NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Rechter

2News.be / Trefwoorden / Rechter

Zuid-Afrikaanse rechter geeft Shell vrijbrief om naar olie te zoeken in walvisgebied
Vandaag, 00:07 Volkskrant
Shell mag ondanks bezwaren van milieugroepen seismisch onderzoek gaan doen voor de oostkust van Zuid-Afrika. Dat heeft een Zuid-Afrikaanse rechter vrijdag bepaald. In het bij walvissen populaire gebied worden aanzienlijke oliereserves vermoed.


Overheid mag van rechter doorgaan met scannen van autokentekens
Donderdag, 00:07 NU.NL - Tech
De Nederlandse overheid mag voorlopig kentekens van auto's blijven scannen om te zien of de eigenaar nog openstaande boetes heeft of wordt gezocht door justitie. Dat oordeelde een rechter in Den Haag woensdag. Belangenorganisatie Privacy First had een kort geding aangespannen met als doel de opsporingsmethode te laten verbieden.


Rechter pleit twee mannen vrij voor moord op burgerrechtenactivist Malcolm X
19 November, 00:00 HLN.BE
Een rechter in New York heeft twee Afro-Amerikanen vrijgepleit die meer dan 50 jaar geleden veroordeeld werden voor de moord op Malcolm X, de bekende activist die in de jaren 60 opkwam voor de burgerrechten van Afro-Amerikanen. Hij werd op 21 februari 1965 doodgeschoten tijdens een speech in New York. Er werden toen drie personen opgepakt, Muhammad Aziz, Khalil Islam en Mujahid Abdul Halim. De drie werden in maart 1966 veroordeeld voor moord.


Filmmakers en -distributeurs naar rechter als bioscopen weer worden gesloten
18 November, 00:10 NU.NL - Film
Een aantal grote filmdistributeurs en -producenten neemt meteen juridische stappen als het demissionaire kabinet vrijdag aankondigt dat de bioscopen weer minimaal twee weken volledig dicht moeten. Het gaat om onder meer de makers van De Grote Sinterklaasfilm die dit najaar in de bioscopen draait. Ook distributeurs Just Entertainment en WW Entertainment en producenten Messercola Drama en Onder Andere Producties sluiten zich aan bij het initiatief.


Rechter geeft T-Mobile ongelijk: KPN mag het kopernetwerk afkappen
14 November, 00:06 Techzine
Een rechter besluit dat KPN het recht heeft om haar kopernetwerk begin 2023 buiten werking te stellen. T-Mobile startte eerder dit jaar een juridische procedure om een verlenging van het plan af te dwingen. Dat is niet gelukt. T-Mobile gebruikt KPN’s glasvezel- en kopernetwerk om internetdiensten aan klanten te verlenen. In 2020 maakte KPN bekend […]


Mountainbiker naar de rechter na ongeluk op spoorwegovergang Hilversum
14 November, 00:04 NOS nieuws

Een 32-jarige mountainbiker die vorig jaar zwaargewond raakte op een spoorwegovergang, stapt naar de rechter om antwoord te krijgen op de vraag wie verantwoordelijk is voor zijn botsing met een trein: spoorbeheerder ProRail of het Goois Natuurreservaat. Het ongeluk gebeurde vorig jaar december op een onbewaakte spoorwegovergang bij Hilversum.

De fietser, die anoniem wil blijven, zegt dat hij tijdens zijn tocht door de bossen werd afgeleid door een monumentje langs de kant van de weg. De foto, de kaarsjes en de bloemen trokken zijn aandacht, schrijft NH Nieuws.

"Op het moment dat de man nog even nakeek naar het monument en vervolgens weer voor zich keek, hoorde hij een harde toeter en werd hij op datzelfde moment gegrepen door een langsrazende trein", aldus zijn advocaat Tim Warnsinck. "Hij vloog daarbij meters door de lucht en kwam op een zeer ongelukkige wijze langs het spoor terecht."

In het verzoekschrift dat de letselschadeadvocaat bij de rechtbank heeft ingediend vraagt hij de rechter om uitspraak te doen wie er verantwoordelijk is voor het ongeval. Hij verwijt ProRail en het Goois Natuurreservaat als respectievelijk beheerder van de overweg en grondeigenaar dat zij onvoldoende hebben gewaarschuwd voor de "bijzondere gevaarlijke situatie" bij de overweg.

Kelderluikcriterium

Op de route naar de onbewaakte overgang worden fietsers niet vooraf gewaarschuwd voor de naderende spoorwegkruising, aldus de advocaat. Het eerste waarschuwingsbord staat pal tegen de overgang aan. De raadsman verwijst naar het zogenoemde kelderluikcriterium: ieder mens moet opletten, maar soms zijn situaties zo gevaarlijk dat daar op tijd voor gewaarschuwd moet worden.

ProRail laat in een reactie weten verbaasd te zijn over het verzoekschrift en wil geen inhoudelijk commentaar geven: "Overwegen moeten voldoen aan een aantal wettelijke eisen die in de verkeerswet staan. Denk bijvoorbeeld aan waarschuwingsborden, een schrikhek en een andreaskruis. We zorgen er daarnaast voor dat de zichtlijnen op orde zijn zodat verkeersdeelnemers goed kunnen uitkijken of er een trein aan komt", aldus de woordvoerder.

Vanuit het Goois Natuurreservaat is niet gereageerd op de aanklacht.

Plan om te ondertunnelen

De bewuste spoorwegovergang heeft geen geluidssignalen of knipperlichten. Zes jaar geleden overleed de toen 16-jarige Dascha Graafsma op dezelfde overweg nadat ze door een trein was gegrepen. Het monument waardoor de mountainbiker werd afgeleid, staat er ter haar nagedachtenis.

In 2018 vond ook een dodelijk ongeval plaats op dezelfde plek. Eind oktober presenteerde de gemeente Hilversum een plan om de overgang te ondertunnelen.
Japanse terdoodveroordeelden stappen naar de rechter om onduidelijkheid executies
6 November, 00:05 Volkskrant
Twee terdoodveroordeelden in Japan klagen de staat aan, omdat het land executies pas enkele uren van tevoren aankondigt. Veroordeelden wachten daardoor jaren in angst, elke dag onzeker of vandaag hun laatste dag is. Volgens de advocaat van de twee is dat inhumaan en ongrondwettelijk.


Misbruikzaak prins Andrew komt eind 2022 voor rechter
4 November, 00:02 HLN.BE
De misbruikzaak die loopt tegen de Britse prins Andrew (61) wordt eind volgend jaar inhoudelijk behandeld. Het proces vindt waarschijnlijk plaats tussen september en december 2022, meldde de rechtbank in New York dinsdag.


Gedupeerde toeslagenaffaire krijgt via rechter extra voorschot toegewezen
30 Oktober, 00:08 Volkskrant
Een gedupeerde ouder in de toeslagenaffaire die met uithuiszetting werd bedreigd omdat ze de huur niet meer kon betalen, heeft met succes de rechter ingeschakeld. Die heeft de Belastingdienst opdracht gegeven de alleenstaande ouder onmiddellijk een extra voorschot te betalen.


Europees Parlement wil Commissie bij de rechter dwingen om Polen aan te pakken
30 Oktober, 00:05 NOS nieuws

Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie voor het Europees Hof van Justitie gedaagd. Het parlement wil dat de commissie de middelen die ze heeft ook echt gaat gebruiken om Polen te dwingen de rechtsstaat te respecteren.

Het gaat het parlement om het zogenoemde 'rechtsstaatmechanisme'. Dat is de mogelijkheid om betaling van Europees geld aan een lidstaat op te schorten als daar de rechtsstaat bedreigd wordt.

Grote zorgen leven er in het parlement over Polen, dat de omstreden tuchtkamer van het Constitutioneel Hof nog steeds niet heeft opgeheven, zoals Brussel verlangt. Ook bestaan er bij het parlement grote zorgen over een vonnis van dat Poolse Hof waarin het Pools recht boven het Europees recht wordt geplaatst. Dat is in strijd met de voorwaarden waaronder een land lid kan zijn van de Europese Unie.

Geen woorden maar daden

"We verwachten van de Europese Commissie dat ze consequent zijn en doen wat commissievoorzitter Von der Leyen in ons parlement hierover heeft gezegd", zegt de voorzitter van het Europees Parlement. "Woorden moeten worden omgezet in daden".

Tijdens een debat in het parlement klonken er van de zijde van de Europese Commissie harde woorden aan het adres van Polen. De commissie en Polen zijn in een bittere strijd verwikkeld.

In die strijd heeft Polen, samen met Hongarije, aan het Europees Hof van Justitie gevraagd om te toetsen of het 'rechtsstaatmechanisme' juridisch wel houdbaar is. Een vonnis in die zaak wordt rond de jaarwisseling verwacht. De commissie wil die uitspraak afwachten voordat ze het mechanisme gaat toepassen.

Niet ontvankelijk

Maar het parlement wil daar niet op wachten en eist dat de commissie het mechanisme nu al gaat toepassen. De juridische dienst van het parlement waarschuwde eerder al dat ook het Europees Hof kan bepalen dat het eerst iets moet vinden van de rechtsgeldigheid van het mechanisme, voordat het een eis tot inzet ervan kan behandelen. In dat geval zou het Hof kunnen oordelen dat het parlement niet ontvankelijk is, en komt er dus geen rechtszaak.

Lastig parket

De gang naar de rechter brengt de commissie in elk geval in een lastig parket. In het zoeken naar een oplossing voor het conflict met Polen pleit het parlement voor harde actie, terwijl de regeringsleiders van de lidstaten vorige week nog opriepen tot voorzichtigheid. Onder aanvoering van Duitsland was er de oproep om vooral met Polen in gesprek te blijven.

De gemoederen lopen intussen nog steeds op. Polen heeft de Belgische ambassadeur in Warschau vandaag op het matje geroepen nadat de Belgische premier De Croo Polen deze week had aangesproken op het aantasten van de rechtsstaat.
Ex-minister Salvini voor de rechter vanwege vrijheidsberoving vluchtelingen
23 Oktober, 00:07 Volkskrant
In Palermo verschijnt de rechts-nationalistische politicus Matteo Salvini zaterdag voor de rechter, omdat hij als minister een schip vol op zee geredde vluchtelingen toegang weigerde tot de haven.


Capitool bestormd - Trump naar rechter tegen overdracht van documenten aan parlementaire commissie
19 Oktober, 00:02 Skynet
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is naar de rechter gestapt om de overdracht van documenten tegen te houden aan de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari onderzoekt. Dat melden Amerikaanse media.


Apple vraagt rechter om uitstel van nieuw App Store-beleid
13 Oktober, 00:08 NU.NL - Tech
Apple heeft de rechter die de zaak tegen Epic Games overziet vrijdag gevraagd om uitstel van het doorvoeren van het nieuwe App Store-beleid. Het bedrijf moet vanaf 9 december appontwikkelaars toestaan hun eigen betaalsystemen te gebruiken.


Grootste windpark van Noorwegen moet sluiten van rechter
13 Oktober, 00:03 NU.NL - Economie
De twee Noorse windparken Storheia en Roan moeten sluiten omdat ze de rechten van de inheemse bevolking schenden, zo heeft het Noorse hooggerechtshof maandag besloten. Storheia is met een capaciteit van 288 megawatt het grootste windpark van Noorwegen en is onderdeel van het grootste Europese windparkproject op land.


Rechter geeft Unmute Us ongelijk, overheid mag aantal bezoekers beperken
6 Oktober, 00:09 NU.NL - Muziek
De rechter heeft de evenementensector ongelijk gegeven in het kort geding dat tegen de Staat was aangespannen vanwege de nieuwste coronamaatregelen.


Reisorganisaties stappen naar rechter om reisadviezen van de overheid
6 Oktober, 00:06 NU.NL - Economie
Tientallen reisorganisaties spannen een rechtszaak aan tegen de Staat, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen onjuiste reisadviezen geeft. Ze hekelen het feit dat het ministerie bij het bepalen van reisadviezen geen onderscheid maakt tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Voor deze laatste groep zijn de risico's kleiner, stellen de 72 bedrijven.


Is de coronapas discriminatie? Ja, maar dat mag soms, oordeelt de rechter
2 Oktober, 00:07 Volkskrant
Na hun weigering om klanten om een QR-code te vragen, veranderde het Utrechtse restaurant Waku Waku in voorvechter van het verzet tegen de coronapas. Overdonderd door de aandacht melden ze zich donderdagochtend bij de rechtbank om de sluiting van hun restaurant aan te vechten. Tevergeefs.


Rechter verwijdert vader als toezichthouder van Britney Spears
30 September, 00:00 HLN.BE
Een rechter in Los Angeles heeft het verzoek van Britney Spears om haar vader per direct uit zijn functie als toezichthouder te zetten gehonoreerd. Daarmee maakte de rechtbank een einde van het curatorschap van de zangeres, die na een mentale inzinking sinds 2008 onder curatele stond van haar vader Jamie Spears. Dat melden verschillende Amerikaanse media.


T-Mobile wil dat KPN wacht met uitzetten van koperlijnen en stapt naar rechter
29 September, 00:09 NU.NL - Tech
T-Mobile stapt naar de rechter om ervoor te zorgen dat KPN het uitschakelen van koperlijnen en overzetten van klanten naar glasvezel uitstelt. De provider zegt onvoldoende tijd te hebben om zijn klanten over te zetten en vindt dat KPN dit eerder had moeten aankondigen. KPN is het daar niet mee eens en benadrukt de stap op tijd te hebben gemeld, laat het bedrijf weten na berichtgeving door Telecompaper.


UEFA wil rechter wraken en zet strijd tegen Super League-clubs voort
29 September, 00:06 NU.NL - Sport
De UEFA zet de strijd tegen de rebellerende clubs die een nieuwe Super League wilden beginnen voort. De Europese voetbalbond wil de Spaanse rechter in het proces wraken, is in beroep gegaan tegen de uitspraak en stapt naar het Europese Hof van Justitie. Dat meldt de UEFA dinsdag.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn