die moeten binnen zijn voor 14 j


Initiatiefnemers referendum donorwet kunnen verder
3 Mei 2018, 09:54 NOS nieuws

Voorstanders van een referendum over de donorwet kunnen doorgaan met hun voorbereidingen. Om een procedure voor een raadgevend referendum in gang te zetten, waren minimaal 10.000 ondertekenaars nodig en de Kiesraad heeft bekendgemaakt dat dat aantal ruim is gehaald: er zijn 41.887 geldige handtekeningen geteld.

Initiatiefnemer GeenStijl begon de eerste week van april met het verzamelen van handtekeningen. GeenStijl-redacteur Bart Nijman zei toen na een paar dagen al dat de drempel van 10.000 was gehaald. Volgens hem is de donorwet een schoolvoorbeeld voor een onderwerp waarover een volksraadpleging kan worden gehouden.

Nog eens 300.000 handtekeningen

Kern van de donorwet is dat mensen als orgaandonor worden geregistreerd, tenzij ze laten weten dat ze dat niet willen.

Om echt een referendum af te dwingen, hebben de initiatiefnemers nog eens 300.000 handtekeningen nodig. Ze hebben tot en met 14 juni om die in te zamelen. Ook als die grens binnen de termijn wordt gehaald, is het nog niet zeker dat het referendum er echt komt. Het kabinet is bezig het raadgevend referendum af te schaffen. Het wetsvoorstel ligt op dit moment bij de Eerste Kamer.
Nederlands kabinet publiceert wijzigingen die het in Wiv aanbracht na referendum
26 April 2018, 14:12 Tweakers
Het Nederlandse kabinet heeft de beleidsregels gepubliceerd die de Wiv 2017 wijzigen. De wijzigingen zijn de reactie van het kabinet op de uitslag van het referendum over de 'sleepwet' van 21 maart, waarbij een meerderheid van de bevolking tegen de wet stemde.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn