NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Militairen

2News.be / Trefwoorden / Militairen

Missie van zestigtal Belgische militairen in Centraal-Afrikaanse Republiek loopt ten einde
10 Juli, 00:06 Skynet Buitenland
Een zestigtal Belgische militairen is na een missie van enkele maanden in de Centraal-Afrikaanse Republiek begonnen met de terugkeer. Ze namen er deel aan de Europese trainingsmissie EUTM RCA. Dat heeft een militaire woordvoerder gezegd.


30 Juni, 00:06 Volkskrant
30 Juni, 00:06 Volkskrant
5 Mei, 00:08 Volkskrant
Nieuw op 1 maart - Militairen krijgen eerste loonsverhoging in 20 jaar
28 Februari, 00:08 Skynet Economie
De Belgische militairen krijgen vanaf 1 maart een loonsverhoging. De loonsverhoging wordt in verschillende fases uitgerold en bestaat uit een combinatie van verhoging van wedde en het toekennen van een nieuwe loopbaantoelage, zodat de verhoging voor iedereen anders is. Het gaat om de eerste loonsverhoging voor militairen in twintig jaar.


Berlijn stuurt 350 extra militairen naar Litouwen, Navo overweegt permanent grotere aanwezigheid in oosten
8 Februari, 00:08 Volkskrant
Duitsland stuurt 350 extra militairen naar Litouwen en de Navo overweegt zijn aanwezigheid in de Baltische landen permanent te versterken als Russische troepen in Belarus blijven na afloop van oefeningen in dat land.


Russische militairen in Timboektoe, Mali ontkent dat het omstreden huurlingen zijn
10 Januari, 00:06 Volkskrant
De strijd tegen jihadisten in Mali heeft een nieuwe dimensie gekregen met de aankomst van Russische militairen. De eerste Russen zijn aangekomen in de noordelijke stad Timboektoe, de stad die bijna tien jaar terug nog werd ingenomen door de regionale tak van Al Qaida.


Militairen VS zouden in diepste geheim Taiwanees leger trainen, Pentagon ontkent niet
9 Oktober 2021, 00:07 Volkskrant
Amerikaanse commando?s en mariniers opereren al zeker een jaar in het geheim in Taiwan om daar het leger te trainen. Dat bevestigen anonieme Amerikaanse functionarissen tegenover diverse media. De Amerikaanse aanwezigheid verhoogt de spanningen tussen de VS en China verder.


Aanklacht tegen militairen El Salvador voor moord op IKON-journalisten
17 Juli 2021, 00:02 NOS nieuws

Een mensenrechtenorganisatie heeft bij een rechter in El Salvador een aanklacht ingediend tegen 26 militairen wegens moord op vier Nederlandse journalisten in 1982. In de aanklacht staat dat kolonel Reyes Mena samen met zijn manschappen een hinderlaag heeft opgezet, die de vier Nederlanders fataal werd. De journalisten werkten aan een documentaire voor de IKON over de bloedige burgeroorlog die El Salvador in de jaren 80 in zijn greep hield.

"De nabestaanden hebben recht op de waarheid en op gerechtigheid", zei de directeur van de mensenrechtenorganisatie Fundacion Comunicandonos tegen persbureau Reuters. Het Salvadoraanse leger heeft niet op de aanklacht gereageerd.

Opgewacht en vermoord

De journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag waren op 17 maart 1982 samen met revolutionaire strijders van het FLMN op weg naar het guerrillagebied waar ze wilden filmen, toen ze door militairen van het regeringsleger werden opgewacht en doodgeschoten. De zaak wekte grote verontwaardiging in Nederland.

Al bijna veertig jaar blijven pogingen om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen zonder resultaat. Afgelopen maart besloot de mensenrechtenorganisatie om de zaak niet via het Openbaar Ministerie maar via de rechter te spelen. Dat is nu gebeurd. Maar ook hierbij is onduidelijk of de aanklacht ergens toe leidt. Correspondent Marc Bessems zegt hierover: "Er zit weer beweging in een zaak waar al bijna veertig jaar nauwelijks beweging in zit. Maar de vraag is of justitie in El Salvador deze keer er ook echt iets mee doet."
Vijftien VN-militairen gewond bij bomaanslag in Mali
26 Juni 2021, 00:04 NOS nieuws

Bij een zelfmoordaanslag op een tijdelijk kampement van VN-blauwhelmen in Mali zijn vijftien militairen gewond geraakt. Onder de slachtoffers zijn twaalf Duitsers en een Belg.

Drie Duitsers raakten zwaargewond, schrijft persbureau DPA. Een van hen is ter plekke geopereerd. De gewonden zijn met helikopters naar de stad Gao gebracht.

De aanslag vond om 06.28 uur plaatselijke tijd plaats op zo'n 180 kilometer ten noordoosten Gao. De dader reed met een auto op het kamp van de blauwhelmen in. Daarna volgde een explosie. De dader kwam daarbij om het leven.

Achterbakse aanslag

Bondspresident Steinmeier zegt geschokt te zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Maas veroordeelt de aanslag. "Deze achterbakse aanslag maakt opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is dat we terroristen de weg versperren. Mali en de Sahel moeten van de vloek van het terrorisme worden bevrijd."

Duitsland doet op dit moment met 828 militairen mee aan de Minusma-missie van de VN. Die moet de veiligheid en stabiliteit in Mali herstellen. In het Noord-Afrikaanse land zijn al jaren islamitische terreurgroepen actief.

Nederland deed van april 2014 tot mei 2019 mee aan de missie.
Van ingenieurs tot magazijniers: Defensie zoekt 2.500 militairen
3 Februari 2021, 15:00 HLN.BE
Defensie werft binnenkort 2.500 militairen aan en werkt daarvoor via een meerjarig samenwerkingscontract met SD Worx Staffing Solutions. Dat maakt het HR-bedrijf bekend in een persbericht.


'Regeringsleider Aung San Suu Kyi met partijgenoten gearresteerd in Myanmar'
1 Februari 2021, 00:43 NOS nieuws

In Myanmar is regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd, zegt een woordvoerder van haar partij tegen persbureau Reuters. Naast de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede zouden ook andere prominente leden van de partij zijn opgepakt.

Het nieuws komt nadat het leger vorige week had gesuggereerd dat het mogelijk een staatsgreep zou plegen. Volgens de legerleiding is er fraude gepleegd bij de parlementsverkiezingen in november, waar Aung San Suu Kyi's partij wederom de absolute meerderheid behaalde. Volgens waarnemers zijn de verkiezingen eerlijk verlopen.

Leger op straat

Militairen hebben in diverse regio's kabinetsleden meegenomen, zeggen familieleden tegen de BBC. De Britse omroep meldt ook dat er soldaten op straat zijn in grote steden. In hoofdstad Naypyitaw ligt internet en telefonie plat. De staatstelevisie meldt op Facebook dat er vanwege technische problemen geen uitzending mogelijk is.

De partijwoordvoerder zegt dat Aung San Suu Kyi in de vroege ochtend van haar bed is gelicht. "Ik roep onze achterban op niet overhaast te reageren en de wet te volgen", en voegde daar aan toe dat hij waarschijnlijk ook zal worden opgepakt.

Aung San Suu Kyi werd in 2016 de eerste democratisch gekozen regeringsleider na tientallen jaren militair bewind. Jarenlang heeft ze onder huisarrest geleefd. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar inzet voor democratie in Myanmar.

Rohingya-crisis

De afgelopen jaren werd de 75-jarige wereldwijd fel bekritiseerd, omdat ze te weinig zou doen tegen de vervolging van de Rohingya-bevolking in haar thuisland. De VN stelde in 2017 dat er sprake was van een etnische zuivering. Ruim 700.000 leden van de moslimminderheid vluchtten de afgelopen jaren het land uit.

Aung San Suu Kyi verdedigde Myanmar in 2019 voor het het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Hof oordeelde vorig jaar dat de Rohingya "extreem kwetsbaar" zijn voor militair geweld in Myanmar.
Amerikaanse militairen in ziekenhuis opgenomen na drinken antivries
30 Januari 2021, 02:26 NOS nieuws

Elf Amerikaanse militairen zijn in het ziekenhuis opgenomen nadat ze per ongeluk een antivriesmiddel hadden gedronken. Ze dachten dat het alcohol was. De toestand van twee van de militairen is kritiek.

Het incident gebeurde donderdag op een basis in Texas, na een tiendaagse veldoefening. Onder de opgenomen militairen zijn ook drie onderofficieren. Amerikaanse legerfunctionarissen benadrukten in een persconferentie dat het drinken van alcohol op missie of tijdens een militaire training verboden is.

Antivries kan leiden tot ernstige nierbeschadiging en zelfs tot overlijden, zeiden de functionarissen. Het middel bevat het zeer giftige ethyleenglycol. Het is niet bekend hoeveel antivries de militairen hebben gedronken.
Bijna enkel militairen op straat in Washington: ?Het lijkt hier wel een film?
18 Januari 2021, 05:24 HLN.BE
Hoogspanning in Washington. In de Amerikaanse hoofdstad bewaken woensdag 26.000 militairen de inauguratie van Joe Biden. Maar ook vroeger vreest de FBI al voor gewapende protesten uit extremistische hoek. "Het lijkt hier wel een film."


Nog 2.500 Amerikaanse militairen in zowel Afghanistan als Irak
15 Januari 2021, 15:37 Skynet
De Verenigde Staten hebben hun voorgenomen gedeeltelijke terugtrekking van hun troepen uit Afghanistan en Irak voltooid, meldt het Pentagon. Het aantal militairen in Afghanistan is verminderd van 4.500 naar 2.500. Uit Irak zijn 500 van de 3.000 Amerikaanse militairen vertrokken, zoals president Donald Trump in november had aangekondigd.


N-VA vraagt versnelde vaccinatie voor militairen in buitenlandse operatie
15 Januari 2021, 10:01 Skynet
De N-VA-fractie in de Kamer vraagt dat militairen in buitenlandse operatie sneller een coronavaccin kunnen krijgen. Aanleiding is de opschorting van de Belgische deelname aan operatie New Nero in Niger door een corona-uitbraak onder de soldaten.


Russische militairen en rebellen omgekomen bij strijd Deir al-Zor
27 Mei 2018, 10:30 NOS nieuws

In de provincie Deir al-Zor in het oosten van Syrië zijn 43 rebellen gedood bij gevechten met Russische troepen. Vier Russen zijn ook om het leven gekomen, meldt het Russische persbureau Interfax op basis van het Russische ministerie van Defensie. Twee van de omgekomen Russen zouden militaire adviseurs van het Syrische leger zijn.

De gevechten braken uit na een aanval door rebellen op artillerie van het Syrische leger.

Er zijn ook vijf Russen gewond geraakt. Zij zijn naar een Russisch veldhospitaal gebracht.
Belgische militairen in 2016 op Syrische boden
25 Mei 2018, 06:12 Skynet
De Belgische militaire geheime dienst ADIV (Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid) is in 2016 in het noorden van Syrië met Koerdische strijders gaan onderhandelen over mogelijke militaire samenwerking. Zo meldt de VRT. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft publiekelijk altijd gezegd dat er nooit Belgen in Syrië op het terrein zijn geweest.


Levenslang voor 104 Turkse ex-militairen voor staatsgreep in 2016
21 Mei 2018, 17:30 Skynet
Een rechtbank in Izmir heeft maandag 104 ex-militairen veroordeeld tot levenslange opsluiting. Ze werden schuldig geoordeeld aan betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in juli 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan. Dat hebben Turkse media bericht.


België stuurt meer troepen naar Irak
4 Mei 2018, 10:30 De Tijd
12:28 De regering beslist om vanaf midden mei de militaire aanwezigheid in Irak stevig uit te breiden.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn