NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Navalny

2News.be / Trefwoorden / Navalny

X-account van Navalny's weduwe Yulia Navalnaya kort geschorst
27 Februari, 00:08 NU.NL - Tech
Het X-account van Yulia Navalnaya was dinsdagmiddag korte tijd opgeschort. Navalnaya is de weduwe van de Russische oppositiepoliticus Alexei Navalny. Hij overleed vorige week onder verdachte omstandigheden in een Russische gevangenis.


Biden ontvangt weduwe en dochter Navalny, moeder heeft lichaam gezien
23 Februari, 00:04 NOS nieuws

De Amerikaanse president Biden heeft de vrouw en dochter ontvangen van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. De ontmoeting met Joelia en Dasja Navalnaja vond plaats in San Francisco.

Volgens het Witte Huis heeft Biden hen gecondoleerd, en zijn bewondering uitgesproken voor Navalny's "buitengewone moed en nalatenschap van het vechten tegen corruptie, voor een vrij en democratisch Rusland".

Biden herhaalde bij de ontmoeting dat de Verenigde Staten nieuwe sancties aan Rusland zullen opleggen.

De moeder van Navalny heeft het lichaam van haar zoon gezien, zegt ze in een videoboodschap die Navalny's woordvoerder op X heeft geplaatst.

De autoriteiten hebben haar daartoe de gelegenheid gegeven, zegt ze. Ook zegt ze dat regeringsambtenaren hem in het geheim willen begraven en de tijd en de plaats van de begrafenis willen bepalen.

Verder zouden ambtenaren hebben gedreigd dat zij "iets zullen doen" met Navalny's lichaam als zijn niet akkoord gaat met een geheime begrafenis.

In de videoboodschap zegt ze dat de onderzoekscommissie in Salekhard haar meenam naar het mortuarium waar het lichaam van Navalny lag:

Aleksej Navalny (47) overleed afgelopen vrijdag in de strafkolonie IK-3 op de rand van de poolcirkel, waar hij een jarenlange celstraf uitzat na een schijnproces. Het team rond Navalny gaat ervan uit dat hij is vermoord. Ze hadden van de Russische autoriteiten gehoord dat het lichaam voorlopig niet zou worden vrijgegeven om chemische tests te kunnen uitvoeren.

'Natuurlijke doodsoorzaak'

Navalny's moeder riep president Poetin eerder deze week op het lichaam van haar zoon vrij te geven, zodat hij begraven kan worden.

De weduwe van Navalny beschuldigde de autoriteiten eerder ervan haar man te hebben vergiftigd met novitsjok, het zenuwgif waarmee ook in 2020 al een aanslag is gepleegd op het leven van Navalny.

De woordvoerder van Navalny meldt dat de moeder van Navalny inmiddels ook het medische rapport over diens dood heeft ingezien. Daarin zou staan dat het ging om een natuurlijke doodsoorzaak.
Vier dagen na dood Aleksej Navalny: Kremlin zet broer Oleg (40) op lijst van gezochte personen
21 Februari, 00:03 HLN.BE
De Russische autoriteiten beginnen een nieuwe strafzaak tegen de broer van wijlen oppositieleider Aleksej Navalny (47). Dat melden staatsmedia. Waar Oleg Navalny (40) precies van verdacht wordt, is niet bekendgemaakt. Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken geeft niet aan onder welk artikel uit het strafwetboek hij precies wordt gezocht.


Klokkenluider zegt te weten hoe Navalny stierf: ?Ze gebruikten oude techniek van KGB?
21 Februari, 00:02 HLN.BE
Poetin-criticus Aleksej Navalny (47) is omgebracht met een oude methode van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Dat zegt Vladimir Ozetsjkin van klokkenluiderswebsite ?Gulagu.net?, op basis van een bron in de strafkolonie waar de oppositieleider vastzat. Eerst moest Navalny uren buiten in de ijzige kou staan. Daarna kreeg hij de genadeslag.


Advocaten van Russische oppositieleider Navalny opgepakt
14 Oktober 2023, 00:02 NOS nieuws

De Russische autoriteiten hebben drie advocaten van oppositieleider Aleksej Navalny opgepakt. Ze worden volgens aanhangers van Navalny verdacht van betrokkenheid bij een "extremistische groepering", een aanklacht die vaker is gebruikt om Navalny-bondgenoten de mond te snoeren. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze tot zes jaar cel krijgen.

Het gaat om advocaten Vadim Kobzev, Igor Sergoenin and Aleksej Liptser. De Russische rechtbank zegt dat Sergoenin in ieder geval tot 13 december in de cel moet blijven vanwege het onderzoek. De Russische krant Vedomosti meldt dat de zitting achter gesloten deuren werd gehouden "om het onderzoek niet te schaden". Ook de andere twee advocaten zitten vast.

Navalny verder isoleren

Volgens bondgenoten van Navalny is de stap bedoeld om hem verder te isoleren. De 47-jarige oppositieleider werd in augustus veroordeeld tot 19 jaar cel vanwege "extremistische activiteiten". Eerder al kreeg hij 11,5 jaar cel. In theorie kan hij pas in 2051 op vrije voeten komen.

Navalny wordt waarschijnlijk binnenkort overgebracht naar een nog strenger gevangenisregime, waar volgens Russische onderzoeksjournalisten gevangenen worden gemarteld.

"Als hij geen toegang heeft tot advocaten, zal hij in een compleet isolement terechtkomen", zegt een woordvoerder van Navalny tegen persbureau AP. Voor veel politieke gevangenen in Rusland is hun advocaat nog de enige manier om contact te hebben met de buitenwereld.

Sovjettijd

Een van de drie nu opgepakte advocaten zou gisteren nog samen met Navalny verschijnen bij een rechtbank. De oppositieleider heeft een zaak aangespannen tegen de strafkolonie waar hij momenteel verblijft. "Net als in de Sovjettijd worden niet alleen activisten, maar ook hun advocaten vervolgd", zei Navalny tijdens die zitting.

Navalny is een van de bekendste tegenstanders van president Poetin. De oppositieleider werd in januari 2021 opgepakt op de luchthaven Sjeremetjevo bij Moskou. Enkele maanden daarvoor werd hij vergiftigd met het zenuwgas novitsjok en kreeg hij een behandeling in Duitsland.
Kremlincriticus Navalny overgebracht naar strengste isoleercel in Rusland
28 September 2023, 00:02 HLN.BE
Een dag nadat zijn beroep tegen zijn vonnis werd verworpen, is Kremlinopposant Alexej Navalny overgebracht naar een cel met nog strengere omstandigheden. Dat heeft hij woensdag zelf bekendgemaakt. Hij zal een jaar lang in eenzame opsluiting zitten, onder het zwaarste toezicht van het hele Russische gevangeniswezen.


Nog eens 19 jaar cel voor Navalny voor 'oprichten extremistische beweging'
5 Augustus 2023, 00:04 NOS nieuws

De Russische oppositieleider Navalny is veroordeeld tot een nieuwe straf, dit keer van 19 jaar cel. Hij is onder meer aangeklaagd vanwege "het oprichten van een extremistische beweging". Met zijn anti-corruptiestichting brengt Navalny sinds 2011 misstanden aan het licht, zoals de bouw van een miljardenpaleis aan de Zwarte Zee dat in bezit zou zijn van president Poetin.

Navalny zit al een straf uit van 11,5 jaar voor verschillende aanklachten. Navalny noemt die veroordelingen politiek gemotiveerd. Het is de vijfde keer dat hij wordt gestraft. De zitting was in de strafkolonie waar hij al vastzit, ruim 230 kilometer ten oosten van Moskou.

Eind juli zei Navalny, in een verklaring die door zijn team naar buiten is gebracht, dat Rusland wordt geregeerd door "macht, omkoping, bedrog, verraad en niet door de wet". Ook zegt hij door te gaan met vechten tegen "het gewetenloze kwaad dat zich het wettig gezag van de Russische Federatie noemt".

Ook de voormalig beheerder van het YouTube-kanaal van Navalny is veroordeeld tot een celstraf. De Russische krant Novaya Gazeta meldt dat Daniel Cholodny acht jaar de gevangenis in moet. Hij stond tegelijkertijd met Navalny terecht.

Navalny was zelf in de rechtbank om het vonnis te horen. Hij droeg een zwart gevangenispak en stond met zijn armen over elkaar terwijl hij naar het vonnis luisterde.

Gisteren liet hij op sociale media al weten dat hij een "enorme, stalinistische" straf verwachtte. Daarnaast riep hij de Russen op om politieke gevangenen te steunen door te flyeren of naar demonstraties te gaan.
Negen jaar cel voor bondgenoot Navalny wegens "extremisme"
25 Juli 2023, 00:07 Skynet Buitenland
Een voormalig medewerker van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor "deelname aan een extremistische organisatie". Dat heeft het team van Navalny maandag bekendgemaakt.


Familie Navalny stapt naar de rechter om hem te kunnen bezoeken
4 Juli 2023, 00:01 HLN.BE
De familie van Kremlincriticus Aleksej Navalny is naar de rechter gestapt om hem te kunnen bezoeken. Navalny heeft als politiek gevangene geen enkel bezoek gehad in het afgelopen jaar, klinkt het op zijn Twitter- en Instagrampagina?s, die worden beheerd door zijn advocaten.


Volgende week nieuw proces tegen Kremlincriticus Navalny
22 April 2023, 00:02 Skynet
In Rusland wordt volgende week woensdag een nieuwe proces gestart tegen de gevangengenomen dissident Aleksej Navalny. Dat heeft het anticorruptiefonds FBK, dat door Navalny wordt geleid, vrijdag gemeld.


18 Augustus 2022, 00:06 Volkskrant
Verhofstadt in raad van bestuur van nieuwe anticorruptiestichting opgericht door Russische dissident Navalny
12 Juli 2022, 00:01 HLN.BE
De opgesloten Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft een internationale stichting opgericht om corruptie te bestrijden. Dat meldt hij vandaag op Telegram. In de raad van bestuur zit onder meer Europarlementslid Guy Verhofstadt.


16 Juni 2022, 00:08 Volkskrant
26 Mei 2022, 00:06 Volkskrant
Kremlin wil dat alle onthullingen van Navalny voorgoed in de prullenbak verdwijnen
8 Februari 2022, 00:08 Volkskrant
Oppositieleider Aleksej Navalny zit in een strafkamp, zijn anti-corruptieorganisatie FBK is ontbonden, de meeste medewerkers zijn naar het buitenland gevlucht, maar nu willen de Russische autoriteiten ook dat Russische media Navaly?s onthullingen over corruptie in regeringskringen gaan wegmoffelen.


Navalny klaagt over gedwongen staatstelevisie in cel en roept op sancties die niet volk, maar wel Poetin en entourage treffen
26 Augustus 2021, 00:02 HLN.BE
Politieke gevangenen in Rusland krijgen dagelijks urenlang staatstelevisie en propagandafilms te verduren, vertelt oppositieleider Alexey Navalny aan The New York Times. "Lezen, schrijven of iets anders doen is verboden. Je moet in een stoel zitten en naar de televisie kijken", aldus Navalny, die verder klaagt over constante controle, videocamera's alom en een cultuur van verklikken.


Rusland blokkeert 49 websites die aan Navalny gelinkt zijn
28 Juli 2021, 00:09 NU.NL - Tech
De Russische internetwaakhond Roskomnadzor heeft maandag 49 websites geblokkeerd die gelinkt zijn aan Kremlincriticus Alexei Navalny, schrijft The Moscow Times. Zijn persoonlijke website Navalny.com is ook geblokkeerd. Daar publiceerde hij zijn onderzoeken naar vermeende corruptie binnen de overheid, die de afgelopen jaren in heel Rusland tot protesten hebben geleid.


Navalny spant nieuwe rechtszaak aan over gevangenisregime
24 Juni 2021, 10:42 Skynet Buitenland
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is opnieuw naar de rechter gestapt uit protest tegen zijn behandeling in de gevangenis. De 45-jarige Kremlincriticus nam digitaal deel aan de zitting. Onduidelijk is wanneer de rechter een oordeel velt.


Navalny - "Moskou weigert dialoog, EU moet conclusies trekken"
7 Februari 2021, 21:25 Skynet
De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands en veiligheidsbeleid Josep Borrell is verontrust omdat de Russische autoriteiten weigeren een constructieve dialoog aan te gaan met de EU. De Europese leiders moeten daaruit hun conclusies trekken, zegt hij.


Navalny - EU-diplomaat Borrell blijft pleiten voor dialoog met Rusland
6 Februari 2021, 21:58 Skynet
De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands en veiligheidsbeleid Josep Borrell heeft zijn bezoek aan Rusland eerder deze week zaterdag nog eens toegelicht. Hij blijft pleiten voor dialoog met Moskou en stelt dat Europese diplomaten in contact zijn geweest met de gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalny.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn