NL / FR
2Link.be2You.be2News.be2Travel.beAdverteren
OverzichtHoogtepuntenLaatste nieuws
SportPC & InternetBinnenlandBuitenlandEconomieCultuurAuto / Motor
Beurzen

2News.be RSS Feed Als startpagina instellen Bij de favorieten plaatsen



Bronnen
Selecteer hieronder de nieuwsbron waarvan je het nieuws wilt bekijken.




Linkpartners
- Online Kranten
- ICT-update
- Actueel 24
- Bizar, Opmerkelijk nieuws
- Laatstenieuws.info
- Zoekhier.info
- Altijdactueel
- Stock-info


Advertenties

In de kijker
- Top3 Vlaamse datingsites
- Geld lenen zonder vragen
- Testaankoop




Kerk


Creatieve kerk-walk-in voor communicanten en dopelingen
7 Februari, 14:24 Gazet v. Antwerpen

Omdat de traditionele Lichtmisviering met kinderzegen niet kon doorgaan, organiseerden de parochies van Pulderbos en Massenhoven een alternatieve kerk-walk-in voor de gezinnen van de eerste communicanten en dopelingen.




Creatieve kerk-walk-in voor communicanten en dopelingen
7 Februari, 14:24 Gazet v. Antwerpen

Omdat de traditionele Lichtmisviering met kinderzegen niet kon doorgaan, organiseerden de parochies van Pulderbos en Massenhoven een alternatieve kerk-walk-in voor de gezinnen van de eerste communicanten en dopelingen.




Kogel door de kerk: per 31 december 2022 statiegeld op blikjes
3 Februari, 11:19 NOS nieuws

Het hing al in de lucht, en het gaat nu ook daadwerkelijk gebeuren. Per 31 december 2022 komt er 15 eurocent statiegeld op een blikje frisdrank, water of bier. Staatssecretaris Van Veldhoven meldt aan de Tweede Kamer dat ze dat besluit heeft genomen, omdat het aantal weggegooide blikjes in het milieu de laatste tijd alleen maar is toegenomen, terwijl het juist de bedoeling was dat er minder zwerfblikjes zouden zijn.

Het kabinet dreigde al eerder met statiegeld op blikjes. Producenten konden de maatregel nog afwenden, als ze er voor zouden zorgen dat het aantal blikjes in het milieu met 70 procent zou dalen ten onzichte van het gemiddelde van 2016/2017. In plaats daarvan is het aantal blikjes juist met 27 procent toegenomen.

Statiegeld op blikjes is dan de automatische vervolgstap, vindt Van Veldhoven. Eigenlijk zou het besluit pas later dit jaar genomen worden, maar omdat al duidelijk is dat het afgesproken doel niet gehaald wordt, hakt ze nu de knoop al door. De maatregel gaat op 31 december 2022 in, zodat de drankensector en de supermarkten voldoende tijd hebben om zich erop voor te bereiden.

25 zwembaden vol

Jaarlijks gaan er zo'n 2 miljard blikjes over de toonbank. 150 miljoen daarvan verdwijnen in het milieu. Dat zijn ongeveer 25 Olympische zwembaden vol, benadrukt Van Veldhoven. "Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd."

Waar en hoe de blikjes straks ingeleverd moeten worden, moet nog uitgewerkt worden. Dat is volgens de staatssecretaris aan de producenten en de supermarkten. De kosten voor het statiegeldsysteem worden gedragen door de producenten. Voor horecabedrijven en kleine verkopers gaat een uitzonderingssituatie gelden. Zij hoeven de blikjes niet in te nemen.

70 tot 90 procent wordt ingeleverd

Per 1 juli van dit jaar wordt er ook statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes, zo was al besloten. Ook daarvoor krijgen mensen 15 cent terug als ze een flesje inleveren. Uit onderzoek blijkt dat bij dat bedrag 70 tot 90 procent van de blikjes en flesjes wordt ingeleverd, weet Van Veldhoven.

Producenten en supermarkten hebben zich jarenlang verzet tegen het uitbreiden van het statiegeld. Het is duur en ingewikkeld, en het levert volgens hen te weinig op. Maar volgens Van Veldhoven is statiegeld het juiste middel om zwerfafval te voorkomen. Ze wijst erop dat andere landen, zoals Duitsland, al langer statiegeld op blikjes hebben.




Kogel is door de kerk: geen jeugdkoersen tot minstens 1 maart
25 Januari, 18:54 Gazet v. Antwerpen

De seizoenstart voor de jeugdrenners wordt uitgesteld tot minstens 1 maart. Conform de coronamaatregelen die de Nationale Veiligheidsraad nam, is er geen ruimte om de wegkoersen in februari (de nog overgebleven clubkampioenschappen van 21/22 en de openingswedstrijden van 27 en 28 februari) te laten plaatsvinden en automatisch valt dan ook het doek over het veldritseizoen voor de jeugd (o.a. aspiranten, nieuwelingen en juniores).




Kogel door de kerk: GC Klein Boom wordt vaccinatiecentrum
12 Januari, 14:18 Gazet v. Antwerpen

Burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester) van Putte bevestigt dat er een vaccinatiecentrum komt in gemeenschapscentrum Klein Boom. Het lokale bestuur had eerder al aangegeven die plek ter beschikking te willen stellen.




Kerk Nieuwkerken is ?hotspot? voor kerkuilen: ?Koppeltje houdt al drie jaar de wacht, goed voor 38 geringde kuikentjes?
9 Januari, 05:36 Gazet v. Antwerpen

De kerk van Nieuwkerken is een ware hotspot voor kerkuilen in het Waasland. De Uilenwerkgroep Waasland kon er de afgelopen 15 jaar al 38 kleine uiltjes ringen. Ook nu houdt een koppel kerkuilen er al drie jaar onafgebroken de wacht. ?Het is al gebeurd dat we ondervoede uiltjes biefstuk uit de supermarkt voederden?, halen Marc Aerts en Eddy De Taey herinneringen op.




Kogel door de kerk: Europa verbiedt plastic producten
28 Mei 2018, 11:42 NOS nieuws

Ballonnenstokjes, plastic borden, rietjes, bekertjes gemaakt van plastic; het wordt allemaal verboden in de Europese Unie. Vandaag presenteerde de Europese Commissie al eerder uitgelekte plannen om het gebruik van kunststof producten te beperken. Wattenstaafjes, snoepwikkels, roerstaafjes en bestek van plastic mag voortaan niet meer gebruikt worden.

De bedoeling is om te voorkomen dat plastic als zwerfvuil in het milieu en vooral in de zee terechtkomt. Sommige producten worden verboden. "Maar alleen als er een alternatief voorhanden is", schrijft de commissie in haar voorstellen. En die alternatieven moeten ook betaalbaar zijn. De voorstellen moeten de komende jaren van kracht worden.

In de praktijk betekent dit dat plastic bakjes worden vervangen door bijvoorbeeld kartonnen of papieren bakjes. Gratis plastic bekertjes kan in de toekomst ook niet meer. Voor alles waar plastic in zit, zal statiegeld of een heffing moeten worden betaald.

Statiegeld

Binnen zeven jaar moeten alle EU-landen een statiegeldsysteem voor plastic flessen hebben ingevoerd. In 2025 moet al 90 procent van alle plastic drankflessen worden ingezameld. Als stok achter de deur heft Brussel een speciale EU-belasting op plastic.

Verder komen er etiketten en extra mededelingen op producten zoals maandverband, vochtige doekjes en ballonnen over de schadelijkheid voor het milieu.

Ook neemt de Europese Commissie maatregelen om zwerfvuil terug te dringen. Zo moeten producenten van visnetten voortaan meebetalen aan het opruimen daarvan. Vistuig is namelijk goed voor 27 procent van al het zwerfvuil op de stranden.

Plastic soep

Volgens de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, die de plannen vandaag presenteerde, wordt de verantwoordelijkheid gelegd bij degenen die het probleem veroorzaken.

"Nu is het zo dat overheden en vrijwilligers de stranden opruimen en proberen de plastic soep in de oceanen te voorkomen. Wij leggen die verantwoordelijkheid waar die hoort te liggen, namelijk bij de bedrijven die de plastic producten produceren."

Volgens de Europese Commissie hoeven bedrijven niks te vrezen van de voorgestelde beperkingen. "We moeten nu handelen", aldus Timmermans. Er komen aanmoedigingspremies om in nieuwe technologie te investeren. "En de nieuwe technologie levert een technologisch voordeel op ten opzichte van de concurrentie", aldus de commissie.




We vertrouwen de politie het meest en de kerk het minst
28 Mei 2018, 02:06 NOS nieuws

Nederlanders hebben vorig jaar meer vertrouwen gekregen in elkaar en in de instituties, meldt het CBS. Het vertrouwen in andere mensen steeg naar 62 procent, twee punten meer dan een jaar eerder. De jaren daarvoor was ook al een geleidelijke groei te zien.

Ook in de instituties hadden Nederlanders in 2017 meer vertrouwen dan in 2016. Het hoogst scoren de politie, rechters en het leger. In hen hebben we zelfs meer vertrouwen dan in onze medemens.

Andere instituties, zoals de EU, de Tweede Kamer en de banken, scoren een stuk lager, ongeveer 40 procent. Maar ook dat is meer dan een jaar eerder. Het minste vertrouwen genieten de pers en de kerk, allebei krap 30 procent.

Jongeren en hoger opgeleiden hebben volgens het CBS doorgaans meer vertrouwen in instituties en andere mensen dan ouderen en lager opgeleiden.

Regionaal zijn er ook grote verschillen. In Oost-Groningen is het vertrouwen in de medemens het laagst (minder dan 50 procent), in veel andere noordelijke regio's, het Gooi en de regio Alkmaar het hoogst (meer dan 65 procent)




Tijdelijk parkje komt aan kerk
26 Mei 2018, 00:12 Gazet v. Antwerpen
Aan de kerk van Booischot wordt een tijdelijk parkje opgetrokken. Dat is één van de resultaten van het project Veerkrachtige Dorpen.


Afgebrande kerk in Limmen wordt herbouwd
25 Mei 2018, 15:30 NOS nieuws

De Corneliuskerk in Limmen wordt herbouwd. Dat heeft het parochiebestuur te horen gekregen van de bisschop en de verzekeraar. De kerk raakte begin deze maand fors beschadigd door brand.

Deze week bracht bisschop Punt een bezoek aan de kerk. Hij kon de pastor geruststellen: het bisdom staat achter het herstel van de kerk. "En niet onbelangrijk: ook onze verzekeraar ziet het zitten", reageert pastor Johan Olling. "Een warme zon schijnt over de kerk en Limmen", zegt Olling tegen NH Nieuws.

Bij de brand in mei is de kerk dan wel beschadigd, maar het monumentale deel is niet aangetast. "Stel dat de buitenmuren waren ingestort, dan was die status in het geding gekomen en had het een heel ander verhaal kunnen zijn."

5 miljoen euro

Het kerkbestuur denkt niet het hele verzekerde bedrag nodig te hebben. "De grootste kosten zitten in het herstel van het dak, zo'n vijf miljoen euro." De kerk is voor 15 miljoen euro verzekerd.

Maandag begint het puinruimen in de kerk in Limmen. Dan wordt ook het beschadigde orgel gedemonteerd en wordt duidelijk hoe groot de schade aan het instrument is.




DISCUSSIE. Moet de kerk komaf maken met het celibaat en meegaan met zijn tijd?
23 Mei 2018, 09:48 Gazet v. Antwerpen

Pieter uit De Mol zal binnenkort niet langer als Priester Pieter door het leven gaan. Pieter Delanoy kondigde aan zijn kazuifel aan de haak te hangen uit onvrede met het celibaat. Vindt u zelf ook dat de katholieke kerk moet mee gaan met zijn tijd, of moet ze trouw vasthouden aan haar principes en regels?




Kerk laat inwoners Dendermonde participeren in zonnepanelen
21 Mei 2018, 14:30 Skynet
In Dendermonde kunnen omwonenden participeren in zonnepanelen op het dak van de kerk Sint-Paulus en Onze-Lieve-Vrouw Ten Rozen. Het is de eerste keer dat het dak van een kerk op deze manier ter beschikking wordt gesteld van parochianen. De stroom die opgewekt wordt door de 36 panelen wordt lokaal gebruikt.


Als je beroemd bent, kan je al eens geld besteden aan speciale dingen: Beyoncé heeft een kerk gekocht (met een stevig prijskaartje)
20 Mei 2018, 11:48 Gazet v. Antwerpen

Beyoncé heeft haar eigen kerk gekocht in de Amerikaanse plaats New Orleans. De Amerikaanse zangeres legde 850.000 dollar (721.500 euro) neer voor het gebouw, zo schrijft entertainmentwebsite TMZ.




Pastoor Mannaerts: ?Liegende priester is prachtige PR-stunt voor de kerk?
14 Mei 2018, 17:48 Gazet v. Antwerpen

Meer dan een miljoen televisiekijkers zagen gisterenavond hoe Pieter Delanoy ontmaskerd werd als de mol in het gelijknamige televisieprogramma. Een opmerkelijke mol want Pieter is .... priester.




?Urban? parcours in Borgerhout gaat dwars door kerk
14 Mei 2018, 07:00 Gazet v. Antwerpen

In Borgerhout vond afgelopen weekend de Reuzenloop plaats. Opvallend: de deelnemers passeerden door de Sint-Annakerk.




Deze kerk is de eerste die je kan ontdekken via de ErfgoedApp
7 Mei 2018, 17:06 Gazet v. Antwerpen

De Sint-Janskerk in Mechelen is de eerste in Vlaanderen die je kan ontdekken via de ErfgoedApp. Op termijn wil de stad het mogelijk maken om alle historische kerken te bezoeken met een smartphone of tablet.




Bomvolle kerk neemt afscheid van vermoorde gevangenisverpleegster: ?Haar grote hart is ook haar dood geworden?
5 Mei 2018, 11:42 Gazet v. Antwerpen

In een bomvolle kerk in Hoboken hebben zaterdagochtend meer dan driehonderd mensen afscheid genomen van Christine Lenaerts (45). De gevangenisverpleegster werd vorige week vermoord door twee gedetineerden die ze probeerde te helpen. ?Haar grote hart is ook haar dood geworden.?




Kardinaal denkt na over alternatief voor homohuwelijk: ?Kerk moet seksualiteit van homo?s meer respecteren?

Een uitwisseling van ringen kan niet, wel een gebedsviering. Kardinaal Jozef De Kesel wil tegemoetkomen aan de vraag van holebigelovigen voor een symbolische erkenning als koppel.




Trouwen in de kerk? Eerst drie keer nadenken

Koppels die elkaar voor het altaar het jawoord willen geven, worden door de katholieke kerk uitgenodigd op drie voorbereidende sessies van telkens twee uur. ?Want het huwelijk is een contract voor het leven.?




Kerk in Limmen in brand
3 Mei 2018, 16:30 NOS nieuws

In de Corneliuskerk kerk in Limmen woedt een grote brand. De vlammen slaan uit het dak en omwonenden wordt gevraagd deuren en ramen gesloten te houden.

De brandweer heeft opgeschaald naar zeer grote brand en is met veel materieel aanwezig om het vuur te bestrijden. Limmen ligt ter hoogte van Castricum, net ten zuiden van Alkmaar.







Gerelateerde trefwoorden



© 2000-2021 - 2link.be Email · Telefoon · Facebook · LinkedIn