NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Mars


Bruno Mars en Rihanna op favorietenlijst Obama
14 Juli, 00:09 NU.NL - Muziek
Barack Obama heeft traditiegetrouw weer een lijst met zijn favoriete zomerliedjes gedeeld. De voormalig president heeft deze keer gekozen voor een "mix van oude en nieuwe nummers van gevestigde artiesten en opkomend talent en alles er tussenin", schreef hij op Twitter bij het afspeellijstje.


China verwacht in 2033 eerste bemande missie naar Mars uit te voeren
24 Juni, 11:42 NU.NL - Tech
China wil in 2033 voor het eerst een bemande missie naar Mars uitvoeren. In de jaren daarna zouden meer vluchten naar de rode planeet moeten volgen.


Chinese sonde stuurt haar eerste foto van Mars
5 Februari, 17:04 Skynet Buitenland
De Chinese Marsverkenner Tianwen-1 heeft vandaag zijn eerste foto van de Rode Planeet doorgestuurd, zo heeft het Chinese ruimtevaartbureau (CNSA) meegedeeld.


Chinese sonde stuurt eerste foto van Mars
5 Februari, 16:41 HLN.BE
De Chinese Marsverkenner Tianwen-1 heeft vrijdag zijn eerste foto van de Rode Planeet doorgestuurd, zo heeft het Chinese ruimtevaartbureau (CNSA) meegedeeld. De sonde moet rond 10 februari aankomen bij Mars.


Ook Lansing, Michigan, maakt zich op voor ?grootste gewapende mars in Amerika ooit?
17 Januari, 10:43 Volkskrant
Hekken, zandzakken, een paar agenten op straat: in de hoofdstad van Michigan is het zaterdag nog opvallend rustig. Zondag worden hier, net als in 49 andere steden, gewapende Trump-fans bij het Capitool verwacht. ?De situatie wordt heel instabiel.?


Witte mars voor doodgeschoten jongen (15) in Nantes
16 Januari, 22:36 HLN.BE
Een kleine 500 mensen hebben deze middag in de West-Franse stad Nantes deelgenomen aan een witte mars ter nagedachtenis van de 15-jarige Abdelghani Sidali. De jongen overleefde een schietpartij nabij de ingang van het appartementsgebouw waar hij woonde niet.


Curiosity rijdt 3000 sols op Mars en NASA verlengt missie Marslander Insight
14 Januari, 06:36 Tweakers
Marsrover Curiosity van de NASA rijdt inmiddels 3000 Marsdagen rond op de rode planeet. De rover is daar al meer dan acht jaar en deed allerlei ontdekkingen. Het duurt niet lang meer voordat opvolger Perseverance aankomt. Ook worden de missies van InSight en Juno verlengd.


Fourniret - Naasten van Estelle Mouzin houden opnieuw stille mars
9 Januari, 20:13 Skynet
Voor het achtttiende jaar op rij hebben naasten van Estelle Mouzin in de regio Parijs een stille mars gehouden om te herinneren aan de nog steeds niet opgeloste verdwijning van het negenjarige meisje, niettegenstaande bekentenissen van seriemoordenaar Michel Fourniret.


Mars ter ere van overleden Lamine lokt 350 deelnemers, heethoofden richten na afloop vernielingen aan
19 Mei 2018, 20:48 Gazet v. Antwerpen

Ongeveer 400 mensen hebben zaterdagavond deelgenomen aan de optocht ter ere van de overleden Lamine Bangoura in Roeselare. De Guineeër overleed na zijn uithuiszetting, volgens veel manifestanten door het optreden van de politie. De deelnemers aan de mars hielden het rustig, maar uit onvrede met het gewijzigde parcours kwam het wel even tot een confrontatie met de politie. Na afloop van de mars liep het wel uit de hand en bekogelde een twintigtal van de manifestanten de politie met stenen. Er werden vernielingen aangericht, maar niemand raakte gewond.
Belgen sturen 'melkdoos' naar Mars
17 Mei 2018, 14:48 De Tijd
16:30 Antwerp Space gaat in opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA apparatuur bouwen om te communiceren tussen aarde en Mars.


VUB-lezing Francken verloopt zonder problemen
15 Mei 2018, 16:00 De Tijd
17:55 Vorig jaar kon de lezing van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) niet doorgaan na acties van studenten en linkse groeperingen.


NASA wil helikopter meesturen met Mars 2020-missie
14 Mei 2018, 11:18 Tweakers
De NASA bouwt een onbemande helikopter die mee moet vliegen met de Mars 2020-missie, om over de planeet Mars te vliegen. Het is de eerste keer dat gepoogd wordt om met een luchtvaartuig een andere planeet te verkennen.


Vijftigtal deelnemers aan witte mars voor slachtoffers ongeval met politiewagen
13 Mei 2018, 14:36 Skynet Belgie
Een vijftigtal mensen heeft vanmiddag op de Brusselse Louizalaan deelgenomen aan een witte mars voor Sabrina en Oussim, twee Brusselse jongeren die een jaar geleden omkwamen bij een verkeersongeval. De twee probeerden op een motor te ontkomen aan een politie-achtervolging toen ze tegen een ander politievoertuig aanreden. Volgens de deelnemers aan de mars blijven er nog veel vragen onbeantwoord over het ongeval en valt niet uit te sluiten dat de politie het ongeval heeft veroorzaakt.


600-tal deelnemers voor eerste Darkness Into Light-mars ter preventie van zelfdoding
12 Mei 2018, 07:18 Skynet
Zowat 600 mensen hebben zaterdagochtend in het Brusselse Jubelpark deelgenomen aan de eerste editie van de Darkness Into Light-mars, een wandeling ter preventie van zelfdoding. Dat melden de organisatoren. "Het was een wondermooie ochtend, heel emotioneel en ontroerend", zegt organisatrice Sarah Ironside. "Toen het ochtendlicht door de bogen van de triomfboog scheen, was dat immens mooi. Wie erbij was, gaat hier zeker over praten, en ik verwacht volgend jaar dan ook nog veel meer deelnemers."


NASA wil met helikopter naar Mars
12 Mei 2018, 01:00 NOS nieuws

NASA gaat met een mini-helikopter onderzoek doen op Mars. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil met de ruimteheli "de potentie aantonen" van luchtvaartuigen op de rode planeet.

Het toestel, dat enigszins lijkt op een drone, weegt zo'n 1800 gram. De romp is niet groter dan een honkbal. Als alles goed gaat, wordt de helikopter in 2021 het eerste zelfstandig vliegende object op een andere planeet.

De heli is speciaal ontwikkeld voor de omstandigheden op Mars. De lucht is daar honderd keer ijler dan op aarde. De twee wieken maken zo'n 3000 omwentelingen per minuut. Bij een gewone, bemande helikopter op aarde is dat tien keer minder. NASA heeft de heli al uitvoerig getest:

NASA ziet de Mars-helikopter als een high-risk, high-reward project. Als de vluchten mislukken, heeft dat geen gevolgen voor de Mars-missies van NASA. Maar als de vluchten een succes zijn, ziet de ruimtevaartorganisatie mogelijkheden voor verkenningsvluchten naar delen van de planeet die over de grond lastig te bereiken zijn.
78.000 mensen willen op Mars gaan wonen
8 Mei 2018, 12:30 Het Nieuwsblad Binnenland

Duizenden mensen willen maar wat graag de aarde verlaten om definitief te verkassen naar Mars. Mars One, de organisatie die de verhuis regelt, is alvast razend enthousiast. ?Zo?n enthousiasme op slechts twee weken hadden we nooit verwacht?, zegt CEO Bas Lansdorp.
NASA lanceert sonde die op zoek moet gaan naar aardbevingen op Mars

Het Amerikaans ruimtevaartbureau NASA heeft zaterdag de sonde InSight gelanceerd met als belangrijkste missie het onderzoek naar aardbevingen op Mars. Tegelijkertijd zal geprobeerd worden het mysterie rond de vorming van planeten te ontrafelen en mogelijke menselijke verkenningsmissies naar de Rode Planeet voor te bereiden. Belgische wetenschappers zijn nauw betrokken bij het geologisch onderzoek. De rond 650 miljoen euro kostende missie, de eerste van de Amerikaanse westkust naar een andere planeet en de eerste van de NASA naar Mars sinds 2012, zal twee jaar duren. Wegens een lek in een onderzoeksinstrument moest de start twee jaar uitgesteld worden.
InSight gaat op weg: is Mars hard van buiten maar zacht van binnen?
5 Mei 2018, 05:06 NOS nieuws

Een Marslander die nu eens een keer niet naar water of sporen van leven op zoek gaat. Vandaag vertrekt InSight naar de rode planeet, als alles goed gaat.

De lancering, gepland voor 13.05 uur en rechtstreeks te zien via NASA TV, kan bij slecht weer of technische problemen tot uiterlijk 8 juni worden uitgesteld. De lander gaat voor het eerst Marsbevingen meten en de temperatuur onder het oppervlak vastleggen.

Seismometer

InSight lijkt als twee druppels water op een andere lander, Phoenix, die in 2008 een succesvolle landing maakte bij de noordpool van Mars. Alleen heeft InSight geen schep bij zich zoals Phoenix, maar een seismometer.

Het met camera's en uitvouwbare zonnepanelen uitgeruste apparaat moet eind november landen in Elysium Planitia, een paar honderd kilometer van de krater waar rover Curiosity rondrijdt. InSight gaat daar onderzoeken of de grond weleens trilt op Mars.

Het is nog helemaal de vraag of er Marsbevingen zijn. Want zoveel als bekend is over het oppervlak, zo weinig weten we over de binnenkant van de planeet, vertelt Arwen Deuss. Zij is hoogleraar seismologie aan de Universiteit Utrecht. Er is nog nauwelijks seismologisch onderzoek gedaan op andere hemellichamen dan de aarde. "Op de maan is dat tijdens de Apollo-missies wel gedaan, maar in die data zit zo veel ruis dat we er weinig mee kunnen. En de Marslanders Viking 1 en 2 hadden ook een seismometer, maar die zat boven op de landers. Op die manier meet je vooral wind en trillingen van de instrumenten. Geen Marsbevingen."

De seismometer van InSight staat straks wel op de grond. Als er Marsbevingen voorkomen, kunnen wetenschappers uit de data van die schokken afleiden hoe het binnenste van de planeet eruitziet. Planeetwetenschappers hebben aanwijzingen dat die bevingen inderdaad voorkomen. Maar mocht de Marsgrond niet trillen, dan kunnen ook de schokken van inslaande meteorieten gegevens leveren.

Onderzoekers willen vooral weten of de planeet een vloeibare kern heeft, zoals de aarde. Deuss: "Op aarde creëert die vloeibare kern ons magnetisch veld, dat ons beschermt tegen kosmische straling. Wat we willen weten, is hoe dat op Mars zit. Mars had vroeger een magnetisch veld, dat kunnen we afleiden uit gegevens van oud vulkanisch gesteente, maar nu niet meer. Hoe komt dat? Dat weten we niet, dus moeten we ernaartoe."

Doordat er geen magnetisch veld was om de planeet te beschermen, heeft straling van de zon langzaam maar zeker de atmosfeer van Mars weggeslagen totdat alleen nog een een uiterst ijle dampkring overbleef. Volgens een theorie kan ook de vloeibare kern van de aarde ooit, over honderden miljoenen jaren, zo ver afkoelen dat ook hier het magnetisch veld verdwijnt.

InSight gaat niet alleen bevingen meten. Er is ook een instrument dat precies meet hoe Mars ronddraait. De planeet draait in 24 uur en 39 minuten niet precies om zijn as zoals de aarde, maar wiebelt een beetje. InSight moet die afwijking vastleggen. De lander heeft ook nog een soort klopboortje aan een kabel bij zich. Die moet zich zo'n 5 meter de Marsgrond in hameren om op die diepte de temperatuur te meten en registeren hoeveel warmte er vanuit de kern van Mars komt.

Dat experiment is - er is geen ontkomen aan - toch weer heel interessant voor het onderzoek naar (vroeger) leven op Mars. Het oppervlak wordt gebombardeerd door een enorme dosis straling en de temperatuur schiet op en neer van +10 graden Celsius tot zo'n -60 graden. Maar een paar meter onder de grond zijn die omstandigheden heel anders, verwacht astrobiologe Inge Loes ten Kate. "Onder het oppervlak is er veel minder straling en zijn er ook minder van die uitschieters in de temperatuur. Daardoor kunnen er niches voor leven zijn ontstaan." InSight zal mogelijke sporen van leven diep onder de grond niet kunnen herkennen, daar zijn de instrumenten niet toe in staat.

2,4 miljoen namen

Nog iets bijzonders aan de Marsmissie`van InSight: er liften twee minisatellieten mee, cubesats, die data over de afdaling en landing van InSight moeten doorsturen.

En InSight gaat dan wel niet op zoek naar leven, de namen van 2,4 miljoen mensen zullen straks wel voortleven op het oppervlak van de buurplaneet. Op twee kleine chips zijn met een elektronenstraal de namen geëtst van degenen die zich na een oproep van NASA daarvoor hebben aangemeld. Wie de namen wil lezen, heeft een goede microscoop nodig: de letters hebben de breedte van een duizendste van een haar.
België vliegt opnieuw naar Mars
3 Mei 2018, 14:42 De Tijd
16:25 Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA lanceert zaterdag opnieuw een ruimtetuig (Insight) naar Mars. Belgische wetenschappers zijn nauw betrokken bij het geologisch onderzoek dat de robot zal uitvoere...


NASA en ESA tekenen intentieverklaring om bodemmonsters van Mars mee te nemen
28 April 2018, 09:24 Tweakers
De NASA en ESA, respectievelijk de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisatie, hebben plannen om bodemmonsters te nemen op Mars, om deze vervolgens naar de aarde te sturen. Vooralsnog gaat het om een intentieverklaring en wordt er een haalbaarheidsstudie gedaan.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn