NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Militairen

2News.be / Trefwoorden / Militairen

Militairen Brits vliegdekschip aangehouden voor mishandeling en dronkenschap
22 Maart, 00:04 NOS nieuws

De Koninklijke Marechaussee heeft drie Britse militairen aangehouden na meerdere incidenten in het centrum van Rotterdam. De Britten zijn opvarenden van het vliegdekschip HMS Prince of Wales, dat deze week ligt aangemeerd in de haven van Rotterdam.

De eerste twee aanhoudingen gebeurden in de nacht van maandag op dinsdag. Toen liep een confrontatie met de politie uit de hand. Een van de militairen werd met een taser overmeesterd.

Hij zit vast op verdenking van mishandeling van een agent. Een tweede militair is aangehouden voor openbare dronkenschap en het bezit van een gebruikershoeveelheid vermoedelijke harddrugs, meldt de marechaussee.

Gisteravond is nog een Britse militair aangehouden voor openbare dronkenschap. Ook kon hij zich niet legitimeren.

Ontspanning bemanning

Het vliegdekschip HMS Prince of Wales ligt sinds maandag in de Rotterdamse haven. Het gigantische schip deed de afgelopen weken mee aan een grote NAVO-oefening, maar is nu in Nederland zodat de bemanning kan ontspannen, meldt Rijnmond.

De marechaussee zal de komende dagen extra patrouilles uitvoeren samen met de politie en de Royal Navy Police. Het vliegdekschip vertrekt maandag weer uit Rotterdam.

De aankomst van het schip trok eerder deze week veel bekijks:




Koning bezoekt militairen in Marche-en-Famenne
23 November 2023, 00:04 Skynet Economie
Koning Filip heeft dinsdag in Marche-en-Famenne militairen en leerlingen ontmoet. Hij heeft er meer informatie gekregen over het personeelsbeleid binnen Defensie.


Witte Huis: Rusland executeert militairen die bevelen weigeren
27 Oktober 2023, 00:00 HLN.BE
De Verenigde Staten beschikken over informatie dat Rusland militairen executeert voor het niet opvolgen van orders. Dat heeft woordvoerder John Kirby van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad gezegd, die ook stelde dat Russische commandanten hele eenheden bedreigen.


Weer extra Nederlandse militairen naar Irak, drie Chinooks en NAVO-commandant
30 September 2023, 00:04 NOS nieuws

Nederland stuurt nog eens 135 militairen als bijdrage aan de NAVO-missie in Irak (NMI). Het demissionaire kabinet levert drie Chinooks, transporthelikopters, met een bemanning van 120 militairen. Ook wordt een Nederlander commandant van de NAVO-missie. Wie dat wordt is nog niet bekend. Hij of zij krijgt een staf van 15 militairen mee. De militairen gaan een jaar, van mei 2024 tot mei 2025 naar het land.

De extra levering komt bovenop een militaire bijdrage die begin juli werd aangekondigd. Het ging toen om een infanteriecompagnie van 145 militairen. Zij worden al vanaf 1 januari ingezet om de missie te beschermen. Het totaal komt dus op zo'n 281 Nederlandse militairen.

De NAVO-missie werd in 2018 gevormd op verzoek van Irak. De NAVO-militairen gebruiken zelf geen geweld, maar adviseren de Iraakse strijdkrachten en de Iraakse politie.

Weerstand

De militairen van de Chinooks-transporthelikopters gaan zorgen voor de bevoorrading van goederen en het verplaatsen van NAVO-personeel.

Het kabinet vindt dat militaire hulp nog steeds nodig is. De binnenlandse situatie in Irak is "gespannen", de politieke spanningen in het Koerdische gebied "houden aan" en de mensenrechtensituatie "blijft zorgelijk" en "een doorlopend aandachtspunt", schrijven de bewindslieden van Defensie en Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

"Hoewel IS militair is verslagen, is het belangrijk dat Nederland en de bondgenoten blijven helpen om de veiligheidssector te versterken zodat Irak een veilig en stabiel land wordt en blijft", ligt een woordvoerder van Defensie het kabinetsbesluit toe.




10 Mei 2023, 00:04 Volkskrant
VS stuurt 1500 militairen naar grens Mexico om verwachte migranten
3 Mei 2023, 00:01 NOS nieuws

De Amerikaanse regering stuurt 1500 militairen naar de grens met Mexico. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De regering-Biden verwacht een grote toestroom aan migranten als volgende week de noodwet Title 42 afloopt.

Die noodmaatregel werd vanwege de coronapandemie ingezet door de voormalige president Trump om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De wet maakte het ook makkelijker om migranten aan de grens te weigeren.

De extra militairen gaan administratieve werkzaamheden uitvoeren, volgens een woordvoerder van het Witte Huis. Daardoor kunnen de al aanwezige grenswachten hun handhavingstaken beter uitvoeren.

De afgelopen jaren probeerden veel migranten de Amerikaans-Mexicaanse grens over te komen. In maart kwam het daarbij tussen een confrontatie tussen de Amerikaanse grenswachten en migranten. Volgens hen werkte de app die de Amerikaanse regering heeft ontwikkeld om asielaanvragen te stroomlijnen niet.

In de video hieronder vertellen migranten hoe het eraan toe ging:

Sinds het uitbreken van het coronavirus is de noodwet meerdere keren verlengd, maar sinds een paar maanden neemt het aantal migranten dat probeert de grens over te steken toe. Volgens statistieken van de Amerikaanse grenswachten werden in maart dit jaar ruim 250.000 migranten aangetroffen langs de grenzen van de Verenigde Staten. Dat is vijf keer meer dan in maart 2020.

De 1500 militairen gaan voor een periode van negentig dagen naar de grens. Het is nog onduidelijk wanneer ze precies met hun werkzaamheden beginnen.




11 Januari 2023, 00:04 Volkskrant
Negenduizend Russische militairen voor nieuwe eenheid met Wit-Rusland
17 Oktober 2022, 00:03 Skynet Buitenland
Er gaan ongeveer 9.000 Russische militairen naar Wit-Rusland om deel te nemen aan een nieuwe grensbewakingseenheid die dat land met Rusland opzet. Dat heeft een zegsman van het Wit-Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt. Het is niet bekend hoe groot de eenheid wordt. Het wordt een defensieve eenheid, beklemtoont Minsk.


Missie van zestigtal Belgische militairen in Centraal-Afrikaanse Republiek loopt ten einde
10 Juli 2022, 00:06 Skynet Buitenland
Een zestigtal Belgische militairen is na een missie van enkele maanden in de Centraal-Afrikaanse Republiek begonnen met de terugkeer. Ze namen er deel aan de Europese trainingsmissie EUTM RCA. Dat heeft een militaire woordvoerder gezegd.


30 Juni 2022, 00:06 Volkskrant
30 Juni 2022, 00:06 Volkskrant
5 Mei 2022, 00:08 Volkskrant
Nieuw op 1 maart - Militairen krijgen eerste loonsverhoging in 20 jaar
28 Februari 2022, 00:08 Skynet Economie
De Belgische militairen krijgen vanaf 1 maart een loonsverhoging. De loonsverhoging wordt in verschillende fases uitgerold en bestaat uit een combinatie van verhoging van wedde en het toekennen van een nieuwe loopbaantoelage, zodat de verhoging voor iedereen anders is. Het gaat om de eerste loonsverhoging voor militairen in twintig jaar.


Berlijn stuurt 350 extra militairen naar Litouwen, Navo overweegt permanent grotere aanwezigheid in oosten
8 Februari 2022, 00:08 Volkskrant
Duitsland stuurt 350 extra militairen naar Litouwen en de Navo overweegt zijn aanwezigheid in de Baltische landen permanent te versterken als Russische troepen in Belarus blijven na afloop van oefeningen in dat land.


Russische militairen in Timboektoe, Mali ontkent dat het omstreden huurlingen zijn
10 Januari 2022, 00:06 Volkskrant
De strijd tegen jihadisten in Mali heeft een nieuwe dimensie gekregen met de aankomst van Russische militairen. De eerste Russen zijn aangekomen in de noordelijke stad Timboektoe, de stad die bijna tien jaar terug nog werd ingenomen door de regionale tak van Al Qaida.


Militairen VS zouden in diepste geheim Taiwanees leger trainen, Pentagon ontkent niet
9 Oktober 2021, 00:07 Volkskrant
Amerikaanse commando?s en mariniers opereren al zeker een jaar in het geheim in Taiwan om daar het leger te trainen. Dat bevestigen anonieme Amerikaanse functionarissen tegenover diverse media. De Amerikaanse aanwezigheid verhoogt de spanningen tussen de VS en China verder.


Aanklacht tegen militairen El Salvador voor moord op IKON-journalisten
17 Juli 2021, 00:02 NOS nieuws

Een mensenrechtenorganisatie heeft bij een rechter in El Salvador een aanklacht ingediend tegen 26 militairen wegens moord op vier Nederlandse journalisten in 1982. In de aanklacht staat dat kolonel Reyes Mena samen met zijn manschappen een hinderlaag heeft opgezet, die de vier Nederlanders fataal werd. De journalisten werkten aan een documentaire voor de IKON over de bloedige burgeroorlog die El Salvador in de jaren 80 in zijn greep hield.

"De nabestaanden hebben recht op de waarheid en op gerechtigheid", zei de directeur van de mensenrechtenorganisatie Fundacion Comunicandonos tegen persbureau Reuters. Het Salvadoraanse leger heeft niet op de aanklacht gereageerd.

Opgewacht en vermoord

De journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag waren op 17 maart 1982 samen met revolutionaire strijders van het FLMN op weg naar het guerrillagebied waar ze wilden filmen, toen ze door militairen van het regeringsleger werden opgewacht en doodgeschoten. De zaak wekte grote verontwaardiging in Nederland.

Al bijna veertig jaar blijven pogingen om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen zonder resultaat. Afgelopen maart besloot de mensenrechtenorganisatie om de zaak niet via het Openbaar Ministerie maar via de rechter te spelen. Dat is nu gebeurd. Maar ook hierbij is onduidelijk of de aanklacht ergens toe leidt. Correspondent Marc Bessems zegt hierover: "Er zit weer beweging in een zaak waar al bijna veertig jaar nauwelijks beweging in zit. Maar de vraag is of justitie in El Salvador deze keer er ook echt iets mee doet."




Vijftien VN-militairen gewond bij bomaanslag in Mali
26 Juni 2021, 00:04 NOS nieuws

Bij een zelfmoordaanslag op een tijdelijk kampement van VN-blauwhelmen in Mali zijn vijftien militairen gewond geraakt. Onder de slachtoffers zijn twaalf Duitsers en een Belg.

Drie Duitsers raakten zwaargewond, schrijft persbureau DPA. Een van hen is ter plekke geopereerd. De gewonden zijn met helikopters naar de stad Gao gebracht.

De aanslag vond om 06.28 uur plaatselijke tijd plaats op zo'n 180 kilometer ten noordoosten Gao. De dader reed met een auto op het kamp van de blauwhelmen in. Daarna volgde een explosie. De dader kwam daarbij om het leven.

Achterbakse aanslag

Bondspresident Steinmeier zegt geschokt te zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Maas veroordeelt de aanslag. "Deze achterbakse aanslag maakt opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is dat we terroristen de weg versperren. Mali en de Sahel moeten van de vloek van het terrorisme worden bevrijd."

Duitsland doet op dit moment met 828 militairen mee aan de Minusma-missie van de VN. Die moet de veiligheid en stabiliteit in Mali herstellen. In het Noord-Afrikaanse land zijn al jaren islamitische terreurgroepen actief.

Nederland deed van april 2014 tot mei 2019 mee aan de missie.




Van ingenieurs tot magazijniers: Defensie zoekt 2.500 militairen
3 Februari 2021, 15:00 HLN.BE
Defensie werft binnenkort 2.500 militairen aan en werkt daarvoor via een meerjarig samenwerkingscontract met SD Worx Staffing Solutions. Dat maakt het HR-bedrijf bekend in een persbericht.


'Regeringsleider Aung San Suu Kyi met partijgenoten gearresteerd in Myanmar'
1 Februari 2021, 00:43 NOS nieuws

In Myanmar is regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd, zegt een woordvoerder van haar partij tegen persbureau Reuters. Naast de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede zouden ook andere prominente leden van de partij zijn opgepakt.

Het nieuws komt nadat het leger vorige week had gesuggereerd dat het mogelijk een staatsgreep zou plegen. Volgens de legerleiding is er fraude gepleegd bij de parlementsverkiezingen in november, waar Aung San Suu Kyi's partij wederom de absolute meerderheid behaalde. Volgens waarnemers zijn de verkiezingen eerlijk verlopen.

Leger op straat

Militairen hebben in diverse regio's kabinetsleden meegenomen, zeggen familieleden tegen de BBC. De Britse omroep meldt ook dat er soldaten op straat zijn in grote steden. In hoofdstad Naypyitaw ligt internet en telefonie plat. De staatstelevisie meldt op Facebook dat er vanwege technische problemen geen uitzending mogelijk is.

De partijwoordvoerder zegt dat Aung San Suu Kyi in de vroege ochtend van haar bed is gelicht. "Ik roep onze achterban op niet overhaast te reageren en de wet te volgen", en voegde daar aan toe dat hij waarschijnlijk ook zal worden opgepakt.

Aung San Suu Kyi werd in 2016 de eerste democratisch gekozen regeringsleider na tientallen jaren militair bewind. Jarenlang heeft ze onder huisarrest geleefd. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar inzet voor democratie in Myanmar.

Rohingya-crisis

De afgelopen jaren werd de 75-jarige wereldwijd fel bekritiseerd, omdat ze te weinig zou doen tegen de vervolging van de Rohingya-bevolking in haar thuisland. De VN stelde in 2017 dat er sprake was van een etnische zuivering. Ruim 700.000 leden van de moslimminderheid vluchtten de afgelopen jaren het land uit.

Aung San Suu Kyi verdedigde Myanmar in 2019 voor het het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Hof oordeelde vorig jaar dat de Rohingya "extreem kwetsbaar" zijn voor militair geweld in Myanmar.







Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn