NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsenBronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.
Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop
Kinderopvang

2News.be / Trefwoorden / Kinderopvang

Strijd om loonsverhoging in kinderopvang laait op terwijl personeelstekort groeit
28 November 2022, 00:03 NU.NL - Economie
In de strijd om extra personeel bij de kinderopvang komen werkgevers er bij lange na niet uit met de vakbonden. Die vragen namelijk zeker het dubbele van wat geboden wordt. Wat is er allemaal aan de hand in de sector?


17 November 2022, 00:07 Volkskrant
Van Gennip: kabinet houdt ambitie om in 2025 bijna gratis kinderopvang te hebben
17 November 2022, 00:06 NOS nieuws

Het kabinet houdt de ambitie om in 2025 te beginnen met een nieuw stelsel van betaling van de kinderopvang. Dat heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken gezegd in de Tweede Kamer. Of dat werkelijk gaat lukken, moet later duidelijk worden.

Naar aanleiding van het schandaal met de kinderopvangtoeslagen hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie afgesproken dat er een heel nieuw systeem moet komen. Kern daarvan is dat de overheid voor werkende ouders 96 procent van de kosten van opvang zal betalen. Verder wordt de toeslag rechtstreeks aan de kinderopvanginstelling overgemaakt, en niet meer aan de ouders.

Vraagtekens bij planning

In de Kamer is bij een ruime meerderheid sympathie voor de uitgangspunten, maar veel partijen hebben nog vragen en betwijfelen ook of 2025 wel haalbaar is. Ook diverse betrokkenen en deskundigen zetten vraagtekens bij de planning van het kabinet.

Een van de voornaamste knelpunten is het tekort aan personeel, dat mogelijk nog groter wordt als kinderopvang vrijwel gratis wordt. Ook is nog niet duidelijk wie het nieuwe stelsel gaat uitvoeren.

Worsteling

Van Gennip zei dat ze de komende maanden allerlei problemen gaat analyseren en dat ze ook met diverse partijen overlegt over wie het nieuwe systeem gaat uitvoeren. Volgens haar zijn er diverse initiatieven om het personeelstekort terug te dringen.

De minister erkende verder dat het risico bestaat dat kinderopvanginstellingen hun prijzen gaan verhogen. Critici zijn bang dat de herziening daardoor juist slecht zal uitpakken voor ouders met lage inkomens, die nu ook al het grootste deel van hun kosten vergoed krijgen. Ze wil dat in de gaten houden.

De minister wil voor de zomer met uitgewerkte plannen komen. Dan wil ze ook duidelijkheid hebben over de vraag wat er nodig is om 2025 te kunnen halen en wat allerlei extra eisen betekenen voor de tijdsplanning. Ze sprak van een worsteling tussen snelheid en zorgvuldigheid, waarvan de uitkomst het komende half jaar duidelijk moet worden. "Maar we sturen hard op 2025."
OVERZICHT. Kinderbijslag, kinderopvang, huurprijzen, jobbonus: dit weten we al over Vlaamse begroting
29 September 2022, 00:01 Gazet v. Antwerpen

De Vlaamse regering is er woensdag dan toch in geslaagd een akkoord te sluiten over de begroting. In totaal trekken Jan Jambon en co tussen nu en 2027 zo?n 4 miljard euro extra uit. De minister-president legt donderdag in het Vlaams Parlement alles in geuren en kleuren uit, maar wij proberen nu de grote lijnen al duidelijk te maken.
Plannen aanpak werkdruk kinderopvang nog deze zomer naar Tweede Kamer
20 Juni 2022, 00:05 NU.NL - Economie
Het kabinet en de brancheorganisaties in de kinderopvang komen binnenkort met plannen om de werkdruk en het personeelstekort in de sector op te lossen. Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zal de Tweede Kamer daar deze zomer over informeren.


16 Juni 2022, 00:08 Volkskrant
"Vlaamse regering neemt akte van problemen in kinderopvang"
4 April 2022, 00:10 Skynet Economie
Een delegatie van het consortium dat vandaagvoor een kwalitatievere kinderopvang heeft betoogd, is daarover ook in dialoog gegaan met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en zijn topministers. "De regering begrijpt de problemen, neemt er akte van en erkent de bijkomende noden", verklaart Nathalie Winters van vakbond ACV Puls.


Kind en Gezin sluit kinderopvang in Harelbeke na klacht over ?ongepaste manier van straffen?: ?Heel ernstige feiten?
25 Maart 2022, 00:01 Gazet v. Antwerpen

Kinderopvang Baloe in Harelbeke wordt drie maanden geschorst na een klacht. Het agentschap Opgroeien onderzoekt een klacht rond ?niet correct pedagogisch gedrag? en ?geen correcte manieren van straffen?. De uitbaatster was zich van geen kwaad bewust. ?Drie maanden verplicht dicht, dit is een financieel drama.?
Nijpend personeelstekort kinderopvang in Vlaanderen: ruim 6.600 vacatures
23 Maart 2022, 00:00 HLN.BE
Het personeelstekort in de kinderopvang ontspoort. Uit cijfers die Vlaams parlementslid Celia Groothedde (Groen) heeft opgevraagd, blijkt dat er 6.267 openstaande vacatures zijn in de sector. Dat is een stijging met 54 procent tegenover de 4.068 vacatures in 2020.


Stakingsaanzegging voor kinderopvang op 25 maart
21 Maart 2022, 00:09 Skynet Economie
De drie vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend voor de kinderopvang op 25 maart. Dat bevestigt Nathalie Winters van vakbond ACV Puls. De hinder in de kinderdagverblijven zou wel meevallen.


Kinderopvang staakt wegens werkdruk, maar lang niet alle ouders merken dat
15 September 2021, 00:03 NU.NL - Economie
Bij ruim 660 kinderopvanglocaties in heel Nederland leggen medewerkers dinsdag hun werk neer. Ze staken omdat ze betere afspraken over de werkdrukverlaging in de sector willen. Vakbond FNV verwacht dat minimaal vierduizend kinderopvangmedewerkers het werk neerleggen.


Molse kinderopvang past werking aan om besmettingen te voorkomen
4 Februari 2021, 19:12 Gazet v. Antwerpen

Vanaf maandag wordt de buitenschoolse kinderopvang opnieuw aangepast. De groepen moeten kleiner worden en in elke kinderclub mogen nog kinderen van maximum twee verschillende scholen samen zitten. Ook in de kinderclubs in Mol moest er de afgelopen dagen heel wat gepuzzeld worden, maar voor de meeste kinderen is er een plekje.
?Gratis kinderopvang maakt een einde aan segregatie en ongelijkheid?
3 Februari 2021, 14:39 Volkskrant
Gratis kinderopvang maakt het systeem simpeler en verkleint segregatie en ongelijkheid, stelt Loes Ypma. Daarom wil zij zich daar als nieuwe voorzitter van Branchevereniging Maatschappelijke Opvang voor inzetten.


Edegem zoekt externe partner voor buitenschoolse kinderopvang
2 Februari 2021, 16:12 Gazet v. Antwerpen

De gemeente Edegem gaat op zoek naar een externe partner om het initiatief buitenschoolse opvang (IBO) De Speelclub te organiseren. Oppositiepartij Groen verzet zich tegen deze nieuwe uitbesteding.
Gemeenbestuur Sint-Gillis-Waas bekijkt hoe kinderopvang coronaproof te organiseren
1 Februari 2021, 19:00 Gazet v. Antwerpen

In Sint-Gillis-Waas maakt oppositiepartij N-VA zich zorgen over de voor- en naschoolse kinderopvang. Vrijdag werd door de overheid beslist dat in de strijd tegen corona de leerlingen van maximaal twee scholen daarin mogen samenkomen. Een regel die ze in Sint-Gillis-Waas momenteel nog niet volgen. Daar komen namelijk kinderen van drie scholen samen. Het gemeentebestuur bekijkt dinsdag hoe ze dat probleem gaat aanpakken.
Kabinet: basisscholen en kinderopvang 8 februari weer open
1 Februari 2021, 06:08 Volkskrant
Na een weekend vol speculaties bevestigde demissionair minister Arie Slob (basis- en voortgezet onderwijs) zondagavond dat de basisscholen en kinderopvang maandag 8 februari weer open kunnen. De naschoolse- en buitenschoolse opvang blijven nog gesloten.


Kabinet stuurt aan op openen basisscholen in week van 8 februari
29 Januari 2021, 15:30 NOS nieuws

Het kabinet stuurt erop aan dat de basisscholen in de week van 8 februari weer opengaan. Dat melden Haagse bronnen. Naar verluidt vindt de ministerraad de schade voor de kinderen om nog langer thuis te zitten zo groot dat een langere sluiting onverantwoord is. De knoop is nog niet helemaal doorgehakt, omdat het kabinet een nader advies van het Outbreak Management Team afwacht.

Na afloop van de ministerraad hielden de meeste ministers ook nog een slag om de arm, maar demissionair minister en CDA-leider Hoekstra acht de kans dat de scholen weer opengaan zeer groot.
Bekkevoort sluit drie scholen na reeks coronabesmettingen
24 Januari 2021, 11:20 Skynet
In Bekkevoort heeft het gemeentebestuur gisteren besloten de drie scholen in de gemeente en de buitenschoolse kinderopvang te sluiten, nadat er in twee scholen een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen werd vastgesteld. Dat meldt het gemeentebestuur. Twee scholen en de kinderopvang gaan alvast dicht tot en met woensdag, de derde tot en met vrijdag. Alle ouders en overige gezinsleden van de leerlingen en het personeel van de betrokken scholen moeten in quarantaine.


Stad zoekt panden voor kinderopvang
24 Januari 2021, 11:00 Gazet v. Antwerpen

De stad doet een oproep naar de eigenaren van grotere panden in wijken als Hoboken, Borgerhout en Antwerpen-Noord om die beschikbaar te stellen voor kinderopvang. De bevoegde schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) heeft ondertussen haar zelf-opgelegde norm van 39% beschikbare opvang gehaald op stedelijk niveau, maar nog niet per wijk.
Al 177 gemeenten in Vlaanderen hebben Lokaal Loket Kinderopvang
15 Januari 2021, 10:01 Skynet
Al 59 procent van de Vlaamse gemeenten heeft momenteel een Lokaal Loket Kinderopvang (LLKO), waar gezinnen met vragen naar kinderopvang terecht kunnen. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) aan minister van Gezin Wouter Beke (CD&V). "Dat is een hele verbetering tegenover drie jaar geleden, maar het kan nog beter", aldus Schryvers.

Gerelateerde trefwoorden© 2000-2023 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn