NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Myanmar

2News.be / Trefwoorden / Myanmar

India wil grens met Myanmar sluiten
22 Januari, 00:05 Skynet Buitenland
India wil zijn lange en poreuze grens met Myanmar afsluiten. Dat schrijven Indiase media zondag op gezag van de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah. New Delhi zou zo een einde maken aan het akkoord over vrij verkeer in het grensgebied dat het met Naypyidaw heeft.


Vijf functionarissen gedood bij aanslag in Myanmar
5 September 2023, 00:04 Skynet Buitenland
In Myanmar zijn vijf lokale functionarissen en veiligheidsmedewerkers gedood bij een bomaanslag op een regeringsgebouw in de stad Myawady. Dat hebben veiligheidsbronnen gemeld. Elf politiemannen raakten gewond.


Myanmar derde land op "zwarte lijst" van taskforce tegen witwassen
24 Oktober 2022, 00:04 Skynet Buitenland
De Financial Action Task Force (FATF), een intergouvernementele organisatie voor de bestrijding van witwaspraktijken, heeft Myanmar toegevoegd aan haar "zwarte lijst" van landen met "ernstige onvolkomenheden" om onder meer witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden.


Zeven kinderen dood bij legeraanval op school in Myanmar
22 September 2022, 00:07 NOS nieuws

Bij een aanval op een schoolgebouw in Myanmar zijn dertien doden gevallen, onder wie zeven kinderen. De school in het dorp Let Yet Konm in het midden van het land, werd vanuit de lucht door gevechtshelikopters onder vuur genomen, meldt het schoolhoofd aan The Guardian. Het leger beweert dat rebellen het gebouw gebruikten voor aanvallen.

Volgens de directeur werd de school, waar 240 leerlingen op zitten, beschoten met zware wapens. Ze zegt dat de militairen een uur lang onophoudelijk vuurden op het gebouw.

Na de helikopteraanval trokken circa tachtig militairen het dorp binnen, aldus de schooldirecteur. Ze vielen de tempel binnen waar de school deel van uitmaakt en begonnen te schieten.

Een lokaal radiostation meldt op basis van ooggetuigen dat de doden zijn meegenomen door de militairen. Zo'n 7 kilometer verderop zouden de lichamen zijn verbrand of begraven. Zeker 2000 mensen zijn gevlucht vanwege de geweldsuitbarsting.

Scholen als uitvalsbasis

Het leger meldt dat opstandige milities het dorp gebruikten om wapens te verspreiden naar omliggende gebieden.

De schaduwregering van het land, bekend als de National Unity Government, roept het leger op om de twintig leerlingen en leraren die gearresteerd zijn na de aanval, vrij te laten.

Sinds het leger begin vorig jaar de macht greep in Myanmar zijn er geregeld gewapende confrontaties tussen het regeringsleger en regionale milities. Daarbij zijn inmiddels duizenden doden gevallen.

Volgens de hulporganisatie Safe the Children worden scholen in Myanmar vaker gebruikt als uitvalsbasis door zowel het leger als de rebellen. De Verenigde Naties zeggen dat er 260 aanvallen op scholen zijn geweest sinds de coup.




Schaduwregering Myanmar claimt controle over helft van het land
12 Mei 2022, 00:05 NOS nieuws

De schaduwregering van Myanmar beweert dat het leger inmiddels de controle heeft verloren over bijna de helft van het land. In deze gebieden maken gewapende verzetsbewegingen de dienst uit, stelt de leider van de zelfverklaarde Eenheidsregering in een interview met nieuwszender France 24.

Sinds de staatsgreep begin vorig jaar woedt in het Zuidoost-Aziatische land een burgeroorlog tussen het leger en diverse rebellengroeperingen. "We maken een enorme opmars", zegt Duwa Lashi La, plaatsvervangend president van de schaduwregering. "Het leger verliest ongeveer 50 tot 100 soldaten per dag. Wij gaan winnen."

Het volk is in verzet gekomen tegen de militaire machthebbers. Een jaar geleden richtte de zogenoemde Eenheidsregering de Volksverdedigingsmacht op. Deze militie heeft min of meer de handen ineengeslagen met rebellengroepen van etnische minderheden, die al jaren strijden tegen de Tatmadaw, het Myanmarese leger.

Leger benadert rebellengroepen

De militaire machthebbers hebben onlangs de rebellengroepen van minderheden uitgenodigd tot vredebesprekingen. De hoogste legerleider Min Aung Hlaing beloofde een dialoog met hem in eigen persoon. Maar zeker een van de voornaamste groeperingen, het bevrijdingsleger van de Karen-minderheid, heeft het verzoek afgewezen.

De Eenheidsregering was niet uitgenodigd voor de vredesonderhandelingen. De junta ziet de Eenheidsregering als een terroristische organisatie. Min Aung Hlaings verzoeningsstrategie met andere rebellengroepen wordt gezien als een poging om de verzetsbeweging uit elkaar te spelen.

Celstraf voor Aung San Suu Kyi

De schaduwregering bestaat onder meer uit politici van de partij van Aung San Suu Kyi. De democratisch gekozen leider is onlangs door een militaire rechtbank veroordeeld tot minstens zes jaar cel. De 75-jarige Suu Kyi wacht nog meer rechtszaken.

Ondertussen zijn er talloze berichten van executies, marteling en het platbranden van dorpen door militairen. Gisteren hebben regeringssoldaten drie dorpen in oppositiegebied brand gestoken, schrijft nieuwssite Myanmar Now. In een ander artikel stelt een overgelopen officier dat de Tatmadaw aan de verliezende hand is.




Nieuwe celstraf voor oud-leider Myanmar Suu Kyi, 'zal nooit meer vrijheid kennen'
28 April 2022, 00:05 NOS nieuws

"De dagen van Aung San Suu Kyi als vrije vrouw zijn definitief voorbij." Met die woorden reageert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op de nieuwe gerechtelijke veroordeling van de vroegere politieke leider van Myanmar. In een tweede rechtszaak tegen Suu Kyi veroordeelde de rechter in de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw haar tot vijf jaar celstraf wegens corruptie.

Er wachten de 76-jarige Nobelprijswinnares nog negen rechtszaken. In totaal kan ze tot 190 jaar celstraf worden veroordeeld.

De populaire Suu Kyi werd op 1 februari vorig jaar afgezet door het leger. De junta wierp haar verkiezingsfraude voor na de stembusgang van eind 2020 die ze overtuigend won. Sindsdien zit ze vast, eerst in de gevangenis, daarna kreeg ze huisarrest opgelegd. Waar ze nu wordt vastgehouden, is niet bekend.

Mensenrechtenorganisaties en ook de Europese Unie spreken van een oneerlijke rechtsgang en een politiek proces. In Brussel werd de nieuwe uitspraak weggezet als politiek gemotiveerd en een slag voor de democratie. En de directeur van de Aziatische afdeling van Human Rights Watch, Phil Robertson, ziet in de reeks processen de opzet van de junta om Suu Kyi voor altijd aan het publieke oog te onttrekken.

In de zaak die vandaag speelde, werd Suu Kyi ervan beschuldigd 600.000 dollar en zeven goudstaven te hebben gekregen van een partijprominent. Volgens haar advocaten noemt Suu Kyi de aanklacht absurd. Eerder werd ze al veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het illegale bezit van walkietalkies, overtreding van de coronaregels en opruiing.

Suu Kyi, dochter van onafhankelijkheidsstrijder Aung San, werd in 2015 politiek leider van Myanmar, binnen de ruimte die het machtige leger haar toestond. De verkiezingszege in 2020 voor haar partij NLD overtrof zelfs het succes van vijf jaar eerder.

In het buitenland klonk ook kritiek op haar, omdat ze niet ingreep bij de harde legeroperaties in 2017 tegen de islamitische Rohingya-gemeenschap. In publieke optredens bagatelliseerde ze het ingrijpen, dat door mensenrechtenorganisaties als genocide werd betiteld.

De staatsgreep door het leger, begin vorig jaar, die een eind maakte aan de politieke rol van Suu Kyi, werd gevolgd door protesten in het hele land. Het leger maakte daar met harde hand een eind aan, mogelijk 1800 burgers kwamen daarbij om.




'Junta in Myanmar richt bloedbad aan, tientallen doden'
26 December 2021, 00:03 NOS nieuws

In Myanmar zijn volgens hulporganisaties en mediaberichten de verbrande lichamen van tientallen mensen gevonden. De slachtoffers zijn burgers die hun dorpen probeerden te ontvluchten vanwege gevechten door het leger van Myanmar, meldt de Karen Human Rights Group aan het Duitse persbureau DPA. Die organisatie spreekt van 35 doden.

Ook Save the Children zegt dat er slachtoffers zijn gevallen. De hulporganisatie maakt melding van de dood van zeker 38 mensen. Ook twee medewerkers van Save the Children worden vermist. "De militairen dwongen naar verluidt mensen uit hun auto's, arresteerden sommigen, doodden anderen en hebben hun lichamen verbrand", meldt de organisatie.

Save the Children spreekt van een schending van het internationaal humanitair recht. Tegen persbureau AP zegt een bewoner van de plaats Mo So, in de oostelijk gelegen staat Kayah, dat de burgers op de vlucht waren vanwege gevechten tussen het leger en rebellengroepen. Een getuige meldt dat sommige lichamen dusdanig zijn verbrand, dat ze niet meer te herkennen zijn. Nabij Mo So is een vluchtelingenkamp.

'Verdachte voertuigen'

De regering heeft niet gereageerd op de berichten, maar in de staatskrant Myanma Alinn wordt melding gemaakt van guerrillagroepen die gereden zou hebben in zeven "verdachte" voertuigen. Ze zouden veiligheidstroepen hebben aangevallen, toen ze het bevel kregen te stoppen. De staatskrant bericht dat de inzittenden op weg waren naar een training om tegen het Myanmarese leger te vechten.

Eerder deze maand werden regeringstroepen ook al beschuldigd van het vermoorden van willekeurige mensen in een dorp. Een oppositieleider zei dat de burgers levend verbrand werden en op sociale media gingen gruwelijke beelden rond van een stapel verkoolde lijken. Lokale rebellen hadden op een kruispunt in een dorp een explosief tot ontploffing gebracht. Een legereenheid trok daarna het dorp in om wraak te nemen.

De BBC meldde maandag dat het leger bij meerdere aanvallen op dorpen tientallen mannen heeft gemarteld en gedood. De legerleiding, die in februari de macht in het land greep, ontkende de berichten niet. Bij de gewelddadigheden in het land zijn naar schatting zeker 1300 doden gevallen.




Gevluchte Rohingya's uit Myanmar klagen Meta aan voor 150 miljard dollar
9 December 2021, 00:09 NU.NL - Tech
Een groep gevluchte Rohingya's heeft Facebooks moederbedrijf Meta aangeklaagd voor 150 miljard dollar (ruim 133 miljard euro). In de aanklacht staat dat Facebook niets deed tegen de haatberichten over deze groep en dat dit heeft bijgedragen aan het geweld tegen de moslimminderheid in Myanmar.


Junta Myanmar schrapt uitslag van parlementsverkiezingen
27 Juli 2021, 00:05 Skynet Buitenland
De junta in Myanmar heeft de uitslag van de parlementsverkiezingen van vorig jaar geschrapt, omdat die stembusgang niet "vrij en eerlijk" zou zijn verlopen. De regering van Aung San Suu Ky werd begin dit jaar om diezelfde reden afgezet door het leger.


Week na coup gaat protest Myanmar door, politie gebruikt waterkanon in hoofdstad
8 Februari 2021, 07:28 NOS nieuws

Voor de derde dag op rij zijn in Myanmar vele duizenden demonstranten de straat op gegaan. Ze eisen dat de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten.

In de hoofdstad Naypyidaw is korte tijd een waterkanon ingezet tegen de menigte. Op beelden is te zien dat mensen omver worden gespoten.

In de grootste stad van het land, de voormalige hoofdstad Yangon, trokken boeddhistische monniken samen met studenten, leraren en andere betogers in protestmars door de straten. Ze droegen vlaggen met boeddhistische symbolen. Andere demonstranten droegen de rode banieren van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi.

Deelnemers hadden verder borden bij zich met teksten als "Laat onze leiders vrij, respecteer onze stem" en "We willen democratie". Veel actievoerders staken drie vingers in de lucht, een symbool van protest dat eerder in Thailand bij protesten opdook en afkomstig is uit de boeken- en filmreeks The Hunger Games. Daarin was het ook een symbool van opstand.

Algemene staking

Oproepen om het protest tegen de militaire coup van vorige week te ondersteunen door middel van demonstraties op straat en burgerlijke ongehoorzaamheid zwellen aan. Activisten hebben opgeroepen tot een algemene staking voor vandaag, waaraan ook ambtenaren van alle departementen zouden moeten meedoen. Sommige ambtenaren hebben hun steun daarvoor uitgesproken.

De staking is opgeroepen door onder anderen de bekende activist Min Ko Naing, een van de leiders van de protestbeweging tegen de toenmalige Birmese dictatuur die in 1988 begon. Samen met Aung San Suu Kyi wordt hij gezien als een van de belangrijkste tegenstanders van het regime uit die tijd.

Grootste protest sinds 2007

De acties van vandaag volgen op massale demonstraties, afgelopen weekend. Toen waren de grootste demonstraties sinds de Saffraanrevolutie van 2007, waarbij geweldloze demonstranten onder leiding van boeddhistische monniken in opstand kwamen tegen het militaire regime.

Tot dusver verlopen de protesten in het land vrijwel geweldloos. Buiten het waterkanon in Naypyidaw en berichten over waarschuwingsschoten in de stad Myawaddy zijn er geen berichten over geweld.




Staatsgreep Myanmar - Actievoerders in Myanmar roepen op tot algemene staking
8 Februari 2021, 05:00 Skynet Buitenland
In Myanmar komen maandag opnieuw mensen op straat om te protesteren tegen de staatsgreep van het leger. Er wordt intussen ook opgeroepen tot een algemene staking.


Grootschalige manifestaties tegen staatsgreep
7 Februari 2021, 13:39 Skynet
Zondag zijn in Myanmar tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het leger dan eerder deze week de controle over het land overnam. Het gaat om het grootste protest in het land sinds de volksopstand van 2007. Paus Franciscus drukt zondag bovendien zijn solidariteit uit tegenover het Myanmarese volk.


Opnieuw massale protesten in Myanmar, internet doet het weer
7 Februari 2021, 12:16 NOS nieuws

In Yangon, de grootste stad van Myanmar, zijn voor de tweede opeenvolgende dag tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de militaire staatsgreep van afgelopen maandag. Ze vroegen om de vrijlating van de gekozen leider Aung San Suu Kyi.

De betogers trokken vanuit verschillende delen van de stad op naar een pagode in het centrum. Ze riepen lezen als "Lang leve moeder Suu" en "Weg met de militaire dictatuur". Velen waren in het rood gekleed, de kleur van de partij van Suu Kyi. Zij is sinds de coup niet meer in het openbaar gezien. Voor zover bekend heeft ze huisarrest.

Politie blijft afzijdig

De politie was massaal aanwezig en stond in linie, maar trad niet op tegen de demonstranten. Sommige betogers gaven bloemen aan leden van de ordetroepen. De protesten zijn de grootste in het Aziatische land sinds die van 2007, waarmee democratische hervormingen werden afgedwongen.

Intussen wordt gemeld dat het internet dat door de militaire machthebbers was afgesloten weer is hersteld. In de dagen na de staatsgreep waren onder meer sociale media als Twitter, Instagram en Facebook niet bereikbaar.

Ook buiten Yangon, de vroegere hoofdstad, zijn er protesten, maar die zijn wel veel kleiner.




'Burgers van Myanmar hebben weer toegang tot internet'
7 Februari 2021, 09:15 NU.NL - Tech
Een deel van de bevolking van Myanmar lijkt weer toegang te hebben tot het internet, aldus internetmonitor NetBlocks. De internettoegang werd een dag eerder grotendeels geblokkeerd na aanhoudende protesten tegen de staatsgreep in het Zuidoost-Aziatische land.


Regering Myanmar laat sociale media blokkeren en land heeft internet-black-outs
6 Februari 2021, 09:35 Tweakers
Myanmar heeft te maken met flinke onderbrekingen van zijn internetverbinding met de rest van de wereld. Volgens NetBlocks viel op zaterdagochtend de connectiviteit van het land terug tot 16 procent van wat gebruikelijk is. Ook laat de regering sociale media blokkeren.


Militair regime Myanmar blokkeert ook toegang tot Twitter en Instagram
6 Februari 2021, 08:46 NU.NL - Tech
De militaire junta in Myanmar heeft Twitter en Instagram geblokkeerd, schrijft CNN. Eerder deze week werd ook de toegang tot Facebook voor inwoners van het land al afgesloten.


Staatsgreep Myanmar - Internet onderbroken in heel het land, toegang tot sociale media geblokkeerd
6 Februari 2021, 07:59 Skynet
Het leger dat de macht heeft overgenomen in Myanmar heeft de toegang geblokkeerd tot de sociale media. Dat meldt een ngo. In heel het land zijn er ook onderbrekingen van het internet.


Ook Twitter en Instagram op zwart in Myanmar
6 Februari 2021, 05:20 NOS nieuws

Inwoners van Myanmar hebben geen toegang meer tot Twitter en Instagram. De platforms zijn geblokkeerd in opdracht van het militaire regime, dat bij de staatsgreep van begin deze week de macht naar zich toe trok.

Eerder werd Facebook al ontoegankelijk gemaakt. Inwoners plaatsten daar berichten om hun onvrede te uiten over de staatsgreep en de arrestatie van onder meer regeringsleider Aung San Suu Kyi.

Na de blokkade van Facebook gingen inwoners verder op Twitter en Instagram. Die sites worden nu ook "tot nader order" op zwart gezet, heeft een internetprovider te horen gekregen van de autoriteiten.

Potten en pannen

In Yangon, de grootste stad van het land, gingen vandaag honderden mensen de straat op voor een protest tegen de militaire machthebbers. Ze eisten de vrijlating van Aung San Suu Kyi en andere gevangenen.

Suu Kyi is sinds de coup niet meer in het openbaar gezien. Voor zover bekend heeft ze huisarrest. Volgens politiedocumenten wordt ze beschuldigd van het illegaal importeren en gebruiken van portofoons.

Afgelopen dagen waren in het land lawaaiprotesten, waarbij inwoners claxonneerden en op potten en pannen sloegen. Ook legden medewerkers van tientallen ziekenhuizen het werk neer.

Dit zijn beelden van de lawaaiprotesten van afgelopen week:




Dit is Min Aung Hlaing, de generaal uit Myanmar die de macht niet kon opgeven
5 Februari 2021, 10:39 Volkskrant
De generaal, direct verantwoordelijk voor de vervolging van de Rohingya, is sinds de militaire coup van afgelopen maandag regeringsleider van Myanmar.


Leger Myanmar arresteert prominent lid van partij afgezette Aung San Suu Kyi
5 Februari 2021, 08:29 Volkskrant
De rechterhand van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi is vrijdag opgepakt, enkele dagen nadat het leger van Myanmar de macht greep en Suu Kyi arresteerde.





Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn