NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Pelosi

2News.be / Trefwoorden / Pelosi

Miljoenen mensen volgden vlucht van Pelosi naar Taiwan via Flightradar24
Maandag, 00:11 NU.NL - Tech
Het veelbesproken bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan zorgde dinsdag voor een tijdelijke overbelasting op Flightradar24, een site waarop je live vluchten kunt volgen. Miljoenen mensen volgden de reis van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


4 Augustus, 00:06 Volkskrant
Chinees wapengekletter bij Taiwan na reis Pelosi, 'toegeven geen optie'
4 Augustus, 00:03 NOS nieuws

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, werd met gejubel onthaald in Taiwan. Maar met haar vertrek volgt voor Taipei nu de kater. Tal van oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen van het Chinese leger steken de komende dagen de Straat van Taiwan over voor militaire oefeningen nabij de Taiwanese kustlijn.

Negentien uur verbleef Pelosi in Taiwan, inclusief overnachting. Dat was fors langer dan de tijd die Newt Gingrich er doorbracht, 25 jaar geleden, toen hij als eerste en tot Pelosi laatste voorzitter van het Amerikaanse Huis Taiwan bezocht. En ook toen was er zoals gebruikelijk kritiek vanuit Peking. Die valt alleen in het niet bij de reactie van nu.

Dinsdagavond vlogen de eerste vliegtuigen al door de Taiwanese luchtverdedigingszone. Daar blijft het niet bij. In de komende dagen voert het 'Oostelijke Theatercommando' van het Volksbevrijdingsleger 'gerichte' militaire oefeningen uit. Daarmee gaat Peking verder dan het decennialang kon of wilde gaan. Op een zestal plekken zullen gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen met scherp gaan schieten, op enkele nautische mijlen afstand van de kust van Taiwan.

China deelde vandaag al beelden van straaljagers en marineschepen:

De oefeningen worden volgens het Taiwanese ministerie van Defensie ook gehouden in de territoriale wateren van het eiland. Het is volgens Vincent Chao "een voorproefje" van wat komen gaat. Hij weet waar hij het over heeft. Tot voor kort was hij hoofd politiek op het Taipei Economic and Cultural Representative Office in Washington, wat de facto de ambassade van Taiwan in Amerika is.

In die rol was hij in 2020 betrokken bij de Taiwan-bezoeken van Alex Azar, de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken onder oud-president Trump, en onderminister van Economische Ontwikkeling Keith Krach. "Ook tijdens dat bezoek stuurde de Volksrepubliek gevechtsvliegtuigen richting de Taiwanese luchtverdedigingszone", zegt Chao, die ook een tijdje rechterhand van de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu was.

Peking heeft aangegeven bij de oefeningen meerdere belangrijke havens te zullen blokkeren en delen van het luchtruim rond Taiwan zullen niet toegankelijk zijn. Taiwan kan zo volledig worden afgeknepen, waarmee Peking een signaal afgeeft richting de 23 miljoen Taiwanezen en ook naar de rest van de wereld.

Critici van Pelosi's bezoek vinden dat ze de kat op het spek heeft gebonden en China onnodig heeft geprovoceerd. Voorstanders denken dat Taiwan wel degelijk wat te winnen heeft met het bezoek. Er is niet gezwicht voor de druk uit Peking en de nauwe banden met de VS maken het voor China gevaarlijker om verdergaand militair in te grijpen, zo is de gedachte. Dat dit gevolgen heeft voor de korte termijn, in de vorm van bijvoorbeeld het huidige machtsvertoon van het Chinese leger, neemt Taiwan voor lief.

Chao denkt dat het bezoek van Pelosi op de lange termijn gunstig is voor de veiligheid van Taiwan. "Er is een gezegde: je geeft ze een inch, ze nemen een mijl" legt de oud-diplomaat uit. "We zullen niet toestaan dat militaire intimidatie van de Communistische Partij de vooruitgang die we in de afgelopen decennia hebben geboekt, terugdraait. Toegeven is geen optie."

Losweken van bondgenoten

Ross Feingold, politiek risicostrateeg, is iets minder stellig. "Over vijf maanden heeft het Huis van Afgevaardigden weer een nieuwe voorzitter", zegt hij.

Feingold denkt dat China verder zal gaan op het ingeslagen pad. Naast economische sancties en militair wapengekletter gaat het dan bijvoorbeeld om het losweken van de laatste diplomatieke bondgenoten van Taiwan.

Afgelopen jaar was Nicaragua het laatste land dat banden met Peking verkoos boven de relatie met Taipei. "In aanloop naar de Taiwanese presidentsverkiezingen van 2024 zal men bijvoorbeeld kunnen gaan voor Eswatini, het laatste land in Afrika dat nog betrekkingen heeft met Taiwan."

Regio heeft het vaker gezien

Terwijl binnen Taiwan iedereen zich vooral bezighoudt met wat Pelosi tijdens haar bezoek heeft gegeten, vraagt de rest van de wereld of de Derde Wereldoorlog al is begonnen, zo werd gegrapt op sociale media. "Maar iedereen die hier al wat langer actief in de regio is, heeft dit soort incidenten vaker gezien", zo nuanceert Feingold die zorgen.

Hij denkt niet dat er een nieuwe Taiwan-crisis in de maak is, zoals in het midden van de jaren 90 het geval was. "Bij een crisis is geen van beide partijen duidelijk over waar dit naartoe gaat, waar het escaleert", zegt hij. "We gaan zeker agressievere acties zien van China, maar ik denk dat beide partijen willen voorkomen dat dit uitmondt in een situatie waarin men de controle verliest."
4 Augustus, 00:02 De Tijd
Nancy Pelosi heeft Taiwan verlaten, maar laat een internationale puinhoop achter
4 Augustus, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Na een ontmoeting met president Tsai en woorden van steun aan Taiwan, heeft de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi het land alweer verlaten. Na haar bezoek blijft een puinhoop achter. Chinese troepen maken manoeuvres rond het eiland, alsof ze een echte invasie willen inoefenen. Taiwan heeft de militaire paraatheid opgedreven. En Biden moet aan het werk om zijn boze bondgenoten te sussen.
28 Juli, 00:06 Volkskrant
Wereld heeft meer vrouwenstemmen nodig in strijd tegen klimaat (Nancy Pelosi)
10 November 2021, 00:06 Skynet Buitenland
Nancy Pelosi, de democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft op de Klimaatconferentie in Glasgow de bijzondere rol van vrouwen bij de aanpak van de klimaatcrisis benadrukt. De wereld heeft meer vrouwenstemmen nodig, klonk het.


Politie wil permanent hek rond Capitool, al meent leider Pelosi dat de ?vijand al binnen is?
29 Januari 2021, 18:20 Volkskrant
De politie van het Capitool vindt dat het Amerikaanse parlement moet worden beveiligd met een permanent hek. Ook moeten snel inzetbare eenheden dichtbij klaarstaan om nieuwe bestormingen te voorkomen en om het gevaar van extremisten het hoofd te bieden.


Laptop van Nancy Pelosi nog steeds spoorloos na huiszoeking bij verdachte
27 Januari 2021, 13:45 Skynet
Agenten van de FBI hebben de laptop van Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, niet teruggevonden bij de vrouw uit Harrisburg die van de diefstal werd beschuldigd. De laptop werd gestolen tijdens de bestorming van het Capitool eerder deze maand.


Vrouw opgepakt die laptop Nancy Pelosi uit Capitool meenam
19 Januari 2021, 17:19 NOS nieuws

In de VS is een vrouw gearresteerd die tijdens de bestorming van het Capitool een laptop of harde schijf van de Democraat Nancy Pelosi zou hebben meegenomen. Volgens de FBI is dat op een video van de bestorming te zien.

De 22-jarige Riley June Williams uit Pennsylvania heeft zich zelf bij de politie gemeld. Onderzocht wordt of ze het apparaat aan een Russische geheime dienst wilde verkopen, zoals een voormalige geliefde onder ede heeft gezegd. Ze zou daarvoor een vriend in Rusland hebben willen inschakelen die het apparaat aan de Russische inlichtingendienst SVR moest verkopen.

"De overdracht ging om onbekende redenen niet door", zei de voormalige geliefde. "Williams heeft het nog steeds in bezit of vernietigd."

Volgens de FBI heeft Williams haar telefoon uitgezet en haar accounts op sociale media opgeheven. Daarna zou ze met haar moeder in Harrisburg zijn ondergedoken.

Tientallen aanhoudingen

Dankzij de vele foto's en video's heeft de politie tientallen Trump-aanhangers kunnen aanhouden die aan de bestorming van het Capitool meededen. Tegen 200 mensen loopt een onderzoek.

Pelosi is de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement. Beide zijn in het Capitool gehuisvest. Een medewerker van Pelosi meldde twee dagen na de bestorming dat er een laptop werd vermist. Die zou alleen gebruikt worden om presentaties mee te houden.
Voorzitster Nancy Pelosi opent inhoudelijk debat in lagerhuis over impeachment Trump
14 Januari 2021, 06:49 Skynet Buitenland
Voorzitster Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het inhoudelijk debat over een impeachment van president Donald Trump geopend.


Meegenomen katheder Pelosi terug in het Capitool
14 Januari 2021, 06:49 Skynet
Het spreekgestoelte van de Amerikaanse lagerhuisvoorzitter Nancy Pelosi is weer terug in het parlementsgebouw. Een week geleden werd het bij de plundering van het Capitool door Trump-aanhangers meegenomen door een van de bestormers, die er lachend mee poseerde op een foto.


Bestormers Capitool planden Pence en Pelosi te executeren, vrees voor nieuw geweld
12 Januari 2021, 20:24 Volkskrant
Het idee dat het geweld tijdens de bestorming van het Capitool meeviel, kan definitief de prullenbak in. Daders dreigden op sociale media om toppolitici te executeren en enkele politieagenten kropen door het oog van de naald. De vrees is groot voor nieuw geweld op de inauguratiedag van Biden.


Pelosi wil haast maken met het afzetten van Trump
11 Januari 2021, 13:16 Volkskrant
Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, wil snel een afzettingsprocedure in gang zetten tegen president Donald Trump, als hij niet binnen enkele dagen uit zijn ambt wordt gezet. Dat schreef ze zondag in een brief aan haar collega?s.


Pelosi sprak met generaal over 'losgeslagen' Trump en nucleaire codes
8 Januari 2021, 20:42 NOS nieuws

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft met de hoogste militair in de VS gesproken over president Trump en de nucleaire codes waar hij als president toegang tot heeft.

Pelosi wilde weten wat de mogelijkheden zijn om te voorkomen dat de volgens haar losgeslagen president in zijn laatste dagen in functie het bevel geeft voor militaire acties, inclusief een nucleaire aanval. Mark Milley, de voorzitter van de stafchefs van de verschillende legeronderdelen, heeft haar verzekerd dat er lang bestaande waarborgen van kracht zijn om zoiets te voorkomen.

De president is de enige die het bevel mag geven om een atoomwapen te lanceren. Een militaire commandant mag dat bevel echter weigeren uit te voeren als dat bevel als illegaal wordt bestempeld. Trump heeft overigens niets gezegd wat er op wijst dat hij zoiets van plan zou zijn.

Afzettingsprocedure

Pelosi ontmoette vandaag ook Democratische Congresleden om de mogelijkheden te bespreken om Trump buitenspel te zetten. Ze zei dat ze er de voorkeur aan geeft dat Trump zelf opstapt of dat hem zijn bevoegdheden worden ontnomen door gebruik te maken van het 25ste amendement.

Anders ziet ze mogelijkheden om volgende week een afzettingsprocedure te beginnen. Volgens haar staan daar nu meer Democraten achter dan bij de vorige impeachment-poging in 2019.

Poserende demonstrant

Bij de bestorming van het Capitool eergisteren drongen demonstranten ook het kantoor van Pelosi binnen. Een van hen poseerde zittend achter haar bureau. Die man is vandaag gearresteerd, maakte de politie bekend.

De man, Richard Barnett, werd opgepakt in Little Rock in Arkansas. Hij wordt beschuldigd van huisvredebreuk, wanordelijk gedrag en diefstal van publiek eigendom. Bij de bestorming werden een naamplaatje en papieren van de voorzitter meegenomen. In haar kantoor werd een grote spiegel vernield, tafels werden omgegooid en foto's van de muur gerukt.

De politie heeft ook een inwoner van Alabama opgepakt in verband met een pijpbom die bij het Congres werd gevonden. In zijn truck werden 11 molotovcocktails en een vuurwapen gevonden. De FBI heeft een beloning uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar een andere verdachte die pijpbommen plaatste bij de partijhoofdkwartieren van de Democraten en de Republikeinen in Washington.
7 Januari 2021, 19:55 Skynet
Michiel Vos, Amerikakenner en schoonzoon Nancy Pelosi, emotioneel: ?Dit was een soort aanslag?
7 Januari 2021, 10:36 Gazet v. Antwerpen

Amerikakenner en schoonzoon Michiel Vos was er woensdag bij toen plots Trump-aanhangers het Capitool bestormden. Hij getuigde daarover donderdag op Studio Brussel, en in zijn woordkeuze schemerden emoties van kwaadheid tegenover Trump en droefheid over het geweld door. ?De onderkant, de rauwe kant van Amerika, stroomde binnen in het Capitool.?
In beeld: zo verliep de bestorming van het Capitool in Washington
7 Januari 2021, 07:05 NOS nieuws

Washington heeft een tumultueuze dag achter de rug. Wat begon als een demonstratie van duizenden Trump-aanhangers in het centrum van de Amerikaanse hoofdstad, eindigde met de bestorming van het parlementsgebouw, het Capitool.

Beelden van pro-Trump-betogers in de gangen van het Congres, in kantoren van medewerkers en zelfs op de stoel van vicepresident Pence gingen de wereld over. Correspondent Lucas Waagmeester noemt de gebeurtenissen ongekend. "Voor zover ik weet, is dit nooit eerder gebeurd in de Amerikaanse geschiedenis."

Een overzicht in video's van een historische dag:

In het Capitool komt het Congres bijeen om formeel de uitslag van de presidentsverkiezingen vast te stellen. President Trump roept de demonstranten in een toespraak op om naar het parlementsgebouw te komen om een statement te maken tegenover het Congres. "We gaan wandelen naar het Capitool", zegt hij. "We kunnen ons land niet terugnemen met zwakheid."

De aanhangers luisteren naar hun president. Eenmaal aangekomen bij het Capitool, bestormen ze het gebouw. In een tweet vraagt Trump hen om nog geen geweld te gebruiken, maar daar wordt niet naar geluisterd.

De politie kan de relschoppers moeilijk tegenhouden. Via ramen en deuren dringen ze het gebouw binnen.

De chaos breekt uit. Het debat dat in de Amerikaanse Senaat wordt gehouden wordt afgebroken als blijkt dat de demonstranten binnen zijn. Alle politici worden in veiligheid gebracht.

Beveiligers trekken hun wapens als de betogers de zaal van het Huis van Afgevaardigden proberen binnen te dringen.

Congresleden krijgen gasmaskers om zichzelf te beschermen tegen traangas dat wordt afgevuurd door de politie.

Ondertussen eist Joe Biden dat president Donald Trump zijn aanhangers vraagt om de bestorming te stoppen.

Later op de middag, 's avonds laat in Nederland, reageert Trump in een video op de uit de hand gelopen situatie bij het Capitool. Hij roept z'n aanhangers op om naar huis te gaan en de vrede te bewaren. Maar hij houdt ook vol dat de verkiezingen van hem zijn gestolen.

De burgemeester van Washington heeft een avondklok ingesteld, maar daar trekken veel demonstranten zich niets van aan. Journalisten van persbureau Associated Press die verslag doen bij het Capitool, worden uitgescholden en weggejaagd. Ook wordt hun apparatuur vernield.

Als het eenmaal avond is, arriveren honderden leden van de Nationale Garde om de omgeving van het Capitool te ontruimen. Ook de politie is in de omgeving bezig met de ontruiming.

Een vrouw wordt geraakt door een kogel op een moment dat politieagenten en demonstranten samen in de gangen van het Capitool zijn.

Later op de avond komen de Congresleden weer samen in het Capitool om de verkiezingsuitslag te bevestigen. Zowel Republikeinse als Democratische senatoren zijn vastberaden om het werk voort te zetten.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn