NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Ontdekken

2News.be / Trefwoorden / Ontdekken

Onderzoekers ontdekken in Spanje "gezicht van eerste Europeaan"
10 Juli, 00:06 Skynet Buitenland
Onderzoekers hebben in het noorden van Spanje naar eigen zeggen de overblijfselen van de "eerste Europeaan" ontdekt. Het in de provincie Burgos opgegraven fossiel is "het gezicht van de eerste Europeaan", zo deelden de directeurs van de gerenommeerde Stichting Atapuerca mee.


Archeologen ontdekken mummie van minstens 800 jaar oud in Peru
6 April, 00:02 HLN.BE
Onderzoekers hebben in Peru een mummie gevonden die minstens 800 jaar oud is. De gemummificeerde restanten werden gevonden in Cajamarquilla. ?Het meest kenmerkende aan de mummie is dat het hele lichaam is vastgebonden met touwen en dat de handen het gezicht bedekken. Dat kan duiden op een lokale traditie van begraven?, zegt archeoloog Pieter van Dalen.


Nieuws: Tieners op zoek naar verlaten gebouwen ontdekken schat aan oude auto's
6 Januari, 00:01 Auto55
In een ogenschijnlijk verlaten graanschuur in Engeland (vermoedelijk in de regio Birmingham / Midlands) zitten een hoop oude auto?s van exclusieve merken verstopt. Maar ze zijn in een bedenkelijke staat.Verlaten gebouwen binnendringen is een rageIn een video op youtube dringen enkele tieners een verlaten schuur in. Dat soort van videocontent is een rage. Ze hopen op interessante ont...

Lees meer


Alphabet start Isomorphic Labs om met AI nieuwe geneesmiddelen te ontdekken
8 November 2021, 00:01 Tweakers
Google-moederbedrijf Alphabet start een nieuw bedrijf onder de naam Isomorphic Labs om met kunstmatige intelligentie nieuwe medicijnen te ontdekken. Demis Hassabis is voorlopig de ceo van het bedrijf, maar blijft ook ceo van Alphabets DeepMind.


Video | Hoe de NASA een planeet buiten ons sterrenstelsel kan ontdekken
3 November 2021, 00:13 NU.NL - Tech
De NASA beschikt over mogelijk bewijs dat er voor het eerst een planeet buiten ons Melkwegstelsel is ontdekt. Maar hoe is de NASA tot deze ontdekking gekomen?


Producten ontdekken in online winkels: hoe pak je dat aan?
26 Oktober 2021, 00:01 Emerce
Wat zijn slimme manieren om de intentie van gebruikers te begrijpen en shoppers kennis te laten maken met grote assortimenten?


Onderzoekers ontdekken kwetsbaarheden die duizenden bluetoothapparaten treffen
5 September 2021, 00:01 Tweakers
Onderzoekers van de Singapore University of Technology en Design hebben zestien kwetsbaarheden ontdekt in bluetoothprotocollen. Via de kwetsbaarheden kan een denial of service uitgevoerd worden, kan een crash uitgelokt worden en kunnen audioapparaten vastlopen.


Wetenschappers ontdekken per toeval noordelijkste eiland ter wereld
28 Augustus 2021, 00:04 NOS nieuws

Wetenschappers hebben ten noorden van Groenland een nieuw eiland ontdekt. Nou ja, nieuw. Het ligt er al een tijdje, maar het ging tot voor kort schuil onder een dikke laag ijs. Door de opwarming van de aarde is het nu vrij komen te liggen. Het 'nieuwe' eiland is volgens de onderzoekers meteen ook de meest noordelijk gelegen landmassa ter wereld, ook al zijn er om 'massa' ook aanhalingstekens te plaatsen, gezien de doorsnede van niet meer dan 30 meter.

"Het was helemaal niet onze bedoeling om een nieuw eiland te ontdekken", zegt expeditieleider Morten Rasch tegen persbureau Reuters. "We kwamen daar alleen maar om wat bodemmonsters te nemen."

Vanaf het 'nieuwe' eiland zelf en met een drone zijn de eerste beelden gemaakt:

In de beste traditie van ontdekkingen van nieuw land ligt er een vergissing ten grondslag aan de vondst. De onderzoekers dachten voet aan wal gezet te hebben op Oodaaq, maar pas toen ze hun locatie checkten bleken ze zich 780 meter ten noordwesten van dat eiland te bevinden.

Qeqertaq Avannarleq

Voor de wetenschappelijke commissie die zich wellicht gaat buigen over de naam van het eiland heeft het team alvast een suggestie: Qeqertaq Avannarleq. Veel fantasie hebben ze daar overigens niet op losgelaten. De naam klinkt misschien exotisch, maar betekent "het meest noordelijke eiland" in het Kalaallisut, de taal van Groenland.

Of Denemarken, waar Groenland bestuurlijk onder valt, territoriale rechten kan laten gelden is nog niet helemaal duidelijk. Volgens experts voldoet het weliswaar aan alle criteria waaraan een eiland moet voldoen, maar er is ook een kans dat de landmassa toch een bank blijkt te zijn. Die verdwijnt bij vloed weer onder water. "Zulke eilanden komen en gaan", zegt de Deense hoogleraar geologie Rene Forsberg relativerend over de ontdekking.
AWS lanceert BugBust-tool voor ontdekken van Java en Python bugs
26 Juni 2021, 00:06 Techzine
AWS heeft zijn BugBust-tool gelanceerd waarmee ontwikkelteams gezamenlijk, onder meer in internationaal competitieverband, kwetsbaarheden in software kunnen ontdekken. De techgigant stelt hiervoor een aantal aantrekkelijke incentives in het vooruitzicht. Met de lancering van zijn BugBust-tool wil AWS ontwikkelaars wereldwijd betrekken bij het ontdekken van fouten in software-code, vooral Java en Python code die op dit […]


Jeugdfilms ontdekken op JEF Festival met ketnet-wrapster
6 Februari 2021, 18:06 Gazet v. Antwerpen

In het Zuiderpershuis werd vanmiddag de aftrap gegeven voor het JEF festival. Dat draait rond de beste jeugdfilms, en loopt nog de hele maand. Meters van het festival zijn actrice Machteld Timmermans en ketnet-wrapster Gloria Monserez. Moeder en dochter zijn dat.
Els en Patrick ontdekken dat ze genomineerd zijn bij Big Brother
27 Januari 2021, 22:18 HLN.BE
Een nieuwe week, een nieuw rondje nominaties bij ?Big Brother?. Gisteren kwamen de kijkers al te weten dat de keuze op Els en Patrick is gevallen, vandaag krijgen ook de bewoners te horen wie er zich mentaal mag voorbereiden op een exit. En daar heeft - verrassend genoeg - vooral Els het moeilijk mee...


Spelende kinderen ontdekken bug waarmee Linux Mint kon worden ontgrendeld
20 Januari 2021, 12:18 Tweakers
Linux Mint bevatte een kwetsbaarheid waarmee de schermvergrendeling kon worden omzeild. De kwetsbaarheid zat in de libcaribou-library in de Cinnamon-interface. Opvallend is dat de bug werd ontdekt nadat een paar kinderen ermee speelden.


Steeds meer Antwerpenaren ontdekken het skateboard: ?In alle vrijheid ?t Stad ontdekken?
18 Januari 2021, 04:12 Gazet v. Antwerpen

In de jaren vijftig besloten surfers aan de westkust van de Verenigde Staten van zee naar land te verhuizen: ze bevestigden wieltjes onder hun surfplank en gingen de straat op. Anno 2021 is skaten immens populair met internationale wedstrijden, talloze disciplines, een eigen jargon en een industrie met skateboards, kledij en videospelletjes. Ook Antwerpen telt, mede dankzij corona, steeds meer skaters.
Op spoortocht: 5 prachtige plekken om nog te ontdekken met je Hello Belgium-treinkaart
15 Januari 2021, 11:36 HLN.BE
3,6 miljoen Belgen vroegen de Hello Belgium-treinkaart aan, waarmee je tot eind maart gratis spoort naar 500 bestemmingen die met de trein bereikbaar zijn. Onze reisexpert Johan Lambrechts tipt 5 top-uitjes vlakbij een station, van Het Glazen Huis tot een Warhol-expo.


Microsoft ontwikkelt tool om bevooroordeelde algoritmes te ontdekken
28 Mei 2018, 10:30 Techzine
Microsoft werkt aan een tool waarmee ontwikkelaars vooroordelen in de algoritmes van hun artificiële intelligenties kunnen detecteren. Dat moet discriminerend gedrag van de AI helpen bestrijden. Vooroordelen in algoritmes vormen een steeds grotere uitdaging, nu artificiële intelligentie binnen sluipt in steeds meer delen van onze samenleving. Zo wordt er in de Verenigde Staten al gebruik […]


Wandelaars ontdekken tweekoppig hertenkalfje
16 Mei 2018, 06:42 Skynet
Twee wandelaars die op zoek waren naar paddenstoelen hebben in een bos in Minnesota een tweekoppig hertenkalfje gevonden.


Nederlanders ontdekken manier om resistente kankercellen te doden
10 Mei 2018, 16:30 NOS nieuws

Met een ingenieuze aanpak zetten onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam een nadeel bij de behandeling van melanoom om in een voordeel. Als kankercellen resistent worden tegen een bepaald medicijn, dus ongevoelig voor de werking ervan, ontstaat er tegelijkertijd een zwakke plek in die cellen.

Kankeronderzoeker René Bernards en zijn onderzoeksgroep hebben een manier ontdekt om juist die zwakke plek te gebruiken om resistente melanomen te doden. Melanoom is kanker van de pigmentcellen in de huid.

Vandaag publiceren Bernards en collega's over hun studie in het belangrijke tijdschrift Cell. Die publicatie bevat zowel een beschrijving van het onderzoek met melanoomcellen in het lab, als in muizen, als de resultaten van een klein onderzoek waaraan zes patiënten deelnamen. En dat laatste is bijzonder.

"Het is uniek dat een klinische trial al onderdeel is van een fundamenteel wetenschappelijke publicatie", zegt René Bernards. "Dit is zoals we het steeds vaker willen doen." Bernards heeft een Europese subsidie van 2,5 miljoen euro gekregen om te onderzoeken of deze aanpak ook werkt bij andere kankersoorten.

In 20 seconden wordt uitgelegd hoe het werkt:

De zwakke plek die tumoren ontwikkelen als ze resistent worden tegen een kankermedicijn, is de evolutionaire prijs die de kankercellen moeten betalen voor hun aanpassing aan de bedreigende aanwezigheid van zo'n medicijn. Die zogenoemde fitness cost is geen nieuw ontdekt fenomeen. Het is al meer dan vijftig jaar bekend en treedt ook op bij het ontstaan van antibiotica-resistentie.

Het nieuwe en bijzondere van het onderzoek van Bernards en zijn collega's is het benutten van die zwakke plek in de tumorcellen. Die wordt het doelwit van de nieuwe behandeling die nodig is. Ze omzeilen als het ware de ontstane resistentie tegen het gebruikte kankermedicijn en doden de tumorcellen toch.

Mutatie

Ruim de helft van alle patiënten met melanoom hebben eenzelfde mutatie in het zogeheten BRAF-gen. Dat gen is belangrijk voor de celdeling in gezonde cellen. Maar in melanoomcellen zorgt het gemuteerde gen ervoor dat de kankercellen zich blijven delen en de ziekte dus voortwoekert.

Patiënten met die mutatie worden behandeld met een BRAF-remmer. Dat middel blokkeert de signaleringsroute in de kankercel. Dat is de weg waarlangs het gemuteerde gen de informatie doorgeeft die ervoor zorgt dat de melanoomcellen zich blijven delen. Na een aantal maanden behandeling met het medicijn gaat de tumor toch weer groeien.

Tumorcellen worden namelijk ongevoelig voor de werking ervan. De signaleringsroute die aanvankelijk geblokkeerd werd door het middel wordt dan weer actief. Zelfs veel actiever dan voor de behandeling, zodat de deling van de melanoomcellen razendsnel gaat. Voor patiënten waarbij dit gebeurt is meestal geen behandeling meer beschikbaar.

Vrije zuurstofradicalen

Bernards is in het lab op zoek gegaan naar de zwakke plek die melanoomcellen krijgen als ze resistentie ontwikkelen tegen de BRAF-remmer. Met zijn collega's maakte hij in het lab melanoomcellen ongevoelig voor de werking van dat middel. Vervolgens bleken die resistente melanoomcellen niet alleen hyperactief te zijn, maar ook grote aantallen vrije zuurstofradicalen te produceren.

Dat zijn kleine deeltjes die aan de ene kant belangrijk zijn voor de communicatie binnen de cel, maar die schade aan het dna veroorzaken als er te veel van komen. Zo'n overschot aan vrije zuurstofradicalen kan ertoe leiden dat de celdeling stopt. Dat gebeurde ook bij de resistente melanoomcellen, maar die bleven wel leven.

Anders dan hun resistente soortgenoten, produceerden melanoomcellen die nog gevoelig waren voor de werking van de BRAF-remmer niet zo'n grote hoeveelheid vrije zuurstofradicalen.

Stimuleren

"Toen dachten we: als we die hyperactieve resistente tumorcellen nu eens het laatste zetje kunnen geven richting celdood, door ze nog meer vrije radicalen te laten produceren", vertelt René Bernards. Dat plan lukte door de cellen een bepaalde stof toe te dienen die ervoor zorgde dat de productie van vrije zuurstofradicalen inderdaad werd opgevoerd. Resistente tumorcellen gingen dood, de melanoomcellen die nog wel gevoelig waren voor het medicijn overleefden.

De volgende stap was het uitvoeren van het laboratoriumexperiment in muizen met melanoom. De muizen werden behandeld met het medicijn vorinostat, waarvan bekend is dat het de productie van vrije zuurstofradicalen stimuleert. Het middel wordt al vijftien jaar gebruikt, onder meer tegen een vorm van lymfeklierkanker. Het heeft weinig bijwerkingen. De resistente melanomen van de muizen werden na behandeling met vorinostat kleiner.

Dat was het moment om een kleine klinische trial te beginnen, een onderzoek bij patiënten met uitgezaaide melanoom.

Patiëntenonderzoek

"Het gaat mogelijk om een eerste stap in de verbetering van de behandeling van patiënten met melanoom", zegt Jan Schellens, internist en oncoloog in het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. "Maar dat moeten we nog wel bewijzen." Aan het onderzoek dat meteen na het muizenonderzoek begonnen is, hebben zes patiënten meegedaan.

Een van die patiënten is uit het onderzoek gehaald omdat die ook kruiden had ingenomen, die reageerden met de middelen die hij tijdens het onderzoek kreeg. Van de overige vijf patiënten is het bij drie gelukt om vóór, tijdens en na de trial een biopt te nemen. Uit die weefselmonsters bleken de resistente kankercellen na de behandeling met vorinostat verdwenen.

"Dit is een eerste heel voorzichtig bewijs dat de biologie uit het lab in patiënten op dezelfde manier werkt", zegt Schellens. "Maar er is een groter onderzoek nodig om het nog eens te bevestigen."

Dat onderzoek moet over twee maanden beginnen, in eerste instantie met twaalf patiënten. Die patiënten hebben allemaal de mutatie van het BRAF-gen die ervoor zorgt dat tumorcellen resistent worden tegen de gebruikelijke medicatie.

Bovendien hebben ze een uitgezaaide melanoom. Dat wordt behandeld met een combinatie van twee medicijnen. Die behandeling werkt meestal een maand of zes voor er resistentie ontstaat en de ziekte zich verder ontwikkelt. Daarna is de levensverwachting nog ongeveer een maand.

Experimentele behandeling

"We behandelen patiënten op de traditionele manier tot er resistentie optreedt", legt Schellens uit. "Dan stoppen we die behandeling en geven een paar weken vorinostat om de resistente tumorcellen te doden. Zodra dat gelukt is gaan we verder met de oorspronkelijke behandeling om de tumorcellen te doden die nog wel gevoelig zijn voor de medicijnen die we gebruiken."

Tijdens het vervolgonderzoek wordt ook de manier van diagnose stellen aangepast. In plaats van te varen op bloedonderzoek en CT-scans, wordt met behulp van dna-onderzoek vastgesteld of zich resistentie tegen de gebruikte medicijnen ontwikkelt. "Zo hopen we de resistente tumorcellen eerder kapot te kunnen maken en effectiever te zijn met onze behandeling, doordat we de resistentie eigenlijk in de kiem smoren."
UCL-onderzoekers ontdekken eiwit dat interessant kan zijn voor ontwikkeling antibiotica
10 Mei 2018, 16:12 Skynet
Een ploeg onderzoekers van de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) heeft een eiwit, CnoX, ontdekt dat een belangrijke rol speelt in de strijd tussen bacteriën en het immuunsysteem. De ontdekking opent nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van antibiotica, zo meldt de universiteit. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Cell.


Wetenschappers ontdekken waarom scheve toren van Pisa aardbevingen overleefde
10 Mei 2018, 15:54 Gazet v. Antwerpen

Hij overleefde al zeker vier zware aardbevingen, maar toch blijft de toren van Pisa staan. Rechtstaan kan je het moeilijk noemen, maar staan doet hij nog steeds. En dat is bijzonder, want elke andere toren die zo scheef zou staan, zou telkens aanzienlijke schade oplopen. Het geheim van de toren zit hem echter in diezelfde fundering die zijn probleem is.
Senioren ontdekken verschillende sporten
8 Mei 2018, 14:42 Gazet v. Antwerpen
De Ekerse senioren houden op donderdag 7 juni voor de vijfde keer hun seniorensportdag in sporthal ?t Venneke. Tussen 13u en 17u kunnen senioren kennismaken met bekende en minder bekende sporten.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn