NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Koning

2News.be / Trefwoorden / Koning

Spijt van koning Filip voor koloniale wandaden in Congo, maar geen excuses

De Belgische koning Filip heeft zijn spijt betuigd voor de wandaden uit het koloniale verleden. Hij deed dat in een toespraak bij zijn eerste bezoek aan Congo, dat tot 1960 een Belgische kolonie was.

Hij herhaalde daarmee de spijtbetuiging die hij twee jaar geleden al schreef in een brief aan de Congolese president Tshisekedi, ter gelegenheid van de zestigste viering van de onafhankelijkheid.

Filip sprak over "diepste spijt voor de wonden uit het verleden". Hij zei dat veel Belgen destijds oprecht hielden van Congo en zijn inwoners, maar dat het koloniale regime was gebaseerd op "uitbuiting en overheersing".

Hij bood geen excuses aan, iets waar in Congo wel op was gehoopt:

Het bezoek van Filip aan Congo is het eerste van een Belgische koning in twaalf jaar tijd. Het had eigenlijk in 2020 moeten plaatsvinden, bij de viering van 60 jaar onafhankelijkheid, maar ging toen vanwege corona niet door.

Het Belgische koningshuis speelde een belangrijke rol bij de uitbuiting en koloniale wandaden. Leopold II, een verre voorganger van Filip, beschouwde de 'Congo-Vrijstaat' aan het eind van de 19de eeuw als persoonlijk wingewest.
IN BEELD. Een halve thuismatch voor de Polen: Koning Boudewijnstadion kleurt deels rood-wit
9 Juni, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Er zijn woensdagavond opvallend veel Poolse supporters in het Koning Boudewijnstadion. De rood-witte Polen palmen een veel groter deel van de tribunes in dan alleen het uitvak. Door de matige opkomst van de Belgische fans valt het rood en wit van de Polen nog meer op.
Champions League - Man van de Match Courtois glundert: "Bewezen weer dat Madrid koning van Europa is"
29 Mei, 00:04 Skynet
Een onklopbare Thibaut Courtois hielp Real Madrid zaterdag met verschillende knappe saves in het Stade de France aan een 1-0 zege in de finale van de Champions League tegen Liverpool. "Vandaag hebben we weer bewezen dat Madrid de koning van Europa is", reageerde de Rode Duivel, uitgeroepen tot Man van de Match.


Afgetreden koning Juan Carlos die Spanje ontvluchtte brengt na 2 jaar elf uur bij familie door
24 Mei, 00:01 HLN.BE
De afgetreden en in 2020 stiekem uit Spanje vertrokken koning Juan Carlos heeft na bijna twee jaar voor het eerst zijn familie bezocht in Madrid. Hij bracht elf uur door op het paleis Zarzuela in het noorden van de Spaanse hoofdstad, melden Spaanse media.


28 April, 00:08 Volkskrant
Kajakker Artuur Peters verpulvert in slotaflevering record van Ward Lemmelijn en is nieuwe koning van De Container Cup
28 April, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Kajakker Artuur Peters heeft woensdagavond niet alleen het derde seizoen van het tv-programma De Container Cup (Play4) gewonnen, de 25-jarige Limburger verpulverde ook het record aller tijden dat roeier Ward Lemmelijn in het vorige seizoen had neergezet. ?Dit belooft voor de Olympische Spelen van Parijs?, glunderde Peters.
Koning Filip bezoekt unieke Merksemse voetbalclub City Pirates: ?Ik geloofde het pas toen hij arriveerde?
21 April, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Koning Filip was vandaag in Merksem om een bezoek te brengen aan voetbalclub City Pirates. Die bekend staat om de sociale rol die ze vervult. Voetbal komt er niet op de eerste plaats, wel de begeleiding van jongeren naast het veld. Een bijzonder sociaal project dat dus ook de aandacht van onze koning heeft getrokken.
Minister brengt Koning Toto eerste slag toe: BN?ers mogen niet meer optreden in gokreclames
18 Maart, 00:08 Volkskrant
Een tegenslag voor oud-voetballers en bekende Nederlanders die optreden in gokreclames: de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) laat donderdag weten dat de aanwezigheid van ?rolmodellen? in commercials voor risicovolle kansspelen wordt verboden.


Koningshuisdeskundige over reis van koning Filip naar Congo: ?Onze vorst wil een persoonlijk gebaar stellen, maar geen excuses uitspreken?
17 Februari, 01:55 HLN.BE
Koning Filip en Mathilde gaan van 6 tot 10 maart op staatsbezoek naar Congo. Vraag is wat onze vorst daar zal doen en zeggen, na zijn spijtbetuiging in 2020 over de geweld- en gruweldaden onder het bewind van zijn betovergrootoom Leopold II. En: neemt ons koningspaar de gouden tanden van Lumumba mee, die als trofee waren meegeroofd door de rijkswachter die het lijk na de moord in 1961 moest laten verdwijnen? We vroegen toelichting aan emeritus hoogleraar en koningshuisdeskundige Mark Van den Wijngaert.


Serie over Spaanse oud-koning Juan Carlos in de maak
13 Oktober 2021, 00:07 NU.NL - Film
De makers van de hitserie Homeland werken samen met streamingdienst Starzplay en Sony Pictures aan een serie over de voormalige Spaanse koning Juan Carlos I, meldt Deadline.


Koning sluit kroondomein Het Loo dit najaar opnieuw af
11 September 2021, 00:06 Volkskrant
Koning Willem-Alexander sluit een gedeelte van kroondomein Het Loo dit najaar opnieuw maandenlang af. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst na berichtgeving door RTL Nieuws. Om subsidie te behouden, moet het park het hele jaar voor publiek toegankelijk zijn, maar die maatregel gaat pas volgend jaar in.


Jacht van koning Albert II en koningin Paola te koop voor 1,95 miljoen euro
14 Augustus 2021, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Koning Albert II en koningin Paola hebben hun jacht Alpa IV te koop gezet voor 1,95 miljoen euro. Dat melden VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. In 2009 werd het schip door ons vorstenhuis voor 4,6 miljoen euro aangekocht.
Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken overstroomd gebied om slachtoffers te steunen
17 Juli 2021, 00:02 Gazet v. Antwerpen

Het koningspaar heeft vrijdagnamiddag een bezoek gebracht aan Pepinster, een van de gemeenten die het zwaarst werden getroffen door de overstromingen van de afgelopen dagen.
Koning Filip bezoekt natuurgebied en testboerderij in Anderlecht
13 Juli 2021, 00:08 Skynet Economie
Koning Filip heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan natuurreservaat Vogelzangbeek en een landbouwtestsite in Anderlecht. Burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps, Brussels minister-president Rudi Vervoort en Brussels minister voor Leefmilieu Alain Maron vergezelden de vorst.


Thaise koning betaalt geen belastingen voor riant buitenverblijf in Duitsland
7 Februari 2021, 14:52 HLN.BE
De Thaise koning Vajiralongkorn (68) heeft jarenlang geen belasting betaald in de Duitse gemeente Tutzing, aan de Starnberger See. De vorst heeft daar een tweede verblijf. Dat blijkt uit onderzoek van plaatselijk gemeenteraadslid en belastingadviseur Lucie Vorlickova en wordt gemeld door de krant Starnberger Merkur.


Tom Waes ontdekt verborgen ruimte in station Brussel-Centraal: ?De koning kan deze plek elk moment opnieuw opeisen?
7 Februari 2021, 14:21 HLN.BE
Tom Waes (52) trekt zondagavond op verkenning door onze hoofdstad in ?Reizen Waes: Vlaanderen?. In de catacomben van het station Brussel-Centraal doet hij alvast een opvallende ontdekking. Hij stoot er namelijk op een geheime ruimte die niet gekend is bij het grote publiek.


Ook op 43-jarige leeftijd is Tom Brady nog de koning van de Super Bowl
7 Februari 2021, 10:13 NU.NL - Sport
Ook op 43-jarige leeftijd en in zijn eerste seizoen bij een nieuwe ploeg is Tom Brady niet te stoppen in de NFL. De quarterback van Tampa Bay Buccaneers, die wordt gezien als de beste American footballer aller tijden, speelt zondag zijn tiende Super Bowl en treft daarin titelverdediger Kansas City Chiefs.


Koning Winter steekt tandje bij dit weekend
5 Februari 2021, 05:25 HLN.BE
Het wordt vandaag zacht, met maxima die nog boven 10 graden uitkomen, met vooral in het zuidoosten kans op een lokale bui. Het weekend brengt neerslag, die tegen zondag een winters karakter zou kunnen krijgen, meldt het KMI.


Nieuwe piste voor Koning Boudewijnstadion, nieuwe titelsponsor voor Memorial
4 Februari 2021, 10:42 Gazet v. Antwerpen

Het Koning Boudewijnstadion krijgt voor de volgende editie van de Memorial Van Damme een nieuwe atletiekpiste krijgt, dat bevestigt organisator Bob Verbeeck. Over de piste waren veel klachten van toppers de vorige jaren. De Memorial krijgt ook een nieuwe titelsponsor, de verzekeraar Allianz die de Belgische atletiek op sleeptouw neemt.
?Koning van de Vogelenmarkt? Marc maakt tijd voor fan prins Laurent
2 Februari 2021, 14:48 Gazet v. Antwerpen

Afgelopen vrijdag ontmoette marktkramer Marc Demeyer (54) een fan. Niemand minder dan prins Laurent had hem persoonlijk uitgenodigd voor een babbel.Gerelateerde trefwoorden© 2000-2022 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn