NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Politieke

2News.be / Trefwoorden / Politieke

Haalbaarheid van confederalisme is een politieke leugen, zegt Van Grieken
11 Juli, 00:02 Skynet Belgie
Het confederalisme is de grootste politieke leugen van de afgelopen tien jaar. Dat heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gezegd tijdens de Sporenviering in Brugge, het feest van de partij voor de Vlaams feestdag op 11 juli. Hij pleit voor een Vlaamse onafhankelijkheid door middel van een unilaterale beslissing.


Politieke hoogspanning door West-Vlaamse pylonenstrijd
12 Mei, 00:02 De Tijd
01:00 Burgerverzet, rechtszaken en electorale schade dreigen van de West-Vlaamse hoogspanningslijn Ventilus een nieuw hoofdpijndossier voor de Vlaamse regering te maken. De kabels ondergronds leggen botst o...


Franse presidentsverkiezingen - Macron roept op grote politieke beweging van eenheid en actie
11 April, 00:05 Skynet
Emmanuel Macron heeft zondag opgeroepen om over de verschillen heen een grote politieke beweging van eenheid en actie te stichten. Hij wil iedereen die zich wil inzetten voor Frankrijk, de hand reiken, zo zei hij op een meeting na zijn overwinning in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Macron neemt het in de tweede ronde op tegen Marine Le Pen.


Forse groei ledenaantallen politieke partijen, FvD veruit de grootste
25 Februari, 00:11 Volkskrant
Het aantal leden van politieke partijen die in de Eerste en Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, is in 2021 fors toegenomen. Het radicaal rechtse Forum voor Democratie mocht met een groei van 13.500 leden de meeste nieuwelingen verwelkomen en blijft met 58.890 leden de grootste ledenpartij.


Servische president noemt weigeren Djokovic politieke heksenjacht
7 Januari, 00:00 Skynet Sport
De Servische president Aleksandar Vucic noemt de manier waarop Australische autoriteiten omgaan met zijn landgenoot Novak Djokovic een "politieke heksenjacht". De tennisser is op het vliegveld van Melbourne tegengehouden vanwege problemen met zijn visum. De nummer 1 van de wereld zit nu vast in een quarantainehotel in de Australische stad, waar de Australian Open op 17 januari begint.


Premier Hamdok stapt op vanwege 'politieke impasse' in Sudan
3 Januari, 00:03 NOS nieuws

De Sudanese premier Abdalla Hamdok is afgetreden. Hij heeft dat vandaag bekendgemaakt in een televisietoespraak. Hamdok sprak van een politieke impasse in Sudan na de militaire staatsgreep van oktober.

Hamdok zei dat een rondetafelgesprek nodig is om tot een nieuw akkoord te komen voor de overgang van Soedan naar een goed functionerende democratie.

De premier werd na de staatsgreep destijds afgezet. Hij werd opgepakt en onder huisarrest geplaatst. In november keerde hij terug als premier, nadat hij en het leger een deal hadden gesloten.

De oud-premier was als oud-VN-functionaris het gezicht van de burgers die de macht delen met het leger sinds de val van oud-dictator Omar al Bashir in 2019. Ze zouden die macht blijven delen in aanloop naar vrije verkiezingen, maar sinds 2019 was het land verre van stabiel.

Massademonstraties

Na de coup van het leger in oktober werd er in binnen- en buitenland gedemonstreerd. In Sudan gingen tienduizenden betogers de straat op en werden wegblokkades opgeworpen in de hoofdstad Khartoem.

Zoals te zien in deze video:

De herinstallatie van Hamdok als premier was een belangrijke eis van de betogers, maar de massademonstraties zijn sindsdien niet gestopt. Veel deelnemers zeggen dat het leger achter de schermen nog altijd de macht in handen heeft en ze eisen dat de militaire machthebbers hun invloed op de regering opgeven.

Afgelopen week werden volgens het pro-democratische Sudan Doctors Committee, een collectief van artsen, zeker vier demonstranten doodgeschoten. Tientallen mensen raakten gewond.
Verlaging van 1,1 procent voor dotatie politieke partijen definitief goedgekeurd, oppositie ontevreden over indexering van 2 procent
17 December 2021, 00:01 HLN.BE
De Kamer verlaagt de dotatie voor de politieke partijen volgend jaar met 1,11 procent. De plenaire vergadering heeft daarvoor donderdag het licht op groen gezet. Het bedrag wordt wel aangepast aan de index van 2 procent.


Google schakelt politieke reclame rond Filipijnse presidentsverkiezingen uit
2 December 2021, 00:07 NU.NL - Tech
Google toont in de aanloop naar de Filipijnse presidentsverkiezingen volgend jaar geen politieke advertenties. Het beleid geldt voor de periode tussen 8 februari en 9 mei 2022, schrijft Reuters dinsdag.


Europese Unie herhaalt vraag om vrijlating politieke gevangenen in Wit-Rusland
7 September 2021, 00:06 Skynet Buitenland
De Europese Unie blijft "het aanhoudende flagrante gebrek aan respect voor de mensenrechten en de fundamentele vrijheden van de mensen in Wit-Rusland door het regime in Minsk" betreuren. De EU herhaalt haar eis voor de vrijlating van de meer dan 650 politieke gevangenen in Wit-Rusland. Dat zegt de woordvoerder van de Europese diplomatieke dienst in een reactie op de veroordeling van de Wit-Russische oppositieleidster Maria Kolesnikova en haar advocaat Maxime Znak, tot respectievelijk elf en tien jaar gevangenisstraf.


Grootste vakbond Hongkong onder politieke druk opgeheven
17 Augustus 2021, 00:03 Skynet Economie
De grootste vakbond van Hongkong, de Bond van Beroepsleraren (PTU), heft zich op als gevolg van "de enorme druk" van de regering in de Chinese regio. Voorzitter Fung Wai-wah zei dat het bestuur na lange discussies unaniem heeft besloten dat het werk onmogelijk is geworden en de bond ermee ophoudt. De in 1973 opgerichte vakvereniging heeft een gematigde maar prominente rol gespeeld bij de protesten twee jaar geleden in Hongkong tegen onder meer de steeds meer autoritaire greep van de Volksrepubliek op Hongkong en voor meer democratie.


Pedro Facon: "Politieke debat nodig over verplichte vaccinatie zorgpersoneel"
20 Juli 2021, 00:04 Skynet Economie
Voor coronacommissaris Pedro Facon is een politiek debat nodig over de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Ook het personeel moet daarbij betrokken worden. Dat zei hij vandaag in De Ochtend. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro herhaalde in het programma de oproep voor een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel.


EU werkt aan sancties tegen verantwoordelijken politieke crisis Libanon
13 Juli 2021, 00:05 Skynet
De lidstaten van de Europese Unie zijn bereid om, indien nodig, sancties te treffen tegen de verantwoordelijken van de politieke crisis in Libanon. Tegen eind juli zou een juridisch kader in stelling worden gebracht, zo heeft de hoge vertegenwoordiger Josep Borrell vandaag aangekondigd na afloop van een raad van de buitenlandministers van de 27 lidstaten.


8 Februari 2021, 01:47 HLN.BE
Gevangen achter het beeldscherm ? politieke nieuwkomers over hindernisbaan naar 17 maart
5 Februari 2021, 22:30 Volkskrant
Doorbreken als nieuwe politieke partij is normaal al een hels karwei, laat staan als je de kiezer niet in levenden lijve kunt overtuigen van je grote gelijk. Dat het coronavirus ook de campagnewetten herschrijft, wordt door de jongste loten aan de Haagse boom stevig gevoeld. ?Wij hebben die face-to-facemomenten echt nodig.?


BINNENKIJKEN. Ivanka Trump smeedt politieke plannen vanuit haar nieuwe thuisbasis
5 Februari 2021, 17:12 HLN.BE
Niet alleen Donald Trump zit zonder ? presidentieel ? werk. Ook zijn oudste dochter Ivanka (39), die tot voor kort adviseur van haar vader was, moet noodgedwongen op zoek naar een nieuwe job. Vanuit haar woonst in Miami broedt ze op nieuwe toekomstplannen, samen met haar gezin.


Marc Van Ranst weigert vergoeding voor experten na rel met Georges-Louis Bouchez: geen zin in ?politieke spelletjes?
4 Februari 2021, 09:06 HLN.BE
Viroloog Marc Van Ranst gaat de vergoeding weigeren die de experten binnen de GEMS binnenkort zullen krijgen. Dat meldt hij op Twitter. De afgelopen dagen raakte hij op sociale media verwikkeld in een felle discussie met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die beweerde dat de experts al betaald werden. Volgens Van Ranst was dat niet zo. ?Als sommige politici al politieke spelletjes beginnen te spelen met vergoedingen aan de experten, zelfs nog vooraleer die regeling van kracht is, dan pas ik voor die vergoeding?, klinkt het nu bij de viroloog.


Tweakers Podcast #150 - Politieke beschouwingen, Stadia-keuzes en mmWave-laden
4 Februari 2021, 05:36 Tweakers
Deze week praten Wout Funnekotter, Jurian Ubachs, Arnoud Wokke en Tijs Hofmans over tech bij de komende Nederlandse verkiezingen, de onderbezetting bij de Autoriteit Persoonsgegevens, ontwikkelingen bij Google Stadia, slimme lampen en draadloos laden op meters afstand.


COLUMN. ?Weinig politieke vluchtelingen, Kristof Calvo, is groter onrecht aangedaan dan u?
4 Februari 2021, 05:18 HLN.BE
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft voortaan geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Kristof Calvo in Nederland, waar het gras groener is.


Will Smith presenteert nieuwe politieke docu op Netflix: ?We leven in ongekende tijden?
3 Februari 2021, 13:06 HLN.BE
Op 17 februari brengt Netflix de documentaire serie ?Amend: The Fight For America? uit die door niemand minder dan Will Smith gepresenteerd zal worden. De 52-jarige acteur, die ook mee producete, zal doorheen de aflevering de vraag stellen: ?Wat betekent het om een Amerikaan te zijn??


'Regeringsleider Aung San Suu Kyi met partijgenoten gearresteerd in Myanmar'
1 Februari 2021, 00:43 NOS nieuws

In Myanmar is regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd, zegt een woordvoerder van haar partij tegen persbureau Reuters. Naast de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede zouden ook andere prominente leden van de partij zijn opgepakt.

Het nieuws komt nadat het leger vorige week had gesuggereerd dat het mogelijk een staatsgreep zou plegen. Volgens de legerleiding is er fraude gepleegd bij de parlementsverkiezingen in november, waar Aung San Suu Kyi's partij wederom de absolute meerderheid behaalde. Volgens waarnemers zijn de verkiezingen eerlijk verlopen.

Leger op straat

Militairen hebben in diverse regio's kabinetsleden meegenomen, zeggen familieleden tegen de BBC. De Britse omroep meldt ook dat er soldaten op straat zijn in grote steden. In hoofdstad Naypyitaw ligt internet en telefonie plat. De staatstelevisie meldt op Facebook dat er vanwege technische problemen geen uitzending mogelijk is.

De partijwoordvoerder zegt dat Aung San Suu Kyi in de vroege ochtend van haar bed is gelicht. "Ik roep onze achterban op niet overhaast te reageren en de wet te volgen", en voegde daar aan toe dat hij waarschijnlijk ook zal worden opgepakt.

Aung San Suu Kyi werd in 2016 de eerste democratisch gekozen regeringsleider na tientallen jaren militair bewind. Jarenlang heeft ze onder huisarrest geleefd. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar inzet voor democratie in Myanmar.

Rohingya-crisis

De afgelopen jaren werd de 75-jarige wereldwijd fel bekritiseerd, omdat ze te weinig zou doen tegen de vervolging van de Rohingya-bevolking in haar thuisland. De VN stelde in 2017 dat er sprake was van een etnische zuivering. Ruim 700.000 leden van de moslimminderheid vluchtten de afgelopen jaren het land uit.

Aung San Suu Kyi verdedigde Myanmar in 2019 voor het het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Hof oordeelde vorig jaar dat de Rohingya "extreem kwetsbaar" zijn voor militair geweld in Myanmar.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn