NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

Ramaphosa

2News.be / Trefwoorden / Ramaphosa

Poetin en Ramaphosa willen samenwerking "accentueren", volgens Kremlin
13 Mei 2023, 00:04 Skynet Buitenland
De Russische president Vladimir Poetin en zijn Zuid-Afrikaanse ambtsgenoot Cyril Ramaphosa hebben vrijdag tijdens een telefoongesprek de wil tot samenwerking tussen beide landen "geaccentueerd". Zo heeft het Kremlin meegedeeld, op het moment dat de Verenigde Staten Pretoria ervan beschuldigen wapens aan Moskou te leveren.


Zuid-Afrikaanse parlement stemt tegen afzetting president Ramaphosa
14 December 2022, 00:14 NOS nieuws

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft een afzettingsprocedure tegen president Ramaphosa tegengehouden. De president kreeg daarbij steun van zijn eigen partij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), ondanks beschuldigingen van diefstal en corruptie.

Vorige week bleek al dat het ANC, dat een meerderheid heeft in het parlement, achter de president stond. Vandaag stemden alsnog vier leden van zijn partij voor het instellen van een afzettingsprocedure, maar dat was lang niet genoeg voor een meerderheid. In totaal stemden 214 parlementsleden tegen afzetting, er waren 148 voorstemmers.

Een parlementaire onderzoekscommissie publiceerde twee weken geleden een kritisch rapport over Ramaphosa waarin hij beschuldigd werd van diefstal van een groot geldbedrag uit zijn wildboerderij. De president stapte vorige week naar de rechter om het rapport onrechtmatig te laten verklaren.

Farmgate

De zaak, die Farmgate wordt genoemd, kwam aan het rollen toen afgelopen zomer een aanhanger van Jacob Zuma (Ramaphosa's voorganger) zei dat er een groot geldbedrag uit de boerderij van de president was verdwenen. De president zou deze diefstal hebben verzwegen omdat hij het gestolen geld onrechtmatig zou hebben verkregen.

Ramaphosa ontkent dit en zegt dat hij het bedrag van 580.000 dollar (bijna 550.000 euro) had verdiend met de verkoop van buffels aan een Soedanese zakenman. Het contante geld zou hij vervolgens in een bankstel hebben verstopt, waar dieven het enkele weken later hebben uitgehaald.

De onderzoekscommissie zegt in het rapport dat er "aanzienlijke twijfel" is over die lezing. Die claimt dat Ramaphosa het geld zou hebben verstopt om vragen over de herkomst van het bedrag te ontwijken. Na de diefstal zou hij de dieven hebben laten ontvoeren en zwijggeld hebben betaald om de zaak te verdoezelen.

ANC-parlementsleden zeiden vandaag dat het rapport niet voldoende bewijs bevat dat een afzettingsprocedure rechtvaardigt.
Onderzoekscommissie effent pad voor afzettingsprocedure tegen Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa
1 December 2022, 00:00 Gazet v. Antwerpen

De corruptiebeschuldigingen tegen de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zijn wel degelijke onderbouwd. Dat heeft een parlementaire onderzoekscommissie woensdag verklaard. Volgens het eindrapport zijn er voldoende elementen om in het parlement te debatteren over een mogelijke afzetting.
Zuid-Afrikaanse president verlaat Britse top vanwege protesten
20 April 2018, 01:30 NOS nieuws

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft zijn bezoek aan de Britse top voor Gemenebestlanden in Londen afgebroken. Hij reist terug vanwege de aanhoudende gewelddadige protesten in eigen land.

In het noorden van Zuid-Afrika is het sinds woensdag onrustig. Demonstranten eisen er banen, huisvesting en maatregelen tegen corruptie. De afgelopen dagen zijn in het gebied winkels geplunderd, auto's in brand gestoken en wegen geblokkeerd. Ook kwam het tot confrontaties tussen relschoppers en agenten.

Ramaphosa heeft de demonstranten tot kalmte gemaand en de politie verzocht streng op te treden. Hij komt vandaag met lokale leiders en partijgenoten samen om de situatie te bespreken.

Slechte economische situatie

Nadat Ramaphosa het presidentschap in februari had overgenomen van Jacob Zuma zei hij dat zijn regering de corruptie in Zuid-Afrika wil aanpakken en economische groei wil bewerkstelligen. De president hoopte op de top in Londen investeerders te enthousiasmeren voor Zuid-Afrika.

Het land kan een financiële impuls goed gebruiken. De Zuid-Afrikaanse economie staat er slecht voor. Er is een gebrek aan banen, huizen, goede infrastructuur en medische voorzieningen.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn