NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Polen


Ook Dedryck Boyata, Amadou Onana en Romelu Lukaku reizen niet mee naar Polen
13 Juni, 00:00 Skynet Sport
Ook Dedryck Boyata, Amadou Onana en Romelu Lukaku reizen maandagnamiddag niet mee met de Rode Duivels richting Polen, voor de interland op de vierde speeldag in groep 4 van de A-divisie in de Nations League. Dat heeft de Belgische voetbalbond zondag gemeld op Twitter.


Nations League - Nederland wist 0-2 achterstand uit tegen Polen, maar Depay mist 3-2 van de stip
12 Juni, 00:06 Skynet
Nederland is in de Rotterdamse Kuip op de derde speeldag in de Nations League in groep 4 van League A, dezelfde groep als de Rode Duivels, niet verder gekomen dan een 2-2 draw tegen Polen.


Rode Duivels - Kevin De Bruyne ziet oorzaak voor tegengoal: "In het slot vergeten te voetballen"
12 Juni, 00:06 Skynet
De Rode Duivels konden zaterdagavond alweer niet winnen van Wales. Na een frustrerende avond in Cardiff slikten ze nog een laat tegendoelpunt, waardoor het 1-1 werd en de Belgen niet konden profiteren van het puntenverlies in eigen huis van Nederland.


IN BEELD. Een halve thuismatch voor de Polen: Koning Boudewijnstadion kleurt deels rood-wit
9 Juni, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Er zijn woensdagavond opvallend veel Poolse supporters in het Koning Boudewijnstadion. De rood-witte Polen palmen een veel groter deel van de tribunes in dan alleen het uitvak. Door de matige opkomst van de Belgische fans valt het rood en wit van de Polen nog meer op.
Europa zet deur open voor herstelmiljarden voor Polen
2 Juni, 00:03 De Tijd
20:34 Polen krijgt zicht op de voorziene 36 miljard euro uit het Europees herstelfonds. Maar het geld wordt alleen vrijgemaakt als het de EU-eisen van een onafhankelijk gerecht ter harte neemt.


Polen trekt scheve situatie recht in Nations League-opener tegen Wales en is eerste leider in groep Rode Duivels
2 Juni, 00:02 Gazet v. Antwerpen

Op de eerste speeldag in groep 4 van de A-divisie, waarin ook de Rode Duivels zitten, heeft Polen woensdagavond in Wroclaw de Nations League-opener tegen Wales met 2-1 gewonnen.
Russische gasleveringen aan Polen gestopt, onenigheid over betaling
28 April, 00:08 NOS nieuws

De levering van Russisch gas aan Polen is vanochtend stopgezet, zegt het Poolse staatsgasbedrijf PGNiG. Of Bulgarije ook geen gas meer krijgt, is onduidelijk.

De twee landen zeiden gisteren dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom hen had laten weten vanaf vanochtend 08.00 uur de gaskraan dicht te draaien. Gazprom wilde dat zelf aanvankelijk niet bevestigen, maar het bedrijf heeft nu bevestigd de levering van gas aan de twee landen inderdaad te hebben stopgezet.

In een verklaring schrijft het bedrijf dat de Bulgaren hun betaling in roebels voor de komende periode nog niet hebben voldaan. Polen en Bulgarije zijn het daar niet mee eens.

Gas in roebels betalen

Het probleem zit in de manier waarop er betaald moet worden. President Poetin eist dat landen die Rusland als 'onvriendelijk' bestempelt, zoals de EU-landen, het VK en de VS, in roebels betalen. Westerse landen weigerden dat, waarna Poetin voorstelde om via een derdenrekening bij de Gazprombank te betalen. Daarbij worden de euro's en dollars omgezet in roebels.

Polen heeft meermaals gezegd niet op die manier te willen betalen en spreekt van contractbreuk. "PGNiG heeft recht op compensatie en zal alle contractuele en juridische mogelijkheden benutten om die compensatie te krijgen", schrijft het staatsgasbedrijf in een reactie.

De Bulgaarse minister Nikolov van Energie zegt dat zijn land juist wel heeft betaald. Of dat in roebels is gebeurd, wordt er niet bij vermeld. Nikolov zegt dat het wijzigen van de betalingsafspraken "grote risico's" oplevert voor Bulgarije.

Minder vraag

Hij stelt dat Bulgarije alle afspraken is nagekomen en spreekt van afpersing. De Bulgaarse premier Petkov zegt dat zijn land alle contracten met Gazprom gaat herzien, ook die over de doorvoer van gas naar andere landen.

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie spreekt in een reactie van afpersing door de Russen. Ze noemt het afsluiten van de gastoevoer onterecht en onacceptabel. Volgens Von der Leyen bevestigt dat "opnieuw" de onbetrouwbaarheid van Rusland als leverancier van gas.

Gazprom heeft Polen en Bulgarije verder gewaarschuwd geen gas af te tappen dat voor andere landen bedoeld is. Als ze dat wel doen, dan dreigen de Russen ook minder gas naar die andere landen te pompen.

Het stopzetten van de gasleveringen is de stevigste sanctie die Rusland tot nu toe heeft ingesteld tegen Europese landen. Gazprom zegt dat andere Europese landen wel nog gas krijgen zoals gewoonlijk, maar dat er vandaag minder vraag is dan gisteren.
28 April, 00:08 Volkskrant
Vier vermiste mijnwerkers in Polen gelokaliseerd, zoektocht gaat voort
24 April, 00:05 Skynet
Reddingswerkers hebben vier van de tien mijnwerkers gelokaliseerd die als vermist waren opgegeven na een beving in een kolenmijn in het zuiden van Polen. Dat heeft het management van de mijn zaterdagavond bekendgemaakt.


Europees Parlement wil Commissie bij de rechter dwingen om Polen aan te pakken
30 Oktober 2021, 00:05 NOS nieuws

Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie voor het Europees Hof van Justitie gedaagd. Het parlement wil dat de commissie de middelen die ze heeft ook echt gaat gebruiken om Polen te dwingen de rechtsstaat te respecteren.

Het gaat het parlement om het zogenoemde 'rechtsstaatmechanisme'. Dat is de mogelijkheid om betaling van Europees geld aan een lidstaat op te schorten als daar de rechtsstaat bedreigd wordt.

Grote zorgen leven er in het parlement over Polen, dat de omstreden tuchtkamer van het Constitutioneel Hof nog steeds niet heeft opgeheven, zoals Brussel verlangt. Ook bestaan er bij het parlement grote zorgen over een vonnis van dat Poolse Hof waarin het Pools recht boven het Europees recht wordt geplaatst. Dat is in strijd met de voorwaarden waaronder een land lid kan zijn van de Europese Unie.

Geen woorden maar daden

"We verwachten van de Europese Commissie dat ze consequent zijn en doen wat commissievoorzitter Von der Leyen in ons parlement hierover heeft gezegd", zegt de voorzitter van het Europees Parlement. "Woorden moeten worden omgezet in daden".

Tijdens een debat in het parlement klonken er van de zijde van de Europese Commissie harde woorden aan het adres van Polen. De commissie en Polen zijn in een bittere strijd verwikkeld.

In die strijd heeft Polen, samen met Hongarije, aan het Europees Hof van Justitie gevraagd om te toetsen of het 'rechtsstaatmechanisme' juridisch wel houdbaar is. Een vonnis in die zaak wordt rond de jaarwisseling verwacht. De commissie wil die uitspraak afwachten voordat ze het mechanisme gaat toepassen.

Niet ontvankelijk

Maar het parlement wil daar niet op wachten en eist dat de commissie het mechanisme nu al gaat toepassen. De juridische dienst van het parlement waarschuwde eerder al dat ook het Europees Hof kan bepalen dat het eerst iets moet vinden van de rechtsgeldigheid van het mechanisme, voordat het een eis tot inzet ervan kan behandelen. In dat geval zou het Hof kunnen oordelen dat het parlement niet ontvankelijk is, en komt er dus geen rechtszaak.

Lastig parket

De gang naar de rechter brengt de commissie in elk geval in een lastig parket. In het zoeken naar een oplossing voor het conflict met Polen pleit het parlement voor harde actie, terwijl de regeringsleiders van de lidstaten vorige week nog opriepen tot voorzichtigheid. Onder aanvoering van Duitsland was er de oproep om vooral met Polen in gesprek te blijven.

De gemoederen lopen intussen nog steeds op. Polen heeft de Belgische ambassadeur in Warschau vandaag op het matje geroepen nadat de Belgische premier De Croo Polen deze week had aangesproken op het aantasten van de rechtsstaat.
16 Oktober 2021, 00:06 Volkskrant
De Croo haalt in State of the Union uit naar Polen en Hongarije
13 Oktober 2021, 00:03 Skynet Belgie
Premier Alexander De Croo heeft in zijn State of the Union in de Kamer uitgehaald naar Polen en Hongarije, die onder meer door de voortdurende ondermijning van de rechtstaat en de discriminatie van holebi's al een hele tijd kritiek oogsten in de EU. De Croo pleitte voor een sterkere Europese Unie, met onder meer een eigen asiel- en migratiebeleid. "Europa is niet het probleem. Het is de oplossing."


Hoe dichtbij is Polexit na rechtelijke uitspraak? ?Polen maken zich wel zorgen, een brexitscenario is het niet?
9 Oktober 2021, 00:07 Volkskrant
Het Poolse Constitutioneel Hof legde donderdag een bom onder de Europese rechtsorde: de Poolse wet gaat in sommige gevallen boven de EU-regels. Hoe is in het land zelf op deze gerechtelijke uitspraak gereageerd? We bellen met correspondent Centraal-Europa Arnout le Clercq.


Polen wil geen pottenkijkers bij zijn terugduwoperatie van migranten
18 September 2021, 00:08 Volkskrant
Belarus zette vluchtelingen de Poolse grens over, waarop de regering in Warschau de noodtoestand uitriep. Afgezien van inwoners mag nu niemand het grensgebied meer in. Aanwijzingen voor grootschalige pushbacks stapelen zich ondertussen op.


Red Flames blijven in eerste WK-kwalificatiewedstrijd steken op gelijkspel in Polen
18 September 2021, 00:01 Gazet v. Antwerpen

De Red Flames zijn in hun eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen niet verder gekomen dan een 1-1-gelijkspel. De Belgische nationale vrouwenploeg kwam kort voor rust op achterstand, tien minuten voor tijd kon Janice Cayman (32) de verdiende gelijkmaker scoren.
7 September 2021, 00:04 Skynet
Netflix test games in Polen
31 Augustus 2021, 00:01 Emerce
Netflix is in Polen al begonnen met een vroege test met games. Poolse Netflix-abonnees kunnen met behulp van de Android-app de game Stranger Things: 1984 en Stranger Things 3 installeren.


Bescherming van de eigen soevereiniteit: is de vrije pers in Polen nog te redden?
14 Augustus 2021, 00:06 Volkskrant
Na een chaotische zitting heeft de Poolse regering woensdagavond de omstreden ?lex TVN? door het Lagerhuis geloodst. Volgens de nieuwe wet mogen Poolse media niet langer in handen zijn van niet-Europese investeerders. Dat heeft grote gevolgen voor de onafhankelijke zender TVN24. Is de vrije pers in Polen nog te redden?


Joao Almeida wint tweede etappe en is nieuwe leider
11 Augustus 2021, 00:00 Skynet Sport
Joao Almeida heeft de tweede etappe in de 78e Ronde van Polen gewonnen. Na 200,8 kilometer van Zamosc naar Przemysl was de 23-jarige Portugees van Deceuninck - Quick-Step op een steil slotklimmetje sneller dan de Italiaan Diego Ulissi en de Sloveen Matej Mohoric. Dylan Teuns was met een negende plaats op twaalf seconden beste Belg, Tim Wellens werd op zestien seconden tiende.


Ronde van Polen - Marcus Burghardt onder het mes na zware valpartij
10 Augustus 2021, 00:03 Skynet
Marcus Burghardt is allesbehalve ongeschonden uit de openingsrit in de Ronde van Polen (WorldTour) gekomen, maandag over 216,4 kilometer van Lublin naar Chelm. De Duitser van Bora-hansgrohe liep een meervoudige polsbreuk op en werd intussen al geopereerd in een plaatselijk ziekenhuis, zo maakte de renner maandagavond zelf bekend.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn