|
Rabobank: 'Dit jaar dalen huizenprijzen met 4 procent, maar bodem is in zicht' Dit jaar dalen de huizenprijzen met 4,2 procent, verwachten economen van de Rabobank. Wel denkt de bank dat de prijzen mede door onvoldoende nieuwbouw in 2024 niet veel verder zullen dalen.
|
Dexia verkleint balans met 35 procent in 2022 Dexia heeft vorig jaar een sterke daling van zijn balans genoteerd, tot 64,3 miljard euro (-35 procent). Dat heeft de bank in afwikkeling vrijdagavond bekendgemaakt. Het nettoresultaat was positief en kwam uit op 5 miljoen euro, tegenover een verlies van 334 miljoen euro in 2021.
|
Analist: leveringen Xiaomi-wearables dalen met 41 procent Xiaomi heeft in 2022 fors marktaandeel verloren op de markt voor wearables. Dat heeft analistenbureau Canalys becijferd. De fabrikant leverde volgens de inschatting 17 miljoen wearables, tegenover 29 miljoen in 2021. Dat is een daling van 41 procent.
|
Analist: leveringen Xiaomi-wearables dalen met 41 procent Xiaomi heeft in 2022 fors marktaandeel verloren op de markt voor wearables. Dat heeft analistenbureau Canalys becijferd. De fabrikant leverde volgens de inschatting 17 miljoen wearables, tegenover 29 miljoen in 2021. Dat is een daling van 41 procent.
|
Muziekindustrie VS krijgt 84 procent van inkomsten uit streaming De muziekindustrie in de Verenigde Staten kreeg in 2022 84 procent van de inkomsten uit muziekstreaming. Dat zegt de koepelorganisatie voor de Amerikaanse muziekindustrie RIAA. Fysieke verkoop zorgt voor 11 procent van de verkoop.
|
Meer Groningse Joden vermoord dan gedacht: 90 procent overleefde WO II niet In vijf Groningse gemeenten zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer Joden afgevoerd en vermoord dan eerder gedacht. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Minder dan 10 procent van de Joodse bevolking in Oldambt, Veendam, Midden-Groningen, Westerkwartier en Het Hogeland heeft de oorlog overleefd. Eerder werd gedacht dat het om zo'n 15 procent van de Joden uit die gemeenten ging. De gemeenten, die tijdens de oorlog nog uit meerdere kleine gemeenten bestonden, hadden zelf opdracht gegeven tot het onderzoek. Het is een groot verschil met het landelijke beeld: gemiddeld overleefde 27 tot 29 procent van de Joden in Nederland de Holocaust. Historicus Richard Paping leidde het onderzoek, hij wil meer onderzoek doen naar het "dramatisch hoge percentage vermoorde Joden", maar geeft ook al een aantal mogelijke verklaringen. Geen stempel Een daarvan is dat in de betreffende vijf gemeenten de jongere, mannelijke hoofden van gezinnen al in juli 1942 werden afgevoerd, voor de zogenoemde werkverschaffing. Een derde van die mannen was in oktober van dat jaar al vermoord door de nazi's, zegt de RUG. Hierdoor konden de achtergebleven vrouwen en kinderen geen kant op, ze doken vaak niet onder en werden in de herfst ook gedeporteerd. Een andere verklaring voor het lage percentage overlevenden is dat er weinig Joden op het Groningse platteland een Sperr-stempel hadden in hun persoonsbewijs. Met zo'n stempel werden Joden enige tijd vrijgesteld van deportatie. Daardoor hadden de Joden in de vijf gemeenten minder kansen om onder te duiken. Ook was er op het platteland sprake van vergrijzing van de Joodse bevolking, waardoor ze mogelijk kwetsbaarder waren tijdens de oorlog. Rol gemeenten De onderzoekers keken ook naar de rol van de gemeenten bij het onteigenen van Joodse bezittingen tijdens de oorlog. De meeste "oorlogskopers" van Joods vastgoed waren NSB'ers en andere aanhangers van de nazi's, maar ook een drietal gemeenten kocht land of vastgoed afkomstig van Joden. Na de oorlog zijn deze aankopen zoveel mogelijk weer teruggedraaid. Wel hebben Joodse erfgenamen vaak extreem lang moeten wachten op hun geld of eigendom. De vijf gemeenten laten weten dankbaar te zijn voor het grondige onderzoek. Als er nazaten van eigenaren van vastgoed zich melden met vragen, dan willen de gemeenten "samen met betrokkenen op zoek naar antwoorden".
|
China mikt op groei van 5 procent 09:20 Tijdens de opening van het jaarlijkse Chinese Volkscongres maakte vertrekkend premier Li Keqiang bekend dat het land voor komend jaar naar een 'bescheiden' groei streeft van 5 procent.
|
Rente Nederlandse staatsobligaties voor het eerst in ruim elf jaar boven 3 procent De rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is dinsdag boven de 3 procent uitgekomen. Dat is voor het eerst sinds de zomer van 2011.
|
Lonen stegen in februari met bijna 7 procent, trend van vorig jaar zet door De lonen zijn vorige maand met gemiddeld bijna 7 procent gestegen, blijkt uit voorlopige cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Daarmee zet de trend van vorig jaar door.
|
AMD Ryzen 9 7950X3D presteert 5,6 procent beter dan Intel Core i9 13900K De Spaanse techwebsite HDTecnologia heeft testresultaten van AMD kunnen inkijken waaruit blijkt dat een Ryzen 9 7950X3D-cpu gemiddeld 5,6 procent sneller is in games dan een Intel Core i9 13900K. Beide computersystemen beschikten over een Radeon RX 7900 XTX-gpu.
|
Twitter ontslaat opnieuw 10 procent personeel: minder dan 2000 mensen over Twitter ontslaat nog eens ongeveer tien procent van zijn personeelsbestand en heeft nu minder dan 2000 werknemers over. Toen de nieuwe eigenaar Elon Musk Twitter overnam in oktober, had het bedrijf nog 7500 werknemers.
|
Webhostingbedrijf Vimexx verhoogt alle verlengingstarieven met 25 procent Webhostingbedrijf Vimexx verhoogt de prijs van alle hostingservices vanaf 13 maart 2023 met 25 procent. Het Nederlandse bedrijf doet dit naar eigen zeggen vanwege de hogere kosten van stroom en soft- en hardware.
|
Twaalf procent van Nederlanders heeft slimme gezondheidsapparaten Twaalf procent van de Nederlanders van 16 tot 75 jaar gebruikte in 2022 slimme gezondheidsapparaten. Alleen in Denemarken werd dit vaker gedaan. Het EU-gemiddelde in 2022 was 6 procent, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS.
|
Inflatie zakt naar 7,6 procent, vooral kinderopvang en boodschappen duurder De prijzen in ons land zijn in de afgelopen maand met 7,6 procent gestegen. We betaalden vooral meer voor kinderopvang en voedingsmiddelen, blijkt donderdag uit cijfers van statistiekbureau CBS.
|
Medewerkers kinderopvang krijgen 12 procent salaris erbij Medewerkers in de kinderopvang krijgen er in het komende anderhalf jaar gemiddeld 12 procent salaris bij. Ook worden extra maatregelen genomen om de werkdruk aan te pakken. Zo moet de kinderopvang aantrekkelijker worden nu er sprake is van een groot personeelstekort en personeel steeds minder tevreden is.
|
Zoom schrapt 15 procent van banen, 'personeelsgroei was niet duurzaam' Zoom zegt 1300 werknemers te ontslaan, ofwel rond de 15 procent van het banenbestand. Het bedrijf geeft deels de schuld aan de hoeveelheid mensen die tijdens de coronapandemie werd aangenomen. "Die groei was niet duurzaam", zegt het bedrijf nu.
|
|
Zoom ontslaat 15 procent van personeel 19:38 Met een grote ontslagronde bij het online communicatieplatform Zoom gaat de ontslaggolf in de Amerikaanse techsector verder.
|
Chocobaron, Louis Vuitton-baas en luxepaus: tien procent van de rijkste Nederlanders en Fransen woont in ons land Niet alleen Nutella-baas Giovanni Ferrero (58) waardeert het Belgische belastingsysteem. Vooral ook schatrijke noorder- en zuiderburen vestigen zich hier. ?Ons land is voor rijkaards dan ook bijzonder aantrekkelijk?, vertelt professor Michel Maus aan ?Dag Allemaal?. Al geeft hij toch graag mee dat die buitenlandse miljardairs hier niet helemaal vrij spel krijgen.
|