NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Klimaattop

2News.be / Trefwoorden / Klimaattop

NU+ | Deal over fossiele brandstoffen ver weg op klimaattop: 'Wordt nachtwerk'
8 December 2023, 00:02 NU.NL - Economie
Landen zijn nog ver van een overeenkomst over het aanpakken van klimaatverandering op de klimaattop in Dubai. Verder dan een "grabbelton aan wensen" zijn de onderhandelaars niet gekomen.


Vliegende start klimaattop Dubai: deal over klimaatschadefonds voor arme landen
1 December 2023, 00:01 NU.NL - Economie
De VN-klimaattop in Dubai heeft donderdag op de eerste dag al een resultaat opgeleverd. Alle landen werden het eens over de opzet van een klimaatschadefonds, dat hulp moet bieden aan arme landen na klimaatrampen.


Eerste Afrikaanse klimaattop begint in Kenia
5 September 2023, 00:05 Skynet Buitenland
De eerste Afrikaanse klimaattop begint maandag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Tijdens de driedaagse bijeenkomst zal de nadruk liggen op het uitbreiden van hernieuwbare energiebronnen en het financieren van klimaatbeschermingsprojecten in Afrika.


Klimaattop nadert einde, maar veel grote vraagstukken staan nog open
21 November 2022, 00:03 NU.NL - Economie
De klimaattop in Sharm-el-Sheikh nadert zijn einde, maar de uitkomst blijft hoogst onzeker. Als voorzitter publiceerde Egypte donderdagochtend een eerste versie van een slotverklaring, maar veel grote vraagstukken blijven daarin onopgelost.


NU+ | De klimaattop zit vast: waar kan Nederland verschil maken?
21 November 2022, 00:03 NU.NL - Economie
De VN-klimaatonderhandelingen in Sharm-el-Sheikh hebben na anderhalve week nog weinig resultaat opgeleverd. En dus is er behoefte aan landen die hun gewicht in de schaal leggen. Onderhandelaars in Egypte hebben wel een paar suggesties voor de Nederlandse delegatie.


COP27 - Zeventig aanhouding in aanloop naar klimaattop in Egypte
31 Oktober 2022, 00:04 Skynet Buitenland
In de aanloop naar de klimaatconferentie (COP27) in Egypte zijn zowat zeventig mensen gearresteerd. Dat werd zondag vernomen uit veiligheidsbronnen. Ordehandhavers vragen voetgangers naar hun identiteitskaart en controleren arbitrair hun mobiele telefoons.


Klimaattop Glasgow valt ten prooi aan Boris Johnsons chaos
14 November 2021, 00:02 De Tijd
14:45 Een organisatorische ramp, zo vatten veteranen van de VN-klimaatconferenties de top in Glasgow samen. Dat is niet echt het zegebulletin waarop de Britse premier Boris Johnson rekende. Ook voor het in...


197 landen bereiken akkoord op klimaattop in Glasgow
14 November 2021, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Na twee weken onderhandelen hebben de 197 landen een akkoord bereikt op de klimaattop in Glasgow. Er werd last minute nog een aanpassing gedaan op vraag van India. Daarover bestaat veel teleurstelling, maar de andere landen wilden niet het hele akkoord op de helling zetten.




Komende klimaattop in Egypte, daarna in Verenigde Arabische Emiraten
12 November 2021, 00:00 HLN.BE
De komende twee klimaattoppen van de Verenigde Naties worden gehouden in respectievelijk Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat hebben de landen donderdag op een van de laatste dagen van de huidige top in Glasgow bevestigd.


Zuhal Demir gaat niet naar klimaattop in Glasgow wegens coronabesmetting op kabinet: ?Hoe rot is dit??
6 November 2021, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Vlaams klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) trekt zondag niet naar Glasgow voor de klimaattop. Haar kabinetschef is besmet met het coronavirus, en dus is internationaal reizen uitgesloten voor Demir. ?Heel rot na drie weken hard werken aan dat klimaatplan?, zegt de minister. ?Maar we kunnen geen risico?s nemen.?




President Biden aangekomen in Schotland voor klimaattop
2 November 2021, 00:06 Skynet Buitenland
De Amerikaanse president Joe Biden is maandag aangekomen in Schotland, waar hij de klimaattop van de Verenigde Naties zal bijwonen. President Biden spreekt maandagmiddag, omstreeks 14.00 uur Belgische tijd, de aanwezigen van de COP26 toe.


Vandaag klimaattop: we moeten ons aanpassen aan de opwarming van de aarde. Maar wie betaalt?
25 Januari 2021, 11:14 Volkskrant
Klimaatbeleid draait vooral om de vraag hoe we de opwarming van de aarde tegengaan. Veel minder om de vraag hoe we ons aanpassen aan de opwarming die er al is. En wie dat moet betalen. Daarover gaat de eerste wereldtop over klimaatadaptatie waarvan Nederland maandag gastheer is. En waar we meteen onze waterbouwkundige kennis in het zonnetje kunnen zetten.


Brengt toespraak John Kerry op klimaattop de VS terug op het wereldtoneel?
25 Januari 2021, 07:01 NOS nieuws

Zal Amerika opnieuw de leiding nemen om klimaatverandering tegen te gaan? Mogelijk komt daar vandaag al meer duidelijkheid over, als de nieuwe Amerikaanse klimaatgezant John Kerry op een klimaattop spreekt die door Nederland is georganiseerd. Doel is het uitwisselen van ervaringen over hoe landen zich het kunnen weren tegen de gevolgen van klimaatverandering. Deze zogenoemde Climate Adaptation Summit is vanwege corona online.

Dat betekent dat sommige wereldleiders meedoen met een al eerder opgenomen statement, terwijl anderen wel live meepraten. Aan de top doen veel prominenten mee. Zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Boris Johnson, de Franse president Emmanuel Macron, Eurocommissaris Frans Timmermans, de Indiase premier Narendra Modi en de Chinese vicepremier Han Zheng.

Initiatiefnemer van de conferentie is demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Klimaatverandering brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zegt ze, zoals bosbranden, droogte en overstromingen. Het is volgens haar belangrijk om duidelijk te maken dat daar ook iets aan gedaan kan worden.

Dat kan bijvoorbeeld door de ontwikkeling van droogtebestendige gewassen, het planten van mangroves om te beschermen tegen zeespiegelstijging of het introduceren van vroegtijdige waarschuwingssystemen voor extreem weer. "Wat we willen laten zien is dat het echt beter is om op voorhand daarin te investeren. Want als je achteraf, nadat er een ramp is gebeurd moet gaan herbouwen, dan is dat wel zes tot zeven keer duurder."

Alle tijdzones

In een ruimte die is omgebouwd tot studio in Den Haag treden Van Nieuwenhuizen en premier Rutte op als gastheer. Eveneens in de studio zit Feike Sijbesma, oud-topman van DSM, die tegenwoordig betrokken is bij het in Nederland gevestigde Global Center on Adaptation. De conferentie start vanmiddag rond 14 uur en duurt 24 uur, zodat landen uit alle tijdzones mee kunnen doen.

In tegenstelling tot de reguliere klimaatconferenties, die aan het eind van elk jaar gehouden worden, doen nu ook bedrijven en non-gouvernementele organisaties (ngo's) mee. Ook het IMF en de Wereldbank zijn van de partij. Zij zullen naar verwachting bekendmaken hoe bij de financiering van toekomstige projecten rekening wordt gehouden met klimaateffecten.

Van Nieuwenhuizen erkent dat het klimaatprobleem er meer inhakt in armere landen. "Wij hebben in Nederland het geld voor een Deltafonds en om die dijken enzovoorts aan te pakken. Maar in veel landen is dat moeilijker. Daarom ben ik ook heel blij dat bijvoorbeeld het IMF en de Wereldbank meedoen. En ook zeggen: wij gaan meer van onze budgetten besteden aan het aanpassen aan het klimaat."

Goede voorbeelden

Het doel van de top is vooral het uitwisselen van ervaringen, zodat landen van elkaar kunnen leren. "We proberen dus de goede voorbeelden uit de hele wereld te laten zien", zegt Van Nieuwenhuizen. "En mensen hoop te geven dat het wel degelijk kan."

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat er veel meer geld nodig is om landen en gemeenschappen aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Uit een rapport van het Climate Center on Adaptation blijkt dat het om 300 miljard dollar gaat, vijf tot tien keer meer dan landen er tot nu toe voor uittrekken.

Het doel van de top is het opstellen van een actie-agenda voor de komende tien jaar. Wat minister Van Nieuwenhuizen betreft blijft het niet bij mooie woorden alleen. Juist het ervoor zorgen dat de plannen daadwerkelijk uitgevoerd worden, is wat haar betreft belangrijk.

Echte toppers

"Ik hoop het beeld mee te geven dat het politiek hoog op de agenda staat, want allerlei wereldleiders doen mee. Het wordt niet zo groot als destijds (de klimaatconferentie) in Parijs. Maar er zijn wel echt toppers bij, ook vanuit het bedrijfsleven, die meedoen. Dus hiermee zetten we het permanent op de agenda."

Later dit jaar vindt in Glasgow de reguliere klimaatconferentie plaats, die vorig jaar werd uitgesteld vanwege corona. Deze top wordt door experts als de belangrijkste gezien sinds die in Parijs uit 2015 omdat landen dit jaar hun uitstootdoelen verder moeten aanscherpen. De hoop is dat daardoor de afspraken uit Parijs, om de wereld niet verder te laten opwarmen dan ruim onder de twee graden en liefst anderhalve graad, dichterbij komen.







Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2024 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn