NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Parlement

2News.be / Trefwoorden / Parlement

Brand in het Zuid-Afrikaanse parlement voorlopig nog niet uit
3 Januari, 00:04 NOS nieuws

Het parlementscomplex van Zuid-Afrika in Kaapstad staat sinds vanochtend in brand. Rond 18.00 uur waren er nog zo'n zeventig brandweerlieden in de weer om het vuur te blussen. Dat gebeurt onder meer met een grote hijskraan. Volgens de brandweer is het vuur moeilijk te doven vanwege de vele kleden en houten vloeren in het complex, waarvan sommige delen al 138 jaar oud zijn.

De brand brak vanochtend uit in een deel van het complex waarin kantoren zijn gevestigd. Daarna sloeg het over naar het modernere gedeelte, waarin het Lagerhuis huist. Delen van het dak zijn ingestort. De autoriteiten vrezen voor veel schade en mogelijk instortingsgevaar.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Wel is volgens president Ramaphosa iemand gearresteerd, het gaat om een 49-jarige man. Hij wordt momenteel ondervraagd. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Het gebouw was vanwege het kerstreces gesloten.

Tientallen brandweermensen zijn bezig met het blussen van de brand.

Eerder was op beelden op sociale media te zien dat een grote rookpluim opsteeg vanuit het gebouw en dat de vlammen uit het dak sloegen.

"Het hele parlementaire complex is zwaar beschadigd, staat onder water en heeft rookschade", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Het dak boven de oude vergaderzaal is helemaal verdwenen en de aangrenzende kantoren zijn verwoest." Volgens de woordvoerder is ook het plafond van de vergaderzaal van het Lagerhuis naar beneden gekomen.

Het parlementsgebouw in Kaapstad bestaat uit drie delen, waaronder het originele en oudste gebouw dat in 1884 werd voltooid. De nieuwere toevoegingen, gebouwd in 1920 en 1980, huisvesten het Zuid-Afrikaanse parlement.
Waals parlement keurt begroting en belastingdecreet goed
23 December 2021, 00:03 Skynet Belgie
Het Waalse parlement heeft woensdagavond de begroting voor 2022 goedgekeurd. De leden van de meerderheidspartijen PS, MR en Ecolo steunden de tekst, de oppositiepartijen cdH en PTB stemden tegen.


Europees Parlement wil leden naar verplichte cursus rond seksuele intimidatie sturen
17 December 2021, 00:01 HLN.BE
Het Europees Parlement wil dat alle leden een verplichte cursus rond seksuele intimidatie gaan volgen. Wie weigert deel te nemen, zou gesanctioneerd kunnen worden, zo blijkt uit een resolutie die donderdag in het halfrond in Straatsburg is goedgekeurd.


Nederlands parlement benoemt Mark Rutte tot formateur
17 December 2021, 00:00 HLN.BE
Het Nederlandse parlement heeft ontslagnemend minister-president Mark Rutte formeel benoemd tot formateur. Dat betekent dat de leider van de VVD kan beginnen met de vorming van een regering bestaande uit de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het is de gewoonte dat de leider van de grootste partij benoemd wordt tot formateur, en vervolgens minister-president wordt.


Europees Parlement bepleit megaboetes voor 'big tech'-bedrijven die regels schenden
16 December 2021, 00:01 Skynet Belgie
Het Europees Parlement heeft woensdag zijn standpunt bepaald over een wetsvoorstel dat als cruciaal geldt om grote onlineplatforms beter te gaan reguleren. 'Big tech'-bedrijven die moedwillig de regels met de voeten treden, moeten boetes opgelegd kunnen krijgen die oplopen tot 20 procent van hun wereldwijd omzet, vindt het parlement.


Coronavirus - Vlaams Parlement keurt resolutie over betere luchtkwaliteit goed
9 December 2021, 00:01 Skynet Belgie
Het Vlaams Parlement heeft woensdag een resolutie goedgekeurd waarin het belang van een betere luchtkwaliteit in de strijd tegen het coronavirus centraal staat. Het parlement vraagt een advies van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en op basis van dat advies moeten er proefprojecten komen in verschillende sectoren, gaande van het onderwijs tot de kinderopvang en het openbaar vervoer.


Lidstaten klaar voor onderhandelingen met Europees parlement over minimumlonen
8 December 2021, 00:08 Skynet Economie
De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben hun marsrichting bepaald in de onderhandelingen met het Europees parlement over de minimumlonen in de Europese Unie.


Coronavirus - Vlaams Parlement vraagt audit Rekenhof naar contactopsporing
2 December 2021, 00:01 Skynet Belgie
Het Vlaams Parlement vraagt dat het Rekenhof een audit doet naar de contactopsporing in Vlaanderen. Een motie daarover is woensdag unaniem goedgekeurd. De vraag komt er na de vaststelling van een mogelijk geval van fraude bij een van de betrokken callcenters.


Europees Parlement wil Commissie bij de rechter dwingen om Polen aan te pakken
30 Oktober 2021, 00:05 NOS nieuws

Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie voor het Europees Hof van Justitie gedaagd. Het parlement wil dat de commissie de middelen die ze heeft ook echt gaat gebruiken om Polen te dwingen de rechtsstaat te respecteren.

Het gaat het parlement om het zogenoemde 'rechtsstaatmechanisme'. Dat is de mogelijkheid om betaling van Europees geld aan een lidstaat op te schorten als daar de rechtsstaat bedreigd wordt.

Grote zorgen leven er in het parlement over Polen, dat de omstreden tuchtkamer van het Constitutioneel Hof nog steeds niet heeft opgeheven, zoals Brussel verlangt. Ook bestaan er bij het parlement grote zorgen over een vonnis van dat Poolse Hof waarin het Pools recht boven het Europees recht wordt geplaatst. Dat is in strijd met de voorwaarden waaronder een land lid kan zijn van de Europese Unie.

Geen woorden maar daden

"We verwachten van de Europese Commissie dat ze consequent zijn en doen wat commissievoorzitter Von der Leyen in ons parlement hierover heeft gezegd", zegt de voorzitter van het Europees Parlement. "Woorden moeten worden omgezet in daden".

Tijdens een debat in het parlement klonken er van de zijde van de Europese Commissie harde woorden aan het adres van Polen. De commissie en Polen zijn in een bittere strijd verwikkeld.

In die strijd heeft Polen, samen met Hongarije, aan het Europees Hof van Justitie gevraagd om te toetsen of het 'rechtsstaatmechanisme' juridisch wel houdbaar is. Een vonnis in die zaak wordt rond de jaarwisseling verwacht. De commissie wil die uitspraak afwachten voordat ze het mechanisme gaat toepassen.

Niet ontvankelijk

Maar het parlement wil daar niet op wachten en eist dat de commissie het mechanisme nu al gaat toepassen. De juridische dienst van het parlement waarschuwde eerder al dat ook het Europees Hof kan bepalen dat het eerst iets moet vinden van de rechtsgeldigheid van het mechanisme, voordat het een eis tot inzet ervan kan behandelen. In dat geval zou het Hof kunnen oordelen dat het parlement niet ontvankelijk is, en komt er dus geen rechtszaak.

Lastig parket

De gang naar de rechter brengt de commissie in elk geval in een lastig parket. In het zoeken naar een oplossing voor het conflict met Polen pleit het parlement voor harde actie, terwijl de regeringsleiders van de lidstaten vorige week nog opriepen tot voorzichtigheid. Onder aanvoering van Duitsland was er de oproep om vooral met Polen in gesprek te blijven.

De gemoederen lopen intussen nog steeds op. Polen heeft de Belgische ambassadeur in Warschau vandaag op het matje geroepen nadat de Belgische premier De Croo Polen deze week had aangesproken op het aantasten van de rechtsstaat.
Persoon gearresteerd na plaatsen galg voor Brits parlement
21 Oktober 2021, 00:01 HLN.BE
De Britse politie heeft een persoon gearresteerd die een galg had geplaatst dicht bij het Britse parlement. Dat zei ondervoorzitter Rosie Winterton nadat verschillende parlementsleden het voorval ter sprake hadden gebracht.


Vlaams Parlement keurt interfederale klimaatresolutie goed
21 Oktober 2021, 00:00 HLN.BE
Het Vlaams Parlement heeft een interfederale klimaatresolutie goedgekeurd. De resolutie dringt er bij de regeringen onder meer op aan om liefst nog voor de start van de klimaatconferentie in Glasgow volgende maand een akkoord te sluiten over de intra-Belgische lastenverdeling en de internationale klimaatfinanciering. De resolutie kreeg de steun van de indienende partijen (N-VA, Open Vld, CD&V, Groen en Vooruit). PVDA onthield zich, Vlaams Belang stemde tegen.


"Schandalig" en "onaanvaardbaar": EU-Parlement hekelt "achtergehouden" landbouwstudie
19 Oktober 2021, 00:04 Skynet Economie
In het Europees Parlement wordt vandaag boos gereageerd op het nieuws dat een studie van de door de Commissie voorgestelde nieuwe landbouwstrategie maandenlang achtergehouden zou zijn. "Dat is niets minder dan schandalig", zegt Tom Vandenkendelaere (CD&V). Hilde Vautmans (Open Vld) heeft het over een "onaanvaardbare" demarche van de Commissie.


Advies Raad van State over ontwerp uitbreiding Covid Safe Ticket aan Brussels Parlement overgemaakt
25 September 2021, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Het advies van de Raad van State over de voorontwerpen van ordonnantie over de uitbreiding van het Covid Safe Ticket in het Brusselse Gewest is overgemaakt aan het Brussels Parlement. Zo is vrijdagavond vernomen.
Europees Parlement hamert op vrij verkeer voor regenboogfamilies
15 September 2021, 00:03 Skynet Belgie
Regenboogfamilies en paren van hetzelfde geslacht moeten van dezelfde rechten genieten als anderen wanneer ze gebruikmaken van hun recht op vrij verkeer in de Europese Unie. Daarop hamert het Europees Parlement.


Brits parlement stemt in met omstreden belastingverhogingen
9 September 2021, 00:01 HLN.BE
Het Britse parlement is akkoord gegaan met de omstreden belastingplannen van premier Boris Johnson. Die stelde voor de belastingen te verhogen, zodat er geld vrijkomt voor het hervormen van het zorgstelsel en het wegwerken van de door de pandemie veroorzaakte achterstanden in de zorg.


Vlaams Parlement vraagt aangepast federaal werkgelegenheidsbeleid
20 Juli 2021, 00:04 Skynet Economie
Het Vlaams Parlement vraagt het federale niveau om het werkgelegenheidsbeleid aan te passen, zodat Vlaanderen zijn ambitie kan waarmaken om 120.000 extra jobs te realiseren en zo de werkzaamheidsgraad richting 80 procent te duwen. Dat blijkt uit een resolutie op initiatief van Robrecht Bothuyne (CD&V), Axl Ronse (N-VA) en Tom Ongena (Open Vld) die woensdag werd goedgekeurd. Begin september organiseert de federale regering een werkgelegenheidsconferentie met de deelstaten.


Vlaams Parlement schaft opkomstplicht lokale verkiezingen af
15 Juli 2021, 00:00 HLN.BE
De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement heeft vanavond het licht op groen gezet voor de afschaffing van de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen. In oktober 2024 bent u daardoor niet meer verplicht om te gaan stemmen voor een nieuwe gemeente- en provincieraad.


5 Februari 2021, 11:31 De Tijd
Tientallen arrestaties in Nepal bij grote betoging tegen ontbinding parlement
4 Februari 2021, 14:50 Skynet
Duizenden mensen zijn vandaag in Nepal de straat op gegaan om te betogen tegen hun president, hun premier en de ontbinding van het parlement van het kleine Himalaya-land. Minstens 70 betogers zijn opgepakt, onder wie ook een ex-minister, zo is van een politiewoordvoerder vernomen.


STANDPUNT. NMBS en minister verslikken zich in loketten
5 Februari 2021, 02:42 Gazet v. Antwerpen

Het plan van de NMBS om de loketten in 44 stations definitief op te doeken zit tijdelijk in de koelkast. En dat is maar goed ook. Het is logisch dat de NMBS volop inzet op digitalisering en automatisering. Ook als het gaat om het aanschaffen van een treinkaartje.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn