NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
President

2News.be / Trefwoorden / President

Panamese president belooft grote kopermijn te sluiten
30 November, 00:08 Skynet Economie
Panama gaat de grootste kopermijn van Centraal-Amerika - goed voor 1 procent van de wereldwijde productie - sluiten. Dat heeft president Laurentino Cortizo dinsdag beloofd, nadat het hooggerechtshof de concessie aan een Canadees mijnbouwbedrijf ongrondwettelijk had verklaard.


President Sierra Leone: meeste leiders van groep die kazerne aanviel opgepakt
27 November, 00:03 NOS nieuws

Volgens de president van Sierra Leone zijn de meeste leiders opgepakt van de gewapende groep die eerder vandaag een legerkazerne aanviel in de hoofdstad Freetown. De groep zou ook meerdere gevangenissen hebben aangevallen en gevangenen hebben bevrijd. Na de aanval op de kazerne kondigde president Bio een avondklok af.

"Wij zullen ervoor zorgen dat de daders verantwoordelijk worden gehouden", zei Bio op de nationale televisie over de opgepakte leiders. Hij voegde eraan toe dat er veiligheidsoperaties en een onderzoek gaande zijn.

Eerder zei de regering dat veiligheidstroepen 'opstandige militairen' hadden afgeweerd, die op zondagochtend probeerden in te breken in een militaire kazerne in Freetown. Hij beweerde al snel dat de aanvallers waren verdreven naar de buitenwijken van de hoofdstad en dat de rust was teruggekeerd, maar volgens de BBC werden er daarna nog gevangenissen aangevallen.

Gespannen

Sinds president Bio afgelopen juni werd herkozen, is de politieke situatie in het land gespannen. Volgens onafhankelijke waarnemers was er sprake van intimidatie van mensen die niet op de zittende president zouden stemmen en was er een gebrek aan transparantie bij het tellen van de stemmen.

De grootste oppositiepartij, All People's Congress (APC), had twijfels bij de uitslag en weigerde lang om ook maar iets met de regering te maken te hebben.

Sinds augustus vorig jaar zijn er meerdere coups geweest in West-Afrika. Mali, Burkina Faso, Niger en Guinee, dat een grens deelt met Sierra Leone, staan nu onder militair bewind. Twee maanden na de verkiezingen arresteerde de politie in Sierra Leone een aantal militairen die volgens de regering een coup aan het voorbereiden waren.
Biden praat in november met Chinese president Xi Jinping
1 November, 00:04 Skynet
De Amerikaanse president Joe Biden gaat volgende maand in San Francisco zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping ontmoeten. Hij hoopt op een "constructief gesprek", zo meldt het Witte Huis. Er werd al langer gesproken over een mogelijke ontmoeting tussen de twee leiders, maar nu is er een principeovereenkomst.


Amerikaanse president moet zich buigen over mogelijk importverbod Apple Watch
30 Oktober, 00:01 Tweakers
De Amerikaanse International Trade Commission heeft een mogelijk importverbod uitgevaardigd voor de Apple Watch. Apple zou een patent van een medisch bedrijf hebben geschonden. De Amerikaanse president moet nu beslissen of het ook tot een importverbod komt.


Republikein Pence trekt zich terug uit race om het Witte Huis
29 Oktober, 00:02 NOS nieuws

De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence trekt zich terug als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hij had moeite om genoeg campagnegeld binnen te halen en genoeg vooruitgang te boeken in de peilingen.

"Na veel gebeden en overleg heb ik besloten vandaag een punt achter mijn campagne te zetten", zei hij op een bijeenkomst in Las Vegas. "We wisten vanaf het begin dat dit een moeilijke strijd zou worden, maar ik heb er geen spijt van."

Pence moest eerst de nominatie voor de Republikeinse Partij zien te winnen. Hij nam het daarbij op tegen zijn voormalige baas, oud-president Trump, die hij jarenlang trouw heeft gediend.

Pence ging in 2020 niet mee met Trumps leugen dat Trump en niet Biden de presidentsverkiezingen van dat jaar had gewonnen. Trump was woedend. Aanhangers van Trump beschouwen Pence als een verrader.
Slovaakse president geeft fiat voor driepartijencoalitie
25 Oktober, 00:05 Skynet Buitenland
De Slovaakse presidente Zuzana Caputova zal woensdag de nieuwe regering aanstellen, 3,5 weken na de verkiezingen. Aan het hoofd van de regering staat de links-nationalistische premier Robert Fico, en behalve zijn eigen partij Smer maken ook de sociaaldemocraten van Hlas en de ultranationalistische en pro-Russische SNS deel uit van de coalitie.


Tunesisch president zegt Europese fondsen in kader migratiedeal te zullen weigeren
3 Oktober, 00:02 Skynet
De Tunesische president Kais Saied heeft maandagavond aangekondigd dat hij de fondsen van de Europese Unie in het kader van het migratieakkoord met zijn land gaat weigeren. Volgens hem gaat het om "liefdadigheid" en is het "bespottelijke" bedrag in strijd met de overeenkomst die werd beklonken tussen beide partijen.


Zuid-Afrikaanse president vrijgesproken voor corruptie na vondst van geld in sofa
22 Augustus, 00:04 Skynet Buitenland
Cyril Ramaphosa, de president van Zuid-Afrika, heeft de regels rond deviezen niet geschonden nadat zowat 4 miljoen dollar werd aangetroffen in de sofa op zijn boerderij. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse nationale bank maandag na een onderzoek van ongeveer een jaar.


Staatsgreep Niger - Dreigen met vervolging van president Bazoum is een "nieuwe provocatie", zegt Ecowas
15 Augustus, 00:04 Skynet Buitenland
De aankondiging dat de omvergeworpen Nigerese president Mohamed Bazoum mogelijk zal worden vervolgd wegens hoogverraad, is "een nieuwe provocatie" van de coupplegers in Niamey. Dat staat maandag in een reactie van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas).


Washington erg bezorgd over gezondheid afgezette president na staatsgreep in Niger
10 Augustus, 00:01 HLN.BE
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft telefonisch contact gehad met de afgezette president van Niger, Mohamed Bazoum. De VS zijn naar eigen zeggen ?erg bezorgd? over zijn gezondheidstoestand en over de veiligheid van hem en zijn familie, zo verklaarde een woordvoerder woensdag.


Overspelige zoon brengt Colombiaanse president in lastig parket
5 Augustus, 00:01 De Tijd
21:19 Beweringen van zijn oudste zoon dat de verkiezingsrace van Colombia's linkse president Gustavo Petro deels illegaal is gefinancierd, leggen een bom onder het prille presidentschap.


Litouwse president bezorgd over Wagner-troepen in Wit-Rusland
1 Augustus, 00:04 Skynet Buitenland
De Litouwse president Gitanas Nauseda heeft zijn ongerustheid geuit over de aanwezigheid van huurlingen van de Russische Wagner-militie in het naburige Wit-Rusland. Ze zijn een serieuze bedreiging voor de veiligheid van het land, zei Nauseda.


Panamese ex-president Martinelli veroordeeld tot meer dan tien jaar cel
19 Juli, 00:04 Skynet Buitenland
Een Panamese rechtbank heeft gewezen president Ricardo Martinelli dinsdag veroordeeld tot een celstraf van tien jaar en zes maanden. Martinelli is schuldig bevonden aan het witwassen van geld tijdens de uitoefening van zijn mandaat. Hij moet ook een boete van 19 miljoen dollar (bijna 17 miljoen euro) betalen.


President Bundesbank verwacht renteverhoging ECB na de zomer
18 Juni, 00:05 NU.NL - Economie
De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente na de zomer mogelijk verder verhogen om de hoge inflatie in de eurozone tegen te gaan. Dat zegt president Joachim Nagel van de Bundesbank.


ECB-president Lagarde vindt inflatie nog steeds te hoog en zint op renteverhoging
4 Juni, 00:05 NU.NL - Economie
De inflatie in de eurozone is nog steeds te hoog, waardoor een strikter monetair beleid noodzakelijk is. Dat heeft president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag gezegd.


DNB-president Knot wil dat ECB de rente tot en met juli blijft verhogen
28 Mei, 00:03 NU.NL - Economie
De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rentetarieven in de eurozone ook in juni en juli nog moeten verhogen om de hoge inflatie onder controle te krijgen. De inflatie blijkt namelijk hardnekkiger dan verwacht, benadrukt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met vier grote Europese kranten.


12 April, 00:07 Volkskrant
Oud-president Trump zegt onschuldig te zijn aan 34 strafbare feiten
5 April, 00:05 NOS nieuws

De rechtbank in New York heeft de Amerikaanse oud-president Donald Trump 34 strafbare feiten ten laste gelegd. Trump zegt onschuldig te zijn aan alle aanklachten. Het is de eerste keer dat een zittende of voormalige Amerikaanse president strafrechtelijk wordt vervolgd.

De aanklachten hebben betrekking op het vervalsen van bedrijfsdocumenten rond het betalen van zwijggeld ten tijde van zijn presidentscampagne in 2016. Onder anderen pornoactrice Stormy Daniels zou een som geld hebben ontvangen om te zwijgen over haar eerdere affaire met Trump.

Het betalen van zwijggeld is op zich niet strafbaar, maar het opvoeren van dat geld als juridische kosten wel. Daarnaast zou hij hebben verzuimd het zwijggeld op te geven als een campagnedonatie. Alle 34 aanklachten hebben daarom betrekking op het plegen van bedrijfsfraude. De aanklagers betogen dat Trump hiermee betrokken was bij een "illegaal complot" om de integriteit van de presidentsverkiezingen van 2016 te ondermijnen.

Iets voor 19.30 uur Nederlandse tijd arriveerde Trump bij de rechtbank in Manhattan. Nadat hij uit de auto was gestapt, zwaaide hij naar de menigte buiten de rechtbank en liep daarna het gebouw. Daar werd hij formeel aangehouden, waarna zijn vingerafdrukken zijn afgenomen.

Tijdens de zitting vroeg de rechter beide partijen geen uitspraken te doen die voor maatschappelijke onrust zouden kunnen zorgen. Trump heeft zelf een keer gesproken, toen hij pleitte niet schuldig te zijn aan de aanklachten.

'Ik kan niet geloven dat dit gebeurt'

Kort voordat hij bij de rechtbank arriveerde, plaatste Trump een bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social: "Onderweg naar Lower Manhattan, de rechtbank. Het is heel onwerkelijk - Wow, ze gaan me arresteren. Ik kan niet geloven dat dit gebeurt in Amerika. MAGA!" Die laatste kapitalen staan voor de slogan van zijn presidentscampagne in 2015: Make America Great Again.

Bekijk hieronder de aankomst van Donald Trump bij de rechtbank, waar voor- en tegenstanders hem stonden op te wachten:

Er is waarschijnlijk geen politiefoto - een zogenoemde mug shot - gemaakt, omdat de kans bestaat dat die foto gelekt wordt.

Bij het binnengaan en verlaten van de rechtszaal heeft Trump geen journalisten te woord gestaan. Rond 21.30 uur Nederlandse tijd was de zitting voorbij en vertrok Trump direct naar het vliegveld om terug te keren naar zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida.

Na afloop van de zitting stonden de drie advocaten van Trump op straat cameraploegen te woord. Ze zeiden dat de oud-president "gefrustreerd, van streek en teleurgesteld" is, maar ook gemotiveerd om het gevecht aan te gaan. "Hij gaat geen gas terugnemen."

Kort daarna sprak de New Yorkse aanklager in een persconferentie van "ernstig crimineel gedrag" dat niet genormaliseerd mag worden. "Iedereen is gelijk voor de wet, ongeacht de hoeveelheid geld of macht", zei hij.

De voorgeleiding van een verdachte is een snelle en routinematige gebeurtenis binnen het strafvervolgingsproces, maar omdat het de eerste strafzaak ooit is tegen een voormalige Amerikaanse president, wordt het gezien als een historisch moment. Journalisten van over de hele wereld stelden zich gisteravond al op bij de rechtbank en vandaag verzamelden zich al vroeg voor- en tegenstanders van Trump bij het gebouw.
Syrische president ontmoet Poetin woensdag in Moskou
15 Maart, 00:05 Skynet Buitenland
De Syrische president Bashar al-Assad is dinsdagavond laat aangekomen in de Russische hoofdstad Moskou. Woensdag heeft hij er een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, meldt het kantoor van de Syrische president.


Rechterhand president Xi wordt nieuwe premier China
12 Maart, 00:01 De Tijd
08:52 Het Chinese parlement heeft Li Qiang, een getrouwe van president Xi Jinping, aangeduid als nieuwe premier. Als nummer twee van het land moet hij nu een nieuwe groeistrategie voor China uitstippelen.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn