NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Miljoen

2News.be / Trefwoorden / Miljoen

Rusthuizen kregen al 90 miljoen als compensatie voor leegstand
8 Februari, 08:06 De Tijd
08:55 In 240 Vlaamse rusthuizen staat meer dan een op de tien kamers leeg. In 76 centra zelfs meer dan een op de vijf. Door de sterfgevallen in de coronacrisis dreigt het probleem alleen maar groter te word...


Paul De Grande uit ?Stukken Van Mensen? zet kasteel te koop voor 2,5 miljoen euro
8 Februari, 06:58 HLN.BE
Wie er altijd al van droomde om kasteelheer te worden en een paar miljoen euro op overschot heeft, kan zijn kans wagen in Snellegem. Paul De Grande, internationaal antiquair en bekend van ?Stukken Van Mensen?, heeft er zijn kasteel te koop gezet. Prijskaartje: 2.500.000 euro. Al kijkt hij van dat bedrag waarschijnlijk niet echt op: onlangs betaalde hij nog 615.000 euro voor een paar duelleerpistolen van Napoleon.


Thuiswerkers kochten 400 miljoen aan kantoorproducten
8 Februari, 05:39 Emerce
Meer dan twee op de vijf thuiswerkers hebben kantoorproducten gekocht voor de thuiswerkplek. Gemiddeld gaven zij 359 euro hieraan uit. Dit komt neer op bijna 400 miljoen aan kantoorproducten voor heel Nederland, zo blijkt uit de Thuiswerk Monitor, een grootschalige meting van Multiscope onder meer dan 3.000 Nederlanders in loondienst.


Google betaalde in 2020 ruim 6,7 miljoen dollar voor ontdekte bugs
6 Februari, 11:54 NU.NL - Tech
Google heeft afgelopen jaar ruim 6,7 miljoen dollar (5,6 miljoen euro) uitgeloofd aan beveiligingsonderzoekers die kwetsbaarheden in Google-systemen ontdekten. Dat schrijft het bedrijf in een blogbericht.


Coronavirus - Al ruim 225 miljoen euro uitgekeerd aan ondernemers via tweede Vlaamse coronasteunpakket
6 Februari, 04:55 Skynet
In totaal heeft Vlaanderen de afgelopen maanden 225,43 miljoen euro aan steun uitgekeerd voor 75.371 steundossiers. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) opvroeg over het Vlaams Beschermingsmechanisme. In de stad Antwerpen werden veruit de meeste premies ontvangen.


Dit is de eerste Lamborghini Sian (? 2,65 miljoen) van Nederland
5 Februari, 14:33 AutoBlog

Kijk, dat is nog eens de vrijdagmiddag vieren. Gewoon je gloednieuwe en eerste Lamborghini Sian van Nederland ophalen. Sommige mensen hebben een leukere vrijdagmiddag dan jij. Ik weet zeker dat Quote 500-lid Gerard van der Horst in elk geval een prima middag beleeft. Hij kon vandaag de sleutels in ontvangst nemen van de eerste Lamborghini […]

The post Dit is de eerste Lamborghini Sian (? 2,65 miljoen) van Nederland appeared first on Autoblog.nl.
Nvidia's GeForce Now heeft jaar na start 6 miljoen leden
5 Februari, 14:25 Tweakers
Nvidia maakt een jaar na de start van zijn GeForce Now-dienst voor het streamen van games de balans op en meldt dat deze inmiddels zes miljoen leden heeft. Die hebben in die twaalf maanden 175 miljoen uur gestreamd.


Duitsland kan 53 miljoen euro aan bitcoins van internetfraudeur niet innen
5 Februari, 11:55 NU.NL - Tech
Duitsland kan zeventienhonderd in beslag genomen bitcoins, die tegen de huidige koers 53,2 miljoen euro waard zijn, niet innen doordat de autoriteiten het benodigde wachtwoord niet weten. Dat hebben zij nodig om toegang te krijgen tot de digitale portemonnee.


'Britse pubs gooien 87 miljoen pinten bier weg door lockdowns'
5 Februari, 08:51 NU.NL - Economie
De verschillende lockdowns in het Verenigd Koninkrijk hebben niet alleen tot minder klanten geleid bij pubs: ze hebben ook veel lekkernijen weg moeten gooien. De British Beer and Pub Association (BBPA), een belangenvereniging van brouwers en pubs, zegt vrijdag tegen BBC News dat haar leden door de lockdowns inmiddels 87 miljoen pinten bier weg hebben moeten gooien, omgerekend zo'n twintig olympische zwembaden vol.


Al bijna half miljard gebruikers voor Pinterest
5 Februari, 05:09 Emerce
Elektronisch prikbord Pinterest presenteerde donderdag nabeurs beter dan verwachte kwartaalresultaten. Deels doordat het platform zich meer is gaan richten op e-commerce.


Consultancybureau McKinsey schikt voor 573 miljoen dollar in opiatenzaak
4 Februari, 19:37 NU.NL - Economie
Het grote adviesbureau McKinsey moet 573 miljoen dollar betalen in een schikking met onder meer 47 Amerikaanse staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan pijnstillers, maar bekent geen schuld in de zaak. Daardoor kan het de mogelijkheid van civiele procedures vermijden.


Neushoornhoorns ter waarde van 3 miljoen euro in beslag genomen in Zuid-Afrika
4 Februari, 17:48 HLN.BE
De Zuid-Afrikaanse douane heeft vandaag neushoornhoorns ter waarde van 3,5 miljoen dollar (3 miljoen euro) in beslag genomen. De hoorns werden gecamoufleerd als inktpatronen voor printers. Het gaat om de vierde dergelijke vondst in zeven maanden tijd.


Zuhal Demir investeert 50 miljoen euro in betere bescherming tegen overstromingen
4 Februari, 16:56 Skynet
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt 50 miljoen euro vrij om extra buffer- en wachtbekkens aan te leggen, zodat het risico op overstroming verminderd wordt. Dat heeft Demir vandaag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan wachtbekken Zuunbeek in de Vlaams-Brabantse gemeente Sint-Pieters-Leeuw.


Duitse justitie ontbeert wachtwoord om 50 miljoen euro's aan bitcoins te ontgrendelen
4 Februari, 15:32 Skynet
De Duitse justitie veroordeelde in 2014 een computeroplichter en nam daarbij bitcoins ter waarde van meer dan 50 miljoen euro in beslag. Alleen kan ze die niet te gelde maken. De oplichter houdt namelijk de lippen stijf op elkaar over het wachtwoord. Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie in Kempten in Beieren vandaag bevestigd.


McKinsey gaat 573 miljoen dollar betalen voor betrokkenheid bij opiatencrisis in VS
4 Februari, 14:50 Skynet
Consultant McKinsey gaat 573 miljoen dollar (476 miljoen euro) betalen aan de Amerikaanse autoriteiten. Beide partijen hebben daarover een akkoord gesloten, melden de Amerikaanse media. McKinsey wordt ervan beschuldigd te hebben bijgedragen aan de dodelijke opiatencrisis in de VS, door advies te geven aan de farmaceutische bedrijven.


Rapper Lil Uzi laat roze diamant implanteren in voorhoofd
5 Februari, 13:30 Skynet
Rapper Lil Uzi Vert is niet alleen een rapper maar ook een juwelenverzamelaar. Hij kocht onlangs een roze diamant ter waarde van 20 miljoen euro en liet deze in zijn voorhoofd implanteren.


WDP haalt vlot 200 miljoen op
4 Februari, 06:13 De Tijd
07:05 Niet alleen Argenx smeedt het ijzer als het gloeiend is: ook WDP haalt 'overnight' 200 miljoen op. De beursrally stokt wel even, na drie dagen vlotte remonte.


Jaarlijks 150 miljoen blikjes op straat, hoeveel helpt statiegeld?
3 Februari, 21:25 NOS nieuws

In de strijd tegen zwerfafval en verspilling komt er statiegeld op blikjes. Per 31 december 2022 krijg je 15 cent terug als je een blik frisdrank of bier inlevert. Maar wat levert die maatregel op en hoe schadelijk is blik in de natuur eigenlijk?

Vier vragen en antwoorden over de invoering van deze maatregel:

Hoe vervuilend zijn blikjes?

Talloze factoren spelen hierbij een rol dus het antwoord is niet eenvoudig. Als blikjes op straat of in het gras blijven liggen, is de natuurschade volgens experts doorgaans minder groot dan bij plastic flesjes (waar vanaf 1 juli ook 15 eurocent statiegeld voor geldt).

"Het probleem met plastic is dat het uit elkaar valt", zegt Ernst Worrell, hoogleraar Energie en Grondstoffen (UU). "En die microplastics worden vervolgens overal opgenomen in organismen."

Hoe schadelijk blik uiteindelijk is, hangt af van de volledige samenstelling van het blikje. De meeste zijn gemaakt van staal of aluminium. Soms zit er aan de binnenkant een dun laagje plastic. Ook de inkt en coating van het blikje kunnen schadelijk zijn voor het milieu.

"Als een zwerfblikje bijvoorbeeld geraakt wordt door maaimachines van de gemeente is het schadelijk is voor de dieren die de stukjes opeten", zegt Ulphard Thoden van Velzen, duurzaamheid- en verpakkingsspecialist (WUR).

Aluminium wordt volgens hem tegenwoordig veruit het meest gebruikt door fabrikanten. "Blikjes vertegenwoordigen ongeveer de helft van de totale hoeveelheid aluminium die in Nederland op de consumentenmarkt komt. Als het op de grond belandt, kan de natuur er niets mee en het kan eindeloos blijven liggen", zegt Thoden van Velzen.

Daarbovenop kost de productie van het aluminium veel energie, benadrukken de experts. Hoe meer ervan eindigt als zwerfafval, hoe meer er sprake is van verspilling en extra CO2-uitstoot.

Wat levert de maatregel op?

Uit tellingen van Rijkswaterstaat blijkt dat er steeds meer blikjes op staat of in de natuur worden gevonden; vorig jaar 27 procent meer dan enkele jaren geleden. Jaarlijks komen er zo'n 2 miljard blikjes op de markt in Nederland. Daarvan belanden er zo'n 150 miljoen in het milieu, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.

Adviesbureau CE Delft berekende in 2017 dat invoering van statiegeld de hoeveelheid rondzwervende blikjes en flesjes waarschijnlijk met 70 tot 90 procent zal verminderen. Die percentages zijn ook het uitgangspunt van het ministerie. Ook volgens de twee bevraagde experts moet deze doelstelling te halen zijn.

Op het gebied van recycling verwacht Thoden van Velzen geringe winst. "Het huidige verpakkings- en recyclesysteem werkt al best goed. Met statiegeld verwachten we dat het een klein beetje beter gaat; van 73 procent hergebruik tot 77 procent, in die orde van grootte moet je denken."

Maar dat positieve effect treedt volgens hem alleen op als ook afvalverwerkers aluminium blijven recyclen. Dit metaal wordt nu bijvoorbeeld door sorteerders tussen het restafval vandaan gehaald of apart ingezameld als PMD. Thoden van Velzen vreest dat die bedrijven het in de toekomst te weinig vinden lonen, omdat de hoeveelheid weggegooid aluminium fors zal dalen.

Werkt statiegeld in andere landen?

Duitsland heeft al jaren een statiegeldsysteem voor blik. Volgens de statistieken heeft dat goed gewerkt om zwerfafval tegen te gaan. In 2014 werd 97 procent van alle blikjes ingeleverd, blijkt uit een rapport waarin het statiegeldsysteem in verschillende landen werd vergeleken.

Ook Denemarken heeft een vergelijkbaar systeem. Daar werd 89 procent van de blikken teruggebracht. In andere Scandinavische landen worden eveneens inleverpercentages van boven de 90 procent gemeld.

"Het is een van de weinige manieren gebleken om te garanderen dat een groot deel van de blikjes terugkomt", zegt hoogleraar Worrell.

Kan Nederland die ingezamelde blikjes ook verwerken?

De producenten moeten zelf een systeem opzetten om de blikjes en flesje in te zamelen. Ze draaien ook op voor de kosten. "Als waarborg voor een fijnmazig systeem met voldoende innamepunten moeten producenten een doelstelling voor gescheiden inzameling van metalen drankverpakkingen bereiken van 90 procent", schrijft Van Veldhoven.

Maar het is een illusie om te denken dat al dat metaal in Nederland kan worden gerecycled, zegt Thoden van Velzen. "Dit is de achilleshiel van het plan: Nederland heeft geen secundaire aluminiumsmelterijen. Daar worden de gebruikte producten omgesmolten tot 'aluminium broodjes', die weer verhandeld kunnen worden."

In bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland is er volgens hem wel voldoende capaciteit om het hier ingezamelde blik te recyclen. "Maar als je echt streeft naar een circulaire economie, heb je zelf ook de maakindustrie nodig die de gescheiden ingezamelde stromen kan en wil verwerken."
Belgische producten door onnodige importtarieven 132 miljoen euro te duur in buitenland
3 Februari, 21:12 HLN.BE
Ook in landen waarmee er vrijhandelsakkoorden zijn gesloten, betalen klanten van Belgische bedrijven regelmatig toch nog importtarieven op de goederen die ze kopen. Daardoor zijn die eigenlijk duurder dan ze zouden moeten zijn. "Een competitiviteitsverlies van 132 miljoen euro", zegt het Agentschap voor Buitenlandse Handel.


Massaal applaus voor ?Captain Tom?, de Brit die 35 miljoen euro inzamelde door rondjes te stappen in zijn tuin
3 Februari, 18:25 HLN.BE
Om 19 uur is er in het Verenigd Koninkrijk massaal geapplaudisseerd voor Tom Moore, de Britse eeuweling die gisteren overleden is aan corona. Het mooie eerbetoon kwam er nadat de oorlogsveteraan meer dan 35 miljoen euro ingezameld had voor de Britse gezondheidszorg. Dat deed hij door gesponsorde rondjes te stappen in zijn tuin.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn