NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Protesteren

2News.be / Trefwoorden / Protesteren

Eerste manifestanten komen aan in Brussel, ook al paar mogelijke relschoppers opgepakt
31 Januari, 10:30 HLN.BE
In Brussel protesteren momenteel een 150-tal mensen in de buurt van het Centraal Station tegen de coronamaatregelen van de regering. De politie is massaal aanwezig.


Centra Deeltijds Onderwijs protesteren tegen aanpassingen: ?Leerlingen zijn de dupe?
8 Januari, 04:31 Gazet v. Antwerpen

De Vlaamse overheid wil de Centra voor Duaal Leren laten inkantelen in Duaal Leren, maar volgens de betrokken centra worden hun kwetsbare leerlingen daar het slachtoffer van. Daarom volgt nu protest in de vorm van een lawaaierig lesmoment en een open brief.
Links Frankrijk demonstreert tegen president Macron
26 Mei 2018, 18:06 NOS nieuws

In Frankrijk zijn bij meerdere demonstraties een kwart miljoen mensen de straat opgegaan tegen de hervormingsplannen voor de publieke sector van de regering-Macron.

Het protest was georganiseerd door linkse politieke partijen, de vakcentrale CGT en tientallen andere organisaties. Zij hopen dat hun protest aangroeit tot een golf van verzet tegen de reorganisatie van ambtelijke diensten, staatsbedrijven en de nationale spoorwegmaatschappij SNCF.

In Parijs deden volgens de CGT 80.000 mensen mee, de politie hield het op 21.000. De politie was massaal op de been om ongeregeldheden te voorkomen. Rond de demonstratie in Parijs werden 35 mensen opgepakt, onder meer voor het aanrichten van vernielingen.

Landelijk gezien deden er 70.000 mensen minder mee dan in maart, toen soortgelijke demonstraties 320.000 deelnemers trokken.

De leider van de politieke partij France Insoumise (Onbuigzaam Frankrijk), Jean-Luc Melenchon, veroordeelde de belastinghervorming, die zou vooral de rijken ten goede zou komen.

De 4,5 miljard euro die de staatskas daardoor misloopt, kan volgens hem beter gebruikt worden om het personeelstekort in de ziekenhuis of bij de politie op te lossen of het tekort aan opleidingsplaatsen voor studenten.
Meer plaats voor auto?s in wijk, toch blijven buren protesteren

Bewoners van de Speelkaartenwijk blijven gekant tegen de plannen voor een verkaveling op het gesaneerde stadsstort in het midden van de wijk. De projectontwikkelaar paste de plannen na eerder protest al aan.
Oppositieleider Navalny opnieuw opgepakt bij demonstratie
5 Mei 2018, 12:18 NOS nieuws

Aan het begin van een demonstratie in Moskou is oppositieleider Alexej Navalny opgepakt door de politie. Hij had opgeroepen tot de demonstratie, twee dagen voordat president Poetin wordt geïnaugureerd voor een vierde termijn. De betoging heeft als motto "hij is niet onze tsaar".

De regering had geen toestemming gegeven voor de demonstratie. Volgens correspondent David-Jan Godfroid waren er rond 13.00 uur 1000 tot 2000 mensen op het Poesjkinplein, maar zal dat aantal nog oplopen.

Er hebben zich ook tegendemonstranten in de menigte gemengd, wat mogelijk kan uitlopen op vechtpartijen. De oproerpolitie heeft zich opgesteld in de straten rond het plein.

In 20 tot 30 steden verder naar het oosten van Rusland is al gedemonstreerd. De opkomst liep uiteen van tientallen tot enkele honderden demonstranten. Op een aantal plaatsen zijn arrestaties verricht, bijvoorbeeld in Jakoetsk. Daar zijn 150 mensen opgepakt.

Navalny heeft in 90 steden opgeroepen tot demonstraties.
Duizenden Russen protesteren tegen blokkade berichtendienst Telegram
30 April 2018, 15:54 NOS nieuws

In Moskou zijn duizenden Russen de straat op gegaan om te protesteren tegen de pogingen van de Russische regering om de berichten-app Telegram te blokkeren. Aanleiding voor deze blokkade is een al langer lopend conflict tussen Telegram en de Russische overheid.

Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp waren er opvallend veel demonstranten: zeker 12.000. Onder de deelnemers was ook oppositieleider Aleksej Navalny. Die zei tegen de demonstranten dat hij het niet accepteert dat de overheid zijn berichten mee kan lezen.

De demonstranten schreeuwden leuzen tegen president Poetin en gooiden ook met papieren vliegtuigjes; het logo van de geblokkeerde berichtendienst.

Encryptiesleutel

Telegram weigert al een paar maanden om de encryptiesleutel door te spelen aan de Russische geheime dienst. Met die sleutel kunnen berichten worden doorzocht. De geheime dienst wil dat graag veel terroristen gebruik zouden maken van de app.

De hoogste rechter in Rusland besliste vorige maand dat Telegram moet samenwerken met de veiligheidsdienst FSB. Omdat de berichtendienst blijft weigeren, blokkeert Rusland sinds kort Telegram. Die blokkade lukt maar gedeeltelijk, doordat de dienst erin slaagt het platform voor veel gebruikers toegankelijk te houden.

200 miljoen gebruikers

Telegram, in 2013 opgericht door de Russische broers Nikolai en Pavel Durov, claimt wereldwijd meer dan 200 miljoen gebruikers te hebben. Daarmee is de dienst een serieuze concurrent van Whatsapp. Telegram is vooral populair in landen waar de vrijheid van meningsuiting beperkt is. Dat komt doordat de berichten goed beveiligd zijn.
Protesten tegen Hongaarse premier Orbán houden aan
21 April 2018, 18:54 NOS nieuws

Opnieuw zijn tienduizenden mensen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de straat op gegaan om te demonstreren tegen de herverkiezing van premier Orbán. Een week geleden waren er ook al massaprotesten tegen de premier.

De demonstranten verwijten Orbán dat hij de pers naar zijn hand heeft gezet en een propagandamachine voor zichzelf heeft gecreëerd. Volgens de betogers heeft hij daaraan zijn monsterzege te danken bij de verkiezingen van 8 april. Hij haalde meer dan de helft van de stemmen en heeft nu twee derde van de zetels in het parlement.

De tienduizenden demonstranten verzamelden zich bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Boedapest. Ze droegen spandoeken met teksten als "Viktor, geef ons de democratie terug" en "We willen persvrijheid". Ook werd er bij de manifestatie met de vlag van de Europese Unie gezwaaid.

Orbán is nu bezig aan zijn derde termijn. Hij voerde voor de verkiezingen een felle anti-migratiecampagne. De grootste oppositiepartij werd Jobbik, die bekendstond als een extreme rechts-nationalistische partij, maar in de campagne juist een wat gematigdere toon voerde. Direct na de verkiezingen stapte de leider op. Ook aan de linkervleugel konden de partijen geen vuist maken en overheerst vooral verdeeldheid.

De betogers riepen de oppositiepartijen op een front te vormen tegen Orbán. "We zijn het met veel dingen oneens, maar willen allemaal in Hongarije leven. Het grootste obstakel dat ons tegenwerkt is Viktor Orbán", zei een student die meeliep.
Duizenden Arabieren protesteren tegen Israëlische onafhankelijkheidsdag
19 April 2018, 23:24 Skynet
Duizenden Arabieren zijn donderdag, op de zeventigste verjaardag van de Israëlische onafhankelijkheid, opgestapt in een protestmars. Ze herdachten de vlucht en verjaging van honderdduizenden Palestijnen in de nasleep van de oprichting van de Israëlische staat.


Duizenden studenten protesteren in Moskou tegen WK-fanzone: ?Wij moeten wel studeren, hé?
18 April 2018, 15:18 Gazet v. Antwerpen

Minder dan twee maanden voor de openingswedstrijd van het WK in Rusland protesteren in de hoofdstad duizenden studenten tegen een fanzone die eerstdaags opgericht wordt aan de staatsuniversiteit van Moskou, op wandelafstand van het Luzhnikistadion.
Tienduizenden protesteren in Hongarije tegen overwinning Orbán
15 April 2018, 02:00 NOS nieuws

Tienduizenden betogers hebben in Boedapest gedemonstreerd tegen de verkiezingsoverwinning van premier Viktor Orbán. Hij won vorige week zondag de verkiezingen en heeft genoeg zetels om de grondwet aan te kunnen passen. Het was een van de grootste demonstraties in de afgelopen jaren.

De demonstranten vinden de manier waarop de zetels verdeeld worden oneerlijk. Orbán kreeg zo'n 50 procent van de stemmen, maar dat leverde zijn Fidesz-partij volgens de voorlopige uitslagen meer dan twee derde van de zetels in het Hongaarse parlement op. Orbán voerde campagne met een anti-immigratieboodschap.

De organisatie van de demonstratie had mensen via Facebook opgeroepen om te komen. Veel betogers droegen Hongaarse of EU-vlaggen met zich mee. Sprekers hadden het over de diefstal van de verkiezingen en bekritiseerden de corruptie en het machtsmisbruik dat volgens hen symbool staat voor Orbán. De demonstranten eisen onder meer een hertelling van alle stemmen, een nieuw kiesstelsel en onpartijdige publieke media.

'Ode an die Freude'

In de Hongaarse hoofdstad waren veel ordediensten op de been. De demonstratie verliep rustig. Aan het einde zongen de betogers het Hongaarse volksleid en Ode an die Freude. Ook voor volgend weekend staat een demonstratie gepland.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zegt dat de verkiezingen niet eerlijk verlopen zijn. Afgelopen week verscheen een kritisch rapport van een commissie van het Europees Parlement over Hongarije. Daarin staat dat de democratie in het land onder vuur ligt door grootschalige corruptie en een niet onafhankelijke rechtspraak.
Rusland in VN-Veiligheidsraad: aanval was ongehoord
14 April 2018, 16:24 NOS nieuws

De aanval op Syrische doelen door de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië was een ongehoorde aanval op een soevereine staat. Dat zei de Russische VN-ambassadeur tijdens een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Rusland had die aangevraagd.

Volgens ambassadeur Nebenzja hebben de VS en zijn bondgenoten met hun aanval weinig respect getoond voor het internationale recht. Hij vindt dat de landen met hun beschuldigingen naar de Veiligheidsraad hadden moeten gaan, in plaats van het recht in eigen hand te nemen.

Nebenzja zei verder bang te zijn dat de aanval een politieke oplossing voor het conflict in Syrië verder uit zicht heeft gebracht.

Ook China en Kazachstan spraken zich negatief uit over de actie. Militair ingrijpen in een ander land is niet goed, zei de Chinese ambassadeur. De afgevaardigde van Kazachstan zei dat het altijd verkeerd is om geweld met geweld te bestrijden. Beide landen pleitten voor een politieke oplossing.

Vastberaden

De Amerikaanse VN-ambassadeur Haley zei dat de VS wel degelijk heeft geprobeerd om in de Veiligheidsraad te praten over de situatie in Syrië, maar dat het niet lukte om overeenstemming te bereiken. Ze wees erop dat Rusland herhaaldelijk resoluties heeft geblokkeerd over de chemische wapens van Syrië.

Haley zei verder dat de VS vastberaden blijft om landen aan te pakken als zij chemische wapens gebruiken. "Ons beleid richting Syrië is onveranderd. Als Syrië opnieuw gifgas gebruikt, dan zijn we klaar voor actie."

Karen Pierce, de Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, vond de negatieve opmerkingen van andere leden van de Veiligheidsraad over de actie onterecht. "Het kan niet zo zijn dat het illegaal is om geweld te gebruiken om de dood van onschuldige mensen te voorkomen."

VN-onderzoek

Aan het begin van de vergadering riep secretaris-generaal Guterres op tot terughoudendheid. Hij vroeg de leden van de Veiligheidsraad om hun best te doen om escalatie te voorkomen.

Guterres herhaalde in zijn toespraak dat de oplossing voor het conflict in Syrië een politieke oplossing moet zijn. Hij zei dat er een VN-onderzoek moet komen naar de vermeende gifgasaanval in Oost-Ghouta.

De Franse minister Parly van Defensie zei vanmiddag in een persconferentie dat wat Frankrijk betreft de VN-Veiligheidsraad de kwestie-Syrië nu weer moet overnemen.
Google-werknemers protesteren tegen eigen Pentagon-beeldherkenningproject met ai
5 April 2018, 13:18 Tweakers
Een groot aantal Google-medewerkers heeft in een brief gericht aan topman Sundar Pichai geprotesteerd tegen de ontwikkeling van Google-software, waarbij machine learning wordt ingezet om videobeelden te interpreteren, die vervolgens voor militaire doeleinden wordt gebruikt.


Duizenden Palestijnen protesteren bij grens met Israël
30 Maart 2018, 09:00 NOS nieuws

Duizenden Palestijnen in de Gazastrook zijn naar de grens met Israël gekomen om te protesteren. Ze hebben zich verzameld voor de 'Mars van de Terugkeer', een protest georganiseerd door de radicaal-islamitische Hamas-beweging dat weken moet gaan duren.

"De organisatoren zeggen: we willen terug kunnen keren naar ons land, waar we uit zijn gezet", zei correspondent Arlene Gelderblom in het NOS Radio 1 Journaal. Dat doen ze met een mars, maar ook met tentenkampen. Op vijf plekken langs de grens hebben Palestijnse demonstranten tientallen tenten opgezet, die tot 14 mei moeten blijven staan. Dan viert Israël zijn zeventigste verjaardag.

"Palestijnen hebben altijd gezegd dat ze het recht hebben om terug te keren", zegt Gelderblom. "Niet alleen de mensen die uit Israël zijn gevlucht, maar ook hun nakomelingen. Dat gaat inmiddels om miljoenen mensen."

No-go-zones

De grote vraag is hoe het leger van Israël op het protest gaat reageren. De organisatoren zeggen dat ze willen demonstreren zonder geweld. Gelderblom: "Maar wat gaat het Israëlische leger doen als de Palestijnen te dicht bij de grens komen, in no-go-zones komen of zelfs de grens over willen gaan? Israël heeft al gewaarschuwd harde maatregelen te nemen als Palestijnen Israël binnen willen komen." Zo zet het leger honderd scherpschutters in en is op veel plekken prikkeldaad aangebracht.

Vandaag schoot het leger al een Palestijnse boer dood die te dicht bij het grenshek kwam. Het is niet duidelijk wat de man daar wilde.

Een vraag is ook hoe het groot het protest gaat worden. De organisatie heeft bussen ingezet om mensen naar verzamelpunten in het grensgebied te vervoeren. "Maar we moeten afwachten wie er gehoor aan geven", zegt Gelderblom. "Bovendien heeft Israël busbedrijven gewaarschuwd hier niet aan mee te werken, anders mogen ze Israël niet in."
Honderdduizenden protesteren tegen wapens in Washington. 'We zijn het moe om bang te zijn'
24 Maart 2018, 21:00 Volkskrant
STEM ZE WEG! STEM ZE WEG! Na drie kwartier stil te hebben geluisterd naar gloedvolle toespraken en muzikale intermezzo's doen honderdduizenden op Pennsylvania Avenue in Washington voor het eerst als massa hun mond open. Dit is wat deze demonstranten gaan doen. Stemmen. Wegstemmen. Zaterdag werd in achthonderd steden in Amerika, en zelfs buiten Amerika, gedemonstreerd tegen het vuurwapengeweld in h


Historische mars in VS: honderdduizenden Amerikanen protesteren tegen wapengeweld
24 Maart 2018, 17:24 Gazet v. Antwerpen

Honderdduizenden Amerikanen zijn in Washington DC op straat gekomen om strengere wapenwetten te eisen. Ook in andere steden in de wereld is er vandaag protest.
Koerden protesteren in Leuven tegen Turkse bombardementen op Afrin
18 Maart 2018, 21:06 Skynet
Een tiental leden van de Koerdische organisatie Hevi heeft zondagavond aan het Leuvens station geprotesteerd tegen de Turkse bombardementen op de stad Afrin in het noorden van Syrië. Ze toonden een spandoek met daarop de tekst "er is een genocide onderweg naar Afrin" en deelden pamfletten uit aan de duizenden studenten die van de trein stapten.


Slowakije neemt geen genoegen met opstappen premier Fico: 65 duizend Slowaken protesteren tegen zijn partij
18 Maart 2018, 16:36 Volkskrant
Ze joelen, ze fluiten, ze rinkelen met sleutelbossen. De menigte op het Bevrijdingsplein in Bratislava is een niet te temmen beest. 'We zijn met meer dan vorig week!', jubelt een dame vanaf het podium. Zo'n 65 duizend Slowaken antwoorden met groot gejuich. Aan de slogans is te merken dat niemand op het plein genoegen neemt met het opstappen van premier Robert Fico, 24 uur eerder. 'Fico naar de gev


Amerikaanse scholieren protesteren woensdag met walkout tegen vuurwapengeweld
14 Maart 2018, 01:36 Volkskrant
Zeventien doden vielen er bij de schietpartij op een school in Florida, zeventien minuten gaan scholieren in heel de VS vandaag de straat op. Volgende week volgen meer acties tegen vuurwapenbezit. Het begin van een kentering? De kinderen van Amerika gaan de straat op, voor een kwartiertje. Woensdag om tien uur lopen Amerikaanse scholieren in het hele land de klas uit als protest tegen het vuurwape


Duizenden studenten protesteren tegen WK-fanzone op terrein universiteit in Moskou
12 Maart 2018, 17:36 Skynet Sport
Duizenden Moskouse studenten hebben geprotesteerd tegen de geplande fanzone voor het WK voetbal in Rusland op het terrein van hun universiteit.


Nederlandse katholieken gaan protesteren tegen ?pornografische? poster met kussende mannen
10 Maart 2018, 13:30 Gazet v. Antwerpen

De katholieke stichting Civitas Christiana gaat zaterdagnamiddag protesteren in Nijmegen tegen een poster van Suitsupply. Ze vinden de beeltenis van twee kussende mannen niet passen in het straatbeeld. ?Het is een uitermate vulgaire afbeelding die niet te zien zou mogen zijn in het publieke domein?, klinkt het.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn