De populariteit van vinyl is ook vorig jaar flink toegenomen. In totaal is in 2022 voor 37 miljoen euro aan lp's verkocht in Nederland. Dat is zo'n 8,6 miljoen euro meer dan in 2021, een stijging van 30 procent.
We gaan steeds vaker op de fiets naar ons werk. Het aantal fietsritten naar kantoor is afgelopen jaar met ruim twee miljoen per werkweek gestegen. Mensen kiezen vooral voor de tweewieler vanwege het gemak en omdat het goed is voor de gezondheid.
Hoewel de wagens uit de R5/Rally2-categorie de blikvangers worden op de affiche van de South Belgian Rally 2023, kan u er zeker van zijn dat er op alle niveaus een spannende strijd zal worden geleverd. Dat zal onder andere het geval zijn in de twee Cups die steeds populairder lijken te worden: de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux en de Moood M-Cup!
Lees meer: South Belgian Rally: De Cups populairder dan ooit
Binnen- en buitenlandse gasten boekten vorig jaar meer overnachtingen dan ooit in Nederland. Vooral hotels waren populair, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.
De populariteit van apps waarmee je kunt bekijken waar je op dit moment het goedkoopst kunt tanken, is de afgelopen maanden flink toegenomen. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.
De export van Nederlandse bloemen en planten bereikte in het eerste kwartaal van dit jaar een recordhoogte. Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). In de eerste drie maanden van 2022 is voor 2,1 miljard euro aan sierteeltproducten naar het buitenland verscheept.
Het aantal aangevraagde aflossingsvrije hypotheken neemt dit jaar toe. Dat blijkt uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dat komt volgens adviesketens voor hypotheken onder meer door de toename van het aantal oversluitingen waarbij consumenten hun bestaande aflossingsvrije hypotheek overzetten. Ook verhogen klanten hun hypotheek voor bijvoorbeeld een verbouwing.
De socialemedia-app TikTok is afgelopen jaar veel populairder geworden. Het aantal gebruikers steeg met bijna 150 procent. Onder jongeren is de app zelfs populairder dan Facebook, meldt onderzoeksbureau Newcom na een peiling onder ruim 7000 Nederlanders van 15 jaar en ouder.
1,7 miljoen Nederlanders gebruiken TikTok en dat zijn er bijna 2,5 keer zoveel als een jaar geleden. Het dagelijks gebruik verdrievoudigde zelfs. Elke dag zitten nu ruim 800.000 Nederlanders op de app om video's te plaatsen of te bekijken.
Onder jongeren groeit TikTok het snelst. In de leeftijdsgroep van 15 tot en met 19 jaar nam het aantal gebruikers toe van 180.000 naar 490.000. Onder 20- tot en met 24-jarigen groeide het van 110.000 naar 360.000.
WhatsApp blijft populairst
WhatsApp is met 12,4 miljoen gebruikers nog altijd de populairste socialemedia-app, gevolgd door Facebook en YouTube. Naast TikTok zijn de grootste stijgers Tumblr (24 procent groei), Pinterest (10 procent) en LinkedIn (6 procent).
Instagram staat op de vierde plek met 5,9 miljoen gebruikers, 5 procent meer dan vorig jaar. Een jaar geleden was de groei nog 14 procent. Onder jongeren groeit de app inmiddels bijna niet meer, constateren de onderzoekers.
Meer apps, iets korter online
Gemiddeld zijn Nederlanders actief op 3,9 verschillende apps, tegenover 3,7 vorig jaar. Dagelijks zitten ze op 2,1 platformen en dat was vorig jaar 1,9.
Jongeren besteden ook een stuk meer tijd op sociale media. 15- tot en met 19-jarigen schatten in dat ze er dagelijks gemiddeld 2 uur en 40 minuten online zijn, 17 minuten langer dan vorig jaar. In totaal daalde de tijd van alle leeftijdsgroepen op sociale media juist met 1 minuut, naar 1 uur en 37 minuten.
Er goed uitzien en veel waar voor je geld bieden: het is nog geen garantie op een goede rijervaring. Daarom voelt onze auto-expert twee Chinese nieuwkomers aan de tand. Hoe betrouwbaar zijn ze? En zou je de aankoop moeten overwegen?
Wie deze zomer een zwembad in de tuin wil, moet al geluk hebben om een installateur te vinden met voordien nog een gaatje in zijn agenda. Maar ook wie een gekoeld huis wil, maakt daar beter tijdig werk van. ?De markt is al een poosje enorm aan het groeien door de opeenvolgende jaren met hittegolven, maar we verwachten een blijvende vraag door het afschaffen van de terugdraaiende tellers voor wie zonnepanelen heeft en door het vele thuiswerken?, vertelt Lieven Verstaen van Daikin.
De populairste smartphone-app van het moment is Signal. Met de berichtenapp kan u doen wat u op WhatsApp doet, met dat verschil dat uw gegevens niet worden bewaard en gebruikt voor advertenties. ?Facebook weet meer over jou dan je eigen vrienden. Door WhatsApp niet meer te gebruiken kan je dat nu voor een stukje verhinderen.?
Het politiereglement over het gebruik van en handel in lachgas in politiezone Voorkempen is amper van kracht en de eerste vier processen-verbaal zijn al opgesteld en twee gasflessen werden in beslag genomen.
Plots wilde iedereen leren schaken en schaakborden vlogen als zoete broodjes de deur uit. De Netflix-reeks ?The Queen?s Gambit? zorgde voor een ware heropleving van de schaaksport, maar ook in de kleerkast bleef de populariteit van de reeks niet onopgemerkt. Op sociale media kan je haast niet meer naast alle ruitjes kijken.
Van supermarktketen Lidl tot Action: opblaasbare SUP-boards vind je tegenwoordig niet alleen in gespecialiseerde sportwinkels. En dat is goed nieuws voor wie een betaalbaar exemplaar op de kop wil tikken om een tochtje te maken op het water. ?Maar koop niet zomaar, want geen plank is gelijk?, zegt Frank Vanleenhove van Surfers Paradise in Knokke.
Google heeft onderzocht op welke termen Nederlandse reizigers het meest zoeken. Het opvallendste resultaat is dat Valencia populairder is geworden als citytripbestemming dan Barcelona.
EternalBlue, de exploit die een jaar geleden verantwoordelijk was voor de razendsnelle verspreiding van de WannaCry-ransomware, is vandaag populairder dan ooit. Dat blijkt uit telemetriegegevens van securitybedrijf ESET. WannaCry veroorzaakte vorig jaar één van de grootste cyberincidenten in de geschiedenis. Op 12 mei 2017 vond een uitbraak van de ransomware plaats waarbij op korte tijd […]
Gedetineerden hoeven steeds minder vaak naar de rechtbank, omdat ze vanuit de gevangenis via een videoverbinding met de rechter kunnen praten. Het 'telehoren' scheelt tijd en geld, zegt de Dienst Justitiële Inrichtingen, waar alle gevangenissen onder vallen.
Vijf rechtbanken en acht gevangenissen doen momenteel mee aan een proef, waarbij beslissingen of een verdachte langer vast moet blijven zitten, op afstand worden behandeld. Dat gebeurt tijdens zogeheten raadkamerzittingen, die meestal maar kort duren.
De verdachten worden voor deze zittingen niet meer naar de rechtbank gebracht, maar praten via een live-verbinding vanuit de gevangenis met de rechter. Het systeem is in 2016 zo'n vierhonderd keer gebruikt. In de eerste helft van 2017 was dat al ruim driehonderd keer.
Besparing
De verwachting is dat in de toekomst flink bespaard kan worden op vervoerskosten, omdat het veel ritjes van en naar de rechtbank scheelt. De Dienst Justitiële Inrichtingen wil de videoverbinding op alle locaties gaan gebruiken.
Voordeel voor gedetineerden is er ook. "Het is veel minder belastend om hier binnen de gevangenismuren gehoord te worden, dan een groot deel van de dag onderweg te zijn voor een zitting van pakweg tien minuten", zegt Manja Hamel van de Penitentiaire Inrichting (PI) Zwolle.
Lange ritten
De ritten naar de rechtbank duren vaak lang, omdat meerdere gedetineerden op verschillende plekken moeten worden opgehaald of weggebracht. Ook moeten ze vaak lang wachten in de rechtbank zelf. Niet iedereen heeft daar zin in en daarom melden verdachten zich nogal eens af voor de raadkamer.
Met het telehoren zijn ze hooguit twintig minuten kwijt. "Nu zijn meer verdachten geneigd hun zitting bij te wonen", merkt Hamel. "Dat is een voordeel voor de rechtsgang."
De reacties van gedetineerden zijn wisselend. De een noemt de videoverbinding onpersoonlijk, de ander is blij met de tijdwinst. "Het is altijd vervelend om lang in een celletje te moeten zitten in de rechtbank of in de bus", zegt een gedetineerde in de PI Zwolle.
"Ik heb meerdere keren vastgezeten en deze methode in januari voor het eerst meegemaakt. Mij beviel het wel, maar ik heb er ook een paar op de afdeling gesproken die zeggen: liever face to face, want dan kun je ook nog je gevoel laten zien."
Moordzaken
Ook rechters zien voor- en nadelen bij de videoverbinding. "Als de techniek goed loopt, betekent het dat je heel snel van de ene verdachte naar een volgende verdachte kunt zappen", zegt de Zwolse rechter Shirin Milani.
Maar telehoren is niet voor alle verdachten geschikt, stelt ze. "Het hangt af van de aard van de zaak of we een persoon het liefst in het echt voor ons zien." Verdachten in moord- en zedenzaken moeten daarom altijd in de zittingszaal verschijnen, net als minderjarige verdachten.
Volgens Manja Hamel van de PI Zwolle zal het niet snel gebeuren dat complete rechtszaken via een videoverbinding worden behandeld. "Het is voor een rechter toch van belang om een verdachte in de ogen te kunnen kijken en daarvoor moet iemand fysiek aanwezig zijn in de rechtszaal."
Er wordt steeds meer alcoholvrij bier gedronken. De consumptie steeg het afgelopen jaar met bijna een kwart. Dat zegt de organisatie Nederlandse Brouwers, die de tien grootste Nederlandse brouwerijen vertegenwoordigt. Sinds 2010 steeg de verkoop van alcoholvrij bier met 285 procent.
"Het aantal biersoorten dat in een alcoholvrije variant wordt gebrouwen, stijgt elk jaar verder. Eerst zag je alleen pils en witbier, toen veel radler en inmiddels weizen, amber en IPA", zegt Cees-Jan Adema van Nederlandse Brouwers.
Het ruimere aanbod zorgt ervoor dat meer mensen nu voor het alcoholvrije bier kiezen. "Ze vinden het lekker. Brouwers spelen in op de wensen van de consument om gevarieerd en verantwoord te genieten van een mooi glas bier, ook als zij even helemaal geen alcohol tot zich willen nemen."
Vooral jongvolwassenen
Vooral onder jongvolwassenen (25-34 jaar) wordt meer alcoholvrij bier gedronken. In 2014 dronk 4 procent van deze groep minimaal een keer per maand alcoholvrij bier, dit jaar is dat 17 procent.
Meer dan de helft van de Nederlandse alcoholvrij bierdrinkers zegt nu vaker voor alcoholvrij bier te kiezen dan twee jaar geleden. En ze zeggen dat ze dat ook in hun omgeving zien gebeuren.
Ook speciaalbier werd afgelopen jaar meer verkocht; de verkoop steeg met 7,9 procent. De consumptie van gewoon bier bleef stabiel.
De 10 Miles blijft tien keer zo populair, maar het ziet ernaar uit dat de AG Antwerp Marathon dit jaar de kaap van de drieduizend deelnemers zal bereiken. Volgens specialisten is dat niet toevallig en zit er nog rek op dat aantal.