NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Rebellen

2News.be / Trefwoorden / Rebellen

Regering VS: Houthi-rebellen geen terroristische organisatie meer
6 Februari, 04:02 NOS nieuws

De regering van de Amerikaanse president Biden bestempelt de Houthi-rebellen in Jemen niet langer als terroristische organisatie. Daarmee draait de nieuwe regering een van de laatste besluiten, van nog geen maand geleden, uit de regeerperiode van oud-president Trump terug.

De Houthi's vechten in Jemen al jarenlang een burgeroorlog uit met de regering in de hoofdstad Sanaa. De strijd heeft grote impact op de bevolking. De situatie in Jemen wordt ook wel de grootste humanitaire crisis ter wereld genoemd. Bijna tachtig procent van de bevolking heeft hulp nodig en veel mensen, onder wie kinderen, zijn zwaar ondervoed.

Door de Houthi's officieel het stempel terroristen te geven, werd het volgens de Verenigde Naties en hulporganisaties moeilijker om voedsel en andere hulpmiddelen naar de belegerde Jemenitische bevolking te brengen.

De Amerikaanse regering hoopt met zijn besluit het einde van de crisis een stapje dichterbij te brengen. Wel benadrukt een anonieme functionaris tegenover persbureau AP dat de VS niets wijzigt in zijn standpunt tegenover de Houthi's, een groep die burgers heeft aangevallen en Amerikanen heeft ontvoerd.

Deze week kondigde Biden aan te stoppen met het steunen van het Saudi-Arabische offensief tegen de Houthi's. De regering-Obama gaf in 2015 goedkeuring aan het offensief en wilde ervoor zorgen dat er minder burgerslachtoffers zouden vallen. Desalniettemin zijn sindsdien tal van Jemenieten om het leven gekomen door Amerikaanse bommen, onder wie schoolkinderen in een bus en vissers op hun boten.
VN vragen Amerikanen terreurclassificatie Houthi-rebellen in Jemen te annuleren
14 Januari, 16:31 Skynet
De Verenigde Naties vragen aan de Amerikaanse regering om de beslissing om de Houthi-rebellen toe te voegen aan de lijst van terreurgroepen, terug te draaien.


Verenigde Staten bestempelen Houthi-rebellen in Jemen als terreurgroep
11 Januari, 07:37 Skynet
De Amerikaanse regering zal de Jemenitische Houthi-rebellen toevoegen op de lijst met terreurgroepen. Dat heeft Washington aangekondigd, op tien dagen van het einde van het mandaat van president Donald Trump. Volgens internationale organisaties zal die beslissing de humanitaire crisis in Jemen nog verergeren.


Russische militairen en rebellen omgekomen bij strijd Deir al-Zor
27 Mei 2018, 10:30 NOS nieuws

In de provincie Deir al-Zor in het oosten van Syrië zijn 43 rebellen gedood bij gevechten met Russische troepen. Vier Russen zijn ook om het leven gekomen, meldt het Russische persbureau Interfax op basis van het Russische ministerie van Defensie. Twee van de omgekomen Russen zouden militaire adviseurs van het Syrische leger zijn.

De gevechten braken uit na een aanval door rebellen op artillerie van het Syrische leger.

Er zijn ook vijf Russen gewond geraakt. Zij zijn naar een Russisch veldhospitaal gebracht.
Bevelhebbers van Colombiaanse ELN-rebellen van ontvoering beschuldigd
26 Mei 2018, 19:24 Skynet
Temidden de vredesgesprekken tussen de Colombiaanse regering en de linkse guerrillaorganisatie ELN heeft het federaal parket de bevelhebbers van de rebellen verantwoordelijk gesteld voor de ontvoering van verschillende journalisten. Het bevel voor de ontvoering van de reporters uit Spanje, Nederland en Colombia kwam rechtstreeks van het centraal commando van de ELN, verklaarden de onderzoeksrechters zaterdag.


Syrisch leger verklaart regio Damascus vrij van rebellen
21 Mei 2018, 14:12 NOS nieuws

Het Syrische leger heeft verklaard dat Damascus en omgeving volkomen veilig zijn, nu militairen de laatste posten van opstandelingen in handen hebben.

Generaal Mayhoud deelde voor de televisie mee dat het leger in de afgelopen maand nog verscheidene IS-bolwerken heeft veroverd. In één adem kondigde hij aan dat de strijd tegen de resterende "terroristische bolwerken" elders in Syrië wordt voortgezet.

Het zou voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog in 2011 zijn dat de Syrische hoofdstad en omgeving weer volledig onder controle staan van de troepen van president Assad.

De gevechten in het zuiden van Damascus hebben de laatste weken nog aan tientallen mensen het leven gekost. In het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, waar veel IS-strijders zich schuilhielden, zijn verwoestingen aangericht.

Oost-Ghouta

Gisteren werd een staakt-het-vuren van 24 uur afgekondigd voor het zuiden van Damascus. Rebellen konden van de gevechtspauze gebruikmaken om uit het gebied te vertrekken. Volgens het Observatorium voor de Mensenrechten zijn veel militanten inderdaad per bus geëvacueerd, en hebben IS-strijders bij vertrek hun posten in Yarmouk in brand gestoken.

Een maand geleden behaalde het Syrische leger al de overwinning in het gebied Oost-Ghouta bij Damascus, waar 400.000 mensen wonen. Tussen de veldslagen door werden evacuaties uitgevoerd, waarbij rebellen en hun familie in bussen naar andere delen van Syrië werden afgevoerd.
ELN-rebellen kondigen staakt-het-vuren aan tijdens verkiezingen in Colombia
14 Mei 2018, 22:18 Skynet Buitenland
Voor de presidentsverkiezingen in Colombia heeft de linkse guerrillabeweging ELN eeen staakt-het-vuren aangekondigd. "De ELN zal zijn militaire activisteiten van 25 tot 29 mei onderbreken om de Colombiaanse bevolking de gelegenheid te geven veilig te kunnen stemmen", deelden de rebellen vandaag mee. Tegelijkertijd riepen ze de veiligheidstroepen op om eveneens de wapens tijdelijk neer te leggen.


Colombiaanse regering en rebellen van ELN zetten onderhandelingen voort op Cuba
5 Mei 2018, 19:12 Skynet
De Colombiaanse regering en de rebellen van de linkse guerillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) zetten hun vredesgesprekken vanaf volgende week voort op Cuba. Dat hebben beide partijen zaterdag samen bekendgemaakt.


Rebellen: aanvallen zijn "grap" zolang Assad aan de macht blijft
14 April 2018, 13:06 Skynet
De Syrische rebellengroep Jaish al-Islam noemt de aanvallen van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië tegen het regime "een grap" zolang president Bashar al-Assad aan de macht blijft.


"3600 rebellen en nabestaanden uit Douma in Oost-Ghouta vertrokken"
10 April 2018, 14:54 Skynet
De aftocht van de rebellen uit het laatste door hen gecontroleerde gebied in de omsingelde Syrische regio Oost-Ghouta gaat onverminderd voort. De voorbije 24 uur hebben meer dan 3600 strijders en nabestaanden de stad Douma verlaten. Dat deelde Defensie in Moskou vandaag mee volgens het persagentschap TASS.


'Rebellen willen Douma verlaten en krijgsgevangenen vrijlaten'
8 April 2018, 13:54 NOS nieuws

De rebellen van Jaish al-Islam (Leger van de Islam) zijn bereid de Syrische stad Douma te verlaten en hun krijgsgevangenen vrij te laten. Dat meldt de Syrische staatstelevisie. Ze kiezen voor een vrije aftocht nu de stad zwaar onder vuur ligt van het Syrische leger en bondgenoot Rusland.

Douma is de laatste stad in Oost-Ghouta, nabij Damascus, waar de rebellen standhielden. Vrijdag hervatte het Syrische leger, geholpen door Rusland, de luchtaanvallen op Douma, waarmee een wapenstilstand van tien dagen werd gebroken.

Er is al een tijd overleg over een evacuatie van opstandelingen, maar de leider van Jaish al-Islam verklaarde eerder te willen blijven. Vandaag zouden ze de strijd dus willen opgeven. De rebellen hebben nog niet bevestigd dat er een overeenkomst is over hun vertrek.

Gifgas

Volgens verschillende hulporganisaties heeft het Syrische bewind gisteren ook chemische wapens ingezet in het offensief. Daarbij zouden meer dan 75 doden zijn gevallen. Damascus ontkent Douma met gifgas te hebben bestookt.

Er zijn via sociale media beelden verspreid van mogelijke slachtoffers van de gifgasaanval op Douma. Persbureau Reuters heeft de herkomst van de beelden gecontroleerd en gaat ervan uit dat de beelden authentiek zijn en uit Douma komen. De videobeelden kunnen als schokkend worden ervaren.
?VS stoppen met trainen Syrische rebellen?
7 April 2018, 22:24 NRC
De Verenigde Staten gaan stoppen met het trainen van gematigde Syrische rebellen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Als verklaring geeft het Witte Huis dat het meer dan 500 miljoen kostende programma geen reële strijdkracht heeft opgeleverd. Dat meldt The New York Times.


Blok bezoekt in Colombia reïntegratiekamp oud-rebellen
7 April 2018, 20:30 NOS nieuws

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft een bezoek gebracht aan een reïntegratiekamp voor voormalige FARC-strijders in het noorden van Colombia. In totaal zijn er 27 kampementen waar ontwapende ex-FARC-rebellen onder toezicht van de Verenigde Naties worden voorbereid op een reïntegratie in de samenleving.

Waarnemen

Blok bezocht de afgelopen dagen de Cariben en Colombia en wilde graag naar zo'n reïntegratiekamp. "Na meer dan 50 jaar conflict en geweld wil de Colombiaanse bevolking zichtbare resultaten zien", laat de minister weten. "Ik wilde met eigen ogen zien hoe de uitvoering daarvan verloopt."

In 2016 tekenden de regering en de rebellenbeweging FARC de vrede in een historisch akkoord na een gewapende strijd van 50 jaar. Bij het conflict zijn meer dan 220.000 mensen gedood en acht miljoen mensen uit hun huis verjaagd.

Het bezochte gebied is een van de armste regio's in Colombia met veel geweld, corruptie en slecht bestuur. Nu probeert het land met onder meer landbouw de economische kansen in het gebied te verbeteren.

Toegang

Nederland is ook betrokken bij het vredesproces door steun van het Nederlandse Kadaster, dat bezig is met de verbetering van de registratie van grondgebied. "Goede landregistratie is een essentiële voorwaarde voor de ontwikkeling van gebieden die lange tijd door de FARC werden gecontroleerd en nu zijn vrijgekomen", aldus het ministerie.

Blok sprak voor zijn bezoek aan het kamp ook met zijn collega Holguin over de politieke en veiligheidssituatie in Colombia.
7 April 2018, 20:12 Skynet
Tientallen doden bij nieuw geweld in Douma in Oost-Ghouta
6 April 2018, 18:42 NOS nieuws

Bij nieuwe bombardementen en een grondoffensief zijn in de Syrische stad Douma zeker 36 doden gevallen. In de stad bieden de rebellen van het Leger van de Islam (Jaish al-Islam) nog verzet tegen het leger van president Assad en zijn bondgenoten. De rest van de regio Oost-Ghouta is heroverd op de rebellen.

Een wapenstilstand van bijna twee weken werd beëindigd omdat er onenigheid was over de verdere evacuatie van rebellen. De door Saudi-Arabië gesteunde strijders van het Leger van de Islam stelden nieuwe eisen aan de evacuatie.

Helikopters met flyers

Volgens sommige bronnen willen de rebellen de stad helemaal niet verlaten en willen ze doorstrijden. Eerder deze week zijn wel honderden rebellen en hun gezinnen vertrokken.

Vanochtend vlogen helikopters over de stad, die flyers uitgooien waarin de rebellen werd opgeroepen de stad te verlaten en naar Jarablus te gaan of de wapens in te leveren in ruil voor amnestie. De stad, waar nog tienduizenden mensen wonen, werd vervolgens zwaar bestookt vanuit de lucht en vanaf de grond.
"Eerste akkoord met rebellen voor evacuatie van burgers in Douma"
1 April 2018, 09:18 Skynet
Er werd een akkoord gesloten tussen Rusland en de rebellen die Douma controleren over de evacuatie van burgers. Dat meldt het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vandaag. Douma is de laatste rebellenenclave in Oost-Ghouta, vlakbij de Syrische hoofdstad Damascus.


Syrische media: laatste rebellen akkoord met vertrek uit Oost-Ghouta
1 April 2018, 21:00 Volkskrant
Syrische strijders in het laatste rebellenbastion nabij de hoofdstad Damascus hebben zondag een akkoord bereikt met Rusland over evacuatie. Syrische staatsmedia en het Russische leger hebben dat gemeld. De oppositie heeft het bericht nog niet bevestigd. Als het akkoord wordt uitgevoerd, zal de hele regio Oost-Ghouta binnenkort na maandenlange strijd in handen zijn van het regime van president Bash


Geweld Syrië - Rebellen beginnen voorlaatste bolwerk in Oost-Ghouta te verlaten
24 Maart 2018, 21:18 Skynet
In Oost-Ghouta, nabij de Syrische hoofdstad Damascus, zijn de rebellen zaterdagavond begonnen met het evacueren van hun voorlaatste rebellennest. Dat meldt het officiële Syrische persagentschap Sana.


Verslagen rebellen verlaten dorp in Oost-Ghouta
22 Maart 2018, 19:48 NOS nieuws

In het Syrische dorp Harasta, in de rebellenenclave Oost-Ghouta, is een evacuatie begonnen van rebellen en burgers. In het kader van een overeenkomst met de Syrische regering worden volgens staatsmedia zo'n 1500 strijders en burgers naar de provincie Idlib gebracht, die in handen is van de rebellen.

Oost-Ghouta, een van de laatste rebellenbolwerken in Syrië, ligt al weken zwaar onder vuur. Het leger wint steeds meer terrein, wat volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten tot 1500 burgerdoden heeft geleid. Tienduizenden mensen zijn het geweld ontvlucht.

In het dorp Harasta is nu voor zover bekend voor het eerst sprake van een officiële overgave van de rebellen. De groepering Ahrar-al-Sham heeft de deal met de regering gesloten.

Bussen

Op de staatstelevisie zijn beelden te zien van witte bussen waarin mensen worden weggereden. Volgens de regering is het de bedoeling dat 1480 mensen, onder wie 600 strijders, worden geëvacueerd.

Na het vertrek van de rebellen zal het leger Harasta innemen. Het vanuit Engeland opererende Observatorium zegt dat de rebellen nog 20 procent van Oost-Ghouta in handen hebben. Daaronder is Douma, de dichtstbevolkte stad van de enclave.

Dodelijke luchtaanval

Er zijn berichten dat in de rebellenprovincie Idlib vandaag veel doden zijn gevallen bij een luchtaanval. Een drukke markt in het dorp Harem zou zijn getroffen. Volgens het Observatorium eiste de aanval zeker 28 levens.
'Plunderingen door rebellen na verovering Afrin'
19 Maart 2018, 15:24 NOS nieuws

In het Noord-Syrische Afrin wordt geplunderd door Syrische rebellen die Turkije hielpen bij de strijd om de stad, meldt het Franse persbureau AFP. Afrin werd gisteren veroverd op Koerdische strijders van de YPG-milities in wat Turkije 'Operatie Olijftak' noemt.

Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie in het Verenigd Koninkrijk dat de strijd in Syrië via lokale bronnen volgt, meldt dat de afgelopen dag winkels, militaire gebouwen en overheidskantoren zijn geplunderd. In de dagen voor de val van de stad zijn vele tienduizenden mensen Afrin ontvlucht, onder hen waren waarschijnlijk ook veel YPG-strijders.

Journalisten van AFP hebben gezien hoe door Turkije gesteunde rebellen winkels, restaurants en huizen doorzochten en leeghaalden. De meegenomen spullen werden vervolgens de gevallen stad uit gebracht. Syrische oppositieleiders hebben de plunderingen veroordeeld.

Ondertussen heeft het Internationale Rode Kruis aangegeven dat de organisatie makkelijker toegang wil tot de stad en de omliggende gebieden om de bevolking te kunnen helpen. De Turkse zusterorganisatie, de Rode Halve Maan, wordt volgens directeur Maurer van het Internationale Rode Kruis zwaar gewantrouwd door de Koerden.

De Turkse regering heeft gezegd dat als Afrin en omgeving zijn gezuiverd van "terroristen", het leger de stad over zal dragen aan "de rechtmatige eigenaren". Wie Ankara daarmee bedoelt, is niet duidelijk. "We willen er niet permanent blijven en we zijn zeker geen veroveraars", zei vicepremier Bekir Bozdag. De inname van Afrin heeft volgens hem gezorgd voor een verminderde dreiging aan de Syrisch-Turkse grens

Amerikaanse wapens verzameld

De YPG wordt gesteund door onder meer de VS en krijgt training en wapens van de Amerikanen. De VS en zijn bondgenoten zijn kritisch over 'Operatie Olijftak' omdat de Turkse strijd tegen de YPG de internationale actie tegen Islamitische Staat zou ondermijnen. Volgens Bozdag heeft het Turkse leger in Afrin de meeste wapens die de YPG van de Amerikanen kreeg, inmiddels ingenomen.

De YPG is volgens Ankara een verlengstuk van de terreurbeweging PKK die al decennialang vecht voor Koerdische rechten en autonomie in het zuidoosten van Turkije. Koerdische leiders hebben gezworen dat Afrin "een permanente nachtmerrie" wordt voor Turkije en zijn partners.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn