Grootste 'cyberpestzaak' tot nu toe in Frankrijk: 28 mensen veroordeeld voor het pesten van een influencer Achtentwintig mensen hebben tot 18 maanden gevangenisstraf gekregen voor het lastigvallen van een influencer in de grootste ?cyberpestzaak? in Frankrijk tot nu toe. De verdachten zijn schuldig bevonden aan het lastigvallen van Magali Berdah, die in Frankrijk bekend staat als ?de koningin van de influencers?.
|
Politiechef Uvalde treedt af na rapport over fouten schietpartij die aan 21 mensen leven kostte De politiechef van de Amerikaanse plaats Uvalde is enkele dagen na een kritisch rapport over het optreden van zijn korps afgetreden, schrijven Amerikaanse media. Volgens het verslag heeft de politie ?meerdere kritieke fouten? gemaakt tijdens een schietpartij op een basisschool in 2022. Daarbij werden negentien kinderen en twee leraren gedood.
|
Europees gezondheidsinstituut: steeds meer mensen met een soa in Europa Steeds meer mensen in Europa lopen een soa op. In nieuwe rapporten van het Europese gezondheidsinstituut ECDC staat dat het aantal gevallen van gonorroe in een jaar tijd met 48 procent toenam. Syfilis steeg met 34 procent en chlamydia met 16 procent.
De ECDC noemt het een zorgwekkende toename. De organisatie roept mensen onder meer op voorbehoedsmiddelen te gebruiken en zich regelmatig te laten testen.
In 2022 waren in de dertig landen, de EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, ruim 70.000 gevallen van gonorroe. Het aantal chlamydiameldingen was ruim 216.000. Verder ging het om ruim 35.000 gevallen van syfilis.
Ook in Nederland is de toename te zien. Gonorroe steeg van ruim 6400 gevallen in 2018 naar zo'n 10.600 in 2022. Bijna 19.000 mensen kregen in 2018 te horen dat ze chlamydia hadden, in 2022 waren het er bijna 25.000. In diezelfde periode steeg het aantal gevallen van syfilis van ruim 1300 naar bijna 2000.
"Testen, behandeling en preventie zijn de basis voor elke langetermijnstrategie", zegt de directeur van het Europese gezondheidsinstituut, Andrea Ammon. "We moeten prioriteit geven aan onderwijs over seksuele gezondheid, toegang tot testen en behandelingen en het stigma rondom soa's bestrijden."
Minder anticonceptie
Begin dit jaar werd duidelijk dat het aantal jongeren dat de pil slikt of een condoom gebruikt afneemt. Een op de vijf jongeren gebruikt geen anticonceptie. In 2017 was dat nog een op de tien. Dat blijkt uit een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland in 2023 onder 10.000 jongeren van 13 tot 25 jaar.
NOS Stories sprak eerder met jongeren die hormonen verruilden voor 'natuurlijke anticonceptie':
Toch neemt het aantal soa's onder 13-25-jarigen niet toe, bleek uit het onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland. De onderzoekers denken dat de soa's zich mogelijk minder snel verspreiden, omdat de groep jongeren met meer sekspartners is afgenomen. Ook kan het zijn dat het werkelijke aantal soa's onder jongeren hoger ligt, omdat soa's niet altijd klachten geven.
Afgelopen zomer meldde Nieuwsuur, op basis van RIVM-cijfers tot en met de eerste helft van 2023, dat het aantal soa's onder de hele Nederlandse bevolking bleef toenemen. Die stijging was vooral te zien in het aantal gonorroe-diagnoses. Chlamydia was toen nog altijd de meest voorkomende soa in ons land.
|
Gameontwikkelaar achter FIFA en The Sims ontslaat 670 mensen Electronic Arts schrapt opnieuw honderden banen. Daarnaast zet de gamestudio de ontwikkeling van een onbekend aantal spellen stop. De ingreep is volgens het bedrijf nodig omdat de behoeftes van gamers veranderen.
|
Google?s etnisch divers Gemini toont geen blanke mensen Google’s poging om Gemini etnisch diver te maken, leverde vertekende beelden van de geschiedenis op. Zo kon het model geen blanke historische figuren genereren. Google excuseert zich voor een Gemini AI dat te woke is. Het bedrijf had goede bedoelingen met het uitbrengen van een etnisch divers Gemini. Als resultaat toonde het AI-model echter alleen […]
|
KIJK. Nederlandse docu ?Human Forever? brengt in beeld hoe culturen wereldwijd omgaan met mensen met dementie 21 Februari 2024, 00:02 HLN.BEOp woensdag 21 februari verschijnt ?Human Forever? in de Vlaamse bioscopen, een documentaire van de Nederlandse zorgvernieuwer Teun Toebes (24) die drie jaar lang heeft samengewoond met mensen met dementie. Hij verbleef in Nederlandse en Belgische woonzorgcentra, maar trok nog naar negen andere landen om te zien of ze daar anders en misschien zelfs beter met de ziekte omgaan.
|
Lowlands-tickets binnen kwartier uitverkocht, 130.000 mensen in wachtrij Kaarten voor de aankomende editie van Lowlands waren zaterdag binnen een kwartier uitverkocht. Op het hoogtepunt stonden er 130.000 mensen in de online wachtrij.
|
Trein staat twee uur stil in Anderlecht door technisch defect: ?Zo?n 200 mensen zaten vast? Twee uur, zolang hebben 200 passagiers vastgezeten in Anderlecht op de trein naar Gent Sint-Pieters. De reden daarvoor zou een defect aan de deuren geweest zijn, dat bevestigt de NMBS. ?Een depanneur kwam ter plaatse en het toestel zou naar het Zuidstation gesleept worden?, klonk het eerst, maar rond 19.15 uur kon het voertuig toch doorrijden.
|
NASA stuurt niet dit jaar, maar pas in 2025 weer mensen richting de maan Dit jaar zouden weer ruimtevaarders richting de maan reizen, maar NASA heeft zijn nieuwe bemande missie nu officieel uitgesteld tot volgend jaar september. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie moet eerst een aantal technische problemen worden opgelost.
|
Cryptohandelaar uit Hengelo verduistert miljoenen euro's van honderden mensen Meer dan honderd particuliere beleggers in cryptovaluta zijn voor duizenden euro's per persoon opgelicht door een cryptohandelaar uit Hengelo. Miljoenen euro's aan inleg zijn verdwenen en van de handelaar ontbreekt op dit moment elk spoor.
|
WEF in Davos - 350 mensen demonstreren voor meer klimaatrechtvaardigheid In het Zwitserse skioord Davos, waar volgende week voor de 54ste keer de jaarvergadering van het Wereld Economisch Forum (WEF) plaatsvindt, hebben zondag zo'n 350 mensen gedemonstreerd voor meer klimaatrechtvaardigheid. Ze blokkeerden ook een weg, waardoor er een file van 18 kilometer ontstond.
|
Honderd mensen mogelijk opgelicht door Hengelose 'crypto-belegger' Zo'n honderd mensen hebben zich gemeld bij een advocaat omdat ze zeggen opgelicht te zijn door een 23-jarige 'cryptobelegger' uit Hengelo. Gezamenlijk zijn ze mogelijk voor miljoenen kwijtgeraakt, schat een gedupeerde bij RTV Oost.
De gedupeerden maakten grote bedragen over naar de man die dat namens hen investeerde in virtuele munten. Gisteren liet de belegger weten al het geld kwijt te zijn, inclusief zijn eigen geld, meldt de omroep. Inmiddels zou hij spoorloos zijn.
De man zou in zijn directe omgeving een reputatie hebben opgebouwd als 'crypto-genie'. De minimale inleg was 5000 euro, zegt een van de gedupeerden tegen de regionale omroep. De beleggers kregen regelmatig een overzicht gemaild met de winst. Die konden ze laten uitbetalen of opnieuw investeren. Sommige mensen kregen volgens de regionale zender daadwerkelijk 'winst' uitgekeerd. Het vermoeden bestaat dat dit betaald werd met het geld dat andere investeerders inlegden, en niet werkelijk winst was.
Desondanks zorgde de 'winstuitkering' volgens RTV Oost voor goede mond-tot-mondreclame voor de man, waardoor steeds meer investeerders zich meldden. Mogelijk ging het in totaal om 300 mensen, blijkt uit het aantal namen op mailinglijst die is ingezien door een verslaggever van de omroep.
Juridische mogelijkheden
Advocaat Arjon Tieman kijkt namens de beleggers welke juridische mogelijkheden de gedupeerden hebben. "We zouden kunnen procederen tegen de persoon om wie het gaat. Een andere optie is dat we ons richten op professionele partijen als betrokken banken en cryptoplatforms", zegt hij tegen de regionale omroep.
Een andere optie is volgens de raadsman om te kijken in hoeverre een bank verantwoordelijk gehouden kan worden. "De vraag is nu onder meer in hoeverre een bank een zorgplicht heeft als op de rekening van een zo jong iemand dergelijke bedragen worden bijgeschreven", aldus de advocaat.
Geen van de beleggers heeft aangifte gedaan bij de politie. "We bekijken wat verstandig is. Of de gedupeerden dat individueel moeten doen of dat dat we dat wellicht samen doen en daarvoor bijvoorbeeld een belangenvereniging oprichten. In het verleden is dat vaker zo gedaan."
Het is onbekend wat er met het geld is gebeurd.
|
Veel meer mensen checken sinds hoogwater of hun huis overstroomd kan raken Veel meer mensen dan gebruikelijk hebben in de afgelopen weken via de website overstroomik.nl opgezocht hoe hoog het water in hun buurt kan komen bij een overstroming. Dat meldt Rijkswaterstaat desgevraagd aan NU.nl.
|
Minder zorgverzekeringen ingeruild: 1,2 miljoen mensen zijn overgestapt Vlak voor de jaarwisseling hebben een stuk minder verzekerden hun zorgverzekering ingeruild voor een andere dan een jaar eerder. Aan het einde van 2023 stapten 1,2 miljoen Nederlanders over, 6,5 procent van het totale aantal verzekerden.
|
637.000 mensen worden voor de tweede keer beroofd van data Het in datalekken gespecialiseerde Amerikaans advocatenkantoor Orrick, Herrington & Sutcliffe is begin 2023 zelf getroffen door een hack-aanval. Data van honderdduizenden eerdere slachtoffers van een datalek zijn hierbij buitgemaakt. Ondanks dat de feiten al maanden geleden plaatsvonden, is het lek pas recent bekendgemaakt. Het door een datalek getroffen Orrick, Herrington & Sutcliffe staat in de […]
|
Dode en gewonden nadat auto inrijdt op groep mensen in Sheffield 28 December 2023, 00:56 HLN.BEBij ongeregeldheden in de Engelse stad Sheffield is een auto ingereden op een groep mensen. Een man kwam om en meerdere personen raakten gewond.
|
Hoger inkomen voorkwam niet dat mensen toch in geldnood kwamen in 2023 Het inkomen van huishoudens is geen goede graadmeter meer voor armoede. Salarissen en toeslagen stegen afgelopen jaar voor veel huishoudens. Toch zagen hulporganisaties steeds meer mensen die aanklopten omdat ze niet meer rondkwamen.
|
Ex-chef Peter Goossens: ?Mensen bedanken ons, maar eigenlijk moeten wij de mensen bedanken? 15:15 Sinds deze ochtend staat er 'ex' op zijn visitekaartje. Peter Goossens is ex-chef van Hof van Cleve. Gisteren doofde hij er voor het laatst de vuren in zijn keuken, na 38 jaar en met drie sterren.
|
NL-Alert-app waarschuwt nu ook mensen met een beperking en grensbewoners De NL-Alert-app is vernieuwd. Daarmee hoopt het ministerie van Justitie en Veiligheid ook mensen met een beperking en bewoners van grensgemeenten te bereiken met de waarschuwingen. De app is sinds maandag te downloaden.
|
Overheid brengt NL-Alert-app uit voor grensbewoners en mensen met beperking De Nederlandse overheid heeft een nieuwe NL-Alert-app uitgebracht die is ontwikkeld voor grensbewoners en mensen met een visuele of auditieve beperking. In 2020 bracht de overheid ook al een NL-Alert-app uit, maar daar bleek een datalek in te zitten.
|