NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
President

2News.be / Trefwoorden / President

Zuid-Afrikaanse president niet van plan om stap opzij te zetten
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa, die met afzetting wordt bedreigd, is niet van plan "af te treden of een stap opzij te zetten". Dat heeft zijn woordvoerder Vincent Magwenya zaterdag gezegd tegen AFP.


Donderdag, 00:07 Volkskrant
Onderzoekscommissie effent pad voor afzettingsprocedure tegen Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa
Donderdag, 00:00 Gazet v. Antwerpen

De corruptiebeschuldigingen tegen de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zijn wel degelijke onderbouwd. Dat heeft een parlementaire onderzoekscommissie woensdag verklaard. Volgens het eindrapport zijn er voldoende elementen om in het parlement te debatteren over een mogelijke afzetting.
DNB-president Knot verwacht kleinere rentestappen van ECB
21 November, 00:02 NU.NL - Economie
De Europese Centrale Bank (ECB) zal de komende tijd kleinere rentestappen nemen om de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag tijdens een Europees bankierscongres in Frankfurt.


Opmerkelijke beelden: Chinese president Xi Jinping geeft Canadese premier Justin Trudeau uitbrander
17 November, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Een diplomatiek incident: de Chinese president Xi Jinping geeft de Canadese president Justin Trudeau ervan langs in opmerkelijke videobeelden.
Dodelijke stormloop Seoel - Al 151 doden, "ramp had niet mogen gebeuren", zegt president
31 Oktober, 00:05 Skynet Buitenland
Na de dodelijke stormloop in Seoel zijn nu al 151 doden en 82 gewonden geteld. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap. President Yoon Suk-yeol spreekt van een "tragedie en een ramp die niet had mogen gebeuren".


DNB-president Klaas Knot noemt dalende huizenprijzen een 'welkome afkoeling'
18 Oktober, 00:03 NU.NL - Economie
Wie binnenkort een huis wil kopen, moet zich niet laten afschrikken door de daling van de huizenprijzen, vindt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Hij ziet de ontwikkelingen op de woningmarkt eerder als een "welkome afkoeling".


Onderzoekscommissie Capitoolbestorming dagvaardt oud-president Trump
14 Oktober, 00:03 NOS nieuws

De parlementaire commissie van het Amerikaanse Congres die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool gaat Donald Trump dagvaarden. Alle negen leden van de commissie stemden vandaag voor dagvaarding van de Amerikaanse oud-president. Dat zal waarschijnlijk binnen enkele dagen gebeuren.

"Hij is de persoon die centraal staat in het verhaal over wat er op 6 januari is gebeurd", zei de Democratische voorzitter van de commissie in een toelichting op het besluit. "Dus we willen hem horen. Hij moet verantwoording afleggen."

De onderzoekscommissie bestaat uit zeven Democraten en twee Republikeinen. In de hoorzitting van vandaag, naar verwachting de laatste voor de tussentijdse verkiezingen van volgende maand, werden nieuwe beelden getoond van de dag van de Capitoolbestorming.

Daarop is onder meer te zien hoe de leiders van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, Nancy Pelosi en Chuck Schumer, telefonisch probeerden om meer beveiliging te regelen. Schumer zei daarbij tegen de toenmalige minister van Justitie: "Waarom laat u de president niet gewoon zeggen dat ze het Capitool moeten verlaten?"

Juridische strijd

Overigens is het de vraag hoe kansrijk de dagvaarding tegen Trump is. Zo schrijft CNN dat het "in dit late stadium" onwaarschijnlijk is dat de oud-president er gehoor aan geeft. De verwachting is dat de dagvaarding zal leiden tot een langdurige juridische strijd.

Volgens de Amerikaanse nieuwsorganisatie kan een eventuele weigering van Trump er uiteindelijk toe leiden dat hij wordt vervolgd wegens minachting van het Congres, zoals ook bij zijn voormalig adviseur Steve Bannon is gebeurd. Daarop staat een celstraf van maximaal twaalf maanden.

Trump noemt de dagvaarding op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social "een lachertje". "Waarom hebben ze tot het laatste moment gewacht?" schrijft hij. Volgens hem is de commissie er slechts in geslaagd om de Verenigde Staten nog verder te verdelen.

Getuigen

De parlementaire commissie onderzoekt onder meer in hoeverre Trump verantwoordelijk kan worden gehouden voor de bestorming van het Capitool. De oud-president is nog niet voor de commissie verschenen en heeft meermaals geprobeerd te voorkomen dat voormalige medewerkers zouden getuigen.

De oud-president beriep zich hierbij onder meer op het zogeheten executive privilege, de vrijheid die presidenten krijgen om te overleggen met adviseurs zonder bang te zijn dat ze ooit moeten getuigen over die vertrouwelijke besluitvorming.

Bestorming

Bij de Capitoolbestorming in januari vorig jaar vielen vijf doden en raakten tientallen mensen gewond. Veel Democraten en ook de twee Republikeinen in de onderzoekscommissie houden Trump verantwoordelijk voor de aanval. Hij zou zijn aanhangers hebben opgehitst om het Amerikaanse parlementsgebouw te bestormen.

Correspondenten Marieke de Vries en Lucas Waagmeester maakten begin dit jaar deze terugblik op de Capitoolbestorming:
President Macron vraagt Fransen niet in paniek te raken om brandstoftekorten
11 Oktober, 00:03 NU.NL - Economie
De Franse president Emmanuel Macron dringt er bij de Franse bevolking op aan niet in paniek te raken door de brandstoftekorten in Frankrijk die zijn ontstaan door stakingen bij olieraffinaderijen.


25 Augustus, 00:08 Volkskrant
Salman Rushdie neergestoken - President Biden is "geschokt en bedroefd" over "wrede aanval"
14 Augustus, 00:06 Skynet
Een dag nadat auteur Salman Rushdie neergestoken werd in de Amerikaanse staat New York, heeft president Joe Biden zijn afschuw uitgesproken over de aanval. "Jill (zijn echtgenote, red.) en ik waren geschokt en bedroefd toen we hoorden van de wrede aanval", zegt de president in een verklaring. "Samen met alle Amerikanen en mensen over de hele wereld bidden we voor zijn gezondheid en herstel."


FBI doet inval in resort oud-president Trump in Florida
9 Augustus, 00:00 HLN.BE
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zegt dat FBI-agenten zijn huis in Palm Beach in de staat Florida zijn binnengevallen. ?Mijn prachtige huis, Mar-a-lago in Palm Beach, wordt op dit moment belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten?, schrijft Trump in een verklaring die hij op zijn eigen sociale netwerk Truth Social plaatste. Het is niet duidelijk waar de FBI-agenten naar op zoek zijn, maar ze zouden ook Trumps kluis hebben doorzocht.


4 Augustus, 00:06 Volkskrant
4 Augustus, 00:06 Volkskrant
Coronavirus - Amerikaanse president Joe Biden opnieuw in isolatie na positieve coronatest
31 Juli, 00:06 Skynet Buitenland
Joe Biden moet opnieuw in isolatie nadat hij nog eens positief heeft getest op corona. Het is de tweede keer in anderhalve week tijd dat de Amerikaanse president een positieve test aflegt. Dat meldt het Witte Huis zaterdag.


Coronavirus - Amerikaanse president Joe Biden opnieuw in isolatie na positieve coronatest
31 Juli, 00:06 Skynet
Joe Biden moet opnieuw in isolatie nadat hij nog eens positief heeft getest op corona. Het is de tweede keer in anderhalve week tijd dat de Amerikaanse president een positieve test aflegt. Dat meldt het Witte Huis zaterdag.


Overlijden Abe - Chinese president "diep bedroefd" door plotse dood Abe
10 Juli, 00:07 Skynet Buitenland
De Chinese president Xi Jinping heeft zaterdag een boodschap van medeleven gestuurd naar de Japanse premier Fumio Kishida na de dood van ex-premier Shinzo Abe. Dat melden Chinese staatsmedia.


Rwanda moet volgens president geen lessen in mensenrechten krijgen
26 Juni, 00:06 Skynet
Rwanda heeft "geen enkele les nodig van wie dan ook" over mensenrechten. Dat zegt althans president Paul Kagame, bij afloop van de Commonwealth-top die de voorbije dagen in hoofdstad Kigali gehouden werd. Die top kwam er tegelijkertijd met een felle polemiek over de Britse plannen om migranten uit te wijzen naar het Oost-Afrikaanse land.


23 Juni, 00:07 Volkskrant
23 Juni, 00:07 VolkskrantGerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn