NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Myanmar

2News.be / Trefwoorden / Myanmar

Week na coup gaat protest Myanmar door, politie gebruikt waterkanon in hoofdstad
8 Februari, 07:28 NOS nieuws

Voor de derde dag op rij zijn in Myanmar vele duizenden demonstranten de straat op gegaan. Ze eisen dat de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten.

In de hoofdstad Naypyidaw is korte tijd een waterkanon ingezet tegen de menigte. Op beelden is te zien dat mensen omver worden gespoten.

In de grootste stad van het land, de voormalige hoofdstad Yangon, trokken boeddhistische monniken samen met studenten, leraren en andere betogers in protestmars door de straten. Ze droegen vlaggen met boeddhistische symbolen. Andere demonstranten droegen de rode banieren van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi.

Deelnemers hadden verder borden bij zich met teksten als "Laat onze leiders vrij, respecteer onze stem" en "We willen democratie". Veel actievoerders staken drie vingers in de lucht, een symbool van protest dat eerder in Thailand bij protesten opdook en afkomstig is uit de boeken- en filmreeks The Hunger Games. Daarin was het ook een symbool van opstand.

Algemene staking

Oproepen om het protest tegen de militaire coup van vorige week te ondersteunen door middel van demonstraties op straat en burgerlijke ongehoorzaamheid zwellen aan. Activisten hebben opgeroepen tot een algemene staking voor vandaag, waaraan ook ambtenaren van alle departementen zouden moeten meedoen. Sommige ambtenaren hebben hun steun daarvoor uitgesproken.

De staking is opgeroepen door onder anderen de bekende activist Min Ko Naing, een van de leiders van de protestbeweging tegen de toenmalige Birmese dictatuur die in 1988 begon. Samen met Aung San Suu Kyi wordt hij gezien als een van de belangrijkste tegenstanders van het regime uit die tijd.

Grootste protest sinds 2007

De acties van vandaag volgen op massale demonstraties, afgelopen weekend. Toen waren de grootste demonstraties sinds de Saffraanrevolutie van 2007, waarbij geweldloze demonstranten onder leiding van boeddhistische monniken in opstand kwamen tegen het militaire regime.

Tot dusver verlopen de protesten in het land vrijwel geweldloos. Buiten het waterkanon in Naypyidaw en berichten over waarschuwingsschoten in de stad Myawaddy zijn er geen berichten over geweld.
Staatsgreep Myanmar - Actievoerders in Myanmar roepen op tot algemene staking
8 Februari, 05:00 Skynet Buitenland
In Myanmar komen maandag opnieuw mensen op straat om te protesteren tegen de staatsgreep van het leger. Er wordt intussen ook opgeroepen tot een algemene staking.


Grootschalige manifestaties tegen staatsgreep
7 Februari, 13:39 Skynet
Zondag zijn in Myanmar tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het leger dan eerder deze week de controle over het land overnam. Het gaat om het grootste protest in het land sinds de volksopstand van 2007. Paus Franciscus drukt zondag bovendien zijn solidariteit uit tegenover het Myanmarese volk.


Opnieuw massale protesten in Myanmar, internet doet het weer
7 Februari, 12:16 NOS nieuws

In Yangon, de grootste stad van Myanmar, zijn voor de tweede opeenvolgende dag tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de militaire staatsgreep van afgelopen maandag. Ze vroegen om de vrijlating van de gekozen leider Aung San Suu Kyi.

De betogers trokken vanuit verschillende delen van de stad op naar een pagode in het centrum. Ze riepen lezen als "Lang leve moeder Suu" en "Weg met de militaire dictatuur". Velen waren in het rood gekleed, de kleur van de partij van Suu Kyi. Zij is sinds de coup niet meer in het openbaar gezien. Voor zover bekend heeft ze huisarrest.

Politie blijft afzijdig

De politie was massaal aanwezig en stond in linie, maar trad niet op tegen de demonstranten. Sommige betogers gaven bloemen aan leden van de ordetroepen. De protesten zijn de grootste in het Aziatische land sinds die van 2007, waarmee democratische hervormingen werden afgedwongen.

Intussen wordt gemeld dat het internet dat door de militaire machthebbers was afgesloten weer is hersteld. In de dagen na de staatsgreep waren onder meer sociale media als Twitter, Instagram en Facebook niet bereikbaar.

Ook buiten Yangon, de vroegere hoofdstad, zijn er protesten, maar die zijn wel veel kleiner.
'Burgers van Myanmar hebben weer toegang tot internet'
7 Februari, 09:15 NU.NL - Tech
Een deel van de bevolking van Myanmar lijkt weer toegang te hebben tot het internet, aldus internetmonitor NetBlocks. De internettoegang werd een dag eerder grotendeels geblokkeerd na aanhoudende protesten tegen de staatsgreep in het Zuidoost-Aziatische land.


Regering Myanmar laat sociale media blokkeren en land heeft internet-black-outs
6 Februari, 09:35 Tweakers
Myanmar heeft te maken met flinke onderbrekingen van zijn internetverbinding met de rest van de wereld. Volgens NetBlocks viel op zaterdagochtend de connectiviteit van het land terug tot 16 procent van wat gebruikelijk is. Ook laat de regering sociale media blokkeren.


Militair regime Myanmar blokkeert ook toegang tot Twitter en Instagram
6 Februari, 08:46 NU.NL - Tech
De militaire junta in Myanmar heeft Twitter en Instagram geblokkeerd, schrijft CNN. Eerder deze week werd ook de toegang tot Facebook voor inwoners van het land al afgesloten.


Staatsgreep Myanmar - Internet onderbroken in heel het land, toegang tot sociale media geblokkeerd
6 Februari, 07:59 Skynet
Het leger dat de macht heeft overgenomen in Myanmar heeft de toegang geblokkeerd tot de sociale media. Dat meldt een ngo. In heel het land zijn er ook onderbrekingen van het internet.


Ook Twitter en Instagram op zwart in Myanmar
6 Februari, 05:20 NOS nieuws

Inwoners van Myanmar hebben geen toegang meer tot Twitter en Instagram. De platforms zijn geblokkeerd in opdracht van het militaire regime, dat bij de staatsgreep van begin deze week de macht naar zich toe trok.

Eerder werd Facebook al ontoegankelijk gemaakt. Inwoners plaatsten daar berichten om hun onvrede te uiten over de staatsgreep en de arrestatie van onder meer regeringsleider Aung San Suu Kyi.

Na de blokkade van Facebook gingen inwoners verder op Twitter en Instagram. Die sites worden nu ook "tot nader order" op zwart gezet, heeft een internetprovider te horen gekregen van de autoriteiten.

Potten en pannen

In Yangon, de grootste stad van het land, gingen vandaag honderden mensen de straat op voor een protest tegen de militaire machthebbers. Ze eisten de vrijlating van Aung San Suu Kyi en andere gevangenen.

Suu Kyi is sinds de coup niet meer in het openbaar gezien. Voor zover bekend heeft ze huisarrest. Volgens politiedocumenten wordt ze beschuldigd van het illegaal importeren en gebruiken van portofoons.

Afgelopen dagen waren in het land lawaaiprotesten, waarbij inwoners claxonneerden en op potten en pannen sloegen. Ook legden medewerkers van tientallen ziekenhuizen het werk neer.

Dit zijn beelden van de lawaaiprotesten van afgelopen week:
Dit is Min Aung Hlaing, de generaal uit Myanmar die de macht niet kon opgeven
5 Februari, 10:39 Volkskrant
De generaal, direct verantwoordelijk voor de vervolging van de Rohingya, is sinds de militaire coup van afgelopen maandag regeringsleider van Myanmar.


Leger Myanmar arresteert prominent lid van partij afgezette Aung San Suu Kyi
5 Februari, 08:29 Volkskrant
De rechterhand van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi is vrijdag opgepakt, enkele dagen nadat het leger van Myanmar de macht greep en Suu Kyi arresteerde.


Hoe de coup in Myanmar China en het Westen tegenover elkaar zet
4 Februari, 08:03 Volkskrant
De coup in Myanmar heeft ook geopolitieke consequenties. Het Westen wil onder leiding van de Verenigde Staten strafmaatregelen, maar China beschouwt Myanmar als zijn eigen achtertuin.


Leger in Myanmar blokkeert Facebook met oog op 'stabiliteit' na staatsgreep
4 Februari, 07:12 NU.NL - Tech
De militaire junta in Myanmar heeft Facebook donderdag geblokkeerd, naar eigen zeggen om de stabiliteit in het Zuidoost-Aziatische land te waarborgen. Het leger pleegde maandag een staatsgreep, waarbij onder meer de democratisch gekozen leider Aung San Suu Kyi werd vastgezet.


Na staatsgreep vrezen jongeren in Myanmar voor hun toekomst
5 Februari, 18:56 NOS nieuws

"Het voelt ontzettend deprimerend. Ik ben bang dat de toekomst voor jongeren zoals ik verloren gaat", vertelt de 21-jarige Moe aan de NOS als haar gevraagd wordt naar de militaire coup in haar land Myanmar. Begin deze week arresteerde het leger regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere partijprominenten.

De student aan de Universiteit van Yangon is niet de enige die angstig naar de toekomst kijkt. Veel jongeren maken zich zorgen. "Iedereen hier is bang dat we weer teruggaan naar een leven onder de militaire dictatuur, waar vrijheid niet bestond", vertelt de 25-jarige Sai.

De coupplegers zeggen de macht te hebben overgenomen vanwege verkiezingsfraude afgelopen november. Maar volgens waarnemers zijn de verkiezingen eerlijk verlopen. Het leger zegt de macht in ieder geval voor een jaar over te nemen en daarna 'vrije en eerlijke' verkiezingen te zullen organiseren.

"Maar dat vertrouwen we niet", zegt Sai. "Het is onacceptabel wat ze gedaan hebben."

Prille democratie

Onder leiding van regeringsleider Suu Kyi zette Myanmar de eerste voorzichtige stappen richting een democratie. "De regering heeft de arbeidsmarkt verbeterd en de baankansen voor jongeren vergroot", vertelt Moe. "Ook is het openbaar vervoer verbeterd en zijn afgelegen gebieden nu beter bereikbaar, wat goed is voor de ontwikkeling ervan."

"Bovendien kunnen we ons veel vrijer uitspreken dan voorheen en is informatie vanuit het buitenland nu beter toegankelijk", voegt de 21-jarige student Bedrijfsmanagement La Min daaraan toe.

De jongeren maken zich vooral zorgen over het onderwijs. "Onder de militaire dictatuur was het onderwijs erg slecht en vooral gericht op het stampen van feiten", vertelt Sai. Hij heeft net zijn master als docent Engels afgerond en geeft inmiddels les.

"De laatste jaren is het onderwijs veel verbeterd en veel meer gericht op de studenten in plaats van op de docenten. Goed onderwijs is ontzettend belangrijk voor de toekomst van ons land en daarom mogen deze ontwikkelingen niet teruggedraaid worden."

"Ook biedt de regering gratis onderwijs aan op staatsscholen en is het mogelijk voor studenten om studiebeurzen te krijgen", vertelt Mang. "Zo kunnen we nu ook makkelijker in het buitenland studeren", voegt Moe daaraan toe. De jongeren zijn bang dat de militairen de klok tien jaar terugdraaien en een einde maken aan deze ontwikkelingen.

Bloedende wond

De staatsgreep roept bij veel Myanmarezen pijnlijke herinneringen op aan 1988. Toen kwam de bevolking in opstand tegen het regime van dictator Ne Win, die het land sinds 1962 in zijn greep had. Het waren studenten die de protesten toen leidden.

Het leger sloeg de opstand met harde hand neer. Duizenden mensen kwamen om het leven en een periode onder strikte militaire heerschappij volgde.

"De bloedige opstand van 1988 kwam gelijk in me op", vertelt La Min. "Het is een wond die nog steeds bloedt in de harten van de Myanmarese bevolking." Ook al hebben de jongeren de protesten van toen zelf niet meegemaakt, ze hebben de verhalen gehoord en de beelden gezien. Sterker nog, ze delen die beelden nu op social media.

"We willen niet dat de geschiedenis zich herhaalt", zegt Mang.

De jongeren laten hun stem vooral horen via Facebook en Twitter. "We uiten onze onvrede op een vreedzame manier online", vertelt Sai. "De regeringsleiders hebben opgeroepen thuis te blijven en geen geweld te gebruiken. Bovendien lopen we het risico gearresteerd te worden als we de straat op gaan."

Onder andere met de hashtags #SaveMyanmar en #HearTheVoiceOfMyanmar laten de jongeren van zich horen. Ook steunen ze op deze manier de Burgerlijke Ongehoorzaamheidsbeweging, waarbij onder andere overheidsfunctionarissen hun werkzaamheden neerleggen.

Daarnaast doen ze mee aan de lawaaiprotesten, waarbij inwoners op potten en pannen slaan en toeteren met hun auto's. "Dit is een traditie in Myanmar om de kwade geesten te verjagen", legt Mang uit, verwijzend naar de militairen.

Bekijk hier de beelden van de lawaaiprotesten afgelopen week:

Het nieuwe militaire regime heeft Facebook inmiddels geblokkeerd in het hele land. Toch lukt het veel Myanmarezen nog steeds om online te komen via een beveiligde VPN-verbinding en deinzen ze niet terug.

"Onze toekomst hangt van deze situatie af en dus zullen we onze onvrede blijven uiten", vertelt La Min. "Het voelt als een plicht aan mijn land", voegt Mang toe. "Ik hoop dat we snel weer kunnen doorgaan met het opbouwen van de democratie in Myanmar."
Aung San Suu Kyi aangeklaagd voor bezit illegale walkietalkies
3 Februari, 16:33 Volkskrant
De door het leger afgezette regeringsleider van Myanmar Aung San Suu Kyi is aangeklaagd voor het illegaal importeren van walkietalkies. Ze blijft de komende twee weken vastzitten. Dat blijkt uit een woensdag vrijgegeven politiedocument.


Kaag pleit in Europa voor uitbreiding sancties tegen Myanmar
2 Februari, 12:43 NOS nieuws

Minister Kaag pleit voor nieuwe sancties tegen Myanmar. Gisteren pleegden militairen daar een staatsgreep. Veel mensen zijn gevangen genomen, onder wie regeringsleider Aung San Suu Kyi.

Kaag vindt de situatie "ontzettend zorgelijk". Ze wil dat de Europese Unie meer mensen aan de al bestaande sanctielijst toevoegt, en dat ook bedrijven worden aangepakt die direct met de militairen verbonden zijn. "Dat is hun machtsbasis en hun financieringsbasis."

Volgens Kaag moeten deze stappen in Europees verband worden gezet. "Dat is de enige manier waarop we een politiek-economische klap kunnen toedelen."

De demissionair minister voor Ontwikkelingssamenwerking heeft ook bekeken of ze Nederlandse samenwerkingsprogramma's met Myanmar kan opschorten. "Maar dan raken we de bevolking en dat is het laatste wat we willen, want we moeten de militairen bereiken."
Leger berooft staatshoofd Myanmar weer van vrijheid
1 Februari, 21:42 De Tijd
22:19 De Myanmarese regeringsleider en voormalige Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi is gevangengezet door haar eigen leger. Het is de jongste in een reeks confrontaties tussen Suu Kyi en de militairen.


Van dictatuur naar experiment met democratie en nu weer een coup: Myanmar lijkt terug bij af
1 Februari, 19:44 Volkskrant
Myanmar lijkt met de coup terug bij af. De militaire dictatuur maakte plaats voor een experiment met democratie, en dit maakt, althans voor nu, weer plaats voor militaire dictatuur.


Staatsgreep in Myanmar
1 Februari, 06:06 De Tijd
06:29 Het leger in Myanmar heeft de controle over het land genomen en regeringsleider Aung San Suu Kyi opgepakt. Verwacht wordt dat in New York de VN-Veiligheidsraad de komende dagen bijeen komt.


'Regeringsleider Aung San Suu Kyi met partijgenoten gearresteerd in Myanmar'
1 Februari, 00:43 NOS nieuws

In Myanmar is regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd, zegt een woordvoerder van haar partij tegen persbureau Reuters. Naast de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede zouden ook andere prominente leden van de partij zijn opgepakt.

Het nieuws komt nadat het leger vorige week had gesuggereerd dat het mogelijk een staatsgreep zou plegen. Volgens de legerleiding is er fraude gepleegd bij de parlementsverkiezingen in november, waar Aung San Suu Kyi's partij wederom de absolute meerderheid behaalde. Volgens waarnemers zijn de verkiezingen eerlijk verlopen.

Leger op straat

Militairen hebben in diverse regio's kabinetsleden meegenomen, zeggen familieleden tegen de BBC. De Britse omroep meldt ook dat er soldaten op straat zijn in grote steden. In hoofdstad Naypyitaw ligt internet en telefonie plat. De staatstelevisie meldt op Facebook dat er vanwege technische problemen geen uitzending mogelijk is.

De partijwoordvoerder zegt dat Aung San Suu Kyi in de vroege ochtend van haar bed is gelicht. "Ik roep onze achterban op niet overhaast te reageren en de wet te volgen", en voegde daar aan toe dat hij waarschijnlijk ook zal worden opgepakt.

Aung San Suu Kyi werd in 2016 de eerste democratisch gekozen regeringsleider na tientallen jaren militair bewind. Jarenlang heeft ze onder huisarrest geleefd. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar inzet voor democratie in Myanmar.

Rohingya-crisis

De afgelopen jaren werd de 75-jarige wereldwijd fel bekritiseerd, omdat ze te weinig zou doen tegen de vervolging van de Rohingya-bevolking in haar thuisland. De VN stelde in 2017 dat er sprake was van een etnische zuivering. Ruim 700.000 leden van de moslimminderheid vluchtten de afgelopen jaren het land uit.

Aung San Suu Kyi verdedigde Myanmar in 2019 voor het het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Hof oordeelde vorig jaar dat de Rohingya "extreem kwetsbaar" zijn voor militair geweld in Myanmar.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn