NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Paus


Van Arnold Schwarzenegger tot paus Franciscus: deze bekende personen lieten zich al vaccineren
22 Januari, 13:36 HLN.BE
De meeste landen zijn volop bezig met het vaccineren van hun bevolking tegen Covid-19. Enkele celebrities en bekende politici geven alvast het goede voorbeeld: onder meer Joe Biden, Judi Dench en Steve Martin kregen al hun dosis. ?Ik voel me heel gelukkig met mijn prik en zou het zonder twijfelen het aan iedereen aanbevelen?, liet ook ?The Lord of the Rings?-acteur Ian McKellen weten.


Paus Franciscus en paus emeritus Benedictus XV gevaccineerd
14 Januari, 12:19 Skynet
Paus Franciscus en paus emeritus Benedictus XVI zijn beiden gevaccineerd tegen COVID-19. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan laten weten.


Paus Franciscus "geschokt"
10 Januari, 14:36 Skynet
Paus Franciscus heeft vandaag gezegd "geschokt" te zijn door de bestorming van het Capitool in Washington woensdag, zo heeft kerknet gemeld.


Paus Franciscus op cover van Vanity Fair
8 Januari, 13:13 Skynet
Op de voorpagina van het modeblad Vanity Fair staan gewoonlijk fotomodellen of knappe mannen met een blote borstkas. Deze keer koos de Italiaanse editie van het blad voor een heel andere beroemdheid: paus Franciscus. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA.


Paus tegen homoseksuele man: ?God heeft je zo gemaakt en houdt zo van je?
21 Mei 2018, 11:12 Volkskrant
?God heeft je zo gemaakt en houdt zo van je.? Dat zei paus Franciscus tegen een Chileense homo met wie hij vorige week een gesprek had over misbruik in de kerk. Volgens Juan Carlos Cruz kwam zijn seksualiteit bij dat onderhoud ter sprake omdat sommige bisschoppen hem probeerden af te schilderen als een geperverteerd figuur.


Je kunt straks zelf rijden in de Lambo van de paus
18 Mei 2018, 12:06 AutoBlog
Gaat de auto dan eindelijk kilometers maken? Eerder deze week kon je hier lezen dat de paus-Lambo is geveild voor 809.375 euro inclusief veilingkosten. Een pittig bedrag. Je zou denken dat een of andere verzamelaar de supercar heeft gekocht, om het ding vervolgens in een garage te stellen, hopende op waardevermeerdering. Niets is minder waar, […]


Lambo van de paus levert veel meer op dan gedacht
14 Mei 2018, 06:42 AutoBlog
Er werd weer lekker met geld gesmeten. Vorig jaar kreeg paus Franciscus een geschenk vanuit Sant’Agata Bolognese. Het betrof een one-off Lamborghini Huracán LP580-2. De achterwiel aangedreven Lamborghini had een Ad Personam behandeling doorstaan, met onder meer de vlag van het Vaticaan op de auto in de kleur Bianco Monocerus met Giallo Tiberino. De 81-jarige […]


Gezondheid paus Benedictus XVI zienderogen achteruit
8 Mei 2018, 12:30 Het Nieuwsblad Binnenland

Het gaat niet goed met paus Benedictus XVI. Dat zegt kardinaal Joachim Meisner, die de afgetreden paus onlangs een bezoek bracht. ?Benedictus is enorm afgevallen?, zegt Meisner aangedaan.
Kardinaal Eijk beschuldigt paus van onduidelijkheid over het geloof
7 Mei 2018, 18:54 NOS nieuws

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, kardinaal Eijk, levert op een Amerikaanse katholieke website harde kritiek op paus Franciscus. Eijk vindt dat de paus zich niet duidelijk genoeg uitspreekt over de leer en de wet van de katholieke kerk. "Door niet duidelijk te zijn, is grote verwarring onder gelovigen ontstaan en is de eenheid van de kerk in gevaar gebracht", schrijft hij.

Aanleiding voor zijn artikel is een conflict in de Duitse katholieke kerk. Een overgrote meerderheid van de Duitse bisschoppen wil onder voorwaarden toestaan dat protestantse huwelijkspartners van katholieken de eucharistie ontvangen: brood en wijn die door de woorden van een priester in het lichaam en bloed van Christus zouden zijn veranderd.

Zeven Duitse bisschoppen zijn tegen de deelname van protestanten, omdat het tegen de kerkelijke leer in zou druisen. Zij legden de kwestie voor aan het Vaticaan. Dat oordeelde dat de Duitse bisschoppen er nog eens over moeten praten en tot een unaniem oordeel moeten komen.

Compleet onbegrijpelijk

Eijk noemt dit antwoord "compleet onbegrijpelijk". Volgens hem is de kerkelijke leer heel duidelijk; de eucharistie mag slechts bij hoge uitzondering aan niet-katholieken worden uitgereikt, en dan nog alleen als het om leden van een orthodox-christelijke kerk gaat. Protestanten vallen daar niet onder. Eijk vindt dat paus Franciscus daar geen twijfel over mag laten bestaan.

Om dezelfde reden moet de paus van Eijk kardinalen tot de orde roepen die zich openlijk uitspreken voor het kerkelijk inzegenen van homoseksuele relaties, "iets wat diametraal in gaat tegen de leer van Christus, dat het huwelijk alleen tussen man en vrouw mogelijk is".

Aan het eind van zijn brief beschuldigt Eijk de paus bijna van misleiding. Hij stelt vast dat bisschoppen en de paus het katholieke geloof niet op de juiste manier weet te behouden en door te geven. Dat doet hem denken aan een artikel uit de catechismus, het boek waarin de leer van de kerk uiteen wordt gezet. Daarin staat de kerk voor de terugkeer van Christus op aarde door een laatste beproeving zal gaan. Daarbij worden de gelovigen blootgesteld aan "religieus bedrog dat de mensheid een oplossing voor zijn problemen lijkt te bieden, in ruil voor afvalligheid van het geloof".

Heel uitzonderlijk

Hendro Munsterman, theoloog en journalist van het Nederlands Dagblad, noemt de actie van Eijk "heel uitzonderlijk". Hij denkt dat het geen toeval is dat Eijk voor een Engelstalig medium heeft gekozen. "Dit gaat de hele wereld over", zei hij in Nieuws en Co.

Volgens Munsterman schaart Eijk zich met deze actie onder de kleine groep kardinalen die deze paus niet ziet zitten. "Eijk vindt eigenlijk dat Rome onder deze paus de katholieke waarheid laat verwateren door allerlei progressieve bisschoppen en gelovigen die maar doen wat ze willen."

Hij wijst erop dat Eijk eerder al duidelijkheid van de paus eiste op de vraag of gescheiden, hertrouwde katholieken wel de eucharistie mogen ontvangen en te biecht mogen gaan, als hun eerdere huwelijk niet door de kerk ontbonden is.

Voor Eijk is het antwoord duidelijk. "We hebben hier natuurlijk de woorden van Christus zelf: dat het huwelijk één en onverbrekelijk is. Daar houden we in het aartsbisdom aan vast. Als een huwelijk nietig is verklaard door een kerkelijke rechtbank, is officieel bevestigd dat je nooit getrouwd bent geweest. Pas dan staat het je vrij om te trouwen en de biecht en de communie te ontvangen", zei hij in januari in Trouw.
Nieuws: Koop de Lamborghini Huracan van de Paus
2 Mei 2018, 19:48 Auto55
In November kreeg Paus Franciscus een maagdelijk witte Huracan Ad Personam cadeau van Lamborghini. Maar de kerkelijke leider weigerde het geschenk en beval dat die voor het goede doel geveild zou worden. Op 12 mei aanstaande gaat het unieke exemplaar bij veilinghuis Sothebys onder de hamer. De opbrengst, die geraamd wordt op minstens ? 250.000 wordt aan een aantal verschillende inst...

Lees meer


Paus ontmoet drie slachtoffers van Chileense pedofiele priester
30 April 2018, 05:42 Gazet v. Antwerpen

Paus Franciscus heeft het afgelopen weekend drie slachtoffers van een pedofiele priester uit Chili ontvangen. Na zijn bezoek aan het land in januari was heel wat ophef ontstaan, omdat de paus de lokale bisschop Juan Barros ? die de uitspattingen van de betrokken priester zou hebben toegedekt ? had verdedigd. Begin april kwam de paus daar op terug en gaf hij te kennen dat hij fouten had gemaakt.
Paus trakteert 3.000 daklozen op ijsjes om zijn heiligendag te vieren
23 April 2018, 13:48 Skynet
Paus Franciscus gaat zijn naamdag vieren met het kopen van 3.000 ijsjes voor daklozen en minderbedeelden, heeft het Vaticaan bekendgemaakt.


Paus geeft fouten toe in misbruikzaak Chili
11 April 2018, 20:00 NOS nieuws

Paus Franciscus geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt in de nasleep van een misbruikzaak in Chili. Dat doet hij in een brief aan alle bisschoppen van Chili. Die worden door de paus opgeroepen voor een spoedvergadering over het misbruikschandaal.

De paus nam het begin dit jaar op voor een Chileense bisschop die seksueel misbruik door een priester zou hebben verhuld. Volgens slachtoffers wist de bisschop van het misbruik, maar zweeg hij daarover.

De kerkvorst nam het niet alleen op voor bisschop Juan Barros; hij zei ook dat alle slachtoffers die de bisschop medeplichtigheid verweten, zich schuldig maakten aan laster.

Protesten

De kwestie leidde tot ophef in Chili. Veel mensen gingen de straat op om te protesteren tegen het bezoek van paus Franciscus aan hun land, half januari. Ze voelden zich verraden door de kerk.

De paus besloot een paar weken later de misbruikzaak te laten onderzoeken. Hij stuurde een Maltese bisschop naar Chili. Charles Scicluna speelde een belangrijke rol in het vervolgen van een Mexicaanse priester die zich ook schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik.
Rusland houdt onafhankelijk onderzoek naar chemische wapens in Syrië tegen
10 April 2018, 05:00 Gazet v. Antwerpen

De ontwerpresolutie van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties waarin het land de oprichting vraagt van een ?nieuw onafhankelijk onderzoeksmechanisme van de VN? naar het gebruik van chemische wapens in Syrië, bevat ?onaanvaardbare elementen? die de zaken nog ?verergeren?. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Vasily Nebensja, maandag gezegd.
Paus roept op tot verzoening in Israël
1 April 2018, 13:12 De Tijd
14:36 Paus Franciscus heeft zondag tijdens zijn paasboodschap opgeroepen tot 'verzoening in het Heilige Land'.


Paus: meer inspanningen nodig voor vrede in 'Heilige Land'
1 April 2018, 11:24 NOS nieuws

In zijn jaarlijkse paastoespraak heeft Paus Franciscus opgeroepen tot meer inspanningen voor vrede in 'het Heilige Land', twee dagen na zware protesten in de Gazastrook waarbij zeker vijftien mensen om het leven kwamen.

"We bidden voor de vruchten van de verzoening voor het Heilige Land, dat ook in deze dagen wordt geteisterd door conflicten die ook de burgerbevolking niet sparen", zei hij tegen tienduizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Daarna sprak hij de paaszegen uit, het urbi et orbi, de zegen voor de stad Rome en de wereld.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk riep ook opnieuw op tot een einde aan de "bijna eindeloze oorlog" in Syrië. Ook vroeg hij om vrede in Congo en Zuid-Sudan. "Moge met Pasen het licht van de opgestane Christus het geweten van alle politieke en militaire leiders verlichten, zodat het bloedbad kan ophouden, de mensenrechten worden gerespecteerd en we onze broeders en zusters de noodzakelijke hulp kunnen geven."

De paus riep ook op tot internationale hulp voor Venezuela, dat geteisterd wordt door een diepe economische crisis als gevolg van jarenlang wanbeleid. En ook hoopt de paus dat "het fruit van de dialoog" gaat leiden tot vrede en harmonie tussen Noord- en Zuid-Korea. Op 27 april is er voor het eerst in tien jaar een topontmoeting tussen de leiders van de twee landen.

Veiligheid

De jaarlijkse paasboodschap van de Paus was zeer streng beveiligd. De omgeving van het Sint-Pietersplein was volledig afgesloten en de 50.000 aanwezigen werden meerdere keren gecontroleerd, voor ze op het plein mochten komen.

Op het plein lagen ook dit jaar weer bloemen uit Nederland. De 50.000 bloemen werden door een team van 25 mensen op het plein gezet en zijn gekweekt door de Nederlander Bart Bergman, die daar al sinds 1990 bij betrokken is.
Bart Bergman (79) kweekt al jaren de bloemen voor de paus
1 April 2018, 07:12 NOS nieuws

Hij heeft al 25 keer het urbi et orbi van dichtbij gehoord en drie verschillende pausen de hand geschud. Bart Bergman is sinds het begin betrokken bij de Nederlandse aankleding van de Paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome. "De eerste drie jaar liet ik mijn broer naar Rome gaan, en regelde ik alles vanuit Nederland. Maar daarna wilde ik de paus ook weleens ontmoeten."

Correspondent Mustafa Marghadi ging langs bij Bergman, die hem de bloemen van dit jaar liet zien:

Binnen twee dagen moeten 50.000 bloemen op het plein gezet worden. Dat gebeurt met een team van 25 mensen. Bergman heeft niks met het arrangement te maken. "Ik kweek de bollen en zorg ervoor dat de bloemen de juiste lengte en kwaliteit hebben. Van het arrangement heb ik geen verstand." Eenmaal in Rome luistert hij naar de arrangeurs en zet hij de bloemenkistjes op de juiste plekken.

Lastige meeuwen

Vorig jaar zette hij de kistjes ook op de juiste plek, maar zag hij op Paaszondag ineens dat een deel kapot was. Door meeuwen. "Ik denk dat ze op zoek waren naar beestjes in de potgrond. Maar toen hebben ze er wel een puinhoop van gemaakt." Maar met hulp van Vaticaanmedewerkers werd die rommel gauw opgeruimd. Dit jaar worden er lasers en vogelverschrikkende vliegers ingezet.

Bart Bergman is nu 79 jaar oud, maar stoppen wil hij nog niet. "Zolang ik kan ga ik nog door. En ik weet niet hoe lang dat nog is. Misschien vijf jaar. De paus dus nog vijf keer ontmoeten. Het begint gewoon te worden. "Omdat het eens per jaar is, is het nog wel bijzonder. Maar ja, zijn medewerkers die elke dag met hem werken die denken ook: Ja, daar is de paus weer."
Vaticaan kwaad op journalist: paus zei niet dat hel niet bestaat
29 Maart 2018, 20:24 NOS nieuws

Het Vaticaan is kwaad op een Italiaanse journalist die heeft gemeld dat paus Franciscus het bestaan van de hel ontkent. De paus is volgens het Vaticaan verkeerd geciteerd.

De 93-jarige journalist Eugenio Scalfari is een overtuigd atheïst die de paus al vaker heeft ontmoet. In de Italiaanse krant La Repubblica is een stuk van Scalfari gepubliceerd met aan het eind een vraag-en-antwoordgesprek.

Daarin vraagt Scalfari de paus waar 'zondige zielen' na hun dood naartoe gaan en waar ze worden gestraft. De paus zou daarop hebben geantwoord dat ze niet worden gestraft. Mensen die berouw tonen krijgen vergiffenis van God. Maar de zielen van degenen die geen berouw tonen, verdwijnen, zou Franciscus hebben gezegd. "De hel bestaat niet, wat wel bestaat is het verdwijnen van zondige zielen", citeert Scalfari.

Bandrecorder

Het Vaticaan zegt dat er nooit een formeel interview is geweest en dat de paus dit niet zo heeft gezegd.

De juistheid van de citaten van Scalfari hebben al vaker ter discussie gestaan. De journalist komt er zelf trots voor uit dat hij nooit aantekeningen maakt en geen bandrecorders gebruikt bij interviews.
Bloemen voor de paus beschermd door laserstralen (of rennende daklozen)
27 Maart 2018, 04:48 NOS nieuws

De bloemen bij de paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome worden dit jaar beschermd met laserstralen en speciale vliegers. Zondag spreekt paus Franciscus daar zijn paaszegen uit. Zoals ieder jaar zorgt de Nederlandse bloemensector voor de versiering, maar dit jaar is er meer nodig dan anders.

Op de bloemenveiling in Rijnsburg worden 4000 pauselijke witte rozen ingepakt. De lelies staan al klaar voor transport op karren. In totaal vertrekken drie vrachtwagens vol bloemen en boompjes vandaag richting Rome.

Vorig jaar ging het mis. Meeuwen vernielden de bloemstukken. "Dat was toen erg schrikken", vertel bloemist Paul Deckers. "We kwamen om 06.00 uur op het plein en je zag de meeuwen de rijen met narcissen aanvallen. Ook de bloemstukken werden aangevallen. We willen dat dit jaar voorkomen."

Deckers gaat voor het dertigste jaar op rij mee naar het Vaticaan. Sinds drie jaar is hij 'hoofdarrangeur'. Deckers deed een oproep voor een oplossing tegen de agressieve Romeinse meeuwen. Er kwam meer dan 400 reacties binnen, waaronder die van het bedrijf dat de laserapparatuur en de vliegers levert.

Maar laserstralen op het Sint-Pietersplein, een heilige plek, mag dat wel? "We hebben het aangekaart", zegt Deckers. "Alles moet met permissie van het Vaticaan, misschien wordt het op het laatste moment anders."

Als de plannen toch worden afgekeurd, zijn er nog andere opties, zegt Deckers. "Je kunt ook daklozen vragen om met zilverpapier over het plein te rennen. Dan bied je ze een maaltijd aan. Dat is helemaal in de geest van deze paus."

Nederlandse levert traditiegetrouw de bloemen. Wereldwijd kijken miljoenen mensen naar de zegen van de paus. Maar het is geen reclameactie, zegt Deckers. "Dat mag absoluut niet. Het feit dat de paus 'bedankt voor de bloemen' zegt, daar zijn we al heel erg blij mee."

Vliegers, laserstralen en zegen

De karren vol bloemen worden vandaag nog ingezegend door de bisschop van Rotterdam. Er rust dan letterlijk een zegen op. Dat gebeurde vorig jaar ook. Maar dat hielp dus kennelijk niet? Deckers: "Ach, je weet het niet. Met de vliegers, laserstralen en de zegen moet het lukken."
Paus bedankt Italiaanse politie voor bescherming tegen ?gekke terroristen?
26 Maart 2018, 16:12 Gazet v. Antwerpen

De Italiaanse politie doet fantastisch werk in het beschermen van het Vaticaan. Dat heeft paus Franciscus maandag gezegd.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn