Het RIVM stelde ruim dertig jaar geleden al voor om onderzoek te doen naar de grafietregens in de omgeving van Tata Steel, blijkt uit onderzoek van NU.nl. Doordat het onderzoek nooit werd uitgevoerd, hoorden omwonenden pas in 2019 dat er schadelijke stoffen in zaten.
De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarevic is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. De film maakt kans op de prijs voor beste Europese speelfilm van het jaar.
De reboot van de Australische serie Heartbreak High is dinsdag genomineerd voor een International Emmy Award. De serie is mede door de Nederlandse producent NewBe gemaakt.
Mensen die in de IJmond wonen, hebben meer kans om ziek te worden door de uitstoot van Tata Steel. Dat concludeert het RIVM in een omvangrijk rapport.
Het instituut zegt dat voor het eerst is gekeken naar de uitstoot van alle bedrijfsonderdelen die leiden tot gezondheidsklachten. Eerdere onderzoeken van onder andere het RIVM en de GGD gingen over een deel van het bedrijf of een deel van de uitstoot. Door ook kennis en technieken uit verschillende disciplines te combineren, ontstaat nu een nieuw beeld van de risico's om ziek te worden in de buurt van de staalfabriek.
Nog niet eerder werd op deze schaal een direct verband aangetoond. Vooral inwoners van Wijk aan Zee hebben met veel overlast te maken. Door de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide door de fabriek leven mensen die in Wijk aan Zee wonen gemiddeld 2,5 maand minder lang. "Tata Steel levert een aanzienlijke bijdrage van die stoffen aan luchtconcentraties in de omgeving, soms met wel tientallen procenten", zegt onderzoeker Leendert Gooijer van het RIVM.
Ook inwoners van Velsen-Noord, IJmuiden, Beverwijk en Heemskerk hebben kans op een verminderde gezondheid. Bij die laatste plaats is het risico het laagst, met een halve maand kortere levensverwachting.
Het RIVM keek naar de uitstoot die Tata Steel op dit moment produceert en legde dat op de toekomstige situatie waarbij mensen levenslang worden blootgesteld aan de stoffen.
Longkanker en astma
Naast de kortere levensverwachting hebben inwoners van Wijk aan Zee ook tot 4 procent meer kans op longkanker. Kinderen in plaatsen rond Tata Steel hebben meer kans op astma en de uitstoot kan volgens het onderzoeksinstituut ook leiden tot neurologische schade met IQ-verlies tot gevolg.
De directie van het bedrijf zegt in een reactie "geraakt" te zijn door de bevindingen van het RIVM. Volgens Tata Steel zijn er al veel verbeteringen doorgevoerd: "We hebben een breed pakket ingezet om dingen aan te pakken en dat is zichtbaar in dit rapport", zegt Ruth van de Moesdijk, directeur van de afdeling HSSE (Health, Safety, Security and Environment). "De uitstoot van fijnstof is de afgelopen jaren verminderd. Het rapport laat zien dat onze uitstoot voldoet aan wettelijke grenswaarden."
Tata Steel wil ook de komende jaren doorgaan met staalproductie in de IJmond. Het bedrijf wil met alle betrokken partijen in gesprek "om samen de volgende stappen te zetten".
'Niet acceptabel'
Verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen vindt de uitkomsten van het rapport niet acceptabel: "Dat er zoveel gezondheidsverlies is op basis van de activiteiten van de industrie betekent dat wij ook een zorgplicht voelen om te kijken hoe we het kunnen verbeteren."
Voor de Dorpsraad Wijk aan Zee bevestigt dit rapport de vermoedens die zij al lange tijd hadden. Zij vinden dat de politiek moet ingrijpen door een deel van de fabriek direct te sluiten.
Dat gaat de staatssecretaris niet meteen doen: "Ik snap dat mensen heel erg geschrokken zijn, maar ik hoop ook dat ze zien dat er wel stappen worden gezet."
Het kabinet gaat met een expertgroep kijken naar voorstellen op maat, om de gezondheid van omwonenden te verbeteren. Ook geeft Heijnen aan dat er nog wordt gekeken naar een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In reactie daarop zouden de regels voor Tata Steel strenger kunnen worden.
Twee jaar lang doorrijden met peace of mind in je Range Rover dankzij verlengde fabrieksgarantie. Terecht of onterecht. Een Range Rover heeft nu niet bepaald de reputatie van meest betrouwbare auto ooit. En op een grote dure auto kunnen reparaties ook groot en duur uitvallen. Zo werkt het nu eenmaal. Dan is het wel zo […]
Dit artikel 2 jaar minder kans op dure reparaties met je Range Rover verscheen eerst op Autoblog.nl.
Nederlandse mannen met een Marokkaanse naam worden nog altijd gediscrimineerd bij het zoeken naar een huurwoning. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De afgelopen drie jaar werd er wel minder gediscrimineerd jegens andere groepen, maar bij Marokkaanse mannen blijkt het probleem hardnekkig.
In het onderzoek werd op ruim drieduizend advertenties gereageerd met fictieve profielen, die in alle aspecten overeenkomstig waren, behalve wat betreft de naam. Die werd veranderd naar een naam die als Marokkaans wordt beschouwd, op basis van eerder Belgisch onderzoek. Reacties onder namen als Karim Azzouzi en Mohamed Abdelaziz bleken 18 procent minder kans te hebben op het verkrijgen van een huurwoning.
Dit jaar werd er bij de reacties op fictieve profielen van Marokkaanse vrouwennamen, Poolse namen en homostellen niet of nauwelijks discriminatie geconstateerd, concludeert Andrew Britt van het Verwey-Jonker Instituut, dat het onderzoek voor het ministerie doet. Vorig jaar werd er bij deze groepen nog wel bewuste uitsluiting geconstateerd.
Stereotypen
Wat er precies toe geleid heeft dat discriminatie op de woningmarkt minder is geworden, is niet duidelijk. Britt zegt dat het te maken zou kunnen hebben met overheidscampagnes tegen dit soort discriminatie, of meer bewustzijn en aandacht voor discriminatie bij sommige brancheorganisaties.
Waarom Marokkaanse mannen daarentegen nog steeds minder vaak worden uitgenodigd voor bezichtigingen, of zelfs geen reactie krijgen als ze op een woning reageren, is evenmin duidelijk. Volgens het Verwey-Jonker Instituut zou een verklaring kunnen zijn dat verhuurders bepaalde mensen niet kiezen als huurder op basis van vooroordelen en stereotypen over hun betrouwbaarheid.
In een krappe woningmarkt waar al schaarste is in het aanbod, heeft de verhuurder een sterke positie en kan hij of zij de keuze baseren op persoonlijke voorkeuren, ook als deze criteria niet zijn toegestaan.
Abdelilah Akalai, ondernemer in de IT-wereld, merkte het verschil in reacties ook toen hij op zoek was naar een particuliere woning via een makelaar. "Mijn partner, die een Europese achternaam heeft, en ik reageerden weleens op dezelfde woningen. Dan kreeg zij een uitnodiging voor een bezichtiging en kreeg ik niet eens een reactie. Ondanks dat ik meer verdien."
Na verschillende pogingen merkte Akalai een patroon: "Op een gegeven moment reageerde zij alleen nog op woningen. Ik dacht zelf al dat het ligt aan een negatief imago rondom Noord-Afrikaanse mensen. En als je dan de uitkomsten van zo'n onderzoek leest, dan geeft dat bevestiging. Ik herkende het."
Bewuste uitsluiting
Verdere discriminatie bij verhuurbemiddelaars werd geconstateerd met zogenaamde 'mystery calls', waarbij acteurs belden met verhuurmakelaars en vragen stelden als 'zou het mogelijk zijn om niet te verhuren aan buitenlanders, van die Marokkanen bijvoorbeeld?'.
In ruim een derde van die verzoeken gingen de bemiddelaars mee. Dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar en het jaar daarvoor. Het betekent dat een significant deel van de verhuurmakelaars bereid is om bewust mensen met een niet-Nederlandse achtergrond direct of indirect uit te sluiten, stellen de onderzoekers.
Naar aanleiding van het onderzoek stuurde demissionair minister van Volkshuisvesting De Jonge een brief naar de Tweede Kamer. "Woondiscriminatie is een hardnekkig probleem dat niet van de ene op de andere dag is op te lossen, daar is een lange adem voor nodig. Het tegengaan van discriminatie verdient daarom blijvend onze aandacht", schrijft hij.
Oranjespeelster Esmee Brugts kan ondanks de uitschakeling in de kwartfinales van het WK alsnog een prijs winnen. Haar tweede wereldgoal in het met 7-0 gewonnen groepsduel met Vietnam is genomineerd voor de prijs voor het mooiste doelpunt van het WK.
Het stond in de Schotse sterren geschreven. Na zeventien jaar zou Dominique Cornu, de laatste Belgische wereldkampioen tijdrijden bij de U23, eindelijk een opvolger krijgen. Helaas, een bonkige Italiaan verstoorde het feestje van Alec Segaert. ?Dit zilver doet me meer pijn dan vorig jaar.?
Een echte homologatie special rijden in vorm van de Mercedes 190E, te koop via een veiling. Het komt niet vaak voor dat je een Mercedes-Benz 190E 2.5-16V Evolution op de kop kunt tikken op een veiling. Wereldwijd staat er altijd wel een exemplaar te koop, maar een veiling is toch een ander verhaal. Met een […]
Dit artikel Dit is je kans om een Mercedes 190E op de kop te tikken verscheen eerst op Autoblog.nl.
F1 Manager 2023 voegt te weinig toe aan F1 Manager 2022 en rekent ook niet af met alle problemen waarmee dat oudere spel kampte. Geen geslaagde race dus!
Georges Gilkinet, de vice-premier van Ecolo, betreurt dat de besprekingen over de fiscale hervorming mislukt zijn. Hij wijst, zonder de MR bij naam te noemen, met de beschuldigende vinger naar een van de coalitiepartners.
Starters konden in het afgelopen half jaar meer huizen kopen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit kwam door lagere prijzen, hogere inkomens en ruimere leennormen. Toch blijft hun positie moeilijk, met name voor alleenstaanden.
Een richtlijn over mobieltjes in de klas op basisscholen volgt waarschijnlijk pas na de zomervakantie. Gisteren werd duidelijk dat er zo'n richtlijn komt voor het voortgezet onderwijs.
Een woordvoerder van de PO-raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, zegt dat het tijd vergt om tot een besluit te komen. "Het moet nog met de schoolorganisaties besproken worden. Dat zal na de zomervakantie zijn."
Het ministerie van Onderwijs kwam gisteren met een dringend advies aan scholen om leerlingen geen mobieltjes, tablets of smart-horloges mee de klas in te laten nemen. Volgens de richtlijn mag dat alleen nog als daar een speciale reden voor is. Er komt geen wettelijk verbod.
De richtlijn gaat per 1 januari 2024 in en geldt vooralsnog alleen voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Voor het mbo en de hogescholen geldt het dringende advies uit Den Haag niet.
'Gemiste kans'
Minister Dijkgraaf wil dat ook het basisonderwijs wordt meegenomen in de besluitvorming. "Onze inzet is helder: geen mobieltjes in de klas in het funderend onderwijs", zei Dijkgraaf vandaag in een reactie tegen de NOS. De minister zegt na de aankondiging van de afspraken gisteren veel positieve reacties vanuit het veld te hebben ontvangen van leraren en ouders.
"De afspraak klinkt niet gek", zei voorzitter van de PO-Raad Freddy Weima gisteren. "Maar in het PO moeten we het er eerst nog over hebben. Het probleem is in onze sector gewoon veel kleiner. En als we meegaan, moeten we wel weer extra regels met elkaar gaan afspreken. En er moet al best veel. Het is daarbij een formalisatie van wat in de meeste scholen allang gebeurt."
Die reactie valt Dijkgraaf tegen. "Het is wat ons betreft teleurstellend en een gemiste kans dat de PO-raad besloten heeft nu nog niet mee te doen met deze afspraken. We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het uitbannen van het verstorende effect van mobieltjes in de klas, dus ook in het primair onderwijs."
Na zomervakantie
Dijkgraaf zegt dat een lesomgeving met alle aandacht voor het onderwijs in het belang is "van al onze kinderen". Hij zegt te hopen dat de PO-raad zich alsnog aansluit bij alle organisaties die wel meedoen, waardoor de afspraken vanaf 1 januari 2024 ook in het primair onderwijs gelden.
De PO-woordvoerder herhaalt dat het probleem met mobieltjes ook veel kleiner is dan in het voortgezet onderwijs. Hij zegt niet te kunnen voorspellen of het besluit wordt overgenomen.
Gisteren vroegen we deze leerlingen wat ze vinden van de nieuwe richtlijn:
Gemeenten kunnen mensen met lage en middeninkomens straks voorrang geven bij de aankoop van goedkopere koophuizen. Dat moet deze kopers meer kans geven dan bijvoorbeeld investeerders.
Afgelopen winter raadde de overheid burgers en bedrijven aan om de verwarming op 19 graden te zetten Maar in de zomer lijkt de aandacht voor energiebesparing weer te verslappen, terwijl de airco's met name in kantoorgebouwen staan te loeien.
Vandaag staat in de Ronde van Zwitserland de eerste rit in lijn op het programma. De etappe bevat enkele klimmetjes, maar een sprint lijkt het voorbestemde scenario. Overleeft Tim Merlier? Of slaat Wout van Aert een eerste keer toe? Volg het op de voet in onderstaande liveblog!
Snelle biedt beginnende artiesten de kans op een contract bij zijn platenmaatschappij Lieve Jongens. Aanstormende talenten kunnen sinds dinsdag een demo doorsturen om een platencontract te winnen.
Inter Milaan-spits Romelu Lukaku krijgt na de met 1-0 tegen Manchester City verloren Champions League-finale tal van racistische verwensingen naar het hoofd geslingerd op zijn sociale media. Kort voor affluiten miste de 30-jarige topscorer van de Rode Duivels een reuzekans op de gelijkmaker.
22:27 Een volledig Republikeins honkbalteam hoopt Donald Trump uit de Amerikaanse presidentsrace te slaan. Maar door de grote versnippering en de nog grotere schrik Trumps enorme achterban te schofferen beg...